A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi ez a betegség?
 

(Egyéb elnevezések: Fertőzéses polyneuritis, akut gyulladásos polyneuropathia, Landry-Guillain-Barre-szindróma.)

A Guillain-Barre kórképen fokozatosan előrehaladó izomgyengeséget, vagy bénulást értünk. Leginkább valamilyen fertőzés után alakul ki, a fertőzések közül is  leggyakrabban a légúti vagy gastrointestinalis eredetűeket követően. A fertőzés nem az izmokat, hanem az azok beidegzését végző idegeket támadja meg, és az idegek borításának (az úgynevezett myelinhüvelynek) a károsodását eredményezi. Az idegrostok szigetelésének károsodása lassítja az idegeken keresztül történő ingerület terjedését. A rendellenesség tünetei a lezajlott fertőzést követően jelennek meg, és általában gyorsan elmúlnak. Az időlegesen jelentkező tünetek lehetnek izomgyengeség, bénulás vagy görcs; zsibbadás, vagy gyengeség; és homályos látás. A betegség egyaránt előfordulhat vírusfertőzést vagy bakteriális fertőzést követően, és társulhat olyan betegségekhez, amelyek kialakulása ugyancsak kapcsolatba hozható valamilyen fertőzéssel. Így pl. előfordulhat AIDS, vagy AIDS-szel kapcsolatos komplex megbetegedés, szisztémás lupus erythematodes (SLE), Hodgkin-kór, vagy egyéb rosszindulatú kórkép során, valamint veszettség, és sertésinfluenza elleni oltóanyag használatakor, de felléphet egyéb, vírusok vagy baktériumok által történt fertőzéskt követően is.


Vizsgálatok

A páciensek kórtörténetének ismerete az egyik legfontosabb tényező a diagnózis elkészítéséhez. A jellemző tünetek közé tartozhat az izomgyengeséget követő újabb keletű láz, a vérnyomás vagy szívfrekvencia látványos változása, (akár csökkenése vagy növekedése).
A diagnózis elkészítéséhez az alábbi vizsgálatokat alkalmazzák leginkább:

 

  • Ideg ingerületvezetési sebesség mérése. Azt mutatja meg, hogy milyen az ingerület szállítása az idegeken keresztül. Jelzi a demyelinizációt, az idegek hüvelyének a károsodását. A vizsgálat során elektródákat helyeznek a bőrre különböző idegek felett, és azt az időt mérik, amely szükséges egy ingerületnek az elektródák közötti átjutásához.
  • EMG (elektromiográfia). Az izomrostokon belüli elektromos aktivitást mutatja meg, jelzi az idegi serkentés hiányát. A vizsgálat során finom tűelektródát vezetnek a bőrön keresztül az izomba, és ezen keresztül mérik az izom elektromos aktivitását. A jelet oszcilloszkópon jelenítik meg. Az EMG-t általában az ideg ingerületvezetési sebesség meghatározásával együtt végzik.
  • Cerebrospinalis folyadék (liquor) vizsgálata. A liquorban a lezajlott gyulladásra utaló fehérje mennyiségét mérik. Egy kevés fehérje normálisan is megjelenik, ha azonban emelkedett a fehérje szint anélkül, hogy a fehérvérsejtek száma is megszaporodott volna, ez utalhat Guillain-Barre-kórra. A meghatározáshoz egy tűt vezetnek a hátgerincbe a csigolyák közé, és ezen keresztül leszívnak egy kevés folyadékot.
  • EKG (elektrokardiogram). Segítségével a szívműködés rendellenességeit lehet kimutatni.

Kezelés

A betegség általában spontán gyógyul, de ha a tünetek elhúzódnak, indokolttá válik a gyógyító beavatkozás. Immunglobulinok adása segítheti a tünetek súlyosságának és a betegség időtartamának csökkentését, súlyosabb esetben szükségessé válhat a légzés támogatása is. A legtöbben teljesen felépülnek a betegségből, de egyeseknél mérsékelt fokú izomgyengeség, vagy maradandó működéskiesés is megmaradhat az érintett területen.

 

Felhasznált forrásmunkák

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

 

Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/cikkek/autoimmun_betegseg/2201/a-guillain-barre-szindroma címen.

 

Kapcsolódó idegennyelvű adatbázisok:

The National Library of Medicine Medlineplus article on Guillain-Barre syndrome
The National Institute for Neurological Diseases and Stroke, Guillain-Barre Information Sheet

American Autoimmune Related Diseases Association

The Medical University of South Carolina health information