Más néven
Vitamin B complex
B1 (tiamin)
B2 (riboflavin)
B5 (pantoténsav)
B6 (piridoxál-foszfát)
B7 (biotin)
B3 (niacin)
Hivatalos név
B-vitaminok
A cikk utoljára módosult: 13.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A közepes vagy súlyos B-vitamin hiány szűrésére és kimutatására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha olyan tünetek jelentkeznek önnél, amelyek hátterében B-vitamin hiány is állhat; ha a hiány kialakulásának kockázata nagy; vagy ha felszívódási zavarral (malabszorpcióval) társuló állapot/betegség áll fenn.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre; random vagy 24 órás gyűjtött vizeletminta is szükséges lehet.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Általában éhgyomori mintára van szükség.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A B-vitaminok olyan tápanyagok, amelyekre a szervezetnek kis mennyiségben van szüksége (mikrotápanyagok) az anyagcseréhez, az energiatermeléshez, illetve a sejtek, a bőr, a csontok, az izmok, az egyes szervek és az idegrendszer egészségének fenntartásához. A B-vitamin vizsgálatok során ezeknek a speciális összetevőit mérjük a vérben vagy a vizeletben, hogy felmérjük a vizsgált személy tápanyag ellátottságát.

A B-vitaminok az alábbiakat foglalják magukban:

B1 (tiamin)

B2 (riboflavin)

B3 (niacin)

B5 (pantoténsav)

B6

B7 (biotin)

B12

Folsav

A B-vitaminok az elfogyasztott táplálékból szívódnak fel, szükség szerint használódnak fel  és a felesleg a vizelettel kiürül. Mivel a B-vitaminok vízoldékonyak, csak kis mennyiségük tud tárolódni, folyamatosan kell őket a szervezetbe bevinni B-vitaminokban gazdag táplálékok vagy rendszeresen szedett táplálék kiegészítők formájában. A súlyos B-vitamin hiány ritka  Magyarországon, de még mindig előfordul a világ hiányos táplálkozással érintett területein.

B-vitamin hiány az alábbi esetekben léphet fel:

Elégtelen bevitel.

Elégtelen felszívódás vagy hasznosítás.

Olyan ételek fogyasztása, amelyek gátolják a vitamin hatását.

Valamely másik vitamin vagy ásványi anyag hiányában a felhasználásuk gátolt.

Fokozott vitaminszükséglet.

B-vitamin hiány elsősorban az alultápláltakban, a krónikus alkoholistákban, a felszívódási zavarban vagy egyéb emésztési rendellenességben szenvedőkben (mint például gyomor bypass műtétek után vagy  lisztérzékenységben) és az idősek körében alakul ki. Néha más krónikus betegségekhez társultan, daganatos megbetegedés, illetve annak kezelése, az aktuálisan divatos fogyókúra vagy elhúzódó hasmenés kapcsán fordul elő. A nem elég változatosan étkező terhes nők és magzatuk esetében fokozott lehet a hiány kialakulásának kockázata. Ritkán az is előfordulhat, hogy az újszülött veleszületett anyagcserezavarban szenved, és így nem képes a B-vitaminokat megfelelőképpen felhasználni.

A B-vitamin hiányhoz kapcsolódó különböző tünetek sokszor jellegzetesek, több tünet együtt jelenik meg, máskor viszont, különösen enyhe vagy közepes hiány esetén, nem specifikusak. Ráadásul az érintett személyek gyakran több vitamin hiányában is szenvednek, így a tüneteik is összetettek lehetnek. Általános hiánytünetek lehetnek: kiütés, bőrgyulladás, gyulladt nyelv, zsibbadás, viszkető vagy égő érzés a kézen vagy a lábon, vérszegénység, fáradtság, mentális eltérések.

B-vitamin mérgezés ritkán fordul elő, többnyire akkor, ha valaki a javasoltnál lényegesen nagyobb mennyiségben szed táplálék kiegészítőt. Nagy dózisban néhány B-vitamin a májra vagy az idegrendszerre lehet kedvezőtlen hatással.

