Más néven
Mitokondriális antitest
Hivatalos név
Antimitokondriális antitest, Antimitokondriális M2 antitest
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 10.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segítségével diagnosztizálható a primer biliáris cirrhosis (PBC, sárgasággal járó, az epeutak elzáródásából eredő máj-cirrhosis).

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha az orvos PBC-re (primer biliáris cirrhosisra) gyanakszik.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges.
(Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálattal a vérben található antimitokondriális antitestek (AMA) mennyisége mérhető. Az AMA-termelődés összefüggésbe hozható a primer biliáris cirrhosissal (PBC). A PBC olyan autoimmun rendellenesség, amely a májban található epevezetékek gyulladását és hegesedését okozza. Leggyakrabban a 35 és 60 év közötti nőknél fordul elő. A PBC blokkolja az epe áramlását, és fokozatos májkárosodást okoz. (Az epét a máj termeli, és a zsírok lebontását segíti). A PBC-ben szenvedők több mint. 90%-ánál jelentős koncentrációban fordulnak elő az antimitokondriális antitestek.
Az AMA többféle típusa ismert, úgymint M1, M2, M3, M5 és M6. Az M2 típus áll a legszorosabb összefüggésben a PBC-vel; a többi típust más betegségeknél is megtalálhatjuk. Egyes laboratóriumok újabban AMA-vizsgálat helyett (ahol az összes AMA-típust vizsgálják) AMA-M2 vizsgálatot ajánlanak.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából tű segítségével vérmintát vesznek.
 

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Az AMA vizsgálat elsősorban a primer biliáris cirrózis (PBC) diagnosztizálásához nyújt segítséget. Kérhető önállóan, vagy más autoantitestek meghatározásával együtt. (Ilyen autoantitestek lehetnek pl. az antinukleáris antitestek (ANA) vagy a símaizom elleni antitestek (ASMA)). Az AMA vizsgálat segítségével felismerhető a PBC, és elkülöníthető a többi, más jellegű autoimmun májbetegségtől. Egyes laboratóriumok az AMA vizsgálat helyett AMA-M2 vizsgálatot ajánlják. (Legtöbbször egy laboratórium csak az egyik, vagy a másik fajta vizsgálatot végzi el, mindkettőt nem.)

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Az AMA vagy AMA-M2 vizsgálatot akkor kéri az orvos, ha PBC-re gyanakszik. A páciensnél többféle tünet jelentkezhet, pl. májnagyobbodás, levertség, fáradtság, sárgaság (a bőr és a szem besárgul) vagy viszketés, de a korai stádiumú PBC-s betegeknek gyakran egyáltalán nincsenek tünetei. Az állapotot sokszor úgy fedezik fel, hogy a rutin vérvizsgálat során a páciens májenzimei emelkedettek (főleg az alkalikus foszfatáz, (ALP)).
AMA vagy AMA-M2 vizsgálatot kérhetnek más vizsgálatokkal együtt (vagy azokat követően), hogy így diagnosztizálhassák és/vagy kizárhassák a májkárosodások vagy májbetegségek egyéb okait. Ilyen okok lehetnek pl. egyes fertőzések (vírusos hepatitis), gyógyszerek, alkohol, toxinok, genetikai- vagy anyagcserével összefüggő betegségek, és az autoimmun hepatitis.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Ha a vérben jelentős mennyiségű AMA vagy AMA-M2 van jelen, akkor ezt valószínűleg PBC okozza. Kis koncentrációjú AMA előfordulhat olyan pácienseknél is, akik krónikus vagy akut hepatitisben szenvednek, autoimmun hepatitisük, epeút-elzáródásuk, vagy egyéb fertőző betegségük (pl. szifiliszük) van. Megjelenhet AMA más autoimmun betegségek esetén is (pl. szisztémás lupus erythematosus, ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis, RA) és pajzsmirigy gyulladás (thyreoiditis). Ezeknek a betegségeknek a diagnosztizálására nem az AMA-t használják, de az AMA jelenléte bizonyos fokú autoimmun tevékenységre utal.
Néha előfordulhat, hogy egy PBC-s páciens AMA vizsgálata negatív eredménnyel zárul. Ez nem laboratóriumi hiba; a PBC-s betegek nem 100%-ánál jelentkezik ugyanis az AMA.
Gyermekeknél és legyengült immunrendszerű személyeknél is alacsonyabb lehet az AMA-koncentráció.

Mit kell még tudnom?
Az AMA és az AMA-M2 vizsgálat önmagában nem alkalmas a PBC diagnosztizálására. Ha magas az AMA vagy az AMA-M2 koncentrációja a vérben, és az orvos PBC-re gyanakszik, akkor májbiopsziát kérhet; ezzel egyértelműen vizsgálhatóak a primer biliáris cirrhosis (PBC) tipikus jelei a májszövetben. Az epevezeték elzáródása képalkotó eljárások alkalmazásával is jól diagnosztizálható.
A PBC esetek kb. felét már akkor felfedezik, amikor a páciensnek nincsenek észlelhető tünetei.
 

Gyakori kérdések

1. Mi okozza a PBC-t?
Az okot egyelőre nem ismerjük. A betegség nem fertőző és bár egyes családokban nagyobb az autoimmun rendellenességek kialakulásának valószínűsége, nem tartozik az öröklött betegségek közé sem. Bárkinél, bármely életkorban kialakulhat, legnagyobb gyakorisággal azonban középkorú nőknél fordul elő.

2. Milyen gyorsan fejlődik a PBC?
A PBC lefolyását és súlyosságát nehéz megjósolni. Sok páciensnél éveken keresztül alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek tünetek. Az egyedi eseteket illetően célszerű a kezelőorvoshoz fordulni.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.