Más néven
Paracetamol
Hivatalos név
Acetaminophen
A cikk utoljára módosult: 30.03.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat? 

Túladagolás kimutatása; májkárosodás kockázatának meghatározása és annak a megállapítása, hogy szükséges-e antidótumot (ellenszert) alkalmazni

 

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha acetaminophen túladagolás gyanúja merül fel vagy mérgezésre utaló jelek és tünetek vannak, pl. hányinger, hányás és hasi fájdalom; a túladagolást követően 4- 6 óránként, a beteg követésének részeként

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

 

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő. 

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  Az acetaminophen az egyik leggyakrabban alkalmazott vény nélkül kapható fájdalomcsillapító (analgetikum) és lázcsillapító (antipiretikum). Általában biztonságosnak tartják, azonban a toxikus hepatitis leggyakoribb oka az Egyesült Államokban és Európában is, az egyik leggyakoribb oka mind a véletlen, mind a szándékos mérgezéseknek.

   

  Az acetaminophent elsődlegesen a máj dolgozza fel (metabolizálja). A terápiás adagokat a máj általában biztonságosan képes feldolgozni bármely káros hatás nélkül. Nagy dózis fogyasztásakor és/vagy amikor a bevett dózis meghaladja az ajánlott mennyiséget, a máj nem képes feldolgozní a túlzott mennyiségű gyógyszert. Ez azt eredményezi, hogy a gyógyszerből mérgező termékek keletkeznek a májban, melyek károsítják a májsejteket. Szélsőséges esetben májelégtelenség léphet fel.

  Ezért az acetaminophen ártalmas, vagy akár halálos is lehet, ha helytelenül alkalmazzák. Különösen a gyermekek veszélyeztetettek, ha a gondviselőjük nem követi gondosan a gyógyszeradagolási utasításokat. Gyakorta a használók nincsenek tudatában annak, hogy az acetaminophen számos gyógyszerkombináció hatóanyaga, pl. a meghűlés és az influenza elleni készítmények része. Ha két vagy több ilyen gyógyszer együtt kerül bevételre, akkor az acetaminophen szintje meghaladhatja a még biztonságos határt.

  Az acetaminophen készítmények különböző hatáserősségben és több különböző kiszerelésben kaphatók, tabletták, kapszulák és folyadék formában is.

  • Felnőtteknél tipikusan a tolerálható  maximális napi dózis 4000 milligramm (mg). 4000 mg-nál több gyógyszer fogyasztása túladagolásnak számít, míg 7000 mg-ot meghaladó mennyiség fogyasztása súlyos túladagoláshoz vezethet, ha nem történik azonnali kezelés.
  • Gyerekek esetében az életkor és a testsúly határozza meg a túladagolással járó mennyiséget. (Részleteket a Mayo Klinika weboldalán honlapján az Acetaminophen and children: Why dose matters alpontban.)

  Amennyiben gyanú merül fel, vagy ismert, hogy valaki túlzott mennyiségben fogyasztott acetaminophent, ajánlatos az illetőt sürgősségi osztályra vinni. Ha egy orvos megállapítja, hogy túladagolás történt, N-acetylcysteine (NAC) antidótumot adhat, amely csökkentheti a máj károsodását, ha a túladagolást követően 8-12 órán belül adják be. Bár a NAC ideális esetben ezen időtartamon belül be adandó, a fogyasztást követő 12 óra után is lehet még hatása.

  Mostanáig a NAC adása nem számított standard ellátásnak az Egyesült Államokban az acetaminophen fogyasztását követően 24 órán túl. Azonban egy angol vizsgálat szerint a NAC az acetaminophen indukálta májelégtelenségben 24 órán túl is  jótékony hatású lehet.

 • Hogyan történik a mintavétel?

  A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

  MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdéseVérvétellel kapcsolatos tanácsokHogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  Nem szükséges előkészülni a mintavételre.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  Az acetaminophen vizsgálatot a gyógyszer vérben való szintjének a meghatározására alkalmazzák. Ennek alapján a túladagolás kimutatására, a májkárosodás kockázatának becslésére, és a kezelés szükségességének eldöntésére használják. Az eredményes kezelés érdekében igen fontos a gyors diagnózis és kezelés megkezdése.

