Más néven
Hátgerinc folyadék vizsgálat
Agyvíz vizsgálat
Hivatalos név
Liquor vizsgálat
A cikk utoljára módosult: 22.04.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A központi idegrendszert érintő megbetegedés, vagy állapot diagnosztizálására. Ilyen betegség lehet a fertőzés, vérzés az agyban vagy a koponyában, rák, vagy autoimmun betegség.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor a kezelő orvos feltételezi, hogy a tünetek a központi idegrendszer érintettségének tulajdoníthatóak.

Milyen mintára van szükség?

A liquor mintavételt szakorvos végzi az alsó háti részen. Ezt a folyamatot lumbálpunkciónak vagy gerinc-csapolásnak nevezzük.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A mintavétel előtt tájékoztatni fogják a hólyagja és a belei kiürítéséről. A mintavétel alatt magzati pozícióban (begörbített háttal) kell majd feküdnie és így kell maradnia a mintavételt követően is egy darabig. 

Mit vizsgálunk?

A liquor (hátgerinc folyadék, agyvíz) egészségeseknél világos, vízszerű folyadék, ami az agyat és a gerincvelőt veszi körül. 

A liquor analízis az agyvízben lévő anyagok szintjét, illetve a kóros sejtek jelenlétét értékeli. 

A liquort a choroid plexus választja ki. Ez egy erekben gazdag szövet és az agykamrák falát határolja az agyban. Folyamatosan képződik, az agy és a gerinc mentén áramlik, majd visszaszívódik a véráramba. Körülbelül 500 mL keletkezik naponta. Ez azt jelenti, hogy a teljes liquor mennyisége néhány óránként kicserélődik.

 

A vér-agy gát miatt az agy közvetlenül nem érintkezik a vérrel. Ez a vér-agy gát szabályozza az anyagok megoszlását a vér és a liquor között.

Segít távol tartania a nagy molekulákat, a mérgező anyagokat és a vérben lévő sejtek nagy részét az idegsejtektől. Bármilyen tényező, ami károsítja ezt a védő gátat, megváltoztatja a liquor normál összetevőinek mennyiségét és típusát.

Mivel a liquor körbeveszi az agyat és a gerincvelőt, a liquor minta analízise segíthet a központi idegrendszert érintő betegségek kivizsgálásában.

 

Bár a liquor minta vétele sokkal nehezebb, mint pl. a vér- vagy a vizelet minta nyerése, a vizsgálat eredménye lényegesen közvetlenebb információt ad a központi idegrendszer állapotáról.

 

Az agyhártyákat - az agyat és a gerincvelőt burkoló szövetrétegek –fertőzése és gyulladása, károsíthatja a vér-agy gátat, ezáltal lehetővé teszi a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és fehérjék bejutását az agyvízbe. A meningitis, az agyhártyák fertőzése és az encephalitis, az agyállomány gyulladása –miatt nő az agyvízben egyes fehérjék, pl. antitestek szintje.

 

A központi idegrendszert érintő autoimmun megbetegedések, mint a Guillain-Barré szindróma és a sclerosis multiplex, szintén okozhatnak a liquorban fokozott antitest termelődést.

 

A rákos megbetegedések, mint a leukémia

a fehérvérsejtek számának növekedéséhez vezethetnek a liquorban, míg az agyra terjedő rosszindulatú daganatok kóros sejtek megjelenését eredményezhetik.

 

Az Alzheimer betegség a demenciák egy súlyos és gyógyíthatatlan formája. Az amyloid béta 42

(Aß42) és a tau protein szintjének meghatározása a liquorban segíthet a diagnózis felállításában.

 

Ezek az eltérések a liquor vizsgálatát értékes diagnosztikus eszközzé teszik.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A liquor minta analízise számos - az agyat és a gerincvelőt (azaz a központi idegrendszert) érintő megbetegedés és állapot diagnózisában segíthet. 

  Ezek négy fő csoportba sorolhatók:

   •  Fertőző megbetegedések diagnosztikája, mint meningitis és encephalitis – a vizsgálat a fertőzés kimutatására szolgál, amit okozhat baktérium, vírus, illetve - kisebb gyakorisággal - Mycobacterium tuberculosis, gombák vagy paraziták. A gerincvelőt vagy a közeli területeket érintő fertőzések is kimutathatók, továbbá vizsgálhatók az ismeretlen eredetű tartósan fennálló lázas állapotok. 

