Más néven
Retinol
Hivatalos név
Retinol
A cikk utoljára módosult: 30.03.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Az A-vitamin hiány vagy mérgezés kimutatására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha önnél A-vitamin hiányra vagy túlzott bevitelre utaló tünetek állnak fenn, vagy a hiány kialakulásának nagy a kockázata.

Milyen mintára van szükség?

 

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A mintát éhgyomorra kell levenni. A mintavételt megelőzően 24 órán keresztül az alkoholfogyasztást is kerülni kell.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálnak?

   

   

  Az A-vitamin vizsgálattal a retinol szintjét mérjük a vérben; a retinol az A-vitamin elsődleges formája állatokban. Az A-vitaminra az egészséges látáshoz, a bőr növekedéséhez és épségéhez, a csontképződéshez, az immunfunkciókhoz és az embrionális fejlődéshez van szükség. A szem fényreceptorainak termeléséhez és a kötőhártyának, valamint egyéb nyálkahártyáknak az egészségéhez is szükséges. A-vitamin hiányában romlik a látás gyenge fényviszonyok között, továbbá szemkárosodás vagy súlyos esetben akár vakság is létrejöhet.Arövid vagy hosszabb távú A-vitamin túladagolás különböző tünetekkel járó mérgezést okozhat, néha pedig fejlődési rendellenességekhez is vezethet.

   

  A szervezet nem képes A-vitamint előállítani, ahhoz a táplálékokkal jut hozzá. A hús retinol formájában tartalmaz A-vitamint, míg a zöldségek és gyümölcsök karotin tartalmúak, amelyet a máj át tud alakítani A-vitaminná. Az A-vitamin zsíroldékony vitamin, a májban és a zsírszövetekben raktározódik. Az egészséges felnőttek akár egy évre elegendő mennyiséget is tárolnak. Az A-vitamin vérszintje viszonylag állandó a pontosszabályozásnak (ún. visszacsatolásos vagy feedback rendszernek) köszönhetően: a szükségletek szerint szabadul fel a vitamin a raktárakból, illetve változik a bélből történő felszívódás hatékonysága.

   

  Az A-vitamin hiány ritka a nyugati civilizációkban, a fejlődő országokban azonban, ahol sok ember hiányosan táplálkozik, komoly egészségügyi problémát okoz. Az A-vitamin hiány egyik első tünete a szürkületi vakság, az ún. farkasvakság. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 1995 és 2005 között az A-vitamin hiányglobális előfordulásának felmérése céljából a nagy kockázatú csoportok körében egy vizsgálatot végzett; az eredmények alapján a szürkületi vakság világszerte 5 millió iskoláskorúnál fiatalabb gyermeket és csaknem 10 millió várandós nőt érint. Ezen túlmenően, a becslések szerint világszerte további 190 millió iskoláskorúnál fiatalabb gyermek és 19 millió várandós nő retinol szintje alacsony, vagyis esetükben nagy az A-vitamin hiány kialakulásának kockázata az elégtelen vitaminbevitel miatt.

   

  A nyugati országokban  az A-vitaminhiány elsősorban hiányos táplálkozás esetén, felszívódási zavarral járó kórképekben (például cöliákiában, cisztás fibrózisban, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén), időskorúakban, alkoholistákban és májbetegségek mellett alakulhat ki.

   

  A-vitamin mérgezés elsősorban az A-vitamintartalmú készítmények túlzott fogyasztása miatt következik be. Néha magas A-vitamin tartalmú táplálékok (például a máj) nagy mennyiségű fogyasztása is okozhatja.  Az A-vitamin előanyag karotin (amit A-vitamin helyett a vitaminkészítmények általában tartalmaznak) nem okoz A-vitamin mérgezést.

 • Hogyan történik a mintavétel?

  Egykarivénábavezetetttűsegítségéveltörténik a vérmintavétel. A vizsgáltretinol ésaz A-vitamin fényérzékenyvegyület, így a levételtkövetőengondotfordítanakrá, hogy a mintát ne érjefényés ne legyena hamisanalacsonya mérésieredmény.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  A mintát éhgyomorra kell levenni. A mintavételt megelőzően 24 órán keresztül az alkoholfogyasztást is kerülni kell, mivel az hamisan magas A-vitamin mérési eredményhez vezethet.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  Az A-vitamin vizsgálata az A-vitamin hiány megállapítására szolgál az arra utaló tünetek, mint a szürkületi vakság fennállásakor, vagy a tápanyagok bélből történő felszívódását nehezítő, és ezáltal A-vitamin hiányra hajlamosító betegségekben.A tesztet nem végzik általánosan, mivel az A-vitamin hiány ritkán fordul elő nálunk. A vizsgálatot néha nagy mennyiségű A-vitamin fogyasztása következtében létrejövő mérgezés esetén, a toxikus mennyiségű, magas A-vitamin szint kimutatására végezzük.

   

  Az A-vitamin alapvető fontosságú tápanyag, melyre az egészséges látáshoz, a bőr növekedéséhez és épségéhez, a csontképződéshez, az immunrendszer működéséhez és az embrionális fejlődéshez van szükség. A szem fényreceptorainak termeléséhez és a kötőhártyának, valamint egyéb nyálkahártyáknak az egészségéhez is szükséges.

   

  A szervezet nem képes A-vitamint előállítani, a vitamint vagy előanyagaittáplálékokkal kell bevinni. A hús retinol formájában tartalmaz A-vitamint, míg a zöldségek és gyümölcsök karotin tartalmúak; ezt az előanyagot  a máj át tudja alakítani A-vitaminná. A-vitamin hiányában romlik a látás gyenge fényviszonyok között, továbbá szemkárosodás vagy súlyos esetben akár vakság is bekövetkezhet. Az A-vitamin rövid vagy hosszabb távú túlzott bevitele különböző tünetekkel járó mérgezést okozhat, várandós nők esetében pedig a magzatnál fejlődési rendellenességekhez is vezethet.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az A-vitamin szint mérését az orvos általában akkor kéri, ha A-vitamin hiányra utaló panaszok és  tünetek állnak fenn, illetve hiányos táplálkozás esetén. Ilyen panaszok és  tünetek lehetnek:

   

  • szürkületi vakság
  • száraz szem, bőr és haj
  • szaruhártya (kornea) károsodás és fekély (a szaruhártya a szem elülső részének legkülső rétege, ami az íriszt és a pupillát fedi)
  • a bőr megvastagodása és sérülése
  • szürkés foltok a szem felszínén (Bitot-foltok)
  • visszatérő fertőzések
  • vérszegénység (anémia).

  A vizsgálatot a tápanyagok felszívódási zavarával járó betegségek fennállása esetén rendszeres időközönként kérhetik az A-vitamin ellátottság ellenőrzése, és így az elegendő mennyiségű A-vitamin bevitelének biztosítása céljából.Elégtelen lehet az A-vitamin felszívódása többek között az alábbi betegségekben:

   

  • cöliákia
  • irritábilis bél szindróma
  • Crohn-betegség (a gyulladásos bélbetegség egy fajtája).

  A vizsgálatot akkor is el lehet végezni, ha A-vitamin mérgezésre utaló panaszok és  tünetek állnak fenn, és magas A-vitamin tartalmú ételek vagy étrendkiegészítők fogyasztása szerepel a kórelőzményben. A-vitamin mérgezéskor fellépő panaszok és  tünetek lehetnek:

   

  • fejfájás
  • émelygés és hányás
  • kettős vagy homályos látás
  • fáradtság
  • gyengeség
  • szédülés
  • görcsrohamok
  • ingerlékenység
  • izomfájdalom
  • csont- és ízületi fájdalom
  • fogyás
  • hajhullás
  • a nyálkahártyák szárazsága
  • viszketés
  • a máj működési zavara
  • repedések (fisszúrák) a száj sarkában
  • nyelvgyulladás (glosszitisz).
 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Az A-vitamin normális vérszintje azt jelenti, hogy pillanatnyilag elegendő a vérében az A-vitamin mennyisége, arról azonban nem ad információt, hogy mennyi van tárolva. A szervezet mindaddig viszonylag állandó szinten tartja az A-vitamin mennyiségét a vérben, amíg a raktárak ki nem ürülnek.

   

  Az alacsony A-vitamin szint azt jelenti, hogy az összes raktározott A-vitamin elfogyott, és A-vitamin hiány áll fenn.

   

  A magas A-vitamin szint azt jelenti, hogy a vitamin mennyisége meghaladja azt, amennyit a szervezet raktározni képes, és a felesleg a vérben van. A túl sok keringő A-vitamin a szövetekben is lerakódhat és mérgezés alakulhat ki.

 • Mit kell még tudnom?

  Ha nagyon kevés A-vitamin tárolódik a szervezetben, mennyisége mindaddig elegendő lehet, amíg valamilyen betegség vagy egyéb állapot, például terhesség következtében meg nem nő az A-vitamin iránti igény. Ez is magyarázza, hogy az átlagos lakossághoz képest miért terhesekben gyakoribb a szürkületi vakság a világ számos részén.

   

  Nagy mennyiségű, magas béta-karotin tartalmú élelmiszer, például sárgarépa fogyasztása következtében átmenetileg sárgás színűvé válhat a bőr, ez azonban nem vezet A-vitamin mérgezéshez, mivel a szervezet csak az igényeinek megfelelő mennyiségű béta-karotint alakítja át A-vitaminná.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Milyen élelmiszerek tartalmaznak A-vitamint?

  A-vitamin található többek között a húsokban, különösen a májban, a tojásban, a tejtermékekben és az A-vitaminnal dúsított élelmiszerekben. Karotin (elsősorban béta-karotin) tartalmúak többek között az élénk színű gyümölcsök és zöldségek, mint a sárgarépa, a spenót, a kajszibarack, az édesburgonya és a sárgadinnye.

 • Mik az A-vitamin ajánlott napi beviteli (RDA) értékei?

  Tizennégy év feletti serdülőknek és felnőtteknek az ajánlott napi beviteli érték férfiaknál 900 mikrogram (3000 IU /nemzetközi egység/), nőknél 700 mikrogram (2310 IU). Ettől eltérő mennyiség ajánlott csecsemőknek, gyermekeknek és várandós nőknek. Az egyes csoportokra vonatkozó A-vitamin ajánlott napi beviteli értékeket a Napi beviteli referencia értékeket (NRV) tartalmazó táblázatban találja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján.

 • Hogyan kezelik az A-vitamin hiányt?

  Az enyhe vagy közepes fokú hiányt elég vitaminkészítmények szedésével és/vagy étrendi módosításokkal orvosolni. A súlyosabb fokú hiány kezeléséhez A-vitamin terápiás adagban való adására lehet szükség a vitamin vérszint folyamatos ellenőrzése mellett.

 • El lehet végezni az A-vitamin vizsgálatot az orvosi rendelőben?

  Nem. A vizsgálat elvégzéséhez speciális eszközökre van szükség, amelyek csak laboratóriumban állnak rendelkezésre. Nem minden laboratórium végez A-vitamin szint meghatározást.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.