  Mivel az acetaminophen magas szintje toxikus lehet a májra, az egészségügyi szakember AST és ALT vizsgálatot is rendelhet a májkárosodás kimutatására.

  A PT vizsgálatot is alkalmazzák a károsodott májműködés kimutatására. A szakember szérum szalicilát szint meghatározását is kérheti, vagy vizeletből történő gyógyszerszint mérés elvégzésétrendelheti el az eszméletlen beteg számára, vagy abban az esetben, ha gyanú van más anyagok fogyasztására is. Egyéb lehetséges vizsgálatokra: vérgázok, tejsavszint és metabolikus panel elvégzésére, kreatininszint mérésre is sor kerülhet. Ezeket a vizsgálatokat a májelégtelenség súlyosságának monitorozásárais alkalmazhatják, illetve súlyos túladagolás esetén annak megállapítására, hogy szükség lehet-e májtranszplantációra.

  A fogamzóképes nők esetében, akiknél acetaminophen túladagolás gyanítható, humán choriongonadotrop (hCG) vizsgálat végezhető a terhesség kizárása végett, mivel a gyógyszer átjut a méhlepényen és károsíthatja a magzatot.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A szakember acetaminophen gyógyszerszintvizsgálatot kérhet a bevételtől, vagy lehetséges bevételtől számított 4 órán túl, majd minden 4-6 órában. Arra kíváncsi, hogy emelkedik, vagy csökken-e a gyógyszer vérben mérhető szintje. Ha a bevétel 4 órán belül történ, a minta nem feltétlenül tükrözi pontosan a szervezetbe került gyógyszer mennyiségét.

  A vizsgálat elvégezhető, ha a túladagolás jelei és tünetei jelentkeznek az érintett személynél.

  Ez a bevételt követően már 2-3 órával jelentkezhet, de akár 12 órán túl sem feltétlenül jelentkeznek tünetek. Ilyenek lehetnek:

  • Hányinger, hányás, hasmenés
  • Étvágytalanság
  • Hasi fájdalom, görcsök
  • Ingerlékenység
  • Izzadás

   

  Kezelés nélkül a mérgezés 3-4 napon belül sárgasághoz, máj- és veseelégtelenséghez, görcsrohamokhoz, kómához és halálhoz vezethet. A túladagolást követő 8 órán belül megkezdett kezelés esetén van jó esély a gyógyulásra.

  Azoknál a gyermekeknél, akik folyadék formában vették be az acetaminophent, 2 órán belül kell dönteni a kezelésről, mivel a gyógyszer ebben az esetben gyorsabban felszívódik.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A következő táblázat összefoglalja a lehetséges eredményeket:

  Acetaminophen szint Eredmény értelmezése
  10-20 mcg/mL Terápiás szint

  <150 mcg/ml 4 órával a bevétel után

  Kicsi a májkárosodás kockázata

  >200 mcg/ml 4 órával a bevétel után

  vagy >50 mcg/ml 12 órával  a bevétel után

  Mérgezéssel és májkárosodással társul

   

   

  A fenti szintek tipikus módon egyszeri, mérgező mennyiségben fogyasztott gyógyszerre vonatkoznak. Nem feltétlenül alkalmazhatóak azokban az esetekben, amikor az ajánlott mennyiséget meghaladó mennyiségű acetaminophen került fogyasztásra adott időszakon belül (krónikus túladagolás). Azonban az orvos klinikai jelek és tünetek esetén kérheti az acetaminophen szintjének mérésétés májműködést jelző vizsgálatokat kérhet a májkárosodás kockázatának és/vagy jelenlétének meghatározására krónikus túladagolás eseteiben.

   

   

   

 • Mit kell még tudnom?

  Ne feledje, hogy számos vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszer acetaminophent tartalmazhat más hatóanyagokkal kombinációban. Ne vegyen be több olyan gyógyszert egyidőben, amelyekacetaminophentis tartalmaznak.

  Ha rendszeresen napi 20 grammot meghaladó mennyiség alkoholt fogyaszt, akkor kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét, hogy kaphat-e acetaminophent. Ha a szokásos 1-2 dózis acetaminophenél többet kell bevegyen, akkor ne  fogyasszon alkoholt, mivel az fokozhatja a májkárosodás esélyét.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.