Más néven
Rózsahimlő
Hivatalos név
Rubeola antitestek, IgM és IgG
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 17.02.2022.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Annak meghatározására, hogy Ön rendelkezik-e elegendő antitest (ellenanyag) szinttel a rubeolavírussal szembeni védettséghez; friss vagy a múltban lezajlott fertőzés igazolására.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Védettség igazolásához a terhességet megelőzően vagy annak kezdetén; ha a várandós nő rubeolára jellemző tüneteket mutat (pl. láz és kiütés); ha az újszülött méhen belüli fertőzésre utaló fejlődési zavarokat vagy születési rendellenességeket mutat; ha friss fertőzés vagy a vírussal szembeni védettség igazolására van szükség.

Milyen mintára van szükség?

Felnőttek esetén könyökhajlati vénából levett vénás vérre, újszülött esetén sarokszúrással levett kapilláris vérre vagy köldökzsinór vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A vizsgálat nem igényel felkészülést.

Mit vizsgálunk?

A rubeolavírus (tudományos nevén: rubella vírus) általában enyhe lefolyású fertőzést okoz, amelyet 2-3 napig tartó láz és kiütés jellemez. A fertőzés rendkívül ragályos, de védőoltás segítségével megelőzhető. A rubeola vizsgálat segítségével a vírusfertőzés vagy a védeőoltás hatására termelődő, vérben található ellenanyagok kimutathatók, és a mennyiségük is meghatározható.

A rubeola klinikai diagnózisa önmagában nem megbízható, mindig szükség van laboratóriumi megerősítésre. A rubeola diagnosztikájában leggyakrabban alkalmazott megerősítő vizsgálatok az ellenanyagtesztek.

A rubeola vírus általában enyhe lefolyású fertőzést okoz, amely halványpiros kiütések megjelenésével jár. A kiütések először az arcon és a nyakon jelennek meg, majd átterjednek a törzsre és a végtagokra, míg néhány nappal később el nem tűnnek. A vírus fertőzött szemméllyel való kontaktus útján, köhögéssel és tüsszentéssel terjed. A fertőzés lázat, nyirokcsomó-megnagyobbodást, orrfolyást, a szemek kivörösödését és ízületi fájdalmakat is okozhat. A tünetek – különösen gyerekeknél – olyan enyhék is lehetnek, hogy a fertőzött személy nincs is tudatában a fertőzésnek. A legtöbb beteg néhány nap alatt különösebb kezelés nélkül is meggyógyul, és a továbbiakban semmilyen egészségügyi problémát nem tapasztal.

A rubeolafertőzés akkor jelenti a legnagyobb veszélyt, ha egy várandós nő a terhesség első három hónapja alatt fertőződik meg első ízben a vírussal. A fejlődésben lévő magzat ebben az időszakban a legsebezhetőbb a vírussal szemben. Ha a kismama átadja a rubeolavírust a fejlődésben lévő magzatnak, az akár vetéléshez, koraszüléshez vagy maradandó károsodást okozó jellegzetes fejlődési rendellenességek, az ún. veleszületett rubeola szindróma (congenital rubella syndrome – CRS) kialakulásához is vezethet. Ebbe a tünetcsoportba tartozik a fejlődési és értelmi visszamaradottság, a siketség, a szemlencsék elhomályosulása (hályog), az abnormálisan kis fejméret, valamint a máj és a szív rendellenességei.

A vírus súlyos magzatkárosító hatása miatt 1969-ben az Egyesült Államokban országos oltási kampány indult, amely a rubeolavírus teljes kiirtását célozta először az USA-ban, hosszabb távon pedig az egész világon. A rubeola elleni oltást egy kombinált vakcina, a mumpszot és a kanyarót is magában foglaló ún. MMR vakcina részeként kapják meg a gyerekek. Minden gyereknek két dózis MMR-t kell kapniuk: az elsőt 12-15 hónapos korban, a másodikat pedig 4-6 éves korban adják be.

Magyarországon az érvényben lévő oltási rend alapján az első MMR oltást 15 hónaposan, a másodikat 11 évesen (6. osztályban) kapják a gyerekek. A Rubeola elleni oltást Magyrországon 1989-ben vezették be és 1991 óta adják hármas kombinációban (MMR).

