Hivatalos név
Lipid profil
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 15.11.2021.

A Lipid profil olyan laboratóriumi vizsgálatok csoportja, amelyekkel a szervezet zsírháztartását, annak egyes komponenseit lehet vizsgálni. Mivel a lipidek köztudottan fontos tényezői a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának, ezért a Lipid profilt gyakran kérik e betegségek (pl. a szívrohamnak vagy a vérerek blokkolása által okozott stroke-nak) kockázatának felméréséhez.

Accordion Title
Vizsgálatok
 • Milyen vizsgálatok tartoznak a Lipid profilba?

  A Lipid profil magába foglalja az összkoleszterin, a HDL koleszterin (ezt gyakran nevezik jó koleszterinnek), az LDL-koleszterin (ezt gyakran nevezik rossz koleszterinnek), és a trigliceridek meghatározását. Az eredményközlésnél gyakran adnak meg egyéb számított értékeket is, mint pl. a HDL/koleszterin arányt, vagy olyan kockázati értékeket, amelyek a lipid profil eredményein kívül a kor, a nem és egyéb kockázati faktorokon alapulnak.

 • Hogyan alkalmazzák a Lipid profil eredményeit?

  A Lipid profil eredményei értékelhetők önmagukban, vagy az ismert szívbetegség kockázati faktoraival együtt. Felhasználhatók kezelési vagy nyomonkövetési terv kidolgozásánál is.

 • Hogyan döntenek a kezelésről?

  A kezelés fő indikátora a páciens LDL-koleszterin szintje és az egyéb kockázati tényezők. LDL-koleszterin célértékek a különböző kockázati csoportoknál:

  • Igen nagy kockázat: az LDL kisebb mint 1,4 mmol/L és legalább nagyobb, mint 50%-os csökkenés a kiindulási értékhez képest.
  • Nagy kockázat: az LDL kisebb mint 1,8 mmol/L és legalább nagyobb, mint 50%-os csökkenés a kiindulási értékhez képest.
  • Közepes kockázat: az LDL kisebb 2,6 mmol/L.
  • Kis kockázat: az LDL kisebb 3,0 mmol/L.


  A magas LDL-koleszterin csökkentésének egyik legegyszerűbb módja az életmód megváltoztatása. Ennek két legfontosabb tényezője: az egészséges étrend és a megfelelő fizikai aktivitás. Az étrendnél fontos az alacsony telített zsírsav tartalmú ételek fogyasztása, a fizikai aktivitásnál a mértékletes, egyénre szabott edzésen való részvétel. A megfelelő étrend összeállításában dietetikus adhat tanácsot.

  Ha az alacsony zsírtartalmú diéta és az edzés nem elegendő az LDL-koleszterin célértékekre való csökkentéséhez, akkor a gyógyszeres terápia lehet a következő lépés. Számos gyógyszercsoport hatékony az LDL csökkentésében, (ezeket összefoglaló néven statinoknak hívják), az orvos ezek közül írja fel a legmegfelelőbbnek tartottat. A kezelés hatékonyságát rendszeres időközönként ellenőrzik. Ha a gyógyszer nem csökkenti az LDL-koleszterin szintjét a meghatározott értékre, akkor az orvos vagy megemeli a gyógyszer dózisát, vagy egy másik gyógyszert választ.

 • Melyek a koronáriás szívbetegség kockázati faktorai (a magas LDL-koleszterin szinten kívül)?

  Kockázati faktorok:

  • Dohányzás
  • Kor (45 évesnél idősebb férfi vagy 55 évesnél idősebb nő)
  • Alacsony HDL koleszterin (kevesebb mint 40 mg/dL (1,04 mmol/L))
  • Magas vérnyomás  (140/90-es vérnyomás vagy magasabb)
  • szívbetegségre vonatkozó családi kórtörténet (szívbetegség 55 év alatti férfi, vagy 65 év alatti nő közeli rokonnál)

  Megjegyzés: A magas HDL-t (60 mg/dL - 1,56 mmol/L - vagy e felett) "negatív kockázati faktornak tekintik", és ilyenkor az összkockázati faktort eggyel csökkentik.

