Más néven
Bikarbonát - Totál szén-dioxid tartalom
Totál C02
TCO2
Hidrogénkarbonát
Bikarbonát
Hivatalos név
Bikarbonát meghatározása testnedvből
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 12.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A bikarbonát (HCO3) és a totál széndioxid (TCO2) meghatározások eredményei - más paraméterekkel együtt, a vérgáz vizsgálat részeként - a szervezet sav-bázis háztartásának állapotáról adnak felvilágosítást. Mivel a vizsgálatok gyakran az elektrolit panel részét is képezik, így segítségükkel teljes képet lehet kapni az elektrolit-háztartásról is.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor kérik, ha az elektrolit- és /vagy a sav-bázis egyensúly kóros változására utaló tünetek jelentkeznek. Ilyen tünetek lehetnek: légszomj, fáradékonyság, gyengeség, zavartság, hosszantartó hányás.

Milyen mintára van szükség?

A vizsgálatot többféle vérmintából is el lehet végezni.
Ha csak a bikarbonátot kell meghatározni, (ez nagyon ritkán fordul elő!), az alkar könyökhajlati vénájából vett vér alkalmazható. Ehhez piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben levett vér megfelelő. A plazmát minél előbb el kell választani a sejtes elemektől (centrifugálás).
Ha a meghatározás a vérgáz analízis részeként történik, akkor az artériából vett vérminta a legalkalmasabb. Használható vénás vagy kapilláris vér is, az így kapott eredmény értékelésekor azonban figyelembe kell venni a vér származási helyét! Kapilláris vér vétele előtt a vérvételi területet (fülcimpa, ujjbegy, újszülötteknél sarok) vérbőséget okozó szerrel célszerű hiperemizálni. Ha a vérvétel kapilláris csőbe történik, a cső belső felületét rendszerint véralvadásgátlóval fedik be.
A vérgáz meghatározáshoz levett vért légmentesen le kell zárni, és 15 percen belül le kell mérni. Ha az azonnali mérés nem megoldható, a mintát jég közé kell állítani, így a mérés időpontja maximum 2 órahosszára kitolható.
A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálat a vérben - a többnyire bikarbonát (HCO3-) formájában - előforduló totál szén-dioxid (TCO2) mennyiségét méri. A bikarbonát egy negatív töltésű ion, amely a szükségletnek megfelelően a vesén keresztül kiválasztódik és visszaszívódik. A szervezet ennek a segítségével tartja fenn a test sav-bázis egyensúlyát (kb. 7,4-es pH értékét), de a bikarbonát a nátrium, kálium és a klorid ionok segítségével biztosítja a sejtek szintjén az elektromos semlegesség fennmaradását is.

Hogyan történik a mintavétel?
A mintavétel vagy egy artériába vagy egy vénábba bevezetett tűvel, vagy estenként a fülcimpa, ujjbegy vagy újszülötteknél a sarok megszúrásával történik. Az utóbbi esetekben a vérvételi területet valamilyen helyi vérbőséget okozó anyaggal szokták bekenni.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A HCO3 - TCO2 vizsgálatot szinte soha nem kérik önállóan.
Ha az elektrolit panel részeként, a nátriummal, káliummal és a kloriddal együtt kérik, akkor elsősorban az elektrolit-egyensúly zavarát akarják kimutatni. Ekkor leginkább a vese krónikus vagy akut betegségét vizsgálják, amely lehet primer vagy szekunder (pl. cukorbetegség vagy magas vérnyomás következtében kialakuló). A vizsgálatot gyakran kérik az elektrolit-háztartás zavarának gyógyításakor is, a terápia hatékonyságának megítélésére.

Ha a HCO3 - TCO2 vizsgálatot a vérgáz analízis részeként kérik, akkor elsősorban azt kívánják meghatározni, hogy a szervezet illetve a vér pH-jának eltolódását mi okozza. A vizsgálat választ adhat arra a kérdésre, hogy a sav-bázis egyensúlyzavar elsődlegesen légzési jellegű, (azaz az oxigénfelvétel és a CO2 leadás egyensúlya bomlott-e fel), vagy metabolikus, anyagcsere eredetű-e, (azaz a bikarbonát mennyisége emelkedett vagy csökkent a szervezetben illetve a vérben).
A bikarbonát vérszintjéből a kezelés hatékonyságára is lehet következtetni.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

A bikarbonát - totál széndioxid vizsgálatot általában az elektrolit vagy  vérgáz panel részeként kérik. Kérhetik, ha valakinél    * felmerül az elektrolit-háztartás egyensúlyának gyanúja;
    * vízvisszatartási vagy dehidrációs problémára utaló jeleket tapasztalnak;
    * sav-bázis egyensúlyi zavart tapasztalank;
    * ha a kezelőorvos monitorozni akarja a kezelés hatékonyságát.


Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

A kóros bikarbonát - totál széndioxid értékek a szervezetben a működési zavarok széles tárháza következtében jöhetnek létre.  Zavarok lehetnek a sav-bázis és/vagy az elektrolit-háztartás egyensúlyának fenntartásában, az anyagcserefolyamatokban, vagy a légzési folyamatokban. A cél az okok azonosítása.

Mit kell még tudnom? 

Néhány gyógyszer illetve vegyület emelheti a vér bikarbonát szintjét. Ide sorolhatók: a fluorocortison, a barbiturátok, a bikarbonátok ("szódabikarbóna"), hydrocortisonok, diuretikumok, és különböző szteroidok.

Vannak gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a vér bikarbonát szintjét. Idetartozik néhány antibiotikum (pl. a methicillin, nitrofurantoin, tetracyclin), a thiazid diuretikumok, és triamteren.

Gyakori kérdések

1. Ha az orvosom megcsináltatta a bikarbonát vizsgálatot, miért kéri a vérgáz vizsgálatot is?
A vérgáz vizsgálat jóval több információt ad a szervezet sav-bázis viszonyairól, a vér pH-értékéről, mint az egymagában elvégzett bikarbonát meghatározás. Az adatokból következtetni lehet a túdő működésére és az anyagcsere folyamatokra is.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.