A B-vitaminokról szóló részletesebb információkat talál a Vizsgálatnál.

Hogyan történik a mintavétel?

A vérmintát a kar egyik könyökhajlati vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik Random ürített vagy 24 órán át gyűjtött vizeletminta is szükséges lehet.

MEGJEGYZÉS: Ha az orvosi vizsgálatok során Ön vagy bárki szorong, aggódik vagy fél a vizsgálattól, akkor célszerű elolvasnia alábbi cikkeket: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Egy másik cikk: Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

Általában éhgyomori mintára van szükség.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  Az egyes B-vitamin vizsgálatok vitaminhiányra utaló jellegzetes tünetek fennállása esetén a hiány szűrésére vagy kimutatására használhatóak.

   

  A vizsgálatot olyan személyeknél is alkalmazni lehet, akiknél valamilyen állapot vagy betegség miatt a B-vitamin hiány kialakulásának kockázata fokozott. Ilyen lehet az alultápláltság vagy a nem megfelelő összetételű táplálkozás, az intravénás (parenterális) táplálás, a gyomor bypass műtét utáni állapot, az alkoholizmus, a felszívódási zavarral járó krónikus betegségek, mint például a lisztérzékenység (cöliákia).

  Részletes információk a B-vitaminokról


  B1-vitamin (tiamin)

  Más néven: F-vitamin, Aneurin, tiamin-difoszfát (TDP) – ez az élettanilag aktív forma

  Szerepe: a B1-vitamin koenzim, ami segíti a szervezet energiatermelését, szerepe van a glükóz, az aminosavak és az alkohol feldolgozásában, továbbá az idegrendszer, a szív és az izmok megfelelő működéséhez is szükséges.

  Forrásai: teljes kiőrlésű gabonafélék, burgonya, sertéshús, a tenger gyümölcsei, dió- és mogyorófélék, hüvelyesek.

  Hiánya: elsősorban krónikus alkoholistáknál fordul elő. A következő betegségeket okozhatja:

  „Nedves” beriberi: szív- és érrendszeri elégtelenséggel társuló súlyos B1-vitamin hiány

  „Száraz” beriberi: idegrendszeri tünetekkel, perifériás idegbántalommal járó forma

  Wernicke-enkefalopátia, Wernicke-Korsakoff-szindróma: mentális eltérésekkel jár.

  A vizsgálat elnevezése: tiamin (tiamin-difoszfát),  mérése vérből. Egyéb vizsgálat: transzketoláz (funkcionális tiamin teszt).


  B2-vitamin (riboflavin)

  Más néven: G-vitamin

  Szerepe: a B2-vitamin koenzim, aminek az energiatermelésben van szerepe, szükséges továbbá más B-vitaminok anyagcseréjéhez.

  Forrásai: teljes kiőrlésű gabonafélék, zöld leveles zöldségek, sovány húsok, tejtermékek, tojás, tápanyagokkal dúsított kenyér.

  Hiánya: az ariboflavinózis, többnyire más vitaminhiányokkal együtt lép fel az alkoholistákban, az idősekben, vagy felszívódási zavar, májbetegség esetén.

  A vizsgálat elnevezése: riboflavin mérése vérből vagy vizeletből. Egyéb vizsgálat: glutation-reduktáz mérése vörösvértestekből (aktivitás mérés).


  B3-vitamin (niacin)

  Más néven: nikotinsav, nikotinamid, P-vitamin, PP-vitamin

  Szerepe: a B3-vitaminnak az enzimreakciókban, az anyagcserében és az energiatermelésben van szerepe. Terápiás dózisban adva csökkentheti az LDL-koleszterin és a trigliceridek, és növelheti a HDL-koleszterin szintjét.

  Forrásai: sovány húsok, tojás, halak, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek.

