Más néven
AMH
MIH
Müllerian-Gátló Faktor
Müllerian-Gátló Anyag
MIS
MIF
Müllerian-gátló Hormon
AMH Hormon Teszt
Hivatalos név
Anti-Müllerian Hormon
A cikk utoljára módosult: 27.02.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?
 • Nőkben az ováriumok működésének és a fertilitás  megítélésére;
 • bizonyos esetekben a policisztás ovárium szindróma (PCOS) kivizsgálására vagy a petefészek daganat kezelés hatékonyságának értékelésére;
 • kisgyermekeknél a külső nemi szervek meglétének vizsgálatára, akik nem egyértelműen fiúk vagy lányok (kettős genitália) és/vagy a hereműködés vizsgálatára fiúgyermekben.
Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
 • Amikor a kezelőorvos vizsgálni szeretné a női fertilitást, szeretné megjósolni a menopausa bekövetkezésének idejét illetve policisztás ovárium szindrómára (PCOS) betegségre gyanakszik;
 • néhány esetben asszisztált reprodukciós kezelést megelőzően;
 • időközönként, amikor a nőbeteg AMH-termelő petefészek daganat miatt részesül kezelésben;
 • amikor felmerül annak a gyanúja, hogy fiúgyermeknél  hiányzik a here vagy nem működik megfelelően
Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  Az Anti-Müllerian hormon (AMH) egy olyan hormon, amit a reproduktív szövetek termelnek, beleértve a férfiaknál a heréket és a nőknél a petefészkeket. Az AMH szerepe és normális mennyisége függ a nemtől és az életkortól. A teszt az AMH koncentrációt méri a vérben.

  Nagyon korán, a fiúmagzat fejlődése során az  AMH-t a magzati herék termelik, közvetlenül gátolva ezzel a női reproduktív szervek kifejlődését, miközben elősegíti a férfi reproduktív szervek fejlődését. Fiúkban az AMH szint a pubertás korig magas marad, majd ezt követően fokozatosan csökkenni kezd.

  Lány magzatokban kis mennyiségű AMH termelődik, lehetővé téve a női reproduktív szervek fejlődését. Az AMH szint kislányokban a pubertásig alacsony marad. Ezt követően a petefészkek elkezdik termelni és szintje emelkedik. Az AMH ezután fokozatosan csökken a reproduktív évek alatt, elérve a nagyon alacsony vagy akár a mérhetetlenül alacsony szintet a menopausát követően.

  Az AMH fontos a nők számára a reproduktív évek alatt. Születéskor egy nőnek kb. 1 millió petesejtje van (oocyták), ami a gyermekkor alatt normálisan kb. 500.000-re csökken. A megmaradt petesejteknek csak egy nagyon kis száma fog átesni a follikuláris fejlődésen (érésen) – egy időben általában csak egy a havi menstruációs ciklus részeként. Az AMH kiegyensúlyozza a folliculus stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) havonta bekövetkező periódikus hatásait a petesejt érés és kiszabadulás (ovuláció) folyamán. A mindenkori AMH mennyisége ennek a tüsző (folliculáris) növekedésnek a tükre. 

  Klinikai tanulmányok szerint az AMH szint használható lehet a nőkben a fejlődési potenciállal rendelkező petesejtek (petefészek tartalék) számának meghatározásához és annak becslésére, hogy mekkora a teherbeesésének az esélye. Az AMH a termékeny (fertilis) kor során csökken, jelentősen leesik a menopausa közeledtével és jellemzően szinte kimutathatatlan lesz a változó kort (menopausát) követően. Az AMH meghatározás használható lehet a nő jelenlegi termékenységi (fertilitási) képességének vizsgálatához és megjósolhatja a klimax (menopausa) bekövetkezésének várható időpontját.

  Az emelkedett AMH szintek a petefészkeket érintő állapotokkal (policisztás ovárium szindróma [PCOS]) összefüggést mutatnak. A nagyszámú, feleslegben levő tüszők, amelyek jellemzően előfordulnak ebben a betegségben abnormálisan nagy mennyiségű AMH-t termelnek.

