Hivatalos név
Inzulin meghatározás
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segít felmérni a az inzulin termelést, diagnosztizálni az inzulinómát (inzulin-termelő hasnyálmirigy szigetsejtek daganata), és segít megállapítani a hipoglikémia okát.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha valakinek igazolt hipoglikémiája van, ha olyan tünetei vannak, amelyek azt sugallják, hogy vagy az inzulin nem megfelelően kerül kibocsátásra vagy  a szervezet által történő felhasználódás rendellenes, és néha akkor ha egy diabeteszes páciensnél az orvosa nyomon akarja követni az inzulin termelését.

Milyen mintára van szükség?

Az alkar vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Lehetséges, hogy a vérminta levétele előtt 8 órán keresztül nem szabad ennie, de időnként orvosa más vizsgálatot (pl. glükóz tolerancia tesztet) is végeztethet. Bizonyos esetekben az orvosa hosszabb éhezési időt is előírhat.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

Az inzulin egy hormon, amely a hasnyálmirigy béta sejtjeiben termelődik és raktározódik. Az inzulin létfontosságú a sejtszintű glükóz-szállításhoz és tároláshoz; elősegíti a vér glükóz szintjének szabályozását, és nagy szerepe van a szénhindrát- és lipid anyagcserében is. Amikor az étkezés után megnövekszik glükóz szint, inzulin kerül kibocsátásra, hogy elősegítse a glükóz bejutását a szöveti sejtekbe, különösen az izom- és zsírsejtekbe, ahol energiatermelésre használódik fel. Ezek után az inzulin elősegíti, hogy a máj  vagy glikogénként tárolja a felesleges glükózt (rövidtávú energiatárolás), és/vagy zsírsavak előállítására használja fel azt. A zsírsavakat végül a zsírsejtek (zsírszövet) veszik fel, hogy triglicerideket szintetizáljanak egy hosszabb távú, koncentráltabb energiaraktár létrehozására.

Az embernek, és sok állatnak is, napi szinten szükséges az inzulin a túléléshez. Inzulin nélkül a glükóz nem tud eljutni a szervezet sejteinek legtöbbjéhez, ekkor a sejtek éheznek, ugyanakkor a vér glükóz szintje  veszélyes mértékben megemelkedik. Végül a nagyon magas glükóz szint életveszélyes állapothoz vezet, amit diabeteszes kómának nevezünk.

Az 1 típusú diabeteszesek kevés inzulint termelnek, ezért inzulin injekciókkal kell - akár naponta többször is - pótolniuk azt. A 2 típusú diabeteszesek rendszerint tudnak inzulint termelni, de szájon át szedhető gyógyszerekre lehet szükségük, hogy megnöveljék a szervezet sejteinek inzulinra való érzékenységét, (az idők folyamán és/vagy elhízással ugyanis a sejtek érzéketlenné válhatnak az inzulinra, ezt hívják inzulin rezisztenciának), a gyógyszer viszont arra ösztönzi a szervezetet, hogy több inzulint termeljen.  A 2 típusú diabeteszeseknél, szintén szükség lehet inzulin injekciós kiegészítésre ahhoz, hogy elérjék a normál glükóz szintet.

Az inzulin és a glükóz szintnek egyensúlyban kell lennie. A hiperinzulinemia, a túlzott mennyiségű inzulin megjelenése a vérben,  amely gyakran az inzulinómák (inzulin termelő daganatok) esetében tapasztalható, vagy a túlzott mennyiségű inzulin bevitelének a következménye, veszélyes lehet. A sok inzulin a vérben hipoglikémiát ( alacsony vércukor szintet) eredményez, amely izzadáshoz, szívdobogáshoz, éhségérzethez, zavartsághoz, látási problémákhoz és görcsökhöz vezethet. Mivel az agy teljesen a vér glükóztól mint energiaforrástól függ, a hiperinzulinemia miatti glükóz hiány meglehetősen gyorsan vezethet inzulin-sokkhoz és esetleg halálhoz.

Hogyan történik a mintavétel?
A vérmintát a kari vénába szúrt tűvel veszik.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot ?

  A vér inzulin szintjének meghatározását - gyakran a glükóz és C-peptid szinttel együtt - kérhetik az inzulinómák diagnosztizálásához, és hogy kiderítsék az akut és krónikus (éhomi) hipoglikémiát. Az inzulin és a C-peptid szintek alkalmazhatók arra is, hogy monitorozzák az endogén eredetű (a szervezet által termelt) inzulint, és ellenőrizzék az inzulin rezisztenicát, és segítsenek megállapítani, hogy a 2 típusú diabetesznél szükségessé válik-e az inzulin injekciózás, - kiegészítendő a szájon át szedhető gyógyszerezést.

  Az inzulin szintet néha az orális glükóz tolerancia teszttel (OGTT) kapcsoltan alkalmazzák. A vérglükózt, és néha az inzulin szintet azért is mérik, hogy felmérjék az inzulin rezisztenciát, - küllönösen az elhízott személyeknél.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az inzulin szintet leggyakrabban a kóros vércukor eredmények okának kiderítésére kérik, és/vagy ha a páciensnek akut vagy krónikus hipoglikémiás tünetei vannak, mint pl. izzadékonyság, szívdobogás, éhség, zavarodottság, látási problémák és görcsök (bár ezeket előidézhetik egyéb állapotok is). Az inzulin és a C-peptid a szervezet által termelődik, ugyanolyan ütemben, mint ahogyan a hasnyálmirigy proinzulinja kiválasztódik és aktiválódik. A két meghatározást együtt érdemes kérni, ha az orvos arra kíváncsi, hogy hányad része származik a vérben lévő inzulinnak  endogén termelődésből (amit a páciens szervezete állít elő), és hányad része exogén eredetű (a szervezetbe kívülről bevitt) forrásból. Az inzulin vizsgálat eredménye a teljes szintet, míg a C-peptid csak a belső eredetű, a páciens által termelt inzulint mutatja.

  Az inzulin vizsgálatot kérhetik annak ellenőrzésére is, hogy ellenőrizzék, mennyire volt sikeres egy inzulinóma eltávolítása. Kérhetik továbbá azoknál is, akik az inzulin termelő képesség helyreállítását szolgáló szigetsejt átültetésben részesültek, hogy ellenőrizzék a műtét sikerességét.

 • Mit jelent az eredmény?

  FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

  Az inzulin szintet összefüggéseiben kell értelmezni. Ha a éhezési inzulin és glükóz szint normál, akkor igen valószínű, hogy a szervezet glükóz szabályozó rendszere normálisan működik.  Ha az inzulin szint magas, és a glükóz szint normál és/vagy kissé emelkedett, akkor ott  sejt szinten lehet némi inzulin rezisztencia. Ha az inzulin szint alacsony, és a glükóz szint magas, akkor legvalószínűbb, hogy nem termelődik elegendő inzulin. Ha az inzulin szint normál vagy megemelkedett, és a glükóz szint alacsony, akkor a beteg a túlzott mennyiségű inzulin miatt hipoglikémiás.
  Megnövekedett  inzulin szint található:

  1. Akromegália
  2. Cushing szindróma
  3. Kortikoszteroidok, levodopa, szájon át szedhető fogamzásgátlók esetén
  4. Fruktóz vagy galaktóz intolerancia
  5. Inzulinómák
  6. Elhízás
  7. Inzulin rezisztencia, mint amilyen a korai 2 típusú diabeteszben fordul elő

  Csökkent inzulin szint található:

  1. Diabetesz
  2. Hypopituitarism

 • Mit kell még tudnom?

