Más néven
DHEA-SO4
DHEA-szulfát
Hivatalos név
Dehidroepiandroszteron-szulfát
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 19.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálattal a dehidroepiandroszteron-szulfát koncentrációját lehet meghatározni. Az eredmény elsősorban a mellékvese-funkcióról ad felvilágosítást. 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha egy nőnél az arcon vagy a testen túlzott szőrnövekedés (hirsutismus), akne (pattanásos bőr), amenorrhoea (menstruáció hiánya) tapasztalható, vagy meddőség esetén.
Fiúgyermeknél nagyon korai (praecox) pubertás esetén, leánygyermeknél pedig virilizmusra (férfias jelleg kialakulására) utaló tünetek észlelésekor.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs speciális teendő, de a nőknek javasolt, hogy a vizsgálat időzítését beszéljék meg orvosukkal, mivel a mintát a menstruáció előtt, vagy azután egy héttel célszerű levenni.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A dehidroepiandroszteron-szulfát (DHEA-S) férfias jelleget biztosító (androgén) nemi hormon, amely azonban nem csak férfiakban, de kisebb mértékben nőkben is termelődik. A másodlagos férfi nemi jellegek pubertáskori kialakulásában játszik szerepet. A szervezet férfiakban hatékonyabb androgénekké, pl. tesztoszteronná és androsztendionná, míg nőkben egy női hormonná, ösztrogénné képes átalakítani. A DHEA-S elsősorban a mellékvese-kéregben (a mellékvese külső részén), jóval kisebb mennyiségben a petefészkekben vagy a herékben képződik. A DHEA-S elválasztását az adrenokortikotrop hormon (ACTH) és az agyalapi mirigy hormonjai szabályozzák.
Mivel a DHEA-S-t elsősorban a mellékvese termeli, ezért jól használható a mellékvese-funkció markereként. Mellékvese-tumor, rákbetegség és hiperplázia (hormontermelő szövetek túlszaporodása) eredményezhet DHEA-S túltermelődést. Míg az emelkedett DHEA-S szint felnőtt férfiaknál nem okoz észrevehető tüneteket, addig nőknél a magas DHEA-S koncentráció a menstruáció elmaradásához vezethet, és virilizmus (férfias jelleg) látható tünetei alakulhatnak ki. Ennek főbb megnyilvánulásai lehetnek pl. mélyebb hang, hirsutismus (férfia típusú test- és arcszőrzet növekedése), férfias jellegű kopaszodás, erőteljes izomzat fejlődése, és akne. Az emelkedett DHEA-S szint fiúgyermekeknél idő előtti (praecox) pubertást, míg lányoknál a külső nemi szervek nem tipikus vagy gyenge fejlődését, férfias szőrnövekedést, és abnormális menstruációs ciklusokat okozhat.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából tű segítségével veszik a vérmintát. Speciális esetben gyermekeknél és időseknél az ujjbegyből vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálatok
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A DHEA-S szintet nem rutinszerűen ellenőrzik. Ha nincsenek olyan tünetek, amelyek szükségessé tennék a DHEA-S vizsgálat elvégzését, akkor erre valószínűleg sosem fog sor kerülni. A DHEA-S, a tesztoszteron és más androgének vizsgálata arra szolgál, hogy értékeljék a mellékvese működését, továbbá elkülönítsék a mellékvese-eredetű betegségeket a petefészek-  illetve here-eredetűektől. A DHEA-S koncentrációjának mérése segít diagnosztizálni az adrenokortikális (mellékvesekérgi) tumort illetve mellékvese hiperpláziát (amely lehet veleszületett vagy szerzett), és segít elkülöníteni ezeket a petefészek tumoroktól.
  A DHEA-S koncentrációt gyakran más hormonokkal együtt mérik, (pl. FSH, LH, prolaktin, ösztrogén és tesztoszteron) hogy felismerjék a policisztás ovárium szindrómát (PCOS), és kiszűrjék a meddőség, menstruációs zavarok és hirsutismus egyéb okait.
  DHEA-S vizsgálatot kérhetnek más hormonokkal együtt tizenéveseknél azért is, hogy diagnosztizálják mi okozza fiatal lányoknál a virilizmust, illetve fiatal fiúknál a túl korai pubertást.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A DHEA-S vizsgálat - más hormonvizsgálatokkal együtt - bármikor kérhető, ha felmerül az androgén-túltermelődés (ritkábban alultermelődés) gyanúja, és/vagy amikor az orvos a mellékvese működését szeretné értékelni.
  Vizsgálhatják a DHEA-S koncentrációját akkor is, ha egy nőnél olyan tünetek jelentkeznek, mint pl. hirsutismus, hajhullás (alopecia), menstruációhiány (amenorrhoea), meddőség, akne (pattanásos bőr), túlzott izomgyarapodás vagy mellkisebbedés. Kérhetik a vizsgálatot, ha egy fiatal lánynál a virilizmus tünetei jelentkeznek (pl. hirsutismus, mély hang), vagy ha egy lánygyermeknél a külső genitáliák rendellenesek (a csikló túl nagy, de  a belső nemi szervek normálisnak tűnnek).
  DHEA-S vizsgálatot kérhetnek azoknál a fiatal fiúknál, akiknél jóval a normális idő előtt mutatkoznak a serdülés jelei (mélyülő hang, fokozott izomzatfejlődés, szeméremszőrzet kialakulása, megnövekedett pénisz).
   

