Hivatalos név
Fruktózamin vizsgálata
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 19.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A fruktózamin vérben mért koncentrációja a diabéteszes betegek vércukor szintjét tükrözi 2-3 hétre visszamenőleg. Különösen akkor hasznos, ha az állapot monitorozása egy másik hasonló vizsgálattal, a hemoglobin A1c (HbA1C) mérésével nem lehetséges. A fruktózamin koncentrációjának mérése segít ellenőrizni a diabétesz kezelésének hatékonyságát.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha a kezelőorvos ismerni akarja a vér átlagos glükóz szintjét az elmúlt 2-3 hétre vonatkozóan.

Milyen mintára van szükség?

A könyökhajlati vénából vagy néha az ujjbegyből vett vérmintára. (Vénás vér esetén piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A fruktózamin az úgynevezett glikált fehérjék közé tartozik. A vérben a glükózmolekulák folyamatosan összekapcsolódnak a vörösvértestek (vvt-k) hemoglobinjával, az albuminnal vagy egyéb szérumfehérjékkel. Ezt a folyamatot glikolizációnak hívják. Minél több glükóz van jelen a vérben, annál több fehérje glikozilálódik, és úgynevezett glikált fehérje alakul ki. Ezek a kombinált molekulák a vvt-k vagy a fehérjék egész élettartama alatt megmaradnak, és információt adnak a vérben a bizonyos időtartamon belül észlelhető átlag glükózmennyiségről. Mivel a vvt-k kb. 120 napig élnek, a glikált hemoglobin (hemoglobin A1C) mérési eredményéből az utolsó 2-3 hónap glükózszintjére lehet következtetni. A szérumfehérjék rövidebb élettartamúak, kb. 14-21 nap után lebomlanak, így a glikált fehérjék mennyisége a vér 2-3 hetes átlagos glükózkoncentrációját tükrözi. A kezelések célja az, hogy a diabéteszes beteg glükózszintjét a normálhoz közeli szinten tartsák, megelőzve ezzel a magas vércukorszinthez társuló komplikációk kialakulását és a progresszív károsodást. Jó diabéteszkontrollhoz ismerni kell a vér glukózszintjét. Ezt el lehet érni a napi (vagy akár gyakoribb) önmonitorozással vagy időszakosan a fruktózamin (2-3 hét) vagy a HbA1C (2-3 hónapos) mérésével.

Hogyan történik a mintavétel?
A vérmintát a könyökhajlati vénába vagy az ujjbegybe szúrt tűvel veszik.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A fruktózamin mérésére az 1980-as évektől van lehetőségünk. A fruktózamin- (és a HbA1C-) vizsgálatot elsődlegesen monitorozási eszközként alkalmazzák. Mind a fruktózamin, mind a HbA1C a vér glükózszintjét tükrözi, csak a fruktózamin 2-3 hétre, a HbA1C 2-3 hónapra visszamenőleg. A HbA1C-vizsgálatot szívesebben alkalmazzák; a fruktózamin olyan helyzetekben lehet hasznos, amikor a HbA1C nem mérhető megbízhatóan.

Néhány példa arra, amikor a fruktózamin mérése hasznosabb lehet a monitorozásra, mint a HbA1C:

  • Gyors változtatások a diabéteszkezelésben – a fruktózamin mérése lehetővé teszi az újonnan bevezetett diéta hatékonyságának, vagy a gyógyszeres beállítás hatásosságának rövidebb távú (2-3 hetes, szemben a 2-3 hónapos) kiértékelését.
  • Diabéteszes terhesség – a terhesség alatt megfelelő ellenőrzés szükséges, és az anyák kezelési igényei gyakran változnak a terhesség alatt. A glükóz szintjének ellenőrzése az éhomi vércukor mérése mellett történhet fruktózamin meghatározásával is. Ez optimális időtartamot jelent a terhesek glükózszintjének nonitorozásához.
  • Vérveszteség, kóros vvt-k – a HbA1C-vizsgálat nem ad megbízható eredményt, ha a páciens olyan állapotban van, amely befolyásolja a vörösvértestek (vvt-k) átlagos életkorát. Ilyen lehet pl. a hemolitikus anémia vagy a vérvesztés. Kóros hemoglobinvariánsok jelenléte is befolyásolhatja a HbA1C mérési eredményeit, ezért ezekben az esetekben a fruktózamint lehet alkalmazni a glükóz monitorozására. 