  •  Vérzés az agyban vagy a koponyán belül •Autoimmun betegségek, mint Guillain- Barré szindróma, sarcoidosis vagy sclerosis multiplex

  • A központi idegrendszeren belüli (primer), vagy a központi idegrendszerbe áttétet adó (metasztatikus) tumorok.

  • Liquor vizsgálat kérésekor az analízis része rendszerint egy sürgős (azonnal elvégzendő) tesztcsoport.

   

  Ennek része:

     ̶  Liquor színe, átlátszósága, és a liquor vételkor jelentkező nyomás értékelése

     ̶  Liquor fehérjeszint

     ̶  Liquor glukózszint

     ̶  Liquor sejt szám (össz sejt szám)

     ̶  Liquor kvalitatív sejtszám (a különböző típusú sejtek száma és aránya)

     ̶  Amennyiben bakteriális vagy gombás fertőzés feltételezett: Gram festés és tenyésztés

  - Molekuláris biológiai  vizsgálatok gyorstesztként a kórokozó kimutatására

  Az első lépésben elvégzett vizsgálatok eredménye alapján további tesztek kérhetők. A vizsgálatok típusuk szerint csoportosíthatók:

  Fizikai jellemzők a mintavétel során a liquornyomás és a liquor színe.

  Kémiai vizsgálatok ̶ a liquorban mérhető kémiai anyagok tartoznak ide. A liquorban kimutatható anyagok nagy része a szérumban is kimutatható és így arányuk megadható. Egyes liquor összetevők szintje, elsősorban a glukóz, függ a vérben lévő koncentrációjuktól.

  Mikroszkópos vizsgálatok   ̶ (sejtek száma és típusa)   ̶  a liquorban jelen lévő sejtek megszámlálhatók és azonosíthatók mikroszkóp alatt.

  Fertőzés kimutatására tesztek    ̶   számos teszt elvégezhető az esetleges mikroorganizmusok azonosítására. 

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A liquor vizsgálat akkor kérhető, amikor a kezelő orvos feltételezi, hogy a tünetek a központi idegrendszer betegségének tulajdoníthatók. A beteg kórtörténete is indokolhatja a liquor vizsgálatot.

  Kérhetik agy és gerinc trauma, központi idegrendszeri áttét, esetleg egyéb központi idegrendszer érintettségét okozó betegség esetén.

   

  A központi idegrendszert érintő betegségek tünetei rendkívül változatosak, de sokszor az egyes betegségek hasonló tüneteket okoznak.

  A tünetek felléphetnek hirtelen, például vérzés, infekció esetén, vagy kifejlődhetnek lassan, pl. krónikus megbetegedés, mint sclerosis multiplex vagy Alzheimer kór esetén.

   

  A beteg kórtörténetétől függően a kezelő orvos gyakran kér liquor vizsgálatot az alábbi tünetek esetén, különösen, ha azokhoz súlyosbodó láz, influenzaszerű tünetek társulnak.

   

  Mentális státusz és a tudatállapot változása

  Hirtelen súlyos vagy állandó fejfájás vagy tarkómerevség

  Zavartság, hallucináció vagy görcsroham

  Izomgyengeség vagy letargia, fáradtság

  Émelygés (súlyos fokú vagy több napon át fennálló)

  Fényérzékenység

  Zsibbadás vagy remegés

  Szédülés

  Nehézség a beszédben

  Járási nehézség, mozgáskoordinációs zavar

  Hangulatingadozás, depresszió

  A gyerekeknél izgatottság, a gyermeket nem lehet megnyugtatni , merev test, az étel visszautasítása, kidomborodó kutacs (lágy rész a fejtetőn)

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A liquor normál esetben glukózt, nagyon kis mennyiségű fehérjét, és csak néhány fehérvérsejtet tartalmaz.

  Bármilyen körülmény, ami megváltoztatja a normál liquornyomást vagy áramlását vagy a vér/agygát védő szerepét, eltérést okozhat a liquorban. Az eltérő teszt eredmények magyarázatát lásd alább:

  Liquor fizikai jellemzők

  Liquor kémiai tesztek

  Liquor mikroszkópos vizsgálata

  Liquor fertőzéses megbetegedés tesztek

 • Mit kell még tudnom?

