Más néven
Agyi Natriuretikus Peptid
Natriuretikus peptid
proBNP
Hivatalos név
B-típusú natriuretikus peptid és N-terminális pro B-típusú natriuretikus peptid
A cikk utoljára módosult: 30.11.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat a pangásos szívelégtelenség kimutatására, diagnosztizálására és a betegség súlyosságának megítélésére szolgál.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha önnél a szívelégtelenség tünetei jelentkeznek, ami lehet légszomj vagy fáradékonyság, vagy ha önt szívelégtelenség miatt kezelik.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A vizsgálat nem igényel különleges előkészületet.

Mit vizsgálunk?

A B-típusú natriuretikus peptid (BNP) és az N-terminális pro B-típusú natriuretikus peptid (NT-proBNP) a szívizomban termelődik abban az esetben, ha az túlságosan megfeszül és csak nagy munka árán tudja a vért pumpálni. A BNP és NT-proBNP vizsgálat során megmérjük a fehérjék szintjét a vérben, hogy kimutassuk a szívelégtelenséget és megítéljük súlyosságát.

A BNP-t eredetileg „agyi” típusú natriuretikus peptidnek nevezték, mert először agyszövetben mutatták ki, valamint azért is, hogy megkülönböztessék egy hozzá hasonló kisebb fehérjétől, az ANP-től, amely a szívpitvarban termelődik. A BNP-t a szív bal kamrája termeli, ami elsősorban felel a vér kipumpálásáért. Szintje a keringő vérmennyiséggel és a vérnyomással arányosan változik, és attól függ, hogy a szívnek mekkora munkájába kerül a vért pumpálni. A pro-BNP egy előalakja a fehérjének, kis mennyiségben állandóan termelődik. A pro-BNP-t egy corin nevű enzim hasítja, így kiáramlik a vérbe az aktív hormon, a BNP és az inaktív fragmens, az NT- pro-BNP. Ha a szív bal kamrája megfeszül, a BNP és az NT-proBNP szintje jelentősen megemelkedik, ami azt jelzi, hogy a szívre nagyobb terhelés nehezedik, és nagyobb munkájába kerül ellátnia a szervezetet elég vérrel. Ez ugyanúgy előfordulhat szívelégtelenség esetén, mint a szívet és a keringési rendszert megterhelő egyéb betegség esetén. A szívelégtelenség azonban kissé félrevezető elnevezés, hiszen nem azt jelenti, hogy a szív megszűnik működni, hanem azt, hogy nem olyan hatásosan keringeti a vért a szervezetben, mint ahogy arra szükség lenne. A keringő BNP és NT-proBNP szint megemelkedése ezt a csökkent kapacitást jelzi.

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

A kar könyökhajlati vénájába vezetett vérvételi tű segítségével.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

A vizsgálat nem igényel különleges előkészületet.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A B-típusú natriuretikus peptid (BNP) és az N-terminális pro B-típusú natriuretikus peptid (NT-proBNP mérése a szívelégtelenség kimutatására, diagnosztizálására és a betegség súlyosságának megítélésére szolgál. Az egyéb szív eredetű biomarkerek mérésével együtt szintjük jelzi a szívre nehezedő terhelés mértékét, és az esetleges károsodást; valamint a tüdőkapacitás vizsgálatával együtt segítségükkel elkülöníthető egymástól a szív és a tüdő eredetű nehézlégzés. Szükség lehet mellkasröntgenre és szívultrahangra is.

   

  A szívelégtelenség hasonlíthat más betegségek tüneteire, és előfordulhat más betegségekkel együtt is. A BNP és az NT-proBNP szint ismerete segíti az orvost abban, hogy elkülönítse a szívelégtelenséget és az egyéb betegségeket, mint például a tüdőbetegség. A pontos diagnózis nagyon fontos, mert ezen alapul a betegség kezelése, aminek megkezdésével általában nem lehet késlekedni.

   

  Bár a BNP-t és az NT-proBNP-t általában a szívelégtelenség diagnózisának felállításához használják, akut koronária szindrómában is emelkedett lehet a szintjük, ebben az esetben nagyobb esély van az újabb hasonló esemény bekövetkeztére. Így tehát a BNP és az NT-proBNP használható akut koronária szindrómában az újabb kardiális (szív eredetű) esemény kockázatának megítélésére.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A BNP-t és az NT-proBNP-t akkor rendeli az orvos, ha betegénél szívelégtelenségre utaló panaszok és tünetek jelentkeznek, azaz az illető(nek):

   

  • nehezen kap levegőt, légszomja van
  • fáradékony
  • dagad a lábfeje, a bokája, a lába vagy a hasa

   

  A tesztet gyakran rendelik a sürgősségi osztályon is, ha a beteg állapota súlyos, vagy szívelégtelenségre utaló tünetei vannak, és az orvosnak azonnal el kell döntenie, hogy a tüneteket szívelégtelenség vagy egyéb probléma okozza.

  Ha a beteget hosszabb időn át kezelik szívelégtelenség miatt, akkor sorozatméréseket is lehet végezni, a kezelés hatásosságának megítélésére.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A normálisnál magasabb eredmények azt jelzik, hogy a betegnek valamilyen fokú szívelégtelensége van, a mért BNP vagy NT-proBNP érték pedig arányos annak súlyosságával. A magasabb értékek gyakran rosszabb prognózist (kilátásokat) jelentenek.

  A normális értékek azt jelzik, hogy a beteg tüneteit valószínűleg nem szívelégtelenség, hanem egyéb betegség okozza.

 • Mit kell még tudnom?

  A legtöbb betegben, akik szívelégtelenség miatt gyógyszeres kezelésben részesülnek, csökken a BNP és az NT-proBNP szintje. Ilyen gyógyszerek az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlók, a béta blokkolók és a vízhajtók (diuretikumok).

  A BNP és az NT-proBNP szintje a kor előrehaladtával emelkedik.

   

  Vesebetegeknél emelkedhet a BNP és az NT-proBNP szintje a csökkent kiválasztás miatt.

  Bár mind a BNP, mind az NT-proBNP szintje emelkedik a bal kamra funkciózavara esetén, és mindkettő alkalmas a diagnózishoz és a terápia követésére, a két fehérje értékei nem felcserélhetőek, és az eredményeket nem lehet összehasonlítani. 

 • Mennyire gyakori a szívelégtelenség?

  Magyarországon 250-300 000 embert szenved szívelégtelenségben és 30-35 000 az évente újonnan diagnosztizált esetek száma.

  A leginkább veszélyeztetett emberek közé tartoznak a 65 év felettiek, a túlsúlyosak, a cukorbetegséggel élők, és a szívinfarktuson átesett egyének. Férfiakban nagyobb eséllyel alakul ki szívelégtelenség, mint nőkben.

 • Hogyan kezelhető a szívelégtelenség?

  További információért ajánljuk a pangásos szívelégtelenség fejezetet.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Reviewer May 2015: Thomas Kampfrath, PhD, DABCC.

Lüers C, Schmidt A, Wachter R, Fritzsche F, Sutcliffe A, Kleta S, Zapf A, Hagenah G, Binder L, Maisch B, Pieske B. Serial NT-proBNP measurements for risk stratification of patients with decompensated heart failure. Herz. 2010 Oct;35(7):488-95.

William Clarke. Contemporary Practice in Clinical Chemistry, 2nd Edition Paperback – February 4, 2011. ISBN-13: 978-1594251023.

Michael L. Bishop, Edward P. Fody, Larry E. Schoeff. Clinical Chemistry: Principles, Techniques, and Correlations, 2013. 7th edition.

Kaplan & Pesce. Clinical Chemistry, 5th Edition. Theory, Analysis, Correlation. 2009.

(March 27, 2014) National Heart, Lung, Blood Institute. Who is at Risk of Heart Failure? Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hf/atrisk through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed May 2015.

Korábbi áttekintések során használt források

Interview with Alan H.B. Wu, PhD. Director, Clinical Chemistry, Hartford Hospital, Hartford, CT.

"First Blood Test for Congestive Heart Failure Wins FDA Clearance." Clinical Laboratory Strategies, December 2000, Vol. 5, No. 12, Pg.1.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

Tang, W. (2004 February 27). NACB: Recommendations for the use of Cardiac Biomarkers in Heart Failure. NACB: Recommendations for the use of Cardiac Biomarkers in Heart Failure – Chapter 2 [Draft Guidelines]. Available online at http://www.nacb.org/lmpg/biomark/card_biomarkers_chp2.doc through http://www.nacb.org.

Bay, M. et. al. (2003). NT-proBNP: a new diagnostic screening tool to differentiate between patients with normal and reduced left ventricular systolic function. Heart ONLINE Heart 2003;89:150-154 [On-line journal]. Available online at http://heart.bmjjournals.com/cgi/content/full/89/2/150 through http://heart.bmjjournals.com.

Diagnostic Products Corporation Acquires Nonexclusive Rights to a Key Cardiac Marker, NT-proBNP, from Roche Diagnostics—Agreement widens access to unique marker for heart failure and allows for better/earlier/improved therapy. (2004 February 11) DPC [On-line press release]. Available online at http://www.dpcweb.com/newsreleases/2004/february/ntprobnp.htm through http://www.dpcweb.com.

Roche Receives FDA Clearance for Elecsys proBNP Assay – First Automated Blood Test to Aid in the Diagnosis of Congestive Heart Failure (2002). Roche Diagnostics [On-line press release]. Available online at http://www.roche-diagnostics.com/press_lounge/press_releases/archive/2002_11_20.html through http://www.roche-diagnostics.com.

Tietz Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, eds. St. Louis: Elsevier Saunders; 2006 Pp. 1630-1631.

Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (2006). Contemporary Practice in Clinical Chemistry. AACC Press, Washington, DC; Pg. 264.

deFilippi C. Natriuretic Peptides for Diagnosing Heart Failure and Beyond: What We Know in 2007. (May 24, 2007) Medscape Today. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/557030 through http://www.medscape.com. Accessed September 2008.

Maher KO et al. B-type natriuretic peptide in the emergency diagnosis of critical heart disease in children. Pediatrics 2008 Jun; 121:e1484. Available online at http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/121/6/e1484?linkType=FULL&journalCode=pediatrics&resid=121/6/e1484 through http://pediatrics.aappublications.org. Accessed September 2008.

(Updated 2010 January 1). What is Heart Failure? National Heart Lung and Blood Institute [On-line information]. Available online at http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hf/ through http://www.nhlbi.nih.gov. Accessed November 2011.

Lehman, C. et. al. (Revised 2011 March). Heart Failure. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/HeartFailure.html?client_ID=LTD through http://www.arupconsult.com. Accessed November 2011.

(© 1995-2011). Test ID: BNP83873 B-Type Natriuretic Peptide (BNP), Plasma. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/83873 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed November 2011.

(© 1995-2011). Test ID: PBNP84291 NT-Pro B-Type Natriuretic Peptide (BNP), Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/84291 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed November 2011.

Malcolm, J. and Arnold, O. (Revised 2010 January) Heart Failure (HF) (Congestive Heart Failure). Merck Manual for Healthcare Professionals. [On-line information]. Available online at http://www.merckmanuals.com/professional/cardiovascular_disorders/heart_failure/heart_failure_hf.html?qt=BNP&alt=sh through http://www.merckmanuals.com. Accessed November 2011.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 690-692.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.