  Az AMH szintén alapvető szerepet játszik a magzat szexuális differenciálódásában. A terhesség első néhány hetében a fejlődő magzat potenciálisan képes mindkét nemre jellemző reproduktív szervek kifejlesztésére. A fiú magzat heréi által termelt AMH és az androgének termelése meggátolja a női reproduktív szervek fejlődését (a Müller-cső egyaránt megtalálható fiú és lány magzatban) és elősegíti a férfi reproduktív szervek fejlődését. Ha az AMH mennyisége nem elegendő vagy teljesen hiányzik ezen folyamat során, akkor mindkét nemre jellemző férfi és női szervek is kifejlődhetnek. A gyermek ilyenkor kettős nemi szervvel (genitáliával) születik és azonnal nem dönthető el, hogy fiú vagy leánygyermek. 

  Az AMH emelkedhet néhány petefészek daganat (jó és rosszindulatú daganatok) esetében is. Ha a daganat termeli a hormont, akkor az AMH teszt tumor markerként használható a kezelés hatékonyságának illetve a kiújulás lehetőségének követésére.

 • Hogyan történik a mintavétel?

  A vérmintát a könyökhajlat egyik vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik.

  MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdéseVérvétellel kapcsolatos tanácsokHogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  Nem szükséges teszt előkészítés.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  Az Anti-Müllerian hormon (AMH) meghatározás nem tartozik a rutin vizsgálatok közé, de segítség lehet speciális körülmények között.

  Az AMH egy olyan hormon, amelyet a reproduktív szövetek termelnek. Szerepe és normális mennyisége változik a nemmel és az életkorral. (Lásd még „Mit vizsgálunk” fejezetet a további információkért.)

  AMH teszt nőkben:

  A termékeny (fertilis) korban levő nők esetében a többi hormonnal (pl. ösztradiol és FSH) együtt az AMH teszt is rendelhető a teherbe esés esélyéig hátra levő idő (petefészek tartalék) becslésére. A teszt szintén alkalmas a petefészek funkció vizsgálatára és a klimax (menopausa) várható idejének megjósolására.

  Az AMH egyes esetekben olyan nőknek is rendelhető, akik asszisztált reprodukciós kezelésen esnek át, mint pl. in vitro fertilizáció (IVF); az AMH koncentráció összefüggést mutat a kezelésre várható válaszkészséggel. Alacsony AMH szint alacsony petefészek válaszkészséget jelent, ami azt jelzi, hogy valószínűleg kevés petesejt nyerhető a petefészek stimulációt követően. Ebből kifolyólag a vizsgálatot jellemzően más hormon tesztekkel és ultrahangos vizsgálattal (ez utóbbival megszámlálható a tüszők száma, ami a nő petesejt utánpótlását tükrözi) együtt kérik.

  Az AMH teszt a policisztás ovárium szindróma (PCOS) vizsgálatához is használható. Az AMH emelkedhet a nagyszámú tüszőnek köszönhetően.

  Néhány petefészek daganat jelentős mennyiségű AMH-t termelhet. Ha a hormon szintje a kezdetben is emelkedést mutat, akkor tumor markerként is használható, hogy segítse a terápiára adott válasz követését és a jelezze a betegség kiújulását.

  Az AMH teszt újszülöttekben:

  Olyan újszülöttek esetében, akiknél a külső nemi szervek nem egyértelműen férfi vagy női jellegűek (kettős genitáliák), AMH teszt rendelhető a kromoszóma és hormon vizsgálatokkal illetve néha még képalkotó eljárásokkal együtt is, hogy segítse az újszülött nemének megállapítását. 

  Annál a fiú újszülöttnél, aki látható herék nélkül született, az alacsony AMH szint a kettős nemi jellegre utalhat. Ha a herék nem szálltak le, de megtalálhatóak a hasüregben, az AMH mérésével megállapítható, hogy normálisan működnek-e.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az AMH tesztet nőknél a petefészek működés kivizsgálásához, fertilitással kapcsolatos kérdésekben kérhetik, különös tekintettel az asszisztált reprodukciós kezelésekre, mint pl. az in vitro fertilizáció, vagy ha a kezelőorvos szeretné meghatározni a változó korba (menopausa) való belépés valószínűségét. 

  Az AMH tesztet kérhetnek, ha a nő a policisztás ovárium szindróma tüneteit mutatja. Néhány ezek közül a következő:

  • Abnormális méhvérzés
  • Acanthosis nigricans
  • Pattanások 
  • A menstruációs ciklus hiánya (amenorrhea)
  • Kis mellméret
  • Megnagyobbodott petefészkek
  • Szőrösödés az arcon és a testen (hirzutizmus), beleértve a férfias jellegű szőrösödést, mint pl. arcszőrzet növekedés: oldalszőrzet növekedés az arcon, szőrnövekedés az állon, száj felett, az alhasi középvonal mentén, mellkason, a mellbimbó körül, a hát alsó részén, a fenéktájon illetve a comb belső felén
  • Testsúlynövekedés/elhízás hasi zsírlerakódással (centrális elhízás)
  • Szemölcsök megjelenése a hónaljtájban és a nyakon
  • Elvékonyodó haj, férfias jellegű kopaszodással

  AMH-t kérhetnek időnként olyan nők esetében, akiknél az AMH-termelő petefészek daganat kezelésének hatékonyságának követésére illetve a betegség kiújulásának jelzésére.

  AMH tesztet kérhetnek, ha egy újszülöttnek kettős nemi szerve van vagy a fiúgyermek esetében a herék nem szálltak le rendesen.

 • Mit jelent az eredmény?

  Nők

  A termékeny (fertilis) korú nők esetében az alacsony AMH érték arra utalhat, hogy a páciensnek alacsony számú és gyenge minőségű petesejtjei vannak (alacsony a petefészek tartalék kapacitása) csökkent fertilizációs képességgel ami egyben alacsony válaszkészséget is jelent az mesterséges megtermékenyítés (IVF) kezelésre. Azt is jelentheti ez egyben, hogy a petefészkek nem működnek megfelelően (korai petefészek elégtelenség)

  Az alacsony és/vagy jelentősen csökkenő AMH szint a közelgő változó kor (menopausa) jele is lehet. Alacsony vagy mérhetetlen AMH szint normális leánygyermekeknél és menopausában levő nőknél.

  Emelkedett AMH szint gyakran látható PCOS esetében, de ez nem diagnosztikai értékű ebben a betegségben. A magas AMH érték fokozott vagy túlzott válaszkészséget is jelenthetnek az IVF kezelésre és jelezhetik, hogy ennek megfelelően a kezelést egyénre kell szabni.

  Ha az AMH tesztet az AMH termelő petefészek daganat követésére használják, akkor az AMH csökkenése a kezelésre adott kedvező választ jelentheti, míg emelkedése a betegség kiújulására utalhat.

  Újszülöttek

  Újszülött fiú esetében a mérhetetlen vagy alacsony AMH szint azt jelentheti,hogy gond van a 19-es kromoszómán található AMH génnel, ami az AMH termelést szabályozza és ennek következtében hiányzó vagy nem működő herék láthatók. A férfi hormonok hiánya kettős genitáliát eredményezhet és rendellenes belső reproduktív szerkezetet okozhat. Normális AMH és androgén szintek olyan fiú csecsemők esetében, akinek nem szálltak le a heréi azt jelenthetik, hogy léteznek és működnek is csak fizikailag nem ott vannak, ahol lenniük kellene.

 • Mit kell még tudnom?

  Néhány orvosi társaság szószólója annak,hogy az AMH-t sokkal gyakrabban kellene használni a fertilis periódus végének illetve a klimax (menopausa) bekövetkeztének előre jelzésére, de ezzel a kérdéssel kapcsolatosan nem született még egységes álláspont. Nem tekinthető diagnosztikus  vagy „önálló” tesztnek de mindenképpen olyan teszt, ami alátámasztja a diagnózisát az itt említett állapotokban.

  Más női hormonok szintje változik a havi menstruációs ciklus során. Az AMH-t azonban a fejlődő tüszők relatíve azonos mértékben termelik. Szintjét ugyancsak nem befolyásolja az orális fogamzásgátlók szedése vagy a terhesség.

Accordion Title
Gyakori Kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.