  A bakteriális és parazitás (például amőba) meningitisz azonnali ellátást igényel. A kezelő orvosnak rövid idő alatt el kell különítenie a fertőzéstés a más, hasonló tünetekkel járó betegségeket egymástól. Mivel az előbbiben az azonnali kezelés életmentő, a kezelő orvos a pontos diagnózis felállítása előtt baktériális meningitisz gyanúja esetén azonnal elkezdi a kezelést széles spektrumú antibiotikummal.

  A központi idegrendszert érintő betegségek diagnózisát segíti, ha a kezelő orvos rendelkezik a beteget érintő információkkal, a beadott védőoltásokról, ismert egyéb betegségeiről arról, hogy érintkezett-e más beteg személyekkel, milyen országokban járt, milyen tünetei voltak és azok mennyi ideig álltak fenn.

 • Mi a lumbálpunkció (hátgerinc-csapolás) és hogyan történik?

  A lumbálpunkció során a beteg rendszerint előre hajol, vagy oldalt fekve összekuporodik.

  A hát bőrét megtisztítják fertőtlenítő szerrel, és helyi érzéstelenítést adnak a bőr alá. Amikor a terület érzéketlenné válik, egy speciális tűt szúrnak a bőrön keresztül két hátgerinccsigolya közé, a gerinccsatornába. Ekkor megmérik a nyitó vagy kezdeti liquornyomást.Ha a nyomás megfelelő, a kezelőorvos steril csövekbe gyűjti a liquort. Ezután ismét megmérik a liquor nyomását (ez az ún. záró nyomás), majd a tűt kihúzzák, és szúrás helyére steril kötést nyomnak. Ezt követően egy vagy több órán keresztül nyugodtan, vízszintesen kell feküdni, hogy ne fájduljon meg a vizsgálat után a beteg feje.

   

  A lumbálpunkció rendszerint kevesebb, mint fél óráig tart. A legtöbb páciens számára a beavatkozás csak mérsékelten kellemetlen.

  A legtöbben csak nyomást éreznek, amikor a tűt bevezetik a gerinccsatronába. 

  Ha fejfájást, vagy egyéb szokatlan érzést, mint fájdalom, zsibbadás, bizsergés, vagy lábviszketés észlel, vagy a szúrás helyén fáj, szólni kell a kezelőorvosnak.

   

  A lumbálpunkció deréktájon történik, jóval a gerincvelő vége alatt. A mintavétellel nem lehet a gerincvelőt megsérteni; az itt futó idegek a tű elől elmozdulnak. Kis valószínűsége van annak, hogy a szúráskor felsértsenek egy kisebb eret. Ekkor kis mennyiségű vér kerül egy vagy több mintába. Az eredmények értékelésekor az így bekövetkező vérzést figyelembe kell venni.  

 • Lehet-e a mintvételen túl más indok is a lumbálpunkció elvégzésére?

  Igen. Néha érzéstelenítőt vagy gyógyszert kell bejuttatni a liquor térbe.

 • Miért van szükség lumbálpunkcióra? Miért nem lehet inkább csak vért vagy vizelet mintát vizsgálni?

  A hátgerinc folyadék vagy agyvíz, amit hátgerinccsapolással nyerünk, gyakran a legjobb minta a központi idegrendszert érintő problémák laboratóriumi kivizsgálására, mivel a liquor körbeveszi az agyat és a gerincvelőt. A liquor összetevőkben történő változások, melyek a központi idegrendszer betegségeinek tulajdoníthatók, először és legkönnyebben az agyvízben mutathatók ki. Az egyidejűleg vett vér- és vizeletminta vizsgálata segít az állapot értékelésében.

 • Milyen más tesztek végezhetők még a liquor analízis mellett?

  Egyéb laboratóriumi tesztek, melyek a liquor vizsgálatokkal együtt vagy azt követően kérhetők:

  • Hemokultúra a vérben lévő baktériumok azonosítására

  • A test más részéről vett minták mikrobiológiai vizsgálata a központi idegrendszeri fertőzés forrásának megállapítása céljából.

