Más néven
Direkt, alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (Low-density lipoprotein cholesterol)
Direkt LDL
DLDL-C
Rossz koleszterin
Hivatalos név
LDL koleszterin meghatározása, direkt módszerrel
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 01.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segít meghatározni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és használatával ellenőrizhető egy gyógyszeres kezelés vagy lipidcsökkentő életmódváltás hatékonysága. Az alacsony sűrűségű lipoprotein (low-density lipoprotein, LDL) szint pontos, direkt mérésen (nem más adatokból történt számításon) alapuló meghatározására szolgál.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha a vér triglicerid szintje jelentősen megemelkedik, vagy az LDL szint csökkentését célzó kezelések ellenőrzéseként.

Milyen mintára van szükség?

Az alkar vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Lehetséges, hogy a vizsgálatot megelőző 9-12 órában éheznie kell és csak vizet ihat. Kövesse a kapott utasításokat.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A "direkt" alacsony sűrűségű lipoprotein (DLDL vagy Direct LDL) vizsgálattal ténylegesen mérhető a vérben lévő „rossz” koleszterin, az LDL koleszterin. Az LDL koleszterin az összkoleszterin, a HDL-koleszterin (magas sűrűségű lipoprotein, a „jó” koleszterin) és a triglicerid vizsgálatok eredményeiből különböző képletek alkalmazásával számolható is. A számítás azonban nem alkalmazható  akkor, ha a triglicerid koncentrációja 4,2 mmol/L felett van, vagy ha avérvételkor a páciens nem éhgyomorra volt. A DLDL mára a lipidkezelés hasznos eszköze lett, mivel még az előbb említett esetekben is lehetővé teszi az LDL koleszterin vizsgálatát. Mivel az LDL koleszterin direkt mérését - a számításos módszerrel szemben - kevésbé befolyásolják a triglicerid koncentrációk, ezért a DLDL vizsgálatot akkor is lehet alkalmazni, amikor a páciens nem éhgyomorra érkezett, és/vagy jelentősen emelkedett a triglicerid koncentrációja.

Hogyan történik a mintavétel?
Az alkar vénájába bevezetett tű segítségével veszik a vért. A vizsgálathoz nem szükséges a páciensnek éhgyomorra lennie.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A DLDL vizsgálatot elsősorban a lipid profilban észlelt emelkedett trigliceridek szint ellenőrzéseként alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy először a lipidprofilba tartozó, rutinszerűen végzett meghatározásokat végzik el, és ha ekkor kórosan emelkedett triglicerid koncentrációt találnak, akkor végzik el az LDL-koleszterin mérésen alapuló meghatározását.
A DLDL-koleszterin önmagában, vagy a HDL-koleszterin vizsgálattal együtt is kérhető, hogy nyomon követhessék a lipidcsökkentő életmódváltás (diéta és mozgás), vagy gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Néha DLDL vizsgálatot kérnek akkor is, ha nem éhgyomorra érkező páciens LDL szintjét szeretnék pontosan meghatározni.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
DLDL vizsgálatot kérnek akkor, ha az LDL-koleszterin számítása nem ad pontos eredményt, mert a páciens triglicerid szintje túl magas. A mérés történhet egy rutinszerűen végzett lipidvizsgálatot követően, vagy ha az orvos ellenőrizni akarja egy kezelés hatékonyságát, illetve ha a beteg nem éhgyomorra érkezik.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

A DLDL vizsgálattal kapott emelkedett LDL-koleszterin értékek azt jelzik, hogy a páciensnél az átlagosnál nagyobb a kockázata a szívbetegség kialakulásának. A csökkenő szintek jelzik, hogy a szervezet reagál a lipidcsökkentő életmódváltásra és/vagy gyógyszeres kezelésre, és csökken a szívbetegségek kockázata is.

Mit kell még tudnom?
A DLDL-t, az LDL-hez hasonlóan akkor kell mérni, amikor a páciens egészséges, anyagcseréje stabil. Betegség, műtét, trauma, szívroham, hirtelen súlycsökkenés vagy gyarapodás és a terhesség mind átmenetileg befolyásolják az LDL szinteket.

Gyakori kérdések

1. Miért nem váltotta fel a DLDL a számított LDL vizsgálatot?
A számított LDL még mindig értékes eszköz. Nagyjából annyira pontos, mint a DLDL, ha a trigliceridek nem emelkedettek, és mivel ez egy számítás, így további költség nélkül elvégezhető a lipid-profil készítésekor.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.