Más néven
Vizelet általános vizsgálata
Teljes vizeletvizsgálat
Hivatalos név
Vizeletvizsgálat
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Az anyagcsere és a veseműködés rendellenességeinek, valamint a húgyúti fertőzések felismerésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Rutinszerű vizsgálatok alkalmával, vagy ha a húgyúti fertőzés jelei mutatkoznak. Ilyen jelek lehetnek pl. alhasi fájdalmak, hátfájás, gyakori vagy fájdalmas vizeletürítés, vagy vér megjelenése a vizeletben. Vizeletvizsgálatot végeznek a terhesség ellenőrzésekor, kórházi kezelésekkor vagy műtéti előkészítések alkalmával is.

Milyen mintára van szükség?

10-15 ml vizeletre. Legalkalmasabb a reggeli első vizelet.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő.

Mit vizsgálunk?

Vizeletvizsgálat alatt a tesztek olyan csoportját értjük, amely a vizelettel ürített különböző vegyületek kimutatására és szemikvantitatív meghatározására képes, beleértve a normális vagy rendellenes anyagcsere-működés végtermékeit, valamint a leváló sejteket vagy sejttörmelékeket, valamint baktériumokat. A vizeletet a gerincoszlop két oldalán, a bordaívek alatt elhelyezkedő vesék termelik. A vesék kiszűrik a vérből az anyagcsere-végtermékeket és salakanyagokat, részt vesznek a szervezet vízháztartásának szabályozásában, visszatartják a fehérjéket, elektrolitokat, és más vegyületeket, amelyeket a szervezet újra felhasználhat. A nem szükséges anyagok a vizeletbe választódnak ki, és a húgyvezetéken keresztül a veséből a húgyhólyagba, majd a szabadba ürülnek. A vizelet rendszerint sárgás színű, viszonylag tiszta folyadék, de az egyes ürítések alkalmával a szín, a mennyiség, a koncentráció és a tartalom az eltérő összetétel miatt kissé változik.

A vizeletvizsgálat segítségével számos rendellenesség már a korai stádiumban diagnosztizálható. A vizsgálat során az számít a normálistól eltérő eredménynek, ha a vizeletben megnő azoknak az összetevőknek a koncentrációja, amelyek normál körülmények között nem jelennek meg a vizeletben. Ilyen anyagok lehetnek pl. a glükóz (vizeletcukor), fehérje, bilirubin, vörösvértestek, fehérvérsejtek, kristályok, baktériumok. Ezek többsége azért jelenhet meg a vizeletben, mert a véráramban is megemelkedett a koncentrációja, és a szervezet igyekszik „kinyomni” őket a vizeletbe, miközben a vese megbetegedése vagy baktériumos fertőzése csökkenti a vese szűrőképességét. 

A teljes vizeletvizsgálat három, jól elkülöníthető szakaszból áll:

 1. fizikai tulajdonságok vizsgálata, amely magába foglalja a szín, a zavarosság és a fajsúly meghatározását;
 2. kémiai vizsgálatok, amelyekkel 9 olyan vegyület jelenlétét vizsgálják, amelyek értékes információt szolgáltathatnak az egészségre, illetve betegségre; és
 3. mikroszkópos vizsgálat, amellyel azonosíthatók és megszámolhatók a vizeletben lévő sejtek, az úgynevezett cilinderek, a kristályok vagy más komponensek (pl. baktériumok, nyák).


A rutinszerűen végzett vizeletvizsgálat rendszerint a fizikai és kémiai tulajdonságok meghatározásából áll. Ez a két fázis percek alatt elvégezhető a laboratóriumban vagy az orvos rendelőjében. Mikroszkópos vizsgálatot általában akkor szoktak végezni, ha a fizikai-kémiai vizsgálatok valamilyen rendellenességet jeleznek, vagy ha az orvos kifejezetten kéri.


Hogyan történik a mintavétel?
Az általános vizeletvizsgálatra bármikor ürített vizelet alkalmas. A legjobb azonban a reggeli első vizelet, mivel ez a legkoncentráltabb, és így ez jelzi legnagyobb valószínűséggel a rendellenességeket. A vizelet ürítése előtt alaposan meg kell tisztítani, le kell mosni a húgycső környékét, mert a környező bőrfelületről (különösen nők esetében) baktériumok és különböző sejtek kerülhetnek szennyezésként a vizeletbe. Nőknél a hüvely bemenetét fedő nagyajkakat szét kell húzni, és elölről hátrafelé meg kell tisztítani. Férfiaknál mosás után a hímvessző végét alaposan meg kell törölni. A vizelet ürítésekor az első részt a WC-be kell üríteni, majd 10-15 ml-t kell engedni egy tiszta vizelettartályba, majd a többit ismét hagyni kell a WC-be ürülni. A vizeletgyűjtésnek ezt a módját hívják középsugaras vizeletgyűjtésnek.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Általános kérdések
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot? 