  • Vér glukóz és fehérje szint mérése. Ezeket össze kell vetni a liquor vizsgálat eredményeivel.

  Teljes vérkép

   

  • Különböző vírusok, mint például Nyugat Nílusi Vírus elleni antitestek

   

  • Vérsejtsüllyedés (vörösvértest ülepedési sebesség) és CRP (C-reaktív protein), a gyulladás jelzésére.

   

  Rutin klinikai kémiai vizsgálatok csoportja, melyek az elektrolit egyensúlyra és a szervek működésére jellemző eltéréseket mutatják

Accordion Title
Liquor vizsgálat részletei
 • Fizikai jellemzők

  A liquor nyomást megmérik a mintavétel elején (kezdő érték) és a végén (záró érték).

   

  Emelkedett a liquor nyomás akkor, ha az agyon vagy a koponyán belüli valamilyen daganat van, az agyvíz áramlása gátolt, a koponyán belül pang (pl. vízfejűség esetén), fertőzéseknél, illetve agyvérzés esetén.

   

  Csökkent a liquornyomás kiszáradás, sokk, vagy liquorcsorgás esetén (utóbbi esetben pl. trauma miatt az agyvíz a koponyából elszivárog).

   

  Az egészséges személyeknél liquor tiszta és színtelen, vízszerű. A liquor színének megváltozása önmagában nem diagnosztikus értékű, de jelezheti más anyag jelenlétét a mintában. Sárga, narancs, vagy rózsaszín a minta liquor térbe kerülő vörösvértestek bomlása vagy bilirubin jelenléte miatt. Ritkán zöld színű a liquor magas bilirubintartalom vagy fertőzés esetén.

   

  Turbiditás  ̶  Homályos vagy zavaros lehet a liquor minta vörösvértestek, fehérvérsejtek, vagy mikroorganizmusok jelenlétében, de emelkedett fehérje tartalom esetén is.

   

  Viszkozitás  ̶ A normál liquor állaga olyan, mint a víz. Viszkózus a liquor bizonyos típusú daganatok vagy meningitisz esetében. 

 • Kémiai tesztek

  Rendszerint néhány rutin laboratóriumi tesztet is elvégeznek a liquor mintából.

   

  Liquor glukóz  ̶  normális az értéke, amennyiben közel kétharmada a vér glukóz szintjének. A glukóz szint csökkenhet, ha az agyvízben levő kórokozók, daganatsejtek vagy gyulladásos sejtek felhasználják a glukózt. 

  Liquor fehérje  ̶. nagyon kis mennyiségben lehet jelen a liquorban, mivel a fehérjék viszonylag nagy molekulák és nem tudnak könnyen áthatolni a vér/ agy gáton. A liquor fehérjeszint csökkenésének általában nincs jelentősége. Emelkedett fehérje tartalom látható:

  Meningitisz és agy tályog

  Agy vagy gerincvelő tumor

  Sclerosis multiplex

  Guillain – Barré szindróma

  Szifilisz esetében.

   

  A fentieken túl a következő tesztek elvégzésére kerülhet sor:

   

  Liquor fehérje elektroforézis ̶  elválasztja a különböző típusú proteineket egymástól. Rendellenes fehérjék mutathatók kisclerosis multiplex és Lyme kór esetén.

   

  Liquor IgG (Immunoglobulin G) ̶szintje  emelkedett néhány esetben, mint sclerosis multiplex, herpeszes encephalitis, autoimmun kötőszöveti megbetegedés.

   

  Mielin bázikus protein ̶  amikor a mielinhüvely károsodott, mint pl. sclerosis multiplex esetében. 

   

  Liquor tejsav  ̶  alkalmanként a vírusos és bakteriális meningitis elkülönítésére használják. Szintje rendszerint emelkedett baktérium és gomba okozta meningitisben, míg alacsony vagy csak enyhén emelkedett virális meningitisnél.

   

  Liquor laktát dehidrogenáz (LDH)  ̶  a vírusos és bakteriális meningitis elkülönítésére alkalmazzák; értéke rendszerint emelkedett baktérium okozta meningitis esetében, míg vírusos meningitisben értéke nem változik. Magasabb lehet leukémia, vagy stroke fennállása mellett is.

