Más néven
Szérumkoleszterin
Összkoleszterin
Hivatalos név
Koleszterin
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 27.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A kialakuló szívbetegség kockázatának kiszűrésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A felnőttkorúaknál ötévente egyszer, a magas koleszterinszint miatt kezelteknél ennél gyakrabban érdemes elvégezni a tesztet.

Milyen mintára van szükség?

Ujjbegyből vagy az alkar vénájából vett vérmintára. (Vénás vér piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Ha a vizsgálatot a lipid profil vizsgálat részeként végzik, jellemzően 9-12 órás éhezésre van szükség; csak a vízivás megengedett. Orvosa dönthet úgy, hogy a vizsgálatot éhezés nélkül is el lehet végezni. Kövesse orvosa utasításait és a vérminta levételekor közölje, hogy éhezett-e vagy sem. Kockázati faktor nélküli,  fiatal betegeknél a vizsgálatnak nem előfeltétele az éhezés.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A koleszterin egy létfontosságú szteroidféleség. Részt vesz a szervezet minden szervében és szövetében a sejtmembránok felépítésében, a fejlődésben, növekedésben és szaporodásban fontos hormonok létrehozásában, a tápanyagok felszívását elősegítő epesavak felépítésében. Egy kis részük a vérben lipoproteideknek nevezett komplexként kering. Ezekhez a lipoproteidekhez tartozik a HDL-koleszterin (vagy "jó" koleszterin), amely a lerakódásoktól szállítja el a fölösleges koleszterint, de idetartozik az LDL-keloszterin ("rossz" koleszterin) is, amely éppen ellenkezőleg, lerakódik a szervekbe és szövetekbe. A koleszterinteszt a vér lipoproteidjei által szállított összes koleszterint, a "jót" és a "rosszat" egyaránt méri.

Hogyan történik a mintavétel?
A vérmintát leggyakrabban az alsókar vénájából nyerik. Ritkábban a koleszterint az ujjbegyből vett vércseppből határozzák meg. Az ujjbegyes vérvétel tipikusan jellemző a hordozható koleszterinmérők használatakor, pl. különböző egészségügyi rendezvényekkor.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A koleszterin vizsgálata különbözik a legtöbb teszttől, mivel segítségével nem egy betegséget diagnosztizálnak vagy követnek, hanem egy kialakulóban lévő betegségnek, elsősorban a szívbetegségnek a kockázatát becsülik meg. Mivel a magas összkoleszterinszint szorosan kapcsolódik az érelmeszesedéshez, a szívbetegséghez és a szívinfarktus miatti halálozás kockázatához, ezért a koleszterinszint mérése rutinszerű részét képezi a megelőző egészséggondozásnak.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

A koleszterinvizsgálatot szűrőtesztként ajánlatos alkalmazni minden felnőttkorú páciensnél legalább ötévente egyszer. A meghatározás rendszerint együtt jár egyéb rutinszerű fizikai vizsgálatok elvégzésével. A tesztet gyakran más tesztekkel, elsősorban a HDL- és LDL-koleszterinnel, valamint a trigliceridekkel együtt úgynevezett lipidprofilként kérik.

Azoknál a pácienseknél, akik számára diétát írtak elő és/vagy koleszterincsökkentő gyógyszereket szednek, a koleszterintesztet rendszeres időközönként (évente több alkalommal is) elvégzik. Az  eredményből következtetnek arra, hogy a kezeléssel sikerült-e a megfelelő szintre csökkenteni a koleszterinszintet, és sikerült-e csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Mit jelent az eredmény?
Rutinbeállításoknál, amikor a tesztet a kockázat felmérésére használják, a teszteredményeket három kockázati csoportba sorolják:
- Alacsony kockázati csoport: A koleszterin a kívánatos 5,18 mmol/l  alatti értékű, a szívbetegség kialakulásának kicsi a kockázata.

- Határeset: A koleszterin 5,18 és 6,22 mmol/l értékek között van, a kockázat közepes. Az orvos ebben az esetben kérhet egy lipidprofilt annak kiderítésére, hogy az Ön magasabb koleszterinszintjéért a "rossz" (LDL) vagy "jó" (HDL) koleszterinfrakció megemelkedése a felelős. A lipidprofil eredményeit és az Ön egyéb kockázati tényezőit figyelembe véve dönt az orvos a további teendőkről.

- Magas kockázati csoport: A koleszterin meghaladja a 6,22 mmol/l-t, a kockázat magasnak tekintendő. Az orvos kérhet egy lipidprofilt (más tesztekkel együtt), hogy kiderítse a magas koleszterinszint okát. Az ok ismertté válása után elkezdődhet a megfelelő kezelés.

A kezelés beállítása alatt végzett teszt megmutatja, hogy a terápia eredményeként mennyivel csökkent a koleszterinszint. A változás mértékét, illetve a végső célértéket az orvos határozza meg. A célérték általában az LDL-szinten alapul

Mit kell még tudnom?
A koleszterint akkor célszerű mérni, amikor az egyén egészséges. A vér koleszterinszintje akut betegségek, közvetlenül szívinfarktus vagy stresszfolyamat (pl. műtét vagy közlekedési baleset) után időlegesen alacsony. Bármilyen betegséget követően legalább 6 hetet kell várni, és csak ezt követően érdemes elvégezni a koleszterinszint meghatározását.

A koleszterin meghatározásához nem szükséges éhgyomorra lenni. A koleszterin egyszeri étkezés hatására nem változik. A változáshoz az étkezési mód változásának is hosszú ideig kell tartania. (Ilyen étkezési változás lehet pl. a magas zsírtartalmú  ételekről alacsony zsírtartalmú ételeket tartalmazó diétára való áttérés.) Több hetet vesz igénybe, amíg a diéta megváltoztatása tükröződik a koleszterinszintben is.

Nem tisztázott, hogy a nagyon alacsony koleszterinszint ártalmas-e. Különböző betegségeknél, pl. rák, májbetegségek, vagy alultápláltság gyakran mérhetők alacsony (2,59 mmol/l alatti) értékek. Nem bizonyított, hogy az alacsony koleszterinszint lenne az oka ezeknek a betegségeknek.

Terhesség alatt a koleszterinszint megemelkedik. Szülés után legalább hat hetet kell várni, amíg a koleszterint érdemes meghatározni.

Ismeretes néhány gyógyszerféleség, amelyek megemelik a koleszterinszintet. Idetartoznak pl. az anabolikus szteroidok, a béta-blokkolók, az epinefrin, a fogamzásgátló tabletták és a D-vitamin.

Gyakori kérdések

1. Kinél kell elvégezni a koleszterin-szűrőtesztet?
Minden 20 évnél idősebb felnőttnél ötévente legalább egyszer, lehetőleg lipidprofil részeként érdemes elvégezni a koleszterintesztet.

2. Mi okozza a magas koleszterinszintet?
A magas koleszterinszint öröklött betegség vagy telített zsírsavakban gazdag ételek tartós fogyasztásának eredménye lehet. A legtöbb emberben e két ok együttesen jelentkezik és okoz magas koleszterinszintet.

3. Milyen kezelés ajánlott, ha a koleszterinszintem túlságosan magas?
A leginkább ajánlott olyan ételek tartós fogyasztása, amelyekben kevés a telített zsírsav. Általában az alacsony zsírtartalmú diéta kb. 8%-kal csökkenti a koleszterinszintet. Ha a diéta nem csökkenti a koleszterint, gyógyszeres kezelés szükséges. A rendkívül magas koleszterinszintű betegeknél gyakran kétféle gyógyszer kombinációját alkalmazzák. A gyógyszerek több csoportja is használatos, de a gyógyszerválasztás páciensekként eltérő. Az orvosnak figyelembe kell vennie az egyén állapotát, mielőtt a koleszterincsökkentőt felírja.

4. Milyen kockázatom van a szívinfarktusra, ha a koleszterinszintem magas?
A magas koleszterinszint növeli a szívinfarktus kockázatát. Minél magasabb a koleszterinszint, annál nagyobb a kockázat. Azonban számos egyéb tényező is befolyásolja a szívinfarktus kockázatát, mint pl. a dohányzás, a cukorbetegség, a kor, és a magas vérnyomás.

5. Nem változtattam az étkezési szokásomon és fizikai aktivitásomon, a koleszterinszintem a legutóbbi méréshez képest mégis emelkedett. Miért?
A koleszterinszint időről időre változik; egyszer magasabb, máskor alacsonyabb. Az egyik hónapban mért koleszterinszint akár 10%-kal is eltérhet a következő hónapban mérttől. Ezeket a változásokat, amelyek természetes velejárói az emberi anyagcserének, biológiai változékonyságnak nevezzük.

 6. Az orvosom azt mondta, hogy magas a koleszterinszintem. Ahelyett azonban, hogy kezelt volna, azt mondta, hogy várjunk néhány hónapot, és akkor ismételjük meg a tesztet. Miért?
Mivel a koleszterinszint időről időre változik, egyetlen méréseredmény nem mindig tükrözi a "szokásos" koleszterinszintet. Emiatt bármilyen kezelés megkezdése előtt tanácsos legalább két eredményt megvárni, amelyek több hét vagy hónap eltéréssel készültek. A kezelés alapját az átlagérték képezi.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.