Más néven
LDL
LDL-C
"rossz" koleszterin
Hivatalos név
Alacsony sűrűségű (low-density) lipoprotein koleszterin
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 01.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A kialakuló szívbetegség kockázatának szűrésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A rendszeres koleszterin vagy lipidprofil részeként, vagy ha a koleszterinszint magas.

Milyen mintára van szükség?

Az alkar vénájából vagy ujjbegyből vett vérmintára. (Vénás vér piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Az LDL-C vizsgálatot rendszerint 9-12 órás éhezést követően végzik (ezalatt csak vizet szabad inni). Orvosa dönthet úgy, hogy a vizsgálatot éhezés nélkül is el lehet végezni. Kövesse orvosa utasításait és a vérminta levételekor közölje, hogy éhezett-e vagy sem. Kockázati faktor nélküli, fiatal betegeknél a vizsgálatnak nem előfeltétele az éhezés.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
Az LDL a vérben koleszterint szállító lipoproteidek egyik csoportját alkotja. Az LDL-t nemkívánatosnak tekintik, mivel a koleszterinfelesleget lerakja a vérerek falára, ezáltal hozzájárul azok meszesedéséhez és a szívbetegségek kialakulásához. Ezen tulajdonsága miatt az LDL-koleszterint gyakran "rossz" koleszterinnek is hívják. Az LDL-teszttel a vér LDL-koleszterin-koncentrációját határozzák meg.

Hogyan történik a mintavétel?
Az LDL-koleszterin-teszthez vérmintára van szükség. A vérmintát leggyakrabban az alkar vénájából nyerik. Ritkábban az LDL-koleszterint az ujjbegyből vett vércseppből határozzák meg. Az ujjbegyes vérvétel tipikusan jellemző a hordozható LDL-koleszterinmérők használatakor, pl. különböző egészségügyi rendezvényeken.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  Az LDL-koleszterin-tesztet a szívbetegség kockázatának becslésére használják. A vérben található összes koleszterinféleség közül az LDL-koleszterint tekintik a legfontosabb tényezőnek a szívbetegség kockázatának becsléséhez. A kezelésre vonatkozó döntések is jórészt az LDL értékén alapulnak.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az LDL-t az orvos rendszerint más tesztekkel együtt, beleértve a triglicerid-, koleszterin- és HDL-koleszterin-teszteket, a lipidprofil egyik részeként kéri. A lipidprofilt az orvos egészséges embereknél, a fizikai rutinvizsgálat részeként kéri. A lipidprofilt annál a páciensnél is kérhetik, akinél egy szűrővizsgálat során magas koleszterinszintet állapítottak meg. Ekkor a vizsgálat arra irányul, hogy eldöntsék, a magas koleszterinszintért az LDL-frakció megnövekedése-e a felelős.

 • Mit jelent az eredmény?

  Az LDL emelkedett szintje nagyobb kockázatot jelent a szívbetegségre. A diétával és/vagy gyógyszerrel történő kezelések azt célozzák, hogy a magas LDL-szint egy bizonyos célérték alá csökkenjen, csökkentve ezáltal a szívbetegség kockázatát is. A célértékek az alábbiak:
  Az LDL kevesebb legyen, mint 2,59 mmol/l, ha Önnek szívbetegsége vagy cukorbetegsége van.
  Az LDL kevesebb legyen, mint 3,37 mmol/l, ha Önnek 2 vagy ennél több rizikó faktora* van.
  Az LDL kevesebb legyen, mint 4,14 mmol/l, ha Önnek 0 vagy 1 rizikófaktora* van.

  *: Rizikófaktorok:
  Dohányzás
  Kor (nőknél 55 év felett, férfiaknál 45 év felett)
  Alacsony HDL-koleszterin-szint (kevesebb mint 1,04 mmol/l)
  Magas vérnyomás (a vérnyomásérték 140/90 vagy magasabb, vagy vérnyomáscsökkentők szedése)
  A családban előforduló korai szívbetegség (közvetlen ágon férfiaknál 55 év alatt, nőknél 65 év alatt)

  [Megjegyzés: A magas (1,56 mmol/l feletti) HDL-koleszterin-értéket "negatív kockázati  faktornak" kell tekinteni. Ebben az esetben a rizikófaktorok számából 1 elhagyható.]

 • Mit kell még tudnom?

  Az LDL-koleszterin-teszthez a vérvétel éhgyomorra történik. Ez azt jelenti, hogy a vérvételt megelőző 12 órában semmi olyat nem szabad enni vagy inni, ami a 12 órás időtartamra kalóriát biztosít. Ennek az az oka, hogy az LDL-szint számításakor gyakran más vizsgálatok pl. trigliceridek eredményeit is figyelembe veszik, ezekhez pedig éhgyomri vérvétel szükséges. Az így képzett eredményt "Számított LDL"-nek hívják. (A számítás egyik módja az, amikor az összkoleszterin koncentrációjából kivonják a HDL-koleszterin koncentrációját, majd ezt követően a triglicerid koncentrációjának az ötödrészét: LDL = Koleszterin - HDL - (TG/5).) Fontos megjegyezni, hogy a számítás csak bizonyos korlátok között (pl. maximum 4,5 mmol/L triglicerid koncentrációig) alkalmazható, és a számított LDL-koleszterin értéke az egyes mérések hibáival erősen terhelt lehet. Ez a hiba elérheti akár a 30%-ot is, ezért a számított LDL-koleszterin ma már korszerűtlen és a gyakorlatban nem alkalmazható! A kémiai automatákon az LDL-koleszterin közvetlen mérésére gyors, egyszerű és megbízható mérési eljárások vannak.
  A legtöbb laboratórium ma már megfelelő kalibrátorokat és speciális módszert alkalmazva közvetlenül méri az LDL-koleszterint. Az így képzett eredményt "Direkt LDL"-nek hívják. Ehhez nem szükséges a páciensnek vérvételkor éhgyomorra lenni.
  Az LDL-koleszterint akkor célszerű mérni, amikor az egyén egészséges. A vér LDL-koleszterin-szintje akut betegségek, közvetlenül szívinfarktus vagy stresszfolyamat (pl. műtét vagy közlekedési baleset) után időlegesen alacsony. Bármilyen betegséget követően legalább 6 hetet kell várni, és csak ezt követően érdemes elvégezni az LDL-koleszterin-meghatározást.

  Terhesség alatt a koleszterinszint általában magas. Szülés után legalább hat hetet kell várni, amíg az LDL-koleszterint érdemes meghatározni.

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?