   

  Liquor glutamin  ̶  emelkedett lehet végállapotú májbetegség, hepatikus encephalopáthia esetén vagy Reye szindrómában

   

  A liquor C-reaktív protein (CRP) akut fázis fehérje, ami gyulladás jelző molekula.

  Szintje jelentősen emelkedett bakteriális meningitisben. Igen érzékeny paraméter korai bakteriális meningitisben is, ezért alkalmas a bakteriális és a virális meningitis elkülönítésére.

   

  Tumor markerek ̶ carcino-embrionális antigén (CEA), alfa- fetoprotein (AFP), hCG emelkedett lehet olyan tumorokban, melyek a szervezet más területéről terjedtek át (metasztázis).

  Amyloid béta 42 (Aβ42) és tau protein  ̶ az Alzheimer betegség diagnosztizálására alkalmazzák. Tüneteket mutató betegek esetében a liquor alacsony Aβ42  szintje magas tau szint mellett növeli az Alzheimer betegség valószínűségét.

 • Mikroszkópos vizsgálat

  A normál liquorban nincs vagy nagyon kevés sejt van jelen.

  A liquortmikroszkóp alatt vizsgálják és a sejteket megszámolják. Ha a sejtszám nagyon alacsony, a laboratórium maga dönti el, meghatározza-e a sejtek típusát (lásd alább).

   

   Ha sejtszám nagyobb, erre általában sor kerül. Erre a laborok speciális centrifugát, (citocentrifugát) alkalmaznak, hogy koncentrálják a sejteket a teszt cső alján.  A koncentrált sejteket egy lemezre helyezik, ahol speciális festéssel láthatóvá teszik, és mikroszkóppal vizsgálják.

   

  Ha a beteg ismerten vagy feltételezetten rákos és a kérdés az, hogy a daganat a liquorban kimutatható-e, a mintában a sejtek típusát sejtszámtól függetlenül meghatározzák.

   

  Liquor teljes sejtszám

   

  Vörösvértest szám (RBC). Egészségeseknél között nincs vörösvértest a liquorban. A vörösvértest jelenléte jelezhet vérzést a központi idegrendszerben, vagy azt, hogy a mintavétel során kerül vér a liquor mintába. A kettő megfelelő tapasztalattal elkülöníthető az esetek többségében.

   

  Fehérvérsejt szám (WBC). Egészséges felnőtteknél mikroliterenként csak 1-2 fehérvérsejt van a liquorban. Jelentős fehérvérsejt szám emelkedés a központi idegrendszer fertőzéses vagy gyulladásos megbetegedéseire utal.

   

  Kvalitatív liquor fehérvérsejt szám (WBC)

   

  Kisszámú lymphocita, monocyta (újszülöttekben neutrofil) jelenléte természetes a liquor mintában. Kórjelző:

  • emelkedett neutrofil szám bakteriális fertőzéshez társulva 
  • emelkedett limfocita szám vírusos vagy gombás fertőzés esetén
  • néha emelkedett eozinofil sejtszám parazitás fertőzés esetében.
  • kórosan emelkedett vörösvértest szám látható a központi idegrendszer vérzéseinél 

   

  Előfordulhat, hogy fehérvérsejtek nem, de rákos tumorokból származó kóros sejtek vannak a liquorban: ha ezek láthatók a kvalitatív sejtképen, akkor liquor citológiai vizsgálatot szükséges végeztetni (lásd alább).

   

  Kissé emelkedett a limfocita szám a központi idegrendszert érintő immunológiai megbetegedéseinél is, mint például a sclerosis multiplexben.

   

  Emelkedett számban különböző típusú fehérvérsejtek előfordulhatnak számos más megbetegedés esetében: agytályog esetében, epilepsziás rohamot vagy koponyaűri vérzést követően, tumor áttéte, gyulladásos megbetegedés (például szarkoidosis) esetében.

  Liquor citológia – a citocentrifugált, speciálisan festett mintát mikroszkóp alatt vizsgáljuk, kóros sejteket keresve. akkor, ha feltételezetten központi idegrendszeri tumorok, vagy metasztázis van jelen. Bizonyos esetekben a kóros sejtek utalhatnak a jelenlévő tumor típusára.