1969-et és a rutinszerű vakcinációt megelőzően a ruebeolavírus néhány évig tartó, ciklikusan visszatérő járványkitöréseket okozott. Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC adatai szerint az 1962-1965 között zajló rubeola járvány során 12,5 millió rubeolás megbetegedést regisztálrak, és ezalatt 20000 újszülött jött a viágra CRS-sel. Az oltási programnak köszönhetően ezek a számok drámaian lecsökkentek. A 2005-2011 közötti időszakban az Egyesült Államokban az ismert rubeolás esetek számának medián értéke mindössze 11 volt.

Mára a CDC az endémiás rubeolától mentesnek nyilvánította az Egyesült Államokat, bár más országokból még mindig behurcolják a vírust, és a betegség előfordulását továbbra is nyomon követik. Az esetszámok csökkenése azonban nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni: a CDC továbbra is arra szólítja fel az embereket, hogy oltassák be a gyermekeiket. Mindazok, akik gyermekkorukban nem kapták meg az oltást (és néhányan azok közül is, akik megkapták), ki vannak téve a rubeola fertőzés veszélyének.

A várandós és a gyermekvállalást tervező nők esetében továbbra is rutinszerűen elvégzik a rubeola ellenanyag tesztet a védettség igazolására.

Hogyan történik a mintavétel?

Felnőttek esetén könyökhajlati vénából levett vénás vérre, újszülött esetén sarokszúrással levett kapilláris vérre vagy köldökzsinór vérre.

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

Semmilyen külön előkészületre nincs szükség.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A rubeola vizsgálat a rubeola fertőzés vagy a védőoltás hatására megjelenő ellenanyagok kimutatására szolgál.

  A teszt a következő okokból alkalmazható:

  A rubeola vírussal szembeni megfelelő mértékű védettség (immunitás) meglétének igazolására.

  Friss vagy korábban lezajlott fertőzés kimutatására.

  Azon személyek azonosítására, akik még soha nem találkoztak a vírussal; illetve akik nem kaptak védőoltást.

  Annak igazolására, hogy a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nők a fertőzés elleni védettséghez elegendő mennyiségű rubeola ellenanyaggal rendelkeznek.

  A rubeolavírus általában enyhe lefolyású fertőzést okoz, amely 2-3 napig tartó lázzal és kiütéssel jár. A fertőzés általában kezelés nélkül is magától elmúlik. Ha azonban a várandós nő a terhesség első három hónapjában fertőződik meg életében először a vírussal, az súlyos komplikációkat okozhat a magzati fejlődés során.

  Az orvos elrendelheti a rubeola vizsgálatot, ha a valakinél olyan tünetek jelentkeznek, amelyek felvetik a rubeola fertőzés gyanúját, akár várandós az illető, akár nem. Szintén indokolt lehet a vizsgálat, ha egy újszülöttnél felmerül a gyanú, hogy a terhesség ideje alatt megfertőződött, vagy ha a rubeola fertőzésre utaló születési rendellenességek jelentkeznek nála.

  A laboratóriumi tesztek kétféle rubeola ellenanyagot (antitestet) képesek kimutatni: az IgM és az IgG ellenanyagot.

  A vírussal való találkozás hatására először az IgM típusú rubeola ellenanyag jelenik meg a vérben. Ennek a fehérjének a mennyisége a fertőzést követő 7-10 napban növekszik és tetőzik, majd néhány hét alatt lecsökken. Ez alól kivételt képeznek a fertőzött újszülöttek; náluk az IgM antitestek néhány hónapig vagy akár egy évig is kimutathatók maradnak.

  Az IgG típusú rubeola ellenanyag később jelenik meg a vérben, de aztán élethosszig megmarad és védelmet biztosít az újrafertőződéssel szemben. Az IgM típusú rubeola ellenanyag jelenléte friss fertőzésre utal, míg az IgG ellenanyag jelenléte friss vagy múltbeli fertőzést jelez, vagy azt mutatja, hogy a páciens megkapta a védőoltást (a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni kombinált védőoltás formájában) és megfelelő védettséggel rendelkezik.

  Az IgM ellenanyag vizsgálat a standard módszer a rubeola gyors laboratóriumi diagnózisára. A betegség akut fázisában, majd a gyógyulási (kovaleszcens) szakaszban levett vérminták emelkedő IgG ellenanyag szintjének kimutatása megerősítheti a diagnózist. A különböző laboratóriumok különböző teszteket használhatnak.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az orvos a várandós vagy gyermekvállalást tervező nők számára elrendelheti az IgG rubeola vizsgálatot, ha szükség van a rubeola elleni védettség igazolására. Az IgG és IgM vizsgálatok elrendelése akkor is indokolt lehet, ha a terhes nő rubeolára utaló tüneteket mutat.

  Ezek a tünetek a következők lehetnek:

  Enyhe láz

  Rózsaszín kiütések, amelyek először az arcon jelentkeznek, aztán lefelé haladva a törzsön, majd a lábakon és a karokon is megjelennek. Amint a kiütések elkezdenek testszerte terjedni, az arcról eltűnhetnek.

  Orrfolyás vagy orrdugulás

  Kivörösödött vagy gyulladt szem

  Ízületi fájdalmak

  Megduzzadt nyirokcsomók

  Mivel az ehhez hasonló tüneteknek a hátterében számos különböző kórkép állhat, az orvos a diagnózis megerősítése céljából elrendelheti a vizsgálatot.

  Az orvos elrendelheti az újszülött IgM és IgG vizsgálatát, ha az anyánál a terhesség ideje alatt diagnosztizáltak rubeolát, és/vagy ha az újszülött olyan veleszületett rubeola szindrómára (CRS) utaló rendellenességekkel jött a világra, mint például a siketség, szívproblémák, vagy az elhomályosult szemlencsék (hályog).

  Mivel a rubeola antitestek csak bizonyos idő elteltével jelennek meg a fertőzést követően, a tesztet indokolt lehet megismételni a betegség kezdetétől számított ötödik napon (IgM) és az első mintavétel után 7-21 nappal (IgG) annak megállapítására, hogy megjelentek-e az ellenanyagok (amennyiben kezdetben nem voltak jelen), illetve, hogy az ellenanyagszint emelkedő vagy csökkenő tendenciát mutat.

  A vizsgálatot előírhatják az egészségügyi dolgozók vagy az egyetemi tanulmányaikat megkezdő diákok számára. Az Egyesült Államok néhány államában a nőknek még mindig kötelező elvégeztetniük a tesztet a házasságkötési engedély megszerzéséhez szükséges vérvizsgálatok részeként.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Felnőtt vagy gyermek

  Felnőttek és gyermekek esetében a rubeola elleni IgG antitestek hiánya annak jele, hogy az illető valószínűleg még nem találkozott a rubeolavírussal, illetve nem kapott védőoltást, ezért nem rendelkezik a fertőzés elleni védettséggel.

  Az IgM ellenanyag hiánya és az IgG ellenanyag jelenléte arra utal, hogy a vizsgált személy a múltban átesett a fertőzésen vagy megkapta a védőoltást, és nagy valószínűséggel védett a rubeolavírus ellen.

  Az IgM antitestek jelenléte az IgG ellenanyag hiányától vagy jelenlététől függetlenül friss rubeola fertőzésre utal.

  Újszülött

  Ha az újszülött szervezetébenaz az IgG antitestek kimutathatóak, IgM azonban nem, az azt jelenti, hogy az anyai IgG ellenanyagok még a méhen belül átadódtak a gyermeknek, aki ezáltal védetté válhatott a rubeola fertőzéssel szemben. Mire az újszülött eléri a három hónapos kort, az IgG ellenanyag szintjének negyedére-nyolcadára kell csökkennie, 6-12 hónapos korára pedig teljesen el kell tűnnie.

  Ha az újszülött szervezetében jelen vannak az IgM antitestek, az azt jelzi, hogy a gyermek a terhesség ideje alatt megfertőződött, ugyanis az anyai IgM antitestek nem adódnak át a magzatnak a köldökzsinóron keresztül.

