Más néven
Mikroalbumin
ACR
UACR
Hivatalos név
Vizelet albumin; Vizelet albumin/kreatinin ráta
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.

A laboratóriumi leleten gyakorta használt "Mikroalbumin" vizsgálatnév helyesen "Vizelet albumin" vizsgálatot jelent. Részletes leírása ebben a fejezetben olvasható.

Röviden
Mire való a vizsgálat?

Korai vesekárosodás detektálására használt vizsgálat cukorbeteg pácienseknél, vagy azoknál, akiknél más rizikófaktor áll fenn (pl. magas vérnyomás).

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A 2-es típusú cukorbetegség diagnózisának felállítását követően évente, az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisának fellálítása után 5 évvel évente.

Milyen mintára van szükség?

Spontán ürített, meghatározott időpontban ürített, reggeli első vagy 24-órás gyűjtött vizelet.

Szükséges-e mintaelőkészítés?

Nem.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  Az albumin a vérben jelenlévő egyik legfontosabb fehérje. A vizelet albumin teszt kimutatja és méri az albumin mennyiségét a vizeletben. Kis mennyiségű albumin jelenléte a vizeletben a vesebetegség korai mutatója lehet. A vizeletben mért kis mennyiségű albumint néha vizelet mikroalbuminnak vagy mikroalbuminuriának is nevezik. A "mikroalbuminuriát" lassan az "albuminuria" kifejezéssel helyettesítjük, amely az albumin emelkedésére utal a vizeletben.

  A plazma, ami a vér alakos elemektől mentes, folyékony része, számos különböző fehérjét tartalmaz, beleértve az albumint is. A vesék egyik fő feladata a plazmafehérjék visszatartása, ezért nem ürül a salakanyagok között fehérje a vizelettel. Két mechanizmus létezik a fehérje ürítés megakadályozására: (1) a glomerulusok gátat képeznek, ezáltal a plazmafehérjék zöme az erekben marad, és (2) a kisebb fehérjék, amelyek átjutnak ezen a szűrőn, szinte teljesen visszaszívódnak a tubulusokban.

  Fehérje a vizeletben (proteinuria) leggyakrabban akkor fordul elő, ha a vesékben lévő glomerulusok vagy tubulusok sérülnek. A glomerulusok gyulladása és / vagy hegesedése lehetővé teheszi, hogy növekvő mennyiségben fehérje szivárogjon a vizeletbe. A tubulusok károsodása megakadályozhatja a fehérjék visszaszívódását.

  Az albumin olyan plazmafehérje, amely nagy koncentrációban van jelen a vérben, és amikor a vesék megfelelően működnek, gyakorlatilag nincs albumin a vizeletben. Amennyiben a vese károsodott vagy megbetegedett, az albumin és más fehérjék megőrzésére való képessége kezd elveszni. Ez gyakran fordul elő krónikus betegségekben, például cukorbetegségben és magas vérnyomásban, a vizeletben növekvő mennyiségű fehérje, növekvő vese funkció károsodást tükröz.

  Az albumin az egyik legelőször vizeletben  megjelenő fehérje vesekárosodás esetén. Azok, akiknél folyamatosan kimutatható a albumin a vizeletükben (albuminuria), fokozottan veszélyeztetettek a progresszív veseelégtelenséggel és a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben a jövőben.

  A vizelet albumin tesztet használják vesebetegség szűrésére krónikus betegségben szenvedőknél, például cukorbetegségben és magas vérnyomásban. Már egészen kis mennyiségű albumint is képes kimutatni, mely jelentős vesekárosodás előtt néhány évvel a nyilvánvalóvá tehető. A legtöbb esetben az albumin és a kreatinin tesztje random, spontán ürített (nem gyüjtött) vizeletmintán történik és ebből számolják az albumin-kreatinin arányt. Ez azért történik így, hogy pontosabb jelzést kapjunk arról, hogy mennyi albumin vesztés történik vizeletbe.

 • Hogyan történik a mintavétel?

  Random ürített vizeletmintát, meghatározott időben ürített vizeletmintát (például 4 órás vagy éjszakai) vagy 24 órás gyüjtött vizeletmintát kell üríteni egy tiszta edénybe. Az egészségügyi szakember vagy laboratórium biztosítja a tartályt és  ellátja utasításokkal a minta megfelelő összegyűjtésére vonatkozóan.

  MEGJEGYZÉS: Ha az orvosi vizsgálatok során Ön vagy bárki szorong, aggódik vagy fél a vizsgálattól, akkor célszerű elolvasnia alábbi cikkeket: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Egy másik cikk: Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A vizelet albumin tesztet vagy az albumin / kreatinin rátát (ACR) a krónikus betegségben szenvedő betegek - például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás  - szűrésére használják, mert ezek az állapotok fokozzák a vesebetegség kialakulásának kockázatát. Különböző vizsgálatokban azt találták, hogy a vesebetegség korai szakaszának detektálása az egészségügyi szolgáltatóknak és magának a páciensnek is segít a megfelelő kezelés megválasztásában. A cukorbetegség és a magas vérnyomás kezelésében a megfelelő vércukorszint  fenntartásával és a vérnyomás csökkentésével a vesebetegség progressziója megakadályozható vagy kialakulása megelőzhető.

