A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult:
14.08.2017.

Milyen betegségek tartoznak ide?
 

A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú mirigy, mely az ádámcsutka alatt található. Fontos szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, elsősorban abban, hogy a test milyen mértékben használja a rendelkezésére álló energiát. Ezt úgy éri el, hogy hormonokat termel - elsősorban tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3) - amelyek a vérárammal a test minden részébe eljutnak. A pajzsmirigyhormonok adnak utasítást a sejteknek, hogy milyen ütemben használják energiakészletüket, és mennyi fehérjét állítsanak elő. A pajzsmirigy egy harmadik hormont is termel, ez a kalcitonin, amely a vér kalcium szintjét szabályozza, azáltal, hogy gátolja a csontok lebontását (reabszorpcióját) és fokozza a vesék kalcium kiválasztását.

Testünk egy összetett rendszerrel szabályozza a keringő T4 és T3 mennyiségét. Ha csökken a hormonok vérszintje, akkor a hipotalamuszból (egy szerv az agyban) tireotropin-releasing hormon szabadul fel, mely az agyalapi mirigy (apró mirigy a hipotalamusz alatt) tiroidea-stimuláló hormonjának (TSH) elválasztását eredményezi. A TSH hatására a pajzsmirigy hormonelválasztása fokozódik. Amennyiben elegendő hormon kerül a véráramba, a TSH termelődése csökken. (Negatív "feedback" szabályozás.)

A pajzsmirigyben a T4 többsége a tireoglobulin nevű fehérjéhez kötődve raktározódik. Amikor szükség van rá, a mirigyben emelkedik a T4 termelés és/vagy a raktárakból kerül a hormon a vérbe. A véráramban a T4 nagyrésze tiroxin-kötő globulinhoz kapcsolódva szállítódik és hatását tekintve inaktív. Elsősorban a T3 felelős a hormonhatásért, ami a T4-ből képződik. Ez az átalakulás főként a májban, de más szövetekben is történhet.

A pajzsmirigybetegségek többségnél a termelt hormonok mennyisége nem megfelelő. Kevés T4 hormon produkciója hipotireózishoz vezet, ilyenkor az anyagcsere lelassul. Jellemző tünetei: súlygyarapodás, bőrszárazság, székrekedés, hideg-intolerancia, hólyagos bőr, hajhullás, fáradtság és nők esetében rendszertelen menstruáció. A súlyos, kezeletlen hipotireózist  myxodémának hívják, és szívelégtelenséghez, görcsökhöz és kómához vezethet. Gyermekeknél lassítja a növekedést és a nemi fejlődést. Csecsemőknél mentális retardációt okozhat. Mivel a betegség gyógyítható és korai észlelés esetén a károsodás mértéke minimalizálható, Magyarországon
kötelező az újszülöttek szűrése hipotireózis irányában.

Ha a pajzsmirigy betegsége miatt túlzott mennyiségben képződnek pajzsmirigyhormonok, akkor hipertireózisról beszélünk. Ez az állapot az anyagcserefolyamatok felgyorsulásával jár. A jellegzetes tünetek közé tartozik a szívfrekvencia felgyorsulása, izgatottság, a testsúly csökkenése, álmatlanság, kézremegés, gyengeség és esetenként hasmenés. Jelentkezhet szem körüli duzzanat, szemszárazság, néha a szemek irritációja vagy kidülledése. Előfordulhat fényérzékenység és látászavar is. Mivel a szemek mozgása kóros lehet, olyan, mintha a beteg a távolba meredne.

Az emelkedett kalcitonin koncentrációk két ritka betegséghez társulhatnak: medulláris pajzsmirigyrákhoz és jóindulatú C-sejt hiperpláziához. A feleslegben termelődő kalcitonin krónikus hasmenést okozhat.

A pajzsmirigy betegségei gyakran a mirigy megnagyobbodásával és/vagy göb(ök) kialakulásával járnak. Ha ez már szabad szemmel is látható a nyakon, golyvának nevezzük. Előfordulhat, hogy a megnagyobbodás fájdalmassá válik és a betegnek olyan érzése lehet, mintha valami a torkán akadt volna, valamint nyelési nehézségei támadhatnak.


