Más néven
T. gondii
Toxoplasma gondii
Hivatalos név
Toxoplasma gondii antitestek (IgG és IgM); Toxoplasma gondii molekuláris kimutatása PCR-rel
A cikk utoljára módosult: 01.12.2017.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Várandós anyák és magzataik,  illetve gyengült immunrendszerű, influenzás tünetekkel jelentkező személyek  Toxoplasma gondii fertőzésének kimutatására. Használható továbbá az átvészeltség kimutatására, illetve annak vizsgálatára, hogy a beteg panaszait okozhatja-e aktív Toxoplasma gondii fertőzés.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Olyan várandós anyák vagy gyengült immunrendszerű, influenzás tünetekkel jelentkező személyek esetében , akik fertőződhettek  T. gondii-val. Súlyos szem vagy idegrendszeri fertőzések esetén, amelyeknél a kezelőorvos toxoplazmózisos eredetre gyanakszik.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett mintára, néha agyfolyadékra (likvor) vagy amniocentézissel nyert mintára.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Nem.

Accordion Title
A vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  A toxoplazmózis a Toxoplasma gondii nevű parazita által okozott fertőzés. Kimutathatjuk a vérben a fertőzésre válaszul keletkezett ellenanyagokat vagy a parazita genetikai anyagát (DNS). A vizsgálat célja a lezajlott vagy jelenleg is zajló fertőzés kimutatása.

   

   

  A T. gondii mikroszkópikus méretű parazita, amely szabad szemmel nem látható. Az egészséges emberek többségében a fertőződés vagy nem okoz panaszokat, vagy enyhe influenza-szerű tünetekkel jelentkezik. Azonban, ha várandós nő fertőződik és a fertőzés átterjed magzatára is, vagy gyengült immunrendszerű (immunkompromittált)  személy betegszik meg, a parazita súlyos komplikációkat okozhat.

   

  A T. gondii nagyon gyakori. Az egész világon elterjedt, és néhány országban akár a népesség 95%-a is fertőzött lehet. A CDC (Centers for Disease Control, Amerikai Járványügyi Központ) becslése szerint az Egyesült Államokban a 12 évnél idősebbek 23%-a átesett toxoplazmózison. Hazánkban ez az arány 10-50%-ra tehető.A fertőzést okozhatja szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztása, különösen a nyers vagy nem kellően hőkezelt húsételek. Veszélyes lehet a fertőző macskaalom kezelése illetve játék a macskák által is látogatott homokozókban. Méhen belül átadódik  anyáról gyermekre, és ritkán átvihető szervtranszplantáció  vagy transzfúzió útján is.  

  A T. gondii végleges gazdái a vad-  és házimacskák. Mikor fertőzött madarak, rágcsálók vagy nyers hús fogyasztásakor a macskák megbetegednek, szervezetükben a T. gondii elszaporodik és erős védőburokba zárt petéket, ún. oocisztákat képez. A betegség aktív szakaszában a mikroszkópikus oociszták milliói ürülnek heteken át a macska székletével. Az oociszták néhány nap alatt válnak fertőzőképessé, és hónapokig életben maradnak. Minden más megfertőzött szervezetben, beleértve az embert is, a T. gondii életciklusa csak részben tud lejátszódni, és inaktív ciszták képződnek az izmokban, az agyban és a szemben. A beteg immunrendszerének hatására ezek a ciszták nyugvó állapotban maradnak és a szervezet védetté válik az újabb fertőzéssel szemben.

  Ez a nyugvó állapot élethosszig fennmaradhat, amennyiben az immunrendszer megfelelően működik.

   

  A gyengült immunrendszerű (immunkompromittált) személyek, például HIV/AIDS betegek,  kemoterápiás vagy immunszuppreszáns kezelésben részesülők, szervtranszplantáltak esetében az első vagy a reaktivált T.gondii fertőzés súlyos tüneteket és komplikációkat okozhat. Érintheti az idegrendszert 

  és a szemet, fejfájást, görcsrohamokat , zavartságot, lázat okozhat. Létrejöhet agyvelőgyulladás, a koordinációs készség elvesztése és homályos látás is.

