A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

A betegség leírása

Szélütés akkor jön létre, ha az agy egy részének vérellátása hirtelen lecsökken vagy megszűnik. Ennek hatására megváltoznak azok a testi funkciók, amelyekért az adott agyi terület felelős. Ha a test bármely része – beleértve az agyat is – friss vér- és oxigénellátás nélkül marad, akkor az ott található sejtek károsodnak vagy elpusztulnak. Annak ellenére, hogy bizonyos mértékű sejtkárosodás még visszafordítható, az agy sejtjeinek pusztulása maradandó, és általában tartós rokkantságot hagy hátra.

A szélütés három fő típusa:
1. Thrombotikus – a leggyakoribb, általában olyan artériában alakul ki, amelyet ateroszklerotikus plakk (zsíros lerakódás) szűkít. Az ilyen helyeken könnyebben kialakuló véralvadék elzárja a vér útját.
2. Rög (embolus) okozta – leggyakrabban keringő vérrög darabka elakadása következtében jön létre. A vérrög máshol (általában a szívben) jön létre, (egy darabja) leválik, a véráram magával ragadja, majd egy kisebb agyi érben megreked. Ritkábban más típusú rögök is előfordulnak, például: (csont) sérülés után zsírcsepp, sejtcsomók (daganat, baktérium). Hirtelen bekövetkező légnyomáscsökkenés légbuborékok kialakulását okozhatja az erekben, a folyamatos vérellátás megszűnése ily módon is szélütést eredményezhet.
3. Vérzéses (hemorrágiás) – a vérerek folytonosságának megszakadása okozza, amelynek következtében vér gyűlik fel a koponyában. Létrejöhet magasvérnyomás, sérülés, drogok (amphetaminok, kokain), amyloid angiopátia, aneurizma-repedés (kiboltosuló, gyenge pont az érfalon) következtében. Az aneurizmák lehetnek veleszületettek, vagy más betegségek, állapotok (leginkább a magasvérnyomás) következtében kialakulók. Ez a legsúlyosabb típus, gyakran halálos kimenetelű. Ha a halál nem is következik be, a teljes gyógyulás esélye alacsonyabb a másik két típusénál.

Kockázati tényezők
 

Sok kockázati tényező hajlamosít szélütésre. Ezek közé tartoznak az alábbiak:
Fő kockázati tényezők:
- Magasvérnyomás (hipertónia)
- Szívkoszorúér- és egyéb szívbetegségek
- Cukorbetegség

Egyéb kockázati tényezők:
- Sarlósejtes vérszegénység
- Migrén
- Antifoszfolipid Antitest Szindróma
- Kokain fogyasztás
- Magas koleszterin szint
- Dohányzás

A legtöbb szélütést megelőzi egy vagy több „mini szélütés” (TIA: transient ischemic attack; átmeneti vérellátási zavar okozta roham). Ezek sürgető figyelmeztető jelek, amelyek jelzik, hogy orvosi segítség szükséges.

Tünetek


A szélütés leggyakoribb tünetei:
- az arc, kar vagy láb hirtelen – legtöbbször egyoldali - zsibbadása, gyengesége vagy bénulása
- beszédképtelenség, nehezített beszéd vagy beszédértés
- hirtelen elhomályosodó látás, szédülés, egyensúlyvesztés, vagy súlyos, tisztázatlan eredetű fejfájás

A szélütés diagnózisának megállapítása jelenleg nem laboratóriumi vizsgálatokon alapul, de specifikus vizsgálatok kidolgozása jelenleg is folyik.

A szélütés kezelése függ az érintett területtől és a károsodás jellegétől. A vérrögök okozta szélütés esetén segíthet a korai szakaszban alkalmazott vérrögoldás (mint szívinfarktusnál). Sokszor más kezelésekkel együtt görcsoldó gyógyszereket is használnak. Szélütésre utaló tünetek hirtelen jelentkezésekor a legfontosabb a gyors orvosi beavatkozás biztosítása.

 

Felhasznált forrásmunkák:

 

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

 

Magyar nyelven további információ olvasható a http://www.webbeteg.hu/aloldal/stroke és http://www.webbeteg.hu/cikkek/stroke/2038/stroke-mar-a-gyerekeket-is-fenyegetheti oldalakon.

 

S1
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

S2
Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

S3
Klausner HA, Lewandowski C. Infrequent causes of stroke. Emerg Med Clinics of North Amer 20:657, 2002.

S4
Chalel JA, Merino JG, Warach S. Update on stroke. Curr Opin Neurol 17:447, 2004.

S5
Harrison's Principles of Internal Medicine, 16th Ed. Kasper DL, et al., Eds. McGraw-Hill Companies. 2005.

Kapcsolódó idegen nyelvű adatbázis: