Más néven
A1c
HbA1c
Glikohemoglobin
Glikált hemoglobin
Glikozilált hemoglobin
Hivatalos név
A1c
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A cukorbetegek követésére, illetve kezelési döntések kiválasztására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Első alkalommal akkor, amikor a cukorbetegség kórmeghatározása történik és azután évente kettő–négy alkalommal.

Milyen mintára van szükség?

A kar vénájából vagy ujjbegyszúrással vett vérminta szükséges.
A vérmintánál meg kell akadályozni a bealvadást, ezért a vért EDTA-t tartalmazó ("lila kupakos") csőbe veszik le. A levételt követően a csőben lévő vért azonnal alaposan át kell forgatni (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön!

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
Az A1c-vizsgálat az utóbbi 2-3 hónap átlagos vérglükózszintjét vizsgálja. Ez a glikozilált hemoglobin koncentrációjának a meghatározásával történik. A vérkeringésben lévő glükóz spontán módon kötődik az A hemoglobinhoz (az A hemoglobin az elsődleges hemoglobinfajta felnőttekben). A hemoglobin egy piros fehérje, amely felelős az oxigén szállításáért a vörösvértestekben (VVT). Az A hemoglobinhoz való kötődés után, a glükóz a VVT-k egész élettartamáig (kb. 120 nap) ott marad. Minél nagyobb a glükózkoncentráció a vérkeringésben, annál nagyobb mértékben kötődik az A hemoglobinhoz. A glükóz és az A hemoglobin együttesét nevezünk A1c-nek (vagy hemoglobin A1c-nek vagy glikohemoglobinnak). Az A1c-szint nem gyorsan változik, és amikor változik, akkor az öregebb VVT-k elpusztulnak és a fiatalabbak átveszik a helyüket.

Hogyan történik a mintavétel?
A vérmintát úgy nyerik, hogy egy tűvel megszúrják a kar vénáját vagy egy kis, hegyes lándzsával megszúrják az ujjbegyet egy csep vér nyerésére.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
Az A1c-mérés elsődleges célja az, hogy cukorbetegségben huzamos időn keresztül tudjuk követni a vér glükózszintjének megfelelő beállítását. A cukorbetegség kezelésének a célja az, hogy amennyire lehetséges, a vér glükózszintje minél közelebb essen a normál vérglükózszinthez. Ez segít csökkenteni az idülten emelkedett vérglükózszinttel járó, különböző szerveket érintő komplikációkat, mint például a vese, a szem, a szív-érrendszer és az idegrendszer fokozatos károsodását. Az A1c-vizsgálat tajékoztatást ad az elmúlt pár hónap átlagos vérglükózszintről. Ez segítheti a beteget, illetve a kezelőorvost annak eldöntésében, hogy a betegség kezelése megfelelő-e vagy szükséges-e azon változtatni.
Az A1c-vizsgálatot gyakran kérik az orvosok újonnan cukorbetegséggel diagnosztizált betegeknél annak megállapítására, hogy a múltban milyen emelkedett volt a beteg vérglükózszintje. A megfelelő vérglükózszint beállításának érdekében, és ha ezt elérik, akkor ennek ellenőrzésére többször is megkérhetik ezt a vizsgálatot.

 

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Attól függően, hogy milyen típusú cukorbetegségben szenved az adott beteg, valamint milyen jól beállított a beteg vérglükózszintje, az A1c-meghatározást évente kettő-négy alkalommal kérheti a kezelőorvos. Az Amerikai Diabetes Társaság ajánlása szerint:

· évente négyszer, ha I-es típusú cukorbetegségben szenved vagy II-es típusú cukorbetegsége van és inzulinkezelésben is részesül, vagy

· évente kétszer, ha II-es típusú cukorbetegsége van és inzulinkezelésben nem részesül.
Diagnóziskor vagy amikor nem megfelelő a vérglükózszint beállítása, akkor az A1c-vizsgálatot többször is kérhetik.

Mit jelent az eredmény?
Egy 1%-nyi A1c-változás egy 1,67 mmol/l-nyi (30 mg/dl-nyi) változást tükröz az átlagos vérglükózszintben. Például, a 6% A1c-érték 7,5 mmol/l (135 mg/dl) átlagos vérglükózszintnek felel meg és a 9% A1c-érték 13,5 mmol/l (240 mg/dl) átlagos vérglükózszintnek felel meg. Minél közelebb van a 6% értékhez a A1c-szint, annál megfelelőbb a vér glükózszint-beállítása. Ahogy emelkedik az A1c-szint, úgy nő a komplikációk kockázata is. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az átlagos vérglükózszint és a A1c-szint közötti összefüggés csak egy becslés, és függ az alkalmazott mérési módszertől és a vörösvértestek élettartamától. A laboratóriumi leleten szereplő vérglükózszint nem feltétlenül egyezik meg a fenti képlettel számolt vérglükózszinttel.

Mit kell még tudnom?
Az A1c-vizsgálat nem tükrözi az ideiglenes heveny vérglükóz-emelkedést vagy -csökkenést. Ha nem szokványos hemoglobinfajtával rendelkezik, mint például sarlósejtes hemoglobinnal, akkor csökkent a hemoglobin A és ez korlátozhatja az A1c-vizsgálat hasznosságát cukorbetegségben. Hamis csökkent szintet kapunk, ha erős vérzés utáni állapotban vagy hemolízisben szenvedőknél végzünk A1c-vizsgálatot. Vashiányos állapotban emelkedett A1c-szintet kaphatunk.

Gyakori kérdések

1. Otthoni készülékkel elvégezhető-e az A1c- vizsgálat?
Igen, az FDA jóváhagyott egy vizsgálatot, amely otthon is elvégezhető. Néhány otthon elvégezhető vizsgálattól eltérően e vizsgálat vásárlása vényköteles.

2. Minden A1c-vizsgálat egyforma?
Nem, még nem. Van egy nemzetközi kezdeményezés, amely az A1c-vizsgálatok egységesítését vette célba. A nemzeti glikohemoglobin-standardizációs programmal és/vagy a nemzetközi klinikai kémiai és laboratóriumi medicina szövetséggel (IFCC) több szervezet dolgozik együtt, s a következőkben egyeztek meg:
Az
A1c”-t javasolták a vizsgálat teljes neveként.
Az IFCC által kidolgozott referenciamódszert vélhetően nemzetközileg elfogadják, s tovább terjesztik, hogy ez legyen a sztenderd vizsgálati módszer.
Az IFCC módszerrel szükséges lesz az orvosok és a betegek felvilágosítása és betanítása, mivel az eddig megszokottól eltérően más számszerű értékek kerülnek közlésre. Hosszú távon e standardizációs törekvés segíteni fog az A1c-vizsgálatoknak és azok eredményeinek nemzetközi egységesítésében.
Rövid távon azonban a meglévő módszerek és közlési formák továbbra is használatban maradnak.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.