 • Fertőző betegségek diagnosztikája

  Ha meningitiszt vagy enkefalitiszt feltételeznek, azonosítani kell az esetleges kórokozót. Egészséges liquor nem tartalmaz baktériumot, gombát, vírust vagy parazitát.

   

   A liquor Gram-festése a mikroorganizmusok mikroszkóp alatti közvetlen megfigyelésére szolgál. A liquor mintát lecentrifugálják és az üledéket tárgylemezre helyezik, majd megfestve mikroszkóp alatt értékelik. Ha baktérium vagy gomba látható a liquor kenetben, a páciensnek valószínűleg bakteriális vagy gombás meningitisze van.

   

  A kórokozók igazolására az agyvízből tenyésztést is végeznek. Bakteriális meningitis esetén ki lehet mutatni, hogy a kórokozó mely antibiotikumra érzékeny, így célzottan kezelhető antibiotikummal a beteg és a szoros környezetében lévők is (preventív kezelés). Ha nem tudják kimutatni kórokozót, az nem zárja ki a fertőzést (lehet, hogy csak kis mennyiségben van jelen, vagy valami miatt nem tenyészthető).

   

  Ha valamelyik alap liquor teszt eredménye kóros, vagy ha a kezelő orvos továbbra is feltételezi központi idegrendszeri fertőzés fennállását, kiegészítő vizsgálatokat kérhetnek. Ezek a következők lehetnek:

   

  Vírus kimutatása – többféle módszer szolgál liquorban lévő vírusok kimutatására. A legáltalánosabb a polimeráz láncreakció (PCR) teszt, ami a vírus genetikai anyagát mutatja ki (DNS, RNS). Emellett vannak gyorstesztek, amelyek a vírusra jellemző fehérjéket jelzik.

   

  Liquor Cryptococcus antigén - a kultúra mellett - alkalmas Cryptococcus neoformans gombás fertőzés kimutatására.

   

  Specifikus liquor antitest – attól függ, mi a feltételezett mikroorganizmus.

   

  Más liquor fertőzéses megbetegedések kimutatására rendelhető teszek:

   

  Liquor saválló pálca teszt pozitív lehet Mycobacterium tuberculosis és más mycobacterium jelenléte esetében. Mycobacterium tuberculosisra specifikus molekuláris biológiai tesztek is végezhetők.

   

  Paraziták szintén kimutathatók liquorban laboratóriumi tesztekkel, például molekuláris biológiai vizsgálatokkal és fehérje kimutatással. A paraziták okozta enkefalitisz vagy meningitisz ritkán fordul elő, de nagyon súlyos, akár és halálos is lehet. Ilyen egy meleg vizű tavakban és folyókban található amőba, a Naegleria fowleri egysejtű parazita okozta infekció. A parazita a szervezetbe az orron keresztül jut be, amikor az ember a szennyezett vízben úszik.

  A liquor szifilisz teszt (VDRL) pozitív lehet neuroszifilisz (az agy szifiliszes fertőzése) esetében; bár a negatív eredmény nem zárja ki teljesen az agy érintettségét.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Jasmin, L. (2013 May 28, Updated). CSF analysis. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003369.htm through http://www.nlm.nih.gov. Accessed 06/15/15.

Bonadio, W. (2014). Pediatric Lumbar Puncture and Cerebrospinal Fluid Analysis. Medscape Multispecialty from J Emerg Med. 2014;46(1):141-150. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/818452 through http://www.medscape.com. Accessed 06/15/15.

Shlamovitz, G. (2014 August 22, Updated). Lumbar Puncture (LP) Interpretation. Medscape Drugs & Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2172226-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed 06/15/15.

Couturier, M. et. al. (2015 May, Updated). Meningitis, Acute. ARUP Consult. [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/MeningitisAcute.html#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed 06/15/15.

Lin, J. (2012 April 15, Updated). Cerebrospinal Fluid Analysis. Medscape Drugs & Diseases. [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/2093316-overview#showall through http://emedicine.medscape.com. Accessed 06/15/15.

Fisher, M. et. al. (2015 May, Updated). Encephalitis, Infectious. ARUP Consult. [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/Encephalitis.html through http://www.arupconsult.com. Accessed 06/15/15.