Gyakori kérdések

1. Az összkoleszterin szűrőtesztet eredménye kevesebb mint 200 mg/dL (5,18 mmol/L) volt. Szükség van-e Lipid profil vizsgálatra?
Ha az összkoleszterin szint 200 mg/dL (5,18 mmol/L)  alatt van, és nincs szívbetegség vagy egyéb kockázati faktor a családi kórtörténetben, akkor a Lipid profil vizsgálatainak elvégzése valószínűleg nem szükséges. Ugyanakkor ajánlott a HDL-koleszterinmérése, hogy megbizonyosodjanak arról, nem alacsony-e a HDL-koleszterin is. Manapság a szűrőprogramok először az összkoleszterin és a HDL-koleszterin meghatározását ajánlják. Ha az összkoleszterin értéke 200 mg/dL (5,18 mmol/L) alatt, a HDL-koleszterin 40 mg/dL (1,04 mmol/L) felett van, akkor nincs szükség a teljes Lipid profil elvégzésére.

2. Milyen gyakran szükséges a Lipid profil ellenőrzése?
Az egyéb szívbetegség kockázati faktor nélküli, egészséges személyeknek minden ötödik évben ajánlott az ellenőrzés, de általában a teljes lipid profil elvégzésére ilyenkor sincs szükség. Ha azonban valakinek tartósan magas az összkoleszterin szintje, vagy valamilyen kockázati tényezővel rendelkezik, a lipid statust gyakrabban kell ellenőrizni, és szükség lehet a teljes Lipid profil elvégzésére is.

3. A Lipid profil magas triglicerid szintet, de referencia értéken belüli LDL-koleszterin koncentrációt jelez. Előfordulhat ez?
Igen, előfordulhat. A biológiai relevancián kívül az LDL-koleszterin meghatározási módja is lehetővé teszi ezt. A legtöbb Lipid profil szűrésben ugyanis az LDL-koleszterin koncentrációját más lipid féleségek (összkoleszterin, HDL-koleszterin és trigliceridek) mérési eredményeiből számolják ki. Ugyanakkor tudni kell, hogy a 400 mg/dL (4,52 mmol/L) feletti triglicerid koncentráció esetén a számolási eredmények nem valósak. Ha a trigliceridek szintje meghaladja a 400 mg/dL-t (4,52 mmol/L), akkor ahhoz, hogy megállapítsák az LDL-koleszterin valós koncentrációját, speciális mérési technikára van szükség. (Ilyen pl. a direkt LDL-koleszterin meghatározás, vagy a lipid ultracentrifugálás.)

4. Mi az a VLDL?
A "Very Low Density Lipoprotein" (VLDL, nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein) a három fontos lipoprotein féleség egyike. A másik kettő a "High Density Lipoprotein" (HDL, nagy sűrűségű lipoprotein) és a "Low Density Lipoprotein" (LDL, alacsony sűrűségű lipoprotein). Ezen részecskék mindegyike koleszterin, fehérje és triglicerid keverékét tartalmazza, de változó mennyiségben. Az összetétel jellemző az egyes részecskére. Az LDL tartalmazza a legnagyobb mennyiségű koleszterint, a HDL pedig a legnagyobb mennyiségű fehérjét, a VLDL pedig a legnagyobb mennyiségű trigliceridet. Mivel a VLDL tartalmazza a legnagyobb mennyiségű trigliceridet, ugyanakkor a többi részecske összetétele viszonylag állandó, ezért lehetséges a VLDL koleszterin szint becslése a triglicerid értékének (mg/dL-ben) 5-tel való osztásával. Jelenleg nincs egyszerű, direkt módja a VLDL-koleszterin mérésének, ezért a trigliceridekből kalkulált becslést alkalmazzák a legtöbb esetben.  Ez a számítás - az LDL-koleszterinhez hasonlóan - nem használható, ha a triglicerid szint 400 mg/dL-nél (4,52 mmol/L-nél) magasabb.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.