  Hiánya: súlyos hiány rendszerint az alacsony fehérje tartalmú diéták mellett alakul ki. Pellagrát okoz, melynek klasszikus tünetei a bőrgyulladás, hasmenés és demencia, a napfénynek kitett bőrfelületeken kiütés is jelentkezhet.

  B3-vitamin hiány alkoholizmus, májzsugorodás (cirrózis), Hartnup-betegség, Crohn-betegség és karcinoid szindróma mellett is jelentkezhet. A niacin szintézishez megfelelő mennyiségű B6-, B2-vitamin, vas és réz is szükséges. A niacin legfeljebb 60%-a triptofánból szintetizálódik.

  Mérgezés: a terápiás mennyiség bőrpirosodást és fejfájást okozhat. A túl nagy dózis károsíthatja a májat.

  A vizsgálat elnevezése: niacin metabolitok: N1-metilnikotinamid, 2-piridon mérése vizeletből, amit a bevitel és a szervezet számára elérhető vitamin mennyiség felmérésére a legmegbízhatóbbnak tartanak. Egyéb vizsgálat: NAD (nikotinamid-adenin-dinukleotid) mérése vérből vagy vizeletből.


  B5-vitamin (pantoténsav)

  Szerepe: a B5-vitamin a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában és felhasználásában vesz részt.

  Forrásai: a legtöbb élelmiszerben megtalálható.

  Hiánya: a B5-vitamin hiány ritka, mivel az ételek széles palettája tartalmazza. Hiányában égő érzés tapasztalható a lábon, illetve károsodott a sebgyógyulás.

  A vizsgálat elnevezése: pantoténsav mérése vérből vagy vizeletből.


  B6-vitamin (piridoxál-foszfát)

  Három fő formája: piridoxin, piridoxamin és piridoxál.

  Szerepe: a B6-vitamin koenzim, aminek az aminosav anyagcserében és a hemoglobin szintézisben van szerepe. Az idegrendszer és az immunrendszer működéséhez is szükséges.

  Forrásai: sertéshús, halak, baromfihús, banán, búzacsíra, hüvelyesek.

  Hiánya: a B6-vitamin hiány önmagában ritka; a vitamin aktív formájának kialakulásához megfelelő mennyiségű B2-vitamin is szükséges. Kialakulhat krónikus alkoholizmusban, felszívódási zavarokban, felléphet dohányosokban és olyan asztmás személyekben, akik teofillint szednek; görcsöket és csökkent immunvédekező képességet okozhat. A vitaminhiány és a mérgezés is okozhat perifériás idegbántalmakat.

  A vizsgálat elnevezése: piridoxál-foszfát (PLP). Egyéb vizsgálat: B6-vitamin funkcionális teszt, vizeletből 4-piridoxinsav és xanturénsav.


  B7-vitamin (biotin)

  Más néven: H-vitamin, B-w vitamin

  Szerepe: a B7-vitamin koenzim, aminek a zsír, a fehérje és a szénhidrát anyagcserében, valamint a hormontermelésben van szerepe.

  Forrásai: szója, tojássárgája, földimogyoró, hüvelyesek, banán, grépfrút. B7-vitamint a bélbaktériumok is előállítanak.

  Hiánya: nagyon ritka; a csak mesterséges (parenterális) táplálásban részesülők vagy a veleszületett anyagcserezavarban szenvedők között fordulhat elő. Gyengeséget, fejlődésbeli elmaradást, kiütéseket, hajhullást okozhat.

  A vizsgálat elnevezése: biotin mérése vizeletből. Egyéb vizsgálat: 3-hidroxi-izovalerát mérése vizeletből.


  B12-vitamin (cianokobalamin)

  A B12-vitamin és Folsav cikknél olvashat róla.


  Folsav vagy folát

  Más néven: B9-vitamin, M-vitamin

  A B12-vitamin és Folsav cikknél olvashat róla.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az orvos elsősorban akkor kéri a vizsgálatot, ha olyan tünetek jelentkeznek önnél, amelyek hátterében B-vitamin hiány is állhat.