  Az albumin egy olyan fehérje, amely nagy koncentrációban van jelen a vérben. Gyakorlatilag nincs albumin a vizeletben, amikor a vesék megfelelően működnek. Az albumin azonban a vizeletben a vesebetegség korai szakaszában is kimutatható. (További információért lásd a "Mit vizsgálunk?" részt).

  Ha a random, 4 órán keresztül vagy egy éjszakán át gyűjtött vizeletmintában albumint mérnek, a vizsgálatot 24 órás gyűjtött vizeletből célszerű megismételni illetve megerősíteni.

  A legtöbb esetben mind az albumint, mind a kreatinint a random ürített vizeletmintában lemérik és az albumin / kreatinin ráta (ACR) kiszámításra kerül. Így sokkal pontosabban meghatározható hogy mennyi albumin ürül a vizelettel. A vizelet koncentrációja (vagy hígulása) a nap folyamán változik, több kevesebb folyadék hígítja a vizelettel távozó salakanyagot. Így az albumin koncentrációja a vizeletben is változhat.

  Az izomanyagcsere melléktermékeként a kreatinin állandó sebességgel ürül a vizeletbe, így a vizeletben mért szintje a vizelet koncentráltságát tükrözi. A kreatininnek ezen tulajdonsága alkalmassá teszi arra, hogy a a vizelet koncentrálságát korrigálják  egy random vizeletmintában. Az ADA ( American Diabetes Association) a korai vesebetegségre utaló albuminuria szűrésére az ACR-t választotta.

  Mivel az albumin mennyisége a vizeletben jelentősen változhat, az emelkedett ACR-t kétszer meg kell ismételni 3-6 hónapon belül a diagnózis megerősítése érdekében.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

   

  Az American Diabetes Association és a National Kidney Foundation szerint 1-es típusú cukorbetegségben 5 évvel  a diagnózis felállítása után évente,  2-es típusú cukorbetegségben a diagnózis felállítása után évente el kell végezni a vizsgálatot. Ha albumin van a  vizeletben (albuminuria), a vizsgálatot meg kell ismételni 3-6 hónapon belül.  A magas vérnyomásban szenvedő betegeknél rendszeres időközönként el kell végezni a viszgálatot az egészségügyi szolgáltató által meghatározott gyakorisággal.

 • Mit jelent az eredmény?

  Az enyhén emelkedett albumin szintek mind az első, mind az ismételt vizeletvizsgálatok esetében korai vesebetegségre utalnak. Nagyon magas szint súlyos vesebetegséget jelez. Mérhetetlenül alacsony érték normál vesefunkciót jelent.

  A vér jelenléte a vizeletben, a húgyúti fertőzés, erőteljes testmozgás illetve egyes akut megbetegedések pozitív vizsgálati eredményt okozhat vesebetegség fennállása nélkül. A vizsgálatot meg kell ismételni, miután ezek a körülmények elmúltak.

 • Mit kell még tudnom?

   

  Vizsgálatok bizonyítják, hogy cukorbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedő pácienseknél  a vizelet emelkedett albumin szintje a cardiovascularis betegség (CVD) fokozott kockázatával jár. Újabban kutatások folynak a vizeletben a fokozott  albumin szint és  a CVD kockázata közötti összefüggések vizsgálatára olyan pácienseknél, akik sem cukorbetegségben, sem pedig magas vérnyomásban nem szenvednek.

Accordion Title
Általános kérdések
 • 1. Mi a különbség a szérum / plazma albumin, a prealbumin és a vizelet albumin tesztek között?

  Bár a nevek hasonlóak, az albumin és az prealbumin teljesen más molekula. Mindkettő  a máj által termelt fehérje, valamint  mindkettő régóta a táplálkozási állapot megítélésére szolgál. A szérum / plazma (vagy vér) albumin gyakrabban a máj- vagy vesebetegség szűrésére és diagnosztizálására használatos vérmintából. A vizelet albumin teszt (mikroalbumin tesztnek is nevezik) kimutatja és méri a vizeletben az albumin koncentrációt, mint a vesekárosodás korai mutatóját.

   

 • 2. Tehetünk-e valamit a mikroalbuminuria megelőzéséért?

  Igen, ha valaki cukorbeteg, akkor követnie kell az orvos utasításait annak érdekében, hogy a vércukor szintjét szigorú ellenőrzött keretek között tartsa. A magas vérnyomás kontroll alatt tartása szintén hatásos a mikroalbuminuria kialakulásához vezető vesekárosodás megelőzésében. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy cukorbetegeknél a vércukorszint kellő  kontrollálásával,  hatékony vérnyomáscsökkentéssel, esetleg a dohányzásról történő leszokással  az albuminuriát meg lehet akadályozni, vagy az állapotromlást visszafordítani.

 • 3. Vannak-e más okai a fokozott vizelet albumin szintnek?

  Igen, az albuminuria nem specifikus a cukorbetegségre. Magas vérnyomáshoz,  bizonyos vérzsír rendellenességekhez és számos immunrendszert érintő betegséghez is társulhat. Albuminuria előfordulhat erőteljes testmozgás, véres vizelet, húgyúti fertőzés, kiszáradás esetén is, valamint okozhatják bizonyos gyógyszerek.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.