  A vizsgálat különböző kimeneteleit az alábbi táblázat foglalja össze:

  Életkor IgM IgG Eredmény értelmezés
  Felnőtt/gyermek Pozitív Pozitív v Negatív Friss fertőzés
  Felnőtt/gyermek   Pozitív Korábbi fertőzés vagy vakcináció, védettség
  Újszülött Pozitív   Friss születés utáni vagy veleszületett fertőzés
  Újszülött   Pozitív Az anya a terhesség alatt átadta az antitesteket a gyermeknek; ez a passzív immunitás legfeljebb 6-12 hónapig tart
  Bármely életkor Negatív Negatív Nincs friss vagy korábbi fertőzés; nincs védettség; legyengült immunrendszer miatt nincs vagy gyenge az immunválasz

  Mivel a rubeola előfordulási gyakorisága alacsony, időnként megtörténhet, hogy valamilyen más vírusfertőzés vagy a teszt összetevői és a szervezetben található egyéb fehérjék közötti keresztreakciók következtében az IgM vizsgálat álpozitív eredményt ad. Az IgM vizsgálat megerősítése céljából az orvos IgG vizsgálatot rendelhet el a kezdeti IgG ellenanyagszint meghatározására, majd egy 7-21 nap múlva levett mintán megismételtetheti a vizsgálatot (az első minta ismételt vizsgálatával együtt), annak megállapítására, hogy van-e szignifikáns emelkedés az ellenanyag mennyiségében (ami a friss rubeola fertőzés jele).

 • Mit kell még tudnom?

  Az antitest vizsgálat mellett más módszerekkel is bizonyítható a friss rubeola fertőzés: például, ha sejtkultúrában sikerül kitenyészteni magát a vírust, vagy ha valamilyen testváladékból (pl. toroktörletből) kimutatható a rubeolavírus genetikai anyaga (RNS-e). Ezek az eljárások azonban rendkívül bonyolultak, időigényesek és költségesek, ezért a legtöbb diagnosztikai laboratórium ezen vizsgálatok céljából referencia laboratóriumokba küldi tovább a mintákat.

  A rubeolás megbetegedések és a veleszületett rubeolás esetek monitorozásával az amerikai járványügyi hatóság (CDC) folyamatosan ellenőrzi a rubeola vakcina hatékonyságát és figyeli az esetleges járványkitöréseket. Magyarországon ugyanezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) végzi.

 • Milyen esetekben javasolt a rubeola védőoltás beadása?

  A rubeola elleni vakcina egy kombinált védőoltás, az MMR kombinált vakcina részeként érhető el (az elnevezés kanyaró, a mumpsz és a rubeola angol nevének kezdőbetűiből származik). A kanyarót angolszász nyelvterületen időnként rubeolának is nevezik, de ez nem tévesztendő össze a rubellavírus által okozott rubeolával vagy rózsahimlővel. [Magyar nyelven csak a rubellavírus által okozott megbetegedést nevezik rubeolának.] Minden gyermeknek két dózisban kell megkapnia az MMR-t.

 • Terhes nőknek beadható-e a rubeola vakcina?

  A védőoltás beadása várandós nőknek nem javallott; a beadást követően a teherbeeséssel legalább egy hónapot várni kell.

 • Jelent-e kockázatot a védőoltás?

  A vakcina módosított élő vírust tartalmaz, amely fertőzést nem okoz, de az ellenanyagválaszt kiváltja. Néhány embernél a védőoltás beadását követően kiütések jelenhetnek meg, amelyek 2-3 hét után tűnnek el. Ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek, különösen a kézfej és a csukló területén. Kisgyermekeknél ritkán fordulnak elő mellékhatások. Legyengült immunrendszerű személyek, pl. HIV/AIDS betegek és kemoterápiás kezelésben részesülő rákbetegek mindenképpen kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát a védőoltás beadása előtt.

 • A vírussal való megfertőződés után mennyi idővel jelennek meg a tünetek?

  A fertőzés sokszor észrevehetetlen marad, de ha vannak érzékelhető tünetek, mint pl. kiütések, azok általában a fertőzött szemméllyel való kontaktus után 12-23 nappal jelennek meg először. A fertőzött személy már a kiütések megjelenése előtt egy héttel fertőző, és utána még 1-2 hétig fertőző is marad. A terhesség alatt megfertőződött újszülött akár hónapokig is fertőző maradhat.

