Más néven
AD
Hivatalos név
Androszténdion
A cikk utoljára módosult: 30.07.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A mellékvesekéreg működésének vizsgálatára; mellékvese eredetű daganatok kimutatására; a férfi fizikai jellemzők (virilizáció) okainak kivizsgálására nőknél illetve fiúknál korai pubertásban; az androgén termelés és az ováriumok működésének vizsgálatára nőkben vagy a herefunkció vizsgálatára férfiakban; amikor a veleszületett adrenális hiperplázia (CAH) gyanúja felmerül; A CAH kezelésének monitorizálására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha egy nőnél túlzott arc és testszőr növekedés figyelhető meg (hirzutizmus), pattanásos, nincs havi menstruációs vérzése (amenorrea), kevesebb, mint 6-8 menstruációs ciklusa van évente (oligomenorrea) vagy meddő (infetilis); ha egy fiú nagyon korai (idő előtti) pubertáson esik át vagy egy leány a virilizáció jeleit mutatja; ha a pubertás késleltetett; CAH diagnózisa esetén; időközönként amikor CAH miatt kezelés alatt áll a páciens.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A menstruáló nőknél lehetnek speciális instrukciók a mintavétel időzítésével kapcsolatban.

Mit vizsgálunk?

Az androszténdion egy androgén, egyike a számos „férfi” nemi hormonnak, amelyek felelősek a nemi differenciálódás bekövetkeztéért férfiakban és nőkben és a másodlagos férfi nemi jelleg kifejlődéséért, mint például a hang mélyülése és az arcszőrzet megjelenése. Annak ellenére, hogy „férfi” nemi hormonnak tekintjük, mind a férfiak, mind a nők vérében megtalálható. Ez egy előanyag (prekurzor), amely átalakulhat sokkal hatékonyabb androgénné, mint például a tesztoszteron, vagy női nemi hormonná (ösztrogén). Ez a teszt az androszténdion mennyiségét méri a vérben. Az androszténdiont nőkben az ováriumok, férfiakban a herék termelik, és mindkét nemben a mellékvesekéreg is.

 • A hipofízis hormon LH serkenti az ováriumok és a herék androszténdion termelését.
 • A hipofízis adrenokortikotrop hormon (ACTH) serkenti a mellékvesekéreg androszténdion termelését.

Az androszténdion szintje a vérben változik napközben „diurnális módon” és nőkben a menstruációs ciklus alatt is változik. Eredetéből adódóan az androszténdion használható jelzője a mellékvesekéreg működésnek, az androgén termelésnek valamint az ováriumok és a herék működésének. Androszténdion tesztet gyakran végeznek más tesztek eredményének ismeretében, mint például tesztoszteron, 17-hidroxiprogeszteron, ha ezeket rendellenesnek találták.

Az androszténdion és más androgének magas szintje gyermekeknél előidézheti, hogy a nemi szerveikről nem lehet eldönteni, hogy fiú-e vagy lány (kettős külső genitáliák), túlzott a szőrnövekedés (hirzutizmus), rendszertelen menstruációs ciklus lehet lányoknál és idő előtti (korai) pubertás lehet fiúknál és lányoknál egyaránt.

A mellékvese daganatok, ACTH-termelő daganatok és a mellékvese hiperplázia androszténdion túltermeléshez vezethetnek. A policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő nőknek szintén magas lehet az androszténdion szintjük. Amíg az emelkedett szint szinte észrevétlen maradhat felnőtt férfiakban, nőkben észrevehető férfias jelleget (virilizáció) és a menstruációs ciklus hiányát okozhatja.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  Az androszténdion teszt a mellékvesék, ováriumok és a herék működésének vizsgálatára, valamint a férfi nemi szervek és nemi jelleg kialakulásával összefüggő hormonok (androgének) vizsgálatára szolgál. Leggyakrabban, néhány más laboratóriumi teszttel együtt, az androgén felesleggel járó tünetek okainak kiderítésére szolgál olyan nőkben, akiknek magas a tesztoszteron szintjük.

  Az androszténdion szint arra használható, hogy

  • megvizsgáljuk a mellékvesekéreg működést és megkülönböztessük az androgén-termelő állapotokat, amelyet a mellékvesék okoznak azoktól, amelyek eredői az ováriumok vagy a herék akkor, ha a DHEAS és a tesztoszteron meghatározás eredményei rendellenesek.
  • segítse a mellékvesék külső rétegét (kortex) érintő daganatok diagnózisát vagy olyan, a mellékveséken kívüli daganatok felfedezését, amelyek rendellenesen (ektópiásan) ACTH-t termelnek és különválassza ezeket a petefészek vagy here daganatoktól.
  • diagnosztizálni lehessen a veleszületett adrenális hiperpláziát (CAH), és követni lehessen a CAH kezelést más tesztekkel (például tesztoszteron, 17-hidroxiprogeszteron) együtt.
  • segítse a policisztás ovárium szindróma (PCOS) diagnózisának felállítását és segítsen abban, hogy ki lehessen zárni a meddőség más okait, a menstruációs ciklus hiányát (amenorrea), és a fokozott arc és testszőr növekedést (hirzutizmus) nőkben, akiknek rendellenes a DHEAS, tesztoszteron és más hormon (például FSH, LH, prolaktin, ösztrogén) szintjük.
  • vizsgálni és diagnosztizálni lehessen a férfi nemi jelleg kialakulásának okait (virilizáció) fiatal lányokban és a korai (idő előtti) pubertás megjenésének okait kisfiúkban.
  • segítse meghatározni a késleltetett pubertás kialakulásának okait, elősegítse a feltételezett petefészek és hereműködési zavarok kivizsgálását.
 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az androszténdion teszt rendelhető más hormon tesztekkel együtt vagy azt követően minden esetben, amikor felmerül az androgén felesleg (vagy sokkal ritkábban hiány) gyanúja és/vagy amikor az orvos vizsgálni kívánja a páciens melékveséjének, petefészkének vagy heréinek működését.

   

  A teszt akkor is rendelhető, ha az újszülött leánygyermeknek olyan külső nemi szervei vannak, ami nem egyértelműen fiú vagy lány (kettős külső genitáliák) vagy fiatal kislánynál fiús nemi jelleg alakul ki, ami CAH vagy más androgén felesleggel járó betegség következménye lehet.

   

  Androszténdion mérhető akkor is, ha a fiatal kisfiú az idő előtti pubertás tüneteit mutatja (megnagyobbodott hímvessző, jelentősebb izomtömeg, nemi szőrzet és/vagy mélyebb hang) még a normális pubertást megelőzően. Akkor is rendelhető, ha a pubertás késleltetett.

   

  Esetleg mérhető nők esetében akkor is, ha infertilitásban szenved, vagy eltérő súlyosságban mutatja az alábbi tünetek variációit:

  • Mélyebb hang
  • Pattanások
  • Fokozott szőrnövekedés testszerte és az arcon
  • Hiányzó vagy rendszertelen menstruációs ciklus
  • Férfias jellegű kopaszodás
  • Fokozott izomtömeg

  Az androszténdiont időközönként rendelik, hogy segítse a glükokortikoid pótló kezelés nyomon követését CAH esetében.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A normális androszténdion szint, a többi normális androgén szintekkel együtt illetve más mellékvese tesztekkel együtt azt jelentheti, hogy a mellékvesék megfelelően működnek. Azonban az androszténdion szint normális vagy emelkedett is lehet mellékvesekéreg eredetű daganat esetében, attól függően, hogy az, mely hormon(oka)t termeli. A policisztás ovárium szindrómában az androszténdion emelkedett, de akár normális is lehet, mivel ez a betegség leginkább a petefészek androgén termelésével (főleg tesztoszteron) áll összefüggésben.

  Az emelkedett androszténdion szintek fokozott mellékvesekéreg, petefészek vagy here eredetű termelésre utalhatnak. Minimális ingadozások a vérkoncentrációjában általában normálisnak tekinthetők. Az emelkedett szint adrenális tumorra, daganatos megbetegedésre, mellékvesekéreg hiperpláziára vagy veleszületett mellékvesekéreg hiperpláziára (CAH) utalhat. Az emelkedett szintnek önmagában nincs diagnosztikus értéke egyes speciális betegségekben, de jelezheti újabb vizsgálatok szükségességét a pontos diagnózis érdekében.

  Alacsony androszténdion szint mellékvese működési zavar, mellékvese elégtelenség vagy petefészek/here elégtelen működés következménye lehet.

  Azoknál, akik CAH-ban szenvednek és glükokortikoid kezelésben részesülnek a normális androszténdion értékek arra utalhatnak, hogy a kezelés hatékonyan visszaszorította az androgén túltermelést, míg az emelkedő értékek felvethetik a terápiaváltoztatás szükségességét.

 • Mit kell még tudnom?

  Ha az androszténdion mérés radioimmun analitikai módszerrel történik, és radioaktív képalkotó diagnosztikai beavatkozást végeznek a meghatározás előtt egy héten belül, akkor ez meghamisíthatja az eredményt.

   

  Az androszténdion koncentrációk emelkedhetnek a pubertás korban levő fiúknál kb. két évvel a tesztoszteron emelkedését megelőzően. Az androszténdion szintek általában nem használatosak ennek a folyamatnak a követésére.

   

  A mellékvese eredetű androszténdion a fő androgén forrás a posztmenopauzában levő nőkben.

 • Minden emelkedett androszténdion szintnek van tünete?

  Nem szükségszerűen. A tünetek típusa és súlyossága személyenként, és az életkorral is változik. A felnőtt férfinak már kialakult a másodlagos férfi nemi jellege, így nem jellemző, hogy tapasztalja az emelkedett androszténdion következtében megjelenő tüneteket.

 • Mennyi idő múlva készül el az androszténdion teszt eredénye?

  Ez a tesztet végző laboratóriumtól függ. Nem tartozik a rutin tesztek közé és nem minden laboratórium végzi. Az Ön mintáját lehet, hogy referencia laboratóriumba kell küldeni a vizsgálat elvégzéséhez. Több nap is eltelhet, amíg megkapja az eredményt.

 • Használják-e ezt a tesztet másra is azon kívül, hogy kimutatják a mellékvese, petefészkek vagy herék rendellenességeit?

  Igen, az androszténdion (vagy „andro”) szintek meghatározása része a dopping vizsgálatnak az élsportban. Az androszténdiont néha illegálisan szedik versenyzők, mint teljesítményfokozó szert. A szervezet anabolikus szteroiddá (a tesztoszteron szintetikus verziója) alakítja. Előszeretettel alkalmazzák az izomtömeg növelésére, de mint más anabolikus szteroidok, ez is zavarhatja a csontnövekedést, hat a szívre és néhány esetben májkárosodást is okozhat.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

(© 1995–2017). Androstenedione, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9709. Accessed March 2017.

Elhomsy, G. (Updated 2014 December 5). Androstenedione. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2088804-overview. Accessed March 2017.

(Reviewed 2015 June). Androstenedione, LC/MS/MS. Quest Diagnostics. Available online at http://www.questdiagnostics.com/testcenter/testguide.action?dc=Androstenedione&tabview=true. Accessed March 2017.

(2015 October 15). Performance-enhancing drugs: Know the risks. Mayo Clinic. Available online at http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/performance-enhancing-drugs/art-20046134. Accessed March 2017.

Koch, C. (2015 December 16). Androgen Insensitivity Syndrome. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/924996-overview. Accessed March 2017.

Meikle, A. (Updated 2016 August). Congenital Adrenal Hyperplasia – CAH. ARUP Consult. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/CAH.html?client_ID=LTD. Accessed March 2017.

Straseski, J. A. (2017 February). Polycistic ovary syndrome (PCOS). ARUP Laboratories. Available online at https://arupconsult.com/content/polycystic-ovarian-syndrome. Accessed March 2017.

Wilson, T. (Updated 2017 February 17). Congenital adrenal hyperplasia. Medscape Reference. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/919218-overview. Accessed March 2017.

(© 2017). Androgen. Healthy Women. Available online at http://www.healthywomen.org/condition/androgen. Accessed March 2017.

(© 2017). Hirsutism evaluation panel. ARUP Laboratories. Available online at http://ltd.aruplab.com/Tests/Pub/2001763. Accessed March 2017.

Azziz R, Carmina E, Dewailly D, Diamanti-Kandarakis E, Escobar-Morreale HF, Futterweit W, Janssen OE, Legro RS, Norman RJ, Taylor AE, Witchel SF; Task Force on the Phenotype of the Polycystic Ovary Syndrome of The Androgen Excess and PCOS Society, The Androgen Excess and PCOS Society criteria for the polycystic ovary syndrome: the complete task force report. Fertil Steril. 2009 Feb;91(2):456-88. doi: 10.1016/j.fertnstert.2008.06.035. Epub 2008 Oct 23.

Georgopoulos NA, Papadakis E, Armeni AK, Katsikis I, Roupas ND, Panidis D). Elevated serum androstenedione is associated with a more severe phenotype in women with polycystic ovary syndrome (PCOS). Hormones (Athens). 2014 Apr-Jun;13(2):213-21.

Korábbi áttekintések során használt források

Elhomsy, G. (Updated 2012 September 12). Androstenedione. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2088804-overview. Accessed May 2013.

(© 1995–2013). Androstenedione, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/9709. Accessed May 2013.

(2009 August). Androstenedione and Dehydroepiandrosterone in Serum by LC-MS/MS. ARUP Laboratories [On-line information]. Available online through http://www.aruplab.com. Accessed May 2013.

Wilson, T. (Updated 2013 June 13). Congenital Adrenal Hyperplasia. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/919218-overview. Accessed May 2013.

Meikle, A. (Updated 2013 January). Congenital Adrenal Hyperplasia – CAH. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/CAH.html?client_ID=LTD. Accessed May 2013.

Koch, C. (2012 July 12). Androgen Insensitivity Syndrome. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/924996-overview. Accessed May 2013.

Higgins, J. et. al. (2012). Androgen Abuse and Increased Cardiac Risk. Medscape Today News from South Med J. v 105 (12):670-674 [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/775869. Accessed May 2013.

Lebbe, M. et. al. (2012). Androgen Replacement Therapy in Women. Medscape Reference from Expert Rev Endocrinol Metab. v7 (5):515-529. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/773774_3. Accessed May 2013.

(Updated 2011 May 23). Androgen. Healthy Women [On-line information]. Available online at http://www.healthywomen.org/condition/androgen. Accessed May 2013.

Marx, T. and Mehta, A. (2003 January). Polycystic ovary syndrome: Pathogenesis and treatment over the short and long term. Cleveland Clinic Journal of Medicine v 70 (1) [On-line information]. Available online at http://www.ccjm.org/content/70/1/31.full.pdf. Accessed May 2013.

Rivkees, S. (© 2007-2011). Congenital Adrenal Hyperplasia. Monitoring Treatment of Children. CARES Foundation [On-line information]. Available online at http://www.caresfoundation.org/productcart/pc/children_cah.html. Accessed May 2013.

(Revised 2012). Hirsutism and Polycystic Ovary Syndrome (PCOS), A Guide for Patients. American Society for Reproductive Medicine [On-line information]. Available online through http://www.asrm.org. Accessed May 2013.

Dowshen, S. (Reviewed 2010 October). Steroids. KidsHealth from Nemours [On-line information]. Available online at http://kidshealth.org/parent/emotions/behavior/steroids.html. Accessed May 2013.

Mayo Clinic staff (2010 December 22). Performance-enhancing drugs and teen athletes. Mayo Clinic [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/performance-enhancing-drugs/SM00045/METHOD=print. Accessed May 2013.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 63-64.

Wu, A. (© 2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, 4th Edition: Saunders Elsevier, St. Louis, MO. Pp 112-115.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.