Más néven
TP
Albumin/Globulin arány
Hivatalos név
Total Protein, Albumin/Globulin arány
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A tápláltsági állapot meghatározására, valamint bizonyos máj- és vesebetegségek és egyéb rendellenességek kiszűrésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha gyors súlyvesztés, fogyás következik be, vagy ha az orvos máj- és vesebetegségre utaló tüneteket észlel.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.
Gyermekeknél és időseknél az ujjbegyből, újszülötteknél a sarokból vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.
 

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A meghatározás a vér plasma frakciójában lévő összes fehérjeféleség meghatározására szolgál. A fehérjék minden sejt és szövet fontos építőelemei, és nélkülözhetetlenek a test növekedéséhez és az egészséges szervezethez. Az összfehérje a fehérjék két csoportjának, az albuminnak és a globulinoknak az együttes mennyiségét mutatja meg. Az albumin kismolekulákat szállít, de fő feladata az erekben lévő folyadék visszatartása. A globulin típusú fehérjéhez tartozik számos enzim, antitestek, és több mint 500 féle egyéb fehérje. Az albumin/globulin (A/G) hányadost az összfehérje és az albumin mérési eredményéből számolják, és az albuminnak a globulinra vonatkoztatott mennyiségét jelenti.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért. Gyermekeknél és időseknél az ujjbegyből, újszülötteknél a sarokból vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Az összfehérje vizsgálat a tápláltsági állapotot, bizonyos máj- és vesebetegségeket, és egyéb rendellenességeket tükröz Ha az összfehérje értéke nem tartozik a normál tartományba, további vizsgálatot kell végezni annak érdekében, hogy kiderüljön, melyik fehérje frakció az oka az eltérésnek. Csak íly módon lehetséges a megfelelő diagnózis felállítása.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Az összfehérje vizsgálatot akkor kéri az orvos, ha az általános  tápláltsági állapotról kíván meggyőződni, vagy hirtelen súlyvesztés következik be. Más vizsgálatokkal együtt akkor is kéri az orvos, ha a tünetek alapján máj- vagy vesebetegség gyanúja merül fel, vagy ha a szövetekben abnormális folyadékvisszatartást (ödémát) észlel.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.


Az alacsony fehérjeszint a máj vagy a vese betegségére utalhat, vagy más olyan rendellenességre, amelyben a fehérjék nem emésztődtek meg illetve szívódtak fel megfelelően. A laboratóriumok egy része az úgynevezett A/G arányt (az albuminnak a globulinokra vonatkoztatott mennyiségét) is megadja. Normál esetben az albumin mennyisége kissé meghaladja a globulinok mennyiségét, ezért a hányados értéke valamivel több mint 1. Mivel a betegségek különböző módon befolyásolják az albumin és a globulinok mennyiségét, ez az összfehérje értékével együtt segíti az orvost a diagnózis felállításában. Egy alacsony A/G arány a globulinok túltermelését (mint pl. myeloma multiplexnél vagy autoimmun betegségeknél), vagy az albumin csökkent termelését (mint pl. cirrhosisban), vagy az albumin szelektív vesztését jelenti (pl. vesebetegségben). Egy alacsony A/G hányados az immunoglobulinok csökkent termelődését sejteti (amely előfordulhat pl. egyes örökletes betegségeknél és néhány leukémia féleségnél). Ilyenkor további célzott vizsgálatot (pl. májenzimek, fehérje elektroforézis, albumin meghatározás) kell végezni a pontos diagnózis felállításához.

Mit kell még tudnom?
A vérvétel során alkalmazott tartós leszorítás okozta szöveti károsodás miatt a vérmintába fehérjék kerülhetnek, így a mért érték magasabb lehet a valóságosnál (fals emelkedett érték). Néhány gyógyszer, idesorolva az ösztrogéneket és fogamzásgátló tablettákat is, csökkentik a fehérjeszintet.

Gyakori kérdések

1. Meg lehet határozni az összfehérje szintet otthon?
Nem áll rendelkezésre házilag elvégezhető teszt és módszer.

2. A magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása megemeli az összfehérje szintet?
Nem. A megemelt proteinbevitel nem emeli az összfehérje szintet.

3. Milyen ételek fogyasztása ajánlott az optimális proteinszint biztosításához?
Szakemberek, dietetikusok által összeállított diétával biztosítható az optimális proteinszint.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.