   

  Az erre utaló jelek és tünetek attól függően alakulnak ki, hogy melyik vitamin hiánya áll fenn. Gyakori lehet:

  kiütés, bőrgyulladás

  gyulladt nyelv, fekélyek az ajkakon vagy a szájban, berepedések a száj sarkaiban

  zsibbadás, viszkető vagy égő érzés a kézen vagy a lábon (perifériás idegbántalom)

  vérszegénység

  fáradtság, álmatlanság

  ingerlékenység, memóriazavar, depresszió.

   

  B-vitamin vizsgálatot akkor is lehet végezni, ha valamilyen állapot vagy betegség miatt a vitaminhiány kialakulásának kockázata nagy. Ilyen a hiányos táplálkozás, a krónikus alkoholizmus vagy a felszívódási zavarral járó betegségek, mint például a lisztérzékenység (cöliákia).

   

  B-vitamin mérgezés ritkán fordul elő, így nem gyakori, hogy emiatt kell a vizsgálatot elvégezni. Egyes B-vitaminok nagy mennyiségben károsíthatják a májat vagy az idegrendszert.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Az alacsony vizsgálati eredmény B-vitamin hiányra utalhat, az azonban ebből nem derül ki, hogy a hiány oka elégtelen bevitel, a bélből való felszívódás zavara vagy a megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló B-vitaminok felhasználásának képtelensége. Vitaminhiány esetén sokszor több vitamin együttes hiánya áll fenn.

   

  Ha a vizsgálati eredmény normális, akkor nagy valószínűség szerint más oka van a tüneteknek.

   

  A magas B-vitamin szint vitamin mérgezést jelenthet, ami azonban ritkán fordul elő, többnyire nagy dózisú vitaminbevitel következménye.

 • Mit kell még tudnom?

  Előfordul, hogy a klinikai tünetek és a kezelésre adott válasz alapján diagnosztizálnak és kezelnek valakit, nem pedig a laboratóriumi vizsgálat alapján. Ha például az orvos B1-vitamin hiányra gyanakszik, lehet, hogy B-vitamin készítmény szedését rendeli, majd pedig rendszeresen ellenőrzi, hogy a tünetek enyhülnek-e.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Melyek az ajánlott napi beviteli (RDA) értékek a B-vitaminok esetén?

  A felnőtteknek, gyermekeknek és egyéb csoportoknak ajánlott napi beviteli értékek eltérőek az egyes B-vitaminok esetében. Az adott B-vitaminra vonatkozó ajánlott napi beviteli értékeket a Napi beviteli referencia értékeket (NRV) tartalmazó táblázatban találja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján.

 • Meg tudom-e változtatni a B-vitamin szintemet?

  Általában a szervezet éppen annyi B-vitamint használ fel, mint amennyire szüksége van, a felesleget pedig eltávolítja. Amennyiben az étrend elegendő mennyiségű B-vitamint tartalmaz, a vitaminszintek viszonylag állandóak maradnak a vérben. Vitaminhiány esetén az orvos B-vitamin készítmények szedését rendelheti. A készítmények szedésének elkezdése előtt mindig konzultáljon kezelőorvosával!

 • Mindenkinek meg kellene mérni a B-vitamin szintjét?

  A legtöbb embernek elegendő mennyiségű B-vitamin áll rendelkezésére és így nincs szüksége laboratóriumi vizsgálatra. A vizsgálat elvégzése akkor merül fel, ha valamilyen állapot vagy betegség miatt fokozott a B-vitamin hiány kialakulásának kockázata.

 • Meg lehet mérni a B-vitaminokat otthon vagy az orvosi rendelőben?

  Általában nem. Ezek speciális vizsgálatok, amelyeket laboratóriumban kell elvégezni, az is előfordulhat, hogy referencia-laboratóriumba kell küldeni a mintát.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.