Más néven
Direkt, alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (Low-density lipoprotein cholesterol)
Direkt LDL
DLDL-C
Rossz koleszterin
Hivatalos név
21422 LDL koleszterin meghatározása, direkt módszerrel
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult:
12.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Segít meghatározni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és használatával ellenőrizhető egy gyógyszeres kezelés vagy lipidcsökkentő életmódváltás hatékonysága. Az alacsony sűrűségű lipoprotein (low-density lipoprotein, LDL) szint pontos, direkt mérésen (nem más adatokból történt számításon) alapuló meghatározására szolgál.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha a vér triglicerid szintje jelentősen megemelkedik, vagy az LDL szint csökkentését célzó kezelések ellenőrzéseként.

Milyen mintára van szükség?

Az alkar vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Lehetséges, hogy a vizsgálatot megelőző 9-12 órában éheznie kell és csak vizet ihat. Kövesse a kapott utasításokat.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A "direkt" alacsony sűrűségű lipoprotein (DLDL vagy Direct LDL) vizsgálattal ténylegesen mérhető a vérben lévő „rossz” koleszterin, az LDL koleszterin. Az LDL koleszterin az összkoleszterin, a HDL-koleszterin (magas sűrűségű lipoprotein, a „jó” koleszterin) és a triglicerid vizsgálatok eredményeiből különböző képletek alkalmazásával számolható is. A számítás azonban nem alkalmazható  akkor, ha a triglicerid koncentrációja 4,2 mmol/L felett van, vagy ha avérvételkor a páciens nem éhgyomorra volt. A DLDL mára a lipidkezelés hasznos eszköze lett, mivel még az előbb említett esetekben is lehetővé teszi az LDL koleszterin vizsgálatát. Mivel az LDL koleszterin direkt mérését - a számításos módszerrel szemben - kevésbé befolyásolják a triglicerid koncentrációk, ezért a DLDL vizsgálatot akkor is lehet alkalmazni, amikor a páciens nem éhgyomorra érkezett, és/vagy jelentősen emelkedett a triglicerid koncentrációja.

Hogyan történik a mintavétel?
Az alkar vénájába bevezetett tű segítségével veszik a vért. A vizsgálathoz nem szükséges a páciensnek éhgyomorra lennie.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A DLDL vizsgálatot elsősorban a lipid profilban észlelt emelkedett trigliceridek szint ellenőrzéseként alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy először a lipidprofilba tartozó, rutinszerűen végzett meghatározásokat végzik el, és ha ekkor kórosan emelkedett triglicerid koncentrációt találnak, akkor végzik el az LDL-koleszterin mérésen alapuló meghatározását.
A DLDL-koleszterin önmagában, vagy a HDL-koleszterin vizsgálattal együtt is kérhető, hogy nyomon követhessék a lipidcsökkentő életmódváltás (diéta és mozgás), vagy gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Néha DLDL vizsgálatot kérnek akkor is, ha nem éhgyomorra érkező páciens LDL szintjét szeretnék pontosan meghatározni.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
DLDL vizsgálatot kérnek akkor, ha az LDL-koleszterin számítása nem ad pontos eredményt, mert a páciens triglicerid szintje túl magas. A mérés történhet egy rutinszerűen végzett lipidvizsgálatot követően, vagy ha az orvos ellenőrizni akarja egy kezelés hatékonyságát, illetve ha a beteg nem éhgyomorra érkezik.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

A DLDL vizsgálattal kapott emelkedett LDL-koleszterin értékek azt jelzik, hogy a páciensnél az átlagosnál nagyobb a kockázata a szívbetegség kialakulásának. A csökkenő szintek jelzik, hogy a szervezet reagál a lipidcsökkentő életmódváltásra és/vagy gyógyszeres kezelésre, és csökken a szívbetegségek kockázata is.

Mit kell még tudnom?
A DLDL-t, az LDL-hez hasonlóan akkor kell mérni, amikor a páciens egészséges, anyagcseréje stabil. Betegség, műtét, trauma, szívroham, hirtelen súlycsökkenés vagy gyarapodás és a terhesség mind átmenetileg befolyásolják az LDL szinteket.

Gyakori kérdések

1. Miért nem váltota fel a DLDL a számított LDL vizsgálatot?
A számított LDL még mindig értékes eszköz. Nagyjából annyira pontos, mint a DLDL, ha a trigliceridