A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult:
21.09.2017.
A betegségcsoportról általában

A kardiovaszkuláris betegség (Cardiovascular disease, CVD) olyan kórkép, amely érinti a szívet (kardio), és/vagy a szervezet teljes érrendszerét (vaszkuláris).
Sokféle betegség tartozik ide, de ezek közül soknak az oka ugyanaz: az érpályán belüli zsírtartalmú plakkok felszaporodása. Ilyen például a szívkoszorúér-betegség, a legtöbb stroke, a perifériás vaszkuláris betegségek. A szívbetegség, amelyet a szív és a hozzátartozó erek betegségeként határoznak meg, valamint a szélütés (stroke) a fejlett országokban az élen áll a halálozási okok között.

Accordion Title
Kardiovaszkuláris betegségek
 • Kockázati tényezők

  A CVD fő rizikótényezői a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, de ide sorolható a cukorbetegség, elhízás, dohányzás és a mozgás hiánya is. Van olyan CVD, amely genetikusan előre meghatározott (azaz valakinek hajlama van e betegségre), de előfordul, hogy a cardiomyopathia vírusfertőzés következményeként alakul ki. Mindazonáltal elmondható, hogy a CVD-vel kapcsolatos halálozás (morbiditás) és betegség (mortalitás) vezető okai közé tartozik az egészségtelen életvitel, beleértve a helytelen táplálkozási szokásokat is.

 • Betegség típusok

  Alább azoknak a betegségeknek a listája található, amelyeket kardiovaszkuláris betegségek közé sorolnak. (A lista nem teljes, csak a legismertebbeket tartalmazza):

  - Hipertónia (magas vérnyomás)

  - Atherosclerosis (az artériák szűkülete a felhalmozódott plakkok miatt) – az artéria-koronária betegség, a cerebrovaszkuláris betegség, a perifériás vaszkuláris betegség és az aneurizmák fő oka

  - Szívbetegség
  – Koronáriás szívbetegség (CHD), és az artéria-koronária betegség (CAD) – a szívbetegségek leggyakoribb formája, amely végül anginához (mellkasi fájdalomhoz) vagy szívrohamhoz (miokardiális infarktushoz) vezet
  – Szívelégtelenség, idesorolva a veleszületett szívelégtelenség későbbi következményeit
  – Cardiomyopathia (a szívizom rendellenessége)
  – Perikardiális megbetegedés (a szívet körülvevő burok betegsége)
  – Születéskor jelentkező veleszületett szívbetegség

  - Cerebrovaszkuláris betegség – az agyi artériák atherosclerosisa, mely végül az alábbi állapotokhoz vezet:
  – Átmeneti ischaemiás rohamok (TIA), vagy „mini stroke-ok”
  – Stroke

  - Perifériás vaszkuláris megbetegedés, mely az alábbi kórképekhez vezet:
  – Claudicatio (a vér áramlásának megakadályozása az artériákban, mely fájdalmat okoz)
  – Gangraena (szöveti elhalás a lábakban a véráramlás hiánya miatt)

  - Aneurizma (egy érnek a kidudorodása, kiöblösödése)

  - Vasculitis (az erek gyulladása)

  - Vénás inkompetencia (a vénákon belül a billentyűk károsodása, mely során a vér rossz irányba áramlik)

  - Vénás thrombosis (vénában lévő véralvadék)

  - Vénás visszértágulat

Felhasznált forrásmunkák

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható.

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

World Health Organization: Cardiovascular Diseases
CDC: Cardiovascular Disease
4Women.gov: Heart and Cardiovascular Disease
Medline Plus: Heart Diseases
Mayo Clinic: Cardiovascular disease: A blueprint for understanding the leading killer