    A fruktózamin azonban nem alkalmazható a diabétesz szűrésére, mivel a fruktózamin eredményeiben nem tükröződnek a jó és a rossz anyagcsere-periódusok változásai.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A fruktózamin meghatározása akkor hasznos, ha a kezelőorvos meg akarja ítélni a páciens átlagos glükózszintjét az utóbbi 2-3 hét alatt. Hasznos akkor is, ha új diabéteszkezelési tervet vezetnek be, vagy változtatnak az addigi kezelési terven; ezen időszak alatt kényelmesen megfigyelhetik a bevezetett változtatások, a gyógykezelés hatásait. A fruktózamin meghatározása akkor is hasznos, ha a diabéteszes beteg terhes vagy ha olyan akut vagy szisztémás betegsége van, amely rövidebb időperióduson belül változtatja a glükózszintet vagy az inzulinigényt. A fruktózaminteszt alkalmazható akkor is, ha a vércukorszint monitorozására van szükség, de valamilyen oknál fogva a HbA1C meghatározása nem alkalmazható megbízhatóan.

Mit jelent az eredmény?

FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

Ha a vizsgált beteg fruktózaminszintje emelkedett, akkor az azt jelenti, hogy a páciens átlagos glükózszintje az elmúlt 2-3 hét alatt emelkedett volt. Általában: minél magasabb a fruktózaminszint, annál magasabb az átlagos glükózszint. A tendenciák fontosabbak lehetnek, mint az abszolút érték. Ha a normáltól a magasabb fruktózamin felé tartó tendencia van, akkor ez azt jelezheti, hogy a páciensek glükóz szintjének szabályozása nem megfelelő - túl sok cukorhoz, vagy túl kevés inzulinhoz jutnak, vagy azt, hogy az inzulin kezelés hatástalanná vált. A normál fruktózamin szint azt jelezheti, hogy a beteg vagy nem diabeteszes (és ezért nem kell monitorozni), vagy hogy jó diabeteszes terápiában és ellenőrzésben részesül. A magasabbtól a normál felé tartó fruktózamin tendencia jelezheti, hogy beteg kezelési rendje hatékony.
A fruktózamin eredményeket a beteg összes klinikai leletével összefüggésben kell kiértékelni. Nem valósan alacsony fruktózamin eredmények társulnak alacsony fehérje szinthez, megnövekedett fehérje veszteség esetén, vagy ha a szervezet által termelt fehérjetípus megváltozik. Ebben az esetben ellentmondás tapasztalható a napi glükózszint monitorozással kapott, és a fruktózamin meghatározásával kapott eredmények között. Úgyszintén, ha valakinek a glükózkoncentrációja szabálytalanul ingadozik a magas és az alacsony értékek között, annak normál, vagy közel normál fruktózamin- (és HbAC1-) szintje lehet (hiszen egy átlag állapotról kapunk adatokat), de ezek a betegek mégis gyakori monitorozást igényelnek.

Mit kell még tudnom?
A magas C-vitamin-szint (aszkorbinsav), lipémia (nagy mennyiségű zsír a vérben), hemolízis (a vvt-k lebomlása), és a hyperthyreosis (pajzsmirigy-túlműködés) zavarhatja a teszt-eredményeket.

Gyakori kérdések

1. Lehet-e otthon mérni a fruktózamint?
Nem. Bár voltak próbálkozások otthon is elvégezhető eljárások kifejlesztésére, ezek a próbálkozások nem jártak a sikerrel. A megbízhatóságot illetően kétségek merültek fel, miszerint a tesztcsíkok álpozitív eredményeket adtak.

2. Éhgyomri vérvételre van szükség a fruktózamin meghatározásához?
Nem. Mivel a vizsgálat a glikált fehérjét méri, és az elmúlt 2-3 hét ideje alatti átlag glükózt határozza meg, az eredményt a nap folyamán elfogyasztott étel nem befolyásolja. Ugyanezen ok miatt, a fruktózamin a nap bármely szakában mérhető.

3. Ajánlott-e a diabéteszes családi kórtörténettel rendelkező személynél fruktózamin- és HbA1C-vizsgálatot végezni?
Rendszerint nem. Ezek a vizsgálatok nem a diabétesz szűrésére valók, még akkor sem, ha valakinek figyelemre méltó családi kórtörténete van. Ugyanakkor egyik vagy másik, illetve mindkét vizsgálatot célszerű elvégezni, ha valakinél több alkalommal is megemelkedett éhomi glükózszintet mértek, illetve felmerül a cukorbetegség alapos gyanúja.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.