 • Mit jelent az eredmény?

  FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

  Az alacsony DHEA-S-szintet okozhatja a mellékvese működési zavara vagy az agyalapi mirigy csökkent működése, amikor csökken az agyalapi mirigy hormonjainak szintje (ezek szabályozzák a mellékvese-hormonok termelését és elválasztását). Ha a DHEA-S-szint - a többi androgén-szinttel együtt - normális, akkor a mellékvese valószínűleg normálisan működik, vagy (ritkábban) egy meglévő mellékvese-tumor vagy rák miatt nincs hormonelválasztás. PCOS esetén a DHEA-S szint normális lehet, mivel a rendellenesség általában a petefészek androgén-termelésével (elsősorban a tesztoszteronnal) áll összefüggésben.
  Emelkedett DHEA-S szint adrenokortikális (mellékvesekérgi) tumorra, mellékvese rákra illetve hiperpláziára utalhat. Megerősíti a gyanút, ha olyan más metabolitok, mint pl. a 17-OH progeszteron vagy a vizeletben lévő 17-ketoszteroid szintje is emelkedett. Önmagában a DHEA-S koncentráció mérése nem alkalmas a mellékvese-rák diagnózisának kimondásához, további vizsgálatok szükségesek, hogy megállapíthassák a hormonális zavar okát.

 • Mit kell még tudnom?

  A DHEA-S szint újszülötteknél (lányoknál, fiúknál egyaránt) általában magas. Születés után a szint hirtelen lecsökken, majd serdülőkorban ismét emelkedik. A DHEA-S koncentrációja pubertás után éri el a tetőpontját, majd ezután – a többi férfi- ill. női nemi hormonhoz hasonlóan – a szint az életkor előrehaladtával csökken.
   

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Emelkedett DHEAS szint esetén mindig vannak tünetek?

  Nem feltétlenül. Felnőtt férfiaknál pl. nehéz lehet észrevenni az emelkedett DHEA-S szintet, mert náluk már kialakult a másodlagos férfi nemi jelleg. De egyes népcsoporthoz tartozó (pl. ázsiai) felnőtt nőknél is magasabb lehet a DHEA-S vagy tesztoszteron-szint anélkül, hogy bármilyen látható tünetük lenne (pl. túlzott szőrnövekedés vagy akne). Azt is figyelembe kell venni, hogy a meglévő tünetek és azok súlyossága egyénenként is igen eltérő lehet.

 • 2. Hogyan kezelik a DHEAS- többletet?

  Emelkedett DHEA-S szint esetén először is a kiváltó okot diagnosztizálják és kezelik. Mellékvese-tumor, rák esetén műtéti úton távolíthatják el a beteg részeket. Ha az érintett, egyik mellékvesét teljesen el kell távolítani, akkor a petefészkek illetve herék, és megmaradó mellékvese képes elegendő hormont termelni. Gyógyszeres kezeléssel (pl. antiandrogénekkel), szájon át szedhető kisdózisú fogamzásgátlókkal, vagy a megtermékenyülést elősegítő gyógyszerek szedésével is ellensúlyozható az androgén-többlet hatása. A kisdózisú fogamzásgátlók segítenek egyensúlyban tartani a férfi és női hormonokat, és helyreállítják a menstruációs ciklust, míg a megtermékenyülést elősegítő gyógyszerek segíthetnek az ovuláció indukálásában.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.