  Az injecióval adagolt inzulinnak szigorúan állati eredetűnek kell lennie (borjú vagy sertés hasnyálmirigy sejtekből). Manapság, a legtöbb biokémiai szintézissel előállított inzulin azonos az emberi sejtek által előállított inzulinnal. Különböző gyógyszeres inzulin készítmények léteznek, különböző jellemzőkkel. Némelyik gyorsan, de rövid ideig hat, míg mások úgynevezett retard készítmények, amelyek csak hosszabb idő alatt bomlanak le, és hosszabban ideig tartják meg hatásukat. A diabeteszesek egy nap alatt akár különböző típusú inzulinokat, inzulin-keverékeket is kaphatnak.

  Az inzulin meghatározások módszerei laboratóriumonként eltérőek lehetnek. Különbségek lehetnek abban is, hogy az alkalmazott módszerrel mennyire jól tudják  kimutatni a különböző inzulin típusokat. Ha egy inzulin meghatározás eredménye nem az, amit az orvos várt, célszerű a labortóriummal megbeszélni, hogy arra a típusú inzulinra végezzék el a tesztet, amelyet szed. Ha egy páciensnél több inzulin vizsgálatot is végeznek, a következetesség biztosítása miatt célszerű a meghatározásokat mindig ugyanazzal a laboratóriummal elvégeztetni.

  Ha a páciens szervezete inzulin ellenes antitesteket termel, akkor  a laboratóriumnak először el kell távolítani azokat a mintából, mert a meghatározást nagyon zavarják. Ebben az esetben célszerű az inzulin elleni antitestek vizsgálata is, és csak ennek ismeretében megváltoztatni az inzulin adagolását.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • 1. Elvégezhetem-e az inzulin tesztet otthon?

  Nem.  Bár a glükóz szint monitorozható otthon, de az inzulin meghatározása speciális műszert és képzettséget igényel.

 • 2. Miért kell az inzulint fecskendővel adagolni?

  Az inzulint fecskendővel vagy inzulin pumpán keresztül kell adagolni. Nem szedhető szájon át, mert a gyomorban lebomlik.

 • 3. Hogyan kezelik az inzulinómát?

  Az inzulinómák inzulin-termelő daganatok, amelyek igen gyakran nem rosszindulatúak. Rendszerint úgy kezelik őket, hogy megállapítják a helyüket, és eltávoltítják őket. Ha eltávolítják őket, akkor rendszerint nem alakulnak ki újra.

 • 4. Mi az az inzulin rezisztencia?

  Az inzulin rezisztencia a szervezet csökkent képessége, hogy inzulin által mediált glükózszállítás történjen az energiára éhes sejtekbe. A hasnyálmirigy több inzulin termelésével próbálja meg kompenzálni a sejtek glükóz hiányát. A nettó eredmény egy megemelkedett inzulin és C-peptid szint a vérben, amely normál vagy emelkedett glükóz szinthez társul. A glükóz, inzulin, és C-peptid szint egyidejű meghatározása segítheti az orvost a diagnózis elkészítésében. Az inzulin rezisztencia, amely az elődiabetesz jellemzője, figyelmeztető jelzés arra, hogy a szervezetnek problémái vannak a glükóz feldogozással. A korai diabeteszes vagy a mérsékelt inzulin rezisztens pácienseknek gyakran nincsenek tünetei, de ha az állapotukat elhanyagolják, akkor néhány évre rá a kialakuló 2. típusú diabetesz, a magas vérnyomás, hiperlipidéma és/vagy a szívbetegség komolyan veszélyezteti az egészségüket. (Ez a négy állapot alkotja azt, amit Inzulin Rezisztencia Szindrómának neveznek).

  Az inzulin rezisztencia kockázati faktorai:

  • Elhízás, különösen a hastáji elhízás
  • A diabeteszes családi kórtörténet.
  • Terhességi diabetesz
  • Policisztás ovárium szindróma

  Az inzulin rezisztencia kezelése maga után vonja az étkezési szokások és az egész életstílus megváltoztatását. Ahhoz, hogy csökkentsék a vér inzulin szintjét és növeljék a szervezet inzulin-érzékenységét, a szakirodalom a túlsúly leadását, rendszeres, mérsékelt intenzitású fizikai tevékenységet és a rostban gazdag étkezés növelését ajánlja.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.