Más néven
Lyme borreliosis
Anti-borrelia burgdorferi IgM/IgG
Hivatalos név
Borrelia AT meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 01.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Annak kiderítésére, hogy a beteg kapcsolatba került-e a Lyme-kórt okozó baktériummal.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amennyiben a betegnek Lyme-kórra utaló tünetei vannak, különösképpen, ha a közelmúltban, szarvasban és egyéb vadban gazdag területen járt, és/vagy kullancscsípés gyanúja merült fel.

Milyen mintára van szükség?

Karból vett vénás vérminta szükséges. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.)
Esetenként liquorminta is vizsgálható.
A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A Lyme-kórt okozó baktérium ellen termelt antitestet vizsgálják a vérmintában. Ha antitestek találhatóak a vérben, akkor a páciens valószínűleg kapcsolatba került a Borrelia burgdorferiként ismert, Lyme-kórt okozó baktériummal, amely főleg a szarvasok, őzek, és más meleg vérű állatok fertőzött kullancsának csípésével terjed.

Az antitestvizsgálat nem specifikus a Lyme-kórt okozó baktériumra, ezért pozitív eredmény esetén további vizsgálat, pl. ún. Western Blot módszerrel elvégzése segítheti az orvost a Lyme-kór diagnózisának megerősítésében.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar egyik vénájából tűvel vérmintát vesznek.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A vizsgálattal kimutatható, hogy a páciens szervezete termelt-e antitestet a Lyme-kórt okozó baktériummal szemben. A fertőzés a szervezet különböző részeit érinti, és sok betegnél a csípés helyén kialakuló „céltáblaszerű” piros folttal (erythema migrans, Lyme-folt) kezdődik, amely influenzaszerű tünetekkel párosul. A betegség kiteljesedhet, és számos krónikus tünetet okozhat, pl. szívizomgyulladást, ízületi gyulladást (arthritis), és idegrendszeri betegségeket, pl. agyhártyagyulladást.
Mivel a Lyme-kór tünetei betegenként változnak, és az antitest-termelődés viszonylag későn, csak a kullancscsípéstől számított 6-8 hét múlva mutatható ki, ezért a fertőzés diagnosztizálása meglehetősen nehéz. Ekkor lehet alkalmazni azt a vizsgálatot, amellyel a Borrelia burgdorferi baktériummal szemben termelt immunglobulin M (IgM) és immunglobulin G (IgG) antitestek szintjét lehet meghatározni a vérmintában.

A vizsgálat azonban nem specifikus; a Borrelia burgdorferin kívül más baktériumokkal szemben termelt antitesteket is jelezhet. Ezért ha a teszt pozitív, más módszerrel (pl. Western Blot) lehet bizonyítani a Lyme-kórt okozó baktériumokkal szemben termelt specifikus antitestek jelenlétét. Az előzőkön kívül létezik egy nagyon érzékeny molekuláris biológiai eljárás is, amely ún. polimeráz láncreakció (polymerase chain reaction, PCR) segítségével a fertőző baktérium genetikai állománya alapján azonosítja a baktériumot. Ezen tesztek együttvéve segítik az orvost a diagnózis felállításában, és a megfelelő kezelés alkalmazásában.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Ha kullancscsípésről árulkodó jelek láthatók, illetve a páciens nemrégiben meleg vérű állatokban, vadban gazdag területen járt, az orvos valószínűleg a klinikai tünetek alapján fogja a diagnózist kialakítani. Amennyiben nincsenek egyértelmű jelek, de bizonytalan, sokrétű tünetek jelentkeznek, mint pl. az „influenza”, zsibbadtság, izom- és ízületi fájdalmak, ill. gyulladások, fáradtság, megmagyarázhatatlan idegi és szívproblémák, akkor az orvos kérheti ezeknek a vérvizsgálatoknak az elvégzését a Lyme-kór kizárása, ill. diagnosztizálása érdekében.

Mit jelent az eredmény?
Egy egészséges felnőtt szervezetében nincsenek Borrelia burgdorferi baktérium ellen termelt antitestek. A pozitív vizsgálati eredmény azt jelenti, hogy a beteg kapcsolatba került a baktériummal, és előfordulhat, hogy Lyme-kóros. (A kullancscsípéstől számítva 3-30 napig is eltarthat, amíg az antitestek megjelennek a vérben). A negatív eredmény nem zárja ki a betegséget, csak még az antitestszint olyan alacsony, hogy nem éri el a kimutathatósági szintet. Ebben az esetben az orvos a kórtörténet és a tünetek alapján kezeli a beteget.

Mit kell még tudnom?
A baktériummal szemben termelt antitestek sokáig a vérben maradhatnak, így ha valaki korábban már átesett Borrelia burgdorferi-fertőzésen, akkor a vérmintája még mindig pozitív lehet, holott már régen nem szenved Lyme-kórban.

A Borrelia burgdorferi az ún. Spirochaeta baktériumok családjába tartozik. Idetartoznak olyan baktériumok is, amelyek a szifiliszt vagy a leptospirosist okozzák, ezért e betegségben szenvedőknél a Borrelia-antitest vizsgálata téves pozitív eredményt mutathat. Antibiotikumok is befolyásolhatják a teszt eredményét, ezért ha a páciens a Lyme-vizsgálat előtt antibiotikumot szedett, arról az orvost feltétlenül tájékoztatnia kell.

Gyakori kérdések

1. Hogyan kezelik a Lyme-kórt?
A legtöbb Lyme-kóros beteg antibiotikumos kezelést kap.

2. Elkerülhető-e a fertőzés?
Igen. Amennyiben kertben vagy erdőben, kullancsveszélyes területen tartózkodik valaki, lehetőleg kerülni kell az aljnövényzettel, a cserjék és fák leveleivel történő érintkezést. Célszerű zárt cipőt, világos színű ruházatot viselni, és kullancsriasztó krémet használni. A ruházatot és a szabadon lévő bőrt rendszeresen át kell vizsgálni, és a kullancsot azonnal el kell távolítani. Háziállatokban (pl. kutya, macska, ló, birka, kecske, tehén) is lehet kullancs, ezért őket is rendszeresen át kell vizsgálni. (Elsősorban a fejet, nyakat, füleket és a lábujjak közét.) Célszerű az állatorvos által felírt kullancsriasztó vegyületeket is használni.

3. Hogyan ismerhetők fel a tünetek, ha nem jelenik meg a jellegzetes bőrpír?
A bőrpír csak a fertőzések kb. 50%-ában jelentkezik. Megjelenése lehet a klasszikus, „céltáblaszerű” bőrpír, de lehet pattanásszerű, vagy olyan vörös folt, amely összetéveszthető pl. a szömörce által okozott allergiás bőrreakcióval, pókcsípéssel vagy sömörrel. A bőrpír a csípés után pár nappal vagy pár héttel is megjelenhet, és gyorsan el is tűnhet. Amennyiben mód van rá, célszerű lefényképezni, és a képet megmutatni az orvosnak, mivel a folt eltűnhet a személyes találkozásig.

A Lyme-kór egyéb tünetei a fáradtság, hidegrázás és láz, fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, továbbá duzzadt nyirokcsomók. Tájékoztatni kell az orvost ezekről a tünetekről, főleg ha a tünetek eredete nem ismert.

4. Kizárólag a szarvasok kullancsától lehet Lyme-kórt kapni?
Nem. A hazánkban előforduló több mint 20-féle, kullancsnak nevezett ízeltlábú közül 4-5 fajta, különböző állatokon élősködő terjesztheti a kórt.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.