Pagana, K. D., Pagana, T. J., and Pagana, T. N. (© 2015). Mosby's Diagnostic & Laboratory Test Reference 12th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 596-603.

Rajs G, et. al. C-Reactive Protein Concentrations in Cerebral Spinal Fluid in Gram-positive and Gram-negative Bacterial Meningitis. Clinical Chemistry March 2002 vol. 48 no. 3 591-592. Available online at http://www.clinchem.org/content/48/3/591.full through http://www.clinchem.org. Accessed July 2015.

Korábbi áttekintések során használt források

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 613-621.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 320-321, 1550.

Kantor, D. (2006 November 21). CSF chemistry. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/. Accessed on 3/9/08.

Smith, D.S. (2007 December 3). Cerebrospinal fluid culture. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/. Accessed on 3/9/08.

Levin, M. (2007 June 18). CSF-VDRL test. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/. Accessed on 3/9/08.

Campellone, J. (2007 April 30). Cerebral spinal fluid (CSF) collection. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/. Accessed on 3/9/08.

Wener, K. (2006 February 10). CSF Smear. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/. Accessed on 3/9/08.

Campellone, J. (2007 April 30). CSF Cell Count. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/. Accessed on 3/9/08.

Levin, M. (2007 June 18). CSF coccidioides complement fixation. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/. Accessed on 3/9/08.

Campellone, J. (2007 April 30). CSF oligoclonal banding. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/. Accessed on 3/9/08.

Campellone, J. (2007 April 30). CSF protein. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/. Accessed on 3/9/08.

Campellone, J. (2007 May 22). CSF glucose. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/. Accessed on 3/9/08.

Bentley-Hibbert, S. (2007 July 17). Radionuclide cisternogram. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/. Accessed on 3/9/08.

Campellone, J. (2007 May 22). CSF myelin basic protein. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Available online through http://www.nlm.nih.gov/. Accessed on 3/9/08.

Roy Sucholeiki, R. (2006 April 24, Updated). Lumbar Puncture (CSF Examination). EMedicine. Available online through http://www.emedicine.com/. Accessed on 3/18/08.

Seehusen, D. et. al. (2003 September 15). Cerebrospinal Fluid Analysis. American Family Physician v 68 (6). Available online through http://www.aafp.org/. Accessed on 3/18/08.

Sur, D. and Bukont, E. (2007 June 15). Evaluating Fever of Unidentifiable Source in Young Children. American Family Physician v 75 (12). Available online through http://www.aafp.org/. Accessed on 3/18/08.

Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 21st ed. McPherson R, Pincus M, eds. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier: 2007.

Pagana K, Pagana T. Mosby's Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. 3rd Edition, St. Louis: Mosby Elsevier; 2006.

American Cancer Society (July 25, 2006). How Are Brain and Spinal Cord Tumors in Adults Diagnosed? Available online through http://www.cancer.org. Accessed April 2008.

Sheth, K. (Updated 2011 April 30). CSF analysis. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003369.htm. Accessed September 2011.

Fisher, M. and Hanson, K. (Updated 2011 March). Meningitis, Acute. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/MeningitisAcute.html#tabs=0 through http://www.arupconsult.com. Accessed September 2011.

Razonable, R. (Updated 2011 July 7). Meningitis. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/232915-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2011.

Shlamovitz, G. (Updated 2011 March 29). Lumbar Puncture. Medscape Reference [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/80773-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed September 2011.

Dugdale, D. (Updated 2010 August 14). CSF smear. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003768.htm. Accessed September 2011.

(© 1995-2011). Unit Code 89789: Cell Count and Differential, Cerebrospinal Fluid. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories [On-line information]. Available online at http://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/89789 through http://www.mayomedicallaboratories.com. Accessed September 2011.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 633-641.

Kasper DL, Braunwald E, Fauci AS, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL eds, (2005). Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Edition, McGraw Hill, Pp 2465, 2515, 2474-2475.

Knight J, et al. Early (Chemical) Diagnosis of Bacterial Meningitis-Cerebrospinal Fluid Glucose, Lactate, and Lactate Dehydrogenase Compared. Clin Chem 27/8, 1431-1434 (1981). Available online at http://www.clinchem.org/content/27/8/1431.full.pdf+html through http://www.clinchem.org. Accessed November 2011.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.