  Várandósok fertőzésekor 30-40% az esélye annak, hogy a fertőzés a magzatra is átterjed. Ha a magzati fertőzés a terhesség korai szakaszában következik be, az vetéléshez vagy koraszüléshez vezethet. De okozhat az újszülöttben  súlyos fejlődési rendellenességeket is: szellemi visszamaradást, görcsrohamokat, vakságot, máj-. és lépnagyobbodást. Sok újszülött, főleg, akik a terhesség vége felé fertőződtek, születésükkor egészségesnek látszanak, de az évek során náluk is kifejlődhetnek a tünetek: súlyos szemfertőzés, hallásvesztés és tanulási nehézségek.

 • Hogyan történik a mintavétel?

   

  A vérmintát a kar egyik könyökhaljati vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik. 

  Ritkábban agyfolyadék (likvor) vételére is szükség van. Ezt egy - a hát alsó részén végzett -  lumbál punkciónak vagy gerinccsapolásnak nevezett beavatkozással nyerik . Várandósoktól amniocentézissel  amnionfolyadékot vesznek.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  Nincs szükség előkészületre.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  A toxoplazmózis vizsgálat a mikroszkópikus Toxoplasma gondii  parazitával történt akut vagy lezajlott fertőzés kimutatására szolgál. Leggyakrabban a következő esetekben alkalmazzák:

  • Gyermeket tervező nőknél terhesség előtt vagy közben annak megállapítására, átesett-e már Toxoplasma fertőzésen, vagy a terhesség folyamán, ha felmerült a fertőződés lehetősége.
  • Gyengült immunrendszerű (immunkompromittált),  influenzás tünetekkel jelentkező személyek esetében. 
  • A toxoplazmózis jeleit vagy tüneteit  mutató személynél. 
  • Magzat vizsgálatára, ilyenkor az amnion-folyadékot vizsgálják.

  A T. gondii talajban található, mikroszkopikus méretű parazita, amely a macskákat fertőzi meg. A fertőzés létrejöhet fertőzött madarak, rágcsálók vagy nyers hús fogyasztásával, használt macskaalom kezelésével, vagy méhen belül átadódik  anyáról gyermekre. Az egészséges emberek többségében a fertőződés nem okoz panaszokat, vagy enyhe influenza-szerű tünetekkel jelentkezik. Ez a nyugvó állapot élethosszig fennmaradhat, azonban ha az immunrendszer meggyengül, a fertőzés reaktiválódhat. 

  Számos módszer létezik a T. gondii fertőzés kimutatására. Az alkalmazott teszt és a minta megválasztása függ a  betegtől, tüneteitől és a kezelőorvosi vizsgálati eredményeitől.

 • Antitestek kimutatása

  Ha valakinek a szervezetébe bejut a T.gondii, immunrendszere parazitaellenes antitestek termelésével válaszol.  A vérben kétféle Toxoplasma antitestet találhatunk, immunglobulin M-t (IgM) és immunglobulin G-t (IgG).

  A Toxoplasma fertőzés hatására a szervezet először  IgM típusú antitesteket termel. A legtöbb emberben a fertőzéstől számított egy-két héten belül már megjelennek. Az IgM antitest termelés rövid ideig fokozódik, majd csökkeni kezd. Sőt, a legtöbb emberben néhány hónappal a fertőzés után az IgM szint (titer)  már a kimutathatóság alá csökken.  Az IgM termelés újraindul, ha a szunnyadó fertőzés fellángol (reaktiváció), illetve a krónikus fertőzésben szenvedőknél.

  Az IgG típusú antitestek termelődése több héttel a fertőzés kezdete után indul. Ezek biztosítják a szervezet hosszú távú védelmét. Az IgG  szintje emelkedik a fertőzés aktív szakában, majd mikor az infekció gyógyul és a paraziták inaktiválódnak, szintje stabilizálódik. Ha valaki egyszer immunizálódott a T. gondii-val szemben, élete hátralévő részében lesz kimutatható mennyiségű IgG ellenanyaga a vérében.

  Az antitest vizsgálatot néha a TORCH panel részeként végzik. A TORCH több,  magzatkárosító hatású  fertőzés nevéből alkotott  betűszó. Ezeket a fertőzéseket érdemes szűrni gyermekvállalás előtt, vagyis a toxoplazmózist, rubeolát, cytomegalovirust  és herpes simplex vírust.

 • Molekuláris vizsgálatok

  Molekuláris vizsgálatok segítségével kimutatható és mérhető a T.gondii DNS-e a vérből, likvorból, vagy amnionfolyadékból.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

   

  Nem szokás várandósoknál rutinszerűen kérni T.gondii antitest meghatározást, de kérhető, ha orvosa azt vizsgálja, volt-e betegének korábban toxoplazmózisa. Kérhető továbbá akkor is, ha a várandós macskaürülékkel került kapcsolatba, nyers vagy sületlen húst illetve fertőzött ételt vagy vizet fogyasztott. Ha az antitestvizsgálat  eredménye negatív, de a fertőződés veszélye magas, a vizsgálatot a terhesség folyamán egyszer vagy akár többször is ismételni lehet.  

   

  Antitest meghatározást lehet kérni gyengült immunrendszerű (immunkompromittált),  influenza-szerű tünetekkel jelentkező személy esetében, illetve bárkinek, akinek toxoplazmózisra utaló panaszai és tünetei vannak.

    Toxoplazmózisra utaló panaszok és tünetek lehetnek:

   

  • Nyirokcsomó duzzanat
  • Láz, éjszakai izzadás
  • Gyengeség, fáradtság, 
  • Fejfájás,
  • Fájdalmak testszerte,
  • Ritkán  torokgyulladás
  • Súlyosabb, a központi idegrendszert is érintő  fertőzésre utal  például a látás- és tudatzavar, vagy görcsrohamok. 

   

  Molekuláris vizsgálatokat olyankor végzünk, ha immunkompromittált betegnél merül fel toxoplazma fertőzés lehetősége, vagy el kell dönteni egy magzatról, hogy fertőződött-e. A terhesség alatt az amnion folyadékot vizsgálhatjuk, ha az anya akut fertőzését a pozitív Toxoplasma IgM eredmény bizonyítja.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A toxoplazma tesztek eredményét mindig nagyon körültekintően kell értékelni.

  Az  immunkompromittált betegek T.gondii infekciója nem mindig jár  markáns antitest válasszal. IgM és IgG titereik akut toxoplazmózis esetén is elmaradhatnak az elvárt szinttől.

  Antitest kimutatás

   

  IgM IgG lehetséges értelmezés
  negatív pozitív Lezajlott fertőzés
  negatív negatív Nincs fertőzés, vagy nagyon korai szakban van. A beteg még nem találkozott  toxoplazmával.
  pozitív negatív Fertőzés kezdeti szakasza, újszülöttben: magzati fertőzést jelez
  pozitív pozitív Aktuális fertőzés. Krónikus fertőzés, vagy  jelezhet reaktivációt. Az IgM  a panaszok megszűnte után még hónapokig pozitív lehet.

      

  Előfordulhat téves pozitivitás is. Legtöbbször a pozitív IgM antitest eredményt  másik módszerrel végzett ismétléssel kell megerősíteni, mégpedig úgy, hogy a mintát toxoplazmózis diagnosztikára specializálódott referencia laboratóriumba küldjük tovább. A magzatok csak IgM típusú 

  antitesteket képesek termelni. Ezért, ha az újszülöttben  Toxoplasma IgM antitest van jelen, méhen belüli (kongenitális) fertőzést jelez.

  DNS kimutatás

  Ha a molekuláris teszt T. gondii  DNS  pozitív, azt jelenti, hogy a vizsgált személynek aktív toxoplazmózis fertőzése van. A negatív eredmény szerint ez kevéssé valószínű, de nem zárja ki teljesen a fertőzés lehetőségét. Lehetséges, hogy csak igen kevés Toxoplasma volt jelen a mintában, és így nem érte el a kimutathatóság küszöbét.

 • Mit kell még tudnom?

  Toxoplasma gondii fertőzés veszélyét hordozza nem kellően hőkezelt vagy nyers hús fogyasztása (elsősorban sertés, bárány és vadhús), de a mosatlan gyümölcsök és fertőzött talajban termő zöldségek, maga a talaj, a fertőzött víz és a pasztörizálatlan tej is terjesztheti a kórokozókat.

   

  Világszerte a T. gondii fertőzés a szemen belüli gyulladások leggyakoribb oka.

  Szövődményként hegesedhet a retina és súlyos szemfertőzés alakulhat ki.

  Egyéb tesztek - mint pl a referencia laboratóriumok által végzett IgG aviditás vizsgálat – segítenek megerősíteni a T.gondii fertőzés diagnózisát.

   A szövettenyésztést és a biopsziás minták vizsgálatát a rutin diagnosztikában nem alkalmazzuk.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Ragályos a toxoplazmózis?

  A méhen belüli anya-gyermek átvitelt kivéve, emberről-emberre közvetlenül nem terjed. Szinte minden megbetegedés fertőzött étel, ital fogyasztásával vagy fertőzött tárgyak közvetítésével jön létre.

 • Kell-e mindenkit vizsgálni toxoplazmózis irányába?

  Mivel ez a fertőzés nagyon gyakori és a legtöbb esetben tünetmentesen zajlik, általános szűrés jelenleg nem ajánlott.

 • Ha egyszer már volt T. gondii fertőzésem, elkaphatom-e újra?

  Általában, ha az  elsődleges fertőzés lezajlott,  védettség alakul ki a külső forrásból történő újrafertőződéssel szemben, amíg a szervezet egészséges. Azonban ha az immunrendszer működése valamiért meggyengül, a lappangó fertőzés reaktiválódhat. Úgy véljük, az immunkompromittáltak - mint pl. HIV/AIDS betegek – legtöbb fertőzésének  a reaktiválódás, és nem új fertőzés az oka.

 • Miért lehet egyes országokban akár 95%-os is a T.gondii fertőzés előfordulása?

  A fertőzés gyakoribb a forró, nedves területeken. Befolyásolják a helyi étkezési szokások. Gyakoribb ott, ahol rendszeresen fogyasztanak félig nyers húst.

 • Gyógyítható-e a toxoplazmózis?

  Az egészséges emberek többsége nem igényel kezelést. Van azonban hatásos terápia a gyengült immunrendszerűek számára, és a várandósok kezelésére, ami segít csökkenteni az infekció átterjedését a magzatra. Ez hatásos a toxoplazmózissal született újszülöttek kezelésére is. Ha többet szeretne tudni a  kezelésről, keresse  fel a Mayo Klinika weboldalát vagy kérdezze meg kezelőorvosát.

 • Hogyan kerülheti el egy várandós anya – vagy bárki más – a toxoplazma fertőzést?

  A lehetőségek a következők:

  • Kérjen meg valaki mást a macskaalom tisztántartására. Ha ez nem megoldható, viseljen kesztyűt. Az almot naponta cserélje, hogy az oociszták ne válhassanak fertőzővé.

  • Ha lehetséges, a macskát tartsa bent a házban, hogy ne tudjon vadászni vagy fertőzött földet enni. Ne etesse nyers hússal.

  • A terhessége alatt ne hozzon a házhoz új macskát és ne érintkezzen kóbor macskákkal.

  • A gyerekek homokozóját játék után le kell fedni, hogy a macskák ne használhassák alomként.

  • Kertészkedéskor viseljen kesztyűt.

  • Ne egyen nyers vagy sületlen húst.

  •  A vágódeszkákat, minden konyhai eszközt és a kezét mossa meg alaposan meleg szappanos vízben, és ügyeljen a átszennyeződésre

  • Ne igyon pasztörizálatlan tejet.

  • A zöldségeket és gyümölcsöket mossa és/vagy hámozza meg.

   

   

  Az antitest és molekuláris teszteken kívül van-e még más módja a toxoplazmózis tesztelésének?

  Néha biopszát vesznek: a test gyaníthatóan  toxoplazmával fertőzött részéből eltávolítanak egy kis szövetdarabot. A mintát lehet tenyészteni, vagy megfestve mikroszkóppal keresni a parazitát. Ezeket a módszereket általában csak a legnehezebben diagnosztizálható esetekben alkalmazzák.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.