  Az általános vizeletvizsgálat használható szűrésre és/vagy diagnosztikus eszközként, mivel lehetőséget ad olyan vegyületek vagy sejtek kimutatására, amelyek különböző anyagcsere- vagy vesebetegséghez társulnak. A vizeletvizsgálatot széles körben és rutinszerűen kérik a rendellenességek követésére is. Gyakran egyes vegyületek, mint pl. a fehérje vagy glükóz korábban megjelennek a vizeletben, mint hogy a páciens észlelné a problémát. A vizeletvizsgálat alkalmas a húgyúti fertőzések és más rendellenességek jelzésére is. Az olyan akut vagy krónikus állapotokban, mint pl. a vesebetegség, a rendszeres időközönként végzett vizeletvizsgálat gyors módszer a szerv működésének, állapotának vagy a kezelésre adott válaszának megítéléséhez.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Kórházba kerüléskor a vizeletvizsgálat a rutinvizsgálatok közé tartozik. Része lehet az egészségi állapot felmérésének, egy új terhesség kapcsán végzett vizsgálatnak, vagy a műtéti előkészítésnek. Hasi fájdalmak, hátfájás, gyakori vagy fájdalmas vizeletürítés alkalmával, a vér vizeletben történő megjelenésekor, húgyúti fertőzések tünete esetén is célszerű vizeletvizsgálatot végezni. A teszt hasznos lehet annak megítélésekor, hogy a páciens állapota rosszabbodott vagy javult.

 • Mit jelent az eredmény? 

  FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon. 

  A vizeletvizsgálat eredménye több szempontból értékelhető. Vannak figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak, hogy valami nincs rendben, és tovább kell folytatni a vizsgálatot. Általában: minél nagyobb a rendellenes összetevők (pl. glükóz, fehérje vagy vér) koncentrációja, annál nagyobb a valószínűsége egy olyan problémának, amelyet tisztázni kell. Jó tudni, hogy az általános vizeletvizsgálat eredménye a legtöbb esetben nem tárja fel pontosan a tünetek okát, vagy azt, hogy egy időleges vagy krónikus állapotról van szó. Másrészt egy negatív vizeletvizsgálati eredmény nem zárja ki a betegséget, mivel az emberek egy része a betegség kezdetekor nem üríti nagyobb mennyiségben az összetevőket, míg mások a nap folyamán rendszertelenül ürítik a vegyületeket, így megvan a lehetősége annak, hogy egyetlen vizeletmintából negatív eredményeket produkáljanak. Előfordul az is, hogy a nagyon híg vizeletben a kis mennyiségben előforduló vegyületek nem érik el a kimutathatósági határt. 

 • Mit kell még tudnom?

  Az általános vizeletvizsgálat több úgynevezett szűrőtesztet tartalmaz, amelyek együttesen tükrözik az egyén egészségi állapotát. Az orvosnak össze kell vetnie a vizeletvizsgálat eredményét a páciens panaszaival, valamint más klinikai eredményeivel, és ennek megfelelően, esetleg más, célzott vizsgálatokat is alkalmazva kell keresni az abnormális eltérések okát. Ilyen célzott laboratóriumi vizsgálat lehet pl. az összehasonlító metabolikus panel, a teljes vérkép vagy a vizelettenyésztés (húgyúti infekció gyanúja esetén.)
  A vizeletminta csak akkor alkalmas a vizsgálatra, ha tiszta körülmények között gyűjtötték, és a lehető legrövidebb időn belül eljuttatták azt az orvosi rendelőbe, illetve a laboratóriumba. Ha a szállítás nem történik meg a gyűjtést követő egy órán belül, akkor a szállításig a vizeletet hűtőszekrényben kell tárolni.

 • Mennyi idő alatt várható eredmény a vizeletvizsgálattal? 

  Ez függ a laboratóriumtól és az alkalmazott műszerektől. Általában a teszt a minta laboratóriumba érkezését követő 30 percen belül elkészül.

 • Fontos a mintagyűjtés időpontja? 

  Mivel ez egy általános szűrőteszt, ezért az időpont rendszerint nem fontos. Általában a vizsgálatra a reggeli első vizelet a legalkalmasabb. Speciális esetben az orvos a reggeli első vizelettől eltérő mintát is kérhet. Például ha a glükózürítésre (vizeletcukor-ürítésre) kíváncsi, a vizsgálathoz inkább az étkezés utáni vizeletmintát kéri.  Kis mennyiségű fehérjeürítés gyanúja esetén viszont jobb a koncentráltabb, reggeli első vizelet.

 • Létezik-e házi gyorsteszt a vizeletvizsgálatra? 

  A vizelet teljes vizsgálata otthon nem lehetséges, mivel ahhoz speciális felszerelés és képzettség szükséges. A gyógyszertárakban azonban kaphatók olyan tesztcsíkok, amelyekkel néhány paraméter (pl. a vizelet pH-ja, cukor- és ketontartalma) kimutatható.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.