A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mi a Lyme-kór?

A Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi elnevezésű baktérium okozza, melyet Európában elsősorban az Ixodes fajhoz tartozó kullancsok terjesztenek. Magyarországon kb. évi 10 ezer friss fertőzés fordul elő, de számuk jelentős mértékben növekszik. A fertőzött kullancs csípését követően alakulhat ki a gyulladásos kórkép, amely jellemzően a csípés helyéről kiinduló bőrtünetet okoz, de a betegség érintheti az idegrendszert, ízületeket vagy a szívet is. A csípés helyén 3-30 nap múlva növekvő bőrpír jelenhet meg. Ez rendszerint vöröses színű, és a kullancs­csípés helyéről körkörösen terjed. Közepe gyakran halványabb, ezért „kokárda vagy céltábla” tünetnek is nevezik. A betegség további tünetei lehetnek ízületi fájdalom és gyulladás, hőemelkedés/ láz, fejfájás, izomfájdalom, gyengeség, egyensúlyzavar tarkómerevség, korai megelőző emlékezet romlása.

Mivel ezek a tünetek más betegség esetében is előfordulhatnak, a Lyme-kór diagnosztizálása, amennyiben nem gondolnak rá, késedelmet szenvedhet. Ez azért jelent gondot, mert kezeletlen esetben a betegség súlyosabb, késői stádiumú formába mehet át, amelyekben például ízületi, szív és központi idegrendszeri elváltozások jelentkezhetnek. Szerencsére, korai stádiumban felismerve és kezelve a Lyme-kór jól gyógyítható. A betegség kezelésére szájon át szedhető antibiotikumok állnak rendelkezésre. Súlyosabb esetben intravénás kezelésre lehet szükség.

A Lyme-kór ellen legeredményesebben az elővigyázatossági rendszabályok betartásával védekezhetünk, ezen belül zárt öltözék viselésével, kullancsriasztók alkalmazásával, a bőr rendszeres átvizsgálásával (és a kullancs korai eltávolításával). A Lyme-betegség diagnózisának felállításához laboratóriumi vizsgálatok nyújthatnak segítséget. Ezek általában a kórokozó (a Borrelia burgdorferi spirocheta baktérium) ellen a szervezetben termelődött ellenanyagok kimutatásán alapulnak. Ennek a vizsgálatnak az eredménye azonban a fertőzést követő első hetekben gyakran negatív lehet. Amennyiben tehát a diagnózis a tünetek alapján nem egyértelmű, a vizsgálatot néhány héttel később megkell ismételni. Az első lépésben elvégzett szűrőteszt eredményét egy második módszerrel, például Western blot vizsgálattal megerősíthetik. A Western blot megbízhatóbb eredményt ad, mivel a specifikus Borrelia burgdorferi antigének elleni antitestek kimutatásával alkalmas a nem specifikus reakciók kizárására. Végezhető továbbá DNS alapú vizsgálat (polimeráz láncreakció; PCR) a fertőző baktérium genetikai anyagának kimutatására. Az utóbbi eljárás specifikus, de érzékenysége alacsony, alkalmazása kiegészítő módszerként ízületi folyadék vagy agy-gerincvelői folyadék vizsgálatára ajánlott.

Eltávolított kullancs vizsgálata alapján emberi betegség diagnózisa nem állítható fel. Pozitív eredmény nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a kullancs a fertőzést továbbadta, tehát tünetek hiányában a terápia megkezdését nem indokolja. Másrészt, negatív eredmény nem zárja ki a fertőződés lehetőségét.

Amennyiben kullancscsípést követően betegségtüneteket észlel (bőrtünetek, izomfájdalom, láz, fejfájás, stb.), forduljon orvosához, aki szükség esetén laboratóriumi vizsgálatra vért vesz, és megfelelő terápiát kezd (pl. antibiotikumot ír fel).

Felhasznált forrásmunkák:

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

Magyar nyelvű kapcsolódó adatbázisok:

www.kullancs.hu

www.kullancsinfo.hu

http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/4299/lyme-kor

S1
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

S2
Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

 

Idegen nyelvű adatbázisok

American Lyme Disease Foundation, Inc.
International Lyme and Associated Diseases Society: Related Sites

Lyme Disease Foundation

Lyme Disease Network

Centers for Disease Control and Prevention: Lyme Disease Vaccine Recommendations

Lyme Disease Association