 

Gyakori pajzsmirigy betegségek


Graves-kór: Általában ez áll a hipertireózis hátterében. Ez egy krónikus betegség, amelynél a beteg immunrendszere pajzsmirigy-ellenes antitesteket termel. Gyulladás és szövetkárosodás, valamint a hormonok nagyarányú termelődése lesz a következmény.

Hashimoto tireoiditisz: A hipotireózis egyik leggyakoribb oka. A Graves-kórhoz hasonlóan ez is krónikus autoimmun állapot, amelyben az antitestek játszanak elsődleges szerepet, gyulladást és szövetkárosodást okozva. Alapvető különbség a Graves-kórhoz képest, hogy Hashimoto-tireoiditiszben a mirigy nem több, hanem kevesebb hormont állít elő.

Pajzsmirigyrák: Kevésbé gyakori betegség. Négy csoportra osztható fel: papilláris, follikuláris, anaplasztikus és medulláris formákra. Az esetek 60-70%-ában a pajzsmirigyrák papilláris típusú, és főleg a fiatal nőket érinti. Körülbelül 15% a follikuláris típus előfordulási aránya, ami egy agresszívebb forma és idősebb nőknél jelentkezik elsősorban. Szintén az idősebb nőket érinti leginkább az anaplasztikus típusú rák (5%), amely agresszív és nehezen kezelhető. A medulláris forma a C-sejtekből alakul ki, amelyek elszórva találhatók a pajzsmirigyben. A rákos sejtek kalcitonint termelnek. Gyakori társulása más endokrin carcinomákhoz, ilyenkor Multiplex Endokrin Neoplázia (MEN) szindrómáról beszélünk. Kezelése nehézkes és a pajzsmirigyen kívül más szövetekre is átterjedhet.

Pajzsmirigygöbök: A göb egy csomó a mirigyben, ami lehet tömör vagy folyadékkal teli cysta. Élete során a nők négy, a férfiak egy százalékánál alakul ki egy vagy több göb a pajzsmirigyben, amelyek túlnyomó többsége ártalmatlan. Ritkán a göbök elrákosodhatnak, és kezelésre szorulnak.

Tireoiditisz: A pajzsmirigy gyulladásos betegsége, amely kialakulhat hipo- és hipertireózisban egyaránt. Elképzelhető, hogy fájdalmassá válik, olyan, mint a torokfájás. A gyulladást kiválthatja autoimmun betegség, fertőzés, vegyszerek és toxikus anyagok, de az is előfordul, hogy ismeretlen eredetű. A kiváltó októl függően lehet akut, átmeneti vagy krónikus a folyamat.

Golyva: A pajzsmirigy szabad szemmel is látható megnagyobbodása. Korábban egyes helyeken ez az elváltozás igen gyakori volt a jódhiányos táplálkozásnak köszönhetően. A jód alapvetően szükséges a hormonok előállításához. Elsősorban a konyhasó jódozásával a betegség előfordulása jelentősen csökkent. Egyes országokban viszont a jódhiányos golyva a mai napig komoly problémát jelent.
A jódhiányon kívül a fent említett betegségek szintén járhatnak golyva kialakulásával. A megnagyobbodott mirigy összenyomhatja a közeli fontos szerveket a nyakon, beleértve a légcsövet és a nyelőcsövet is, így légzési és nyelési nehezítettség alakulhat ki.


 

Vizsgálatok

 

Laboratóriumi vizsgálatok

Az orvosok legelőször általában a TSH meghatározást rendelik meg a pajzsmirigy funkciózavar megítélésére. Ha a TSH szint kóros, az eredményt a szabad T4 koncentráció mérésével lehet megerősíteni. Segíthet a szabad T3 koncentráció mérése is.

A meghatározások alkalmazása:
    * TSH – hipo- és hipertireózis vizsgálata, újszülöttkori hipertireózis szűrése, pajzsmirigyhormont helyettesítő terápia követése.
    * T4 vagy inkább szabad T4 (FT4) – hipo- és hipertireózis vizsgálata, újszülöttkori hipertireózis szűrése.
    * T3 vagy inkább szabad T3 (FT3) – hipertireózis vizsgálata.

Egyéb kiegészítő meghatározások lehetnek:

    * Pajzsmirigy-ellenes antitestek (pl. ATPO) – segít elkülöníteni a tireoiditiszek fajtáit és azonosítani az autoimmun állapotokat.
    * Kalcitonin – a kalcitonin túltermelés kimutatására.

Szűrések

Bár az Amerikai Pajzsmirigy Társaság (ATA) és az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Szövetsége (AACE) javaslata szerint 35 év felett ötévente lenne célszerű szűrni a TSH-t, nincs egységes álláspont arra nézve, hogy mikortól és milyen gyakran szükséges a pajzsmirigyfunkció ellenőrzése. Az Amerikai Orvosok Kollégiuma (ACP) tervezett ajánlásában az 50 év feletti nők szűrése szerepel. Az Amerikai Családorvosok Iskolája (AAFP) viszont nem ajánlja a 60 év alatti tünetmentes páciensek rutinszerű szűrését.

Egyéb vizsgálatok

A pajzsmirigy izotópos vizsgálata (Szcintigráfia, Scan) – a vizsgálat során radioaktív jód és technécium segítégével kutatnak a mirigy elváltozásai után és ellenőrzik az egyes területek működését.

Ultrahang – képalkotó eljárás, amellyel megállapítható, hogy a pajzsmirigyben lévő göbök/csomók tömöttek vagy folyadékkal teltek. Segítségével pontosan meghatározható és mérhető a mirigy kiterjedése is.
 
Biopszia – leggyakrabban vékonytű-biopszia, amely során egy mintavételi tűt vezetnek a mirigybe és eltávolítanak egy kis mennyiségű szövetet/folyadékot a göbből, vagy egyéb vizsgálni kívánt részből. A tűt ultrahangos képalkotó eljárás segítségével juttatják a célterületre. 


 

Kezelés
 

A kezelés a kiváltó októl, a terápia hatékonysága pedig a hormontermeléstől függ. Hipertireózissal járó betegségek kezelésénél szóba jöhet a radioaktív jód (a mirigy részeinek vagy egészének kiirtására), pajzsmirigy-ellenes szerek használata vagy a sebészi eltávolítás. A kezelési lehetőségek egymással kombinálhatóak. Amennyiben a pajzsmirigyet eltávolítják vagy kiirtják, a beteg hipotireoiddá válik és mesterséges hormonpótlásra szorul.

A pajzsmirigyrákok kezelése függ a rák fajtájától és kiterjedésétől. Gyakran szükségessé válik a mirigy egészének vagy egy részének eltávolítása, esetleg radioaktív jódterápia és hormonpótlás is. Amíg a papilláris karcinóma általában egyszerűen kezelhető, addig a többi forma kezelése jóval nagyobb kihívást jelent. Ritkán előfordul, hogy a sebészi kimetszés előtt és után besugárzást és kemoterápiát is alkalmaznak.

A hipotireózis ellátása leginkább a hormonpótláson alapul. 

Felhasznált forrásmunkák:

 

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

 

Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/572/a-pajzsmirigybetegsegekrol és http://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/1465/a-pajzsmirigyrak oldalakon.

 

S1
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

S2
Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

S3
(© 1995-2005) Thyroid Gland Disorders [68 paragraphs]. Merck [On-line information]. Available FTP: http://www.merck.com/mmhe/sec13/ch163/ch163a.html?qt=calcitonin&alt=sh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • S4
  (2005 April 5, Modified). Thyroid Cancer (PDQ®): Treatment General Information [6 paragraphs]. National Cancer Institute [On-line information]. Available FTP: http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/thyroid/HealthProfessional

  S5
  (2003). Information for Patients, The Thyroid Nodule [13]. AACE [On-line information]. Available FTP: http://www.diabendo.com/Thyroid_Nodule.pdf#search=%27thyroid%20nodule,%20frequency

  S6
  U.S. Preventive Services Task Force (2004 May 15). Screening for Thyroid Disease: Recommendation Statement [22 paragraphs]. American Family Physician [On-line journal]. Available FTP: http://www.aafp.org/afp/20040515/us.html

  Kapcsolódó idegen nyelvű adatbázisok:

  Thyroid Foundation of America
  American Thyroid Association

  American Foundation of Thyroid Patients

  American Association of Clinical Endocrinologists

  The Hormone Foundation: Thyroid Information

  U.S. Preventive Services Task Force's recommendations on thyroid screening

  Familydoctor.org: Thyroid Disease and Teens

  MedlinePlus Encyclodpedia: Thyroid diseases

  National Cancer Institute: Thyroid Cancer (PDQ®): Treatment

  Information for Patients: The Thyroid Nodule

 •