Az aldoláz egy olyan enzim, amely segíti a cukornak energiává történő átalakulását. A szervezetben mindenütt megtalálható, legnagyobb mennyiségben az izmokban és a májban, ezért izom- vagy májkárosodás, illetve májbetegség során a véráramban megemelkedik a szintje.Régen az aldoláz vérvizsgálatát egyes vázizomzat és/vagy májbetegség kapcsán előforduló állapotok diagnosztizálására és monitorozására kérték. Ma már jobbára más enzimvizsgálatokkal helyettesítik, úgymint a CK (kreatin kináz), GPT (glutamát-piruvát-transzamináz) és a GOT (glutarát-oxálacetát-transzamináz), amelyek specifikusabb jelzői az izom- vagy májkárosodásnak. Napjainkban esetleg izomdisztrófiás betegek monitorozásában játszik még némi szerepet az aldoláz vizsgálata.A vizsgálathoz a kar könyökhajlati vénájából vett vérre van szükség. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.
S1Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber’s Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].
S2Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby’s Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pg 33-34.
S3(2005) Aldolase, Serum [2 paragraphs]. ARUP’s Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line information]. Available FTP:http://www.aruplab.com/guides/clt/tests/clt_al31.jsp#1140973