   

Felhasznált források

A.D.A.M. Medical Encyclopedia. Rubella. Updated February 2, 2021. Accessed December 16, 2021. https://medlineplus.gov/ency/article/001574.htm

Arrieta AC. Congenital rubella. In: Edwards MS, Weisman LE, eds. UpToDate. Updated June 16, 2021. Accessed December 17, 2021. https://www.uptodate.com/contents/congenital-rubella

ARUP Consult. Rubella virus. Updated January 2020. Accessed December 16, 2021. https://arupconsult.com/content/rubella-virus

Centers for Disease Control and Prevention. Manual for the surveillance of vaccine-preventable diseases: Chapter 14: Rubella. Updated March 6, 2020. Accessed December 16, 2021. https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/surv-manual/chpt14-rubella.html

Centers for Disease Control and Prevention. Diseases you almost forgot about (thanks to vaccines). Updated May 8, 2020. Accessed December 17, 2021. https://www.cdc.gov/vaccines/parents/diseases/forgot-14-diseases.html

Centers for Disease Control and Prevention. Rubella (German measles, three-day measles): For health professionals. Updated December 31, 2020. Accessed December 17, 2021. https://www.cdc.gov/rubella/hcp.html

Centers for Disease Control and Prevention. Rubella (German measles, three-day measles): RNA detection: Detection of rubella RNA by RT–PCR or virus isolation. Updated December 31, 2020. Accessed December 16, 2021. https://www.cdc.gov/rubella/lab/rna-detection.html

Centers for Disease Control and Prevention. Rubella (German measles, three-day measles): Transmission. Updated December 31, 2020. Accessed December 17, 2021. https://www.cdc.gov/rubella/hcp.html

Centers for Disease Control and Prevention. Rubella (German measles, three-day measles): Serology: Serologic testing for rubella and CRS in low prevalence setting. Updated December 31, 2020. Accessed December 17, 2021. https://www.cdc.gov/rubella/lab/serology.html

Centers for Disease Control and Prevention. Vaccine (shot) for rubella. Updated December 31, 2020. Accessed December 16, 2021. https://www.cdc.gov/vaccines/parents/diseases/rubella.html

Centers for Disease Control and Prevention. Nucleic acid amplification tests (NAAT). Updated June 14, 2021. Accessed December 19, 2021. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/naats.html

Edwards MS. Rubella. In: Hirsch MS, ed. UpToDate. Updated December 6, 2021. Accessed December 16, 2021. https://www.uptodate.com/contents/rubella

Hibberd PL. Measles, mumps, and rubella immunization in adults. In: Hirsch MS. UpToDate. Updated November 16, 2021. Accessed December 17, 2021. https://www.uptodate.com/contents/measles-mumps-and-rubella-immunization-in-adults

MedlinePlus: National Library of Medicine. Immunoglobulins blood test. Updated December 10, 2020. Accessed December 16, 2021. https://medlineplus.gov/lab-tests/immunoglobulins-blood-test/

MedlinePlus: National Library of Medicine. Prenatal Panel. Updated September 23, 2021. Accessed December 16, 2021. https://medlineplus.gov/lab-tests/prenatal-panel/

Riley LE. Rubella in pregnancy. In: Hirsch MS, Lockwood CJ, eds. UpToDate. Updated December 3, 2021. Accessed December 21, 2021. https://www.uptodate.com/contents/rubella-in-pregnancy

Tesini BL. Rubella. Merck Manuals Professional Edition. Updated June 2021. Accessed December 16, 2021. https://www.merckmanuals.com/professional/pediatrics/miscellaneous-viral-infections-in-infants-and-children/rubella

World Health Organization. Manual for the laboratory-based surveillance of measles, rubella, and congenital rubella syndrome: Chapter 8: Laboratory testing in support of measles and rubella surveillance in elimination settings. Updated June 9, 2018. Accessed December 21, 2021. https://www.who.int/publications/m/item/chapter-8-manual-for-the-laboratory-based-surveillance-of-measles-rubella-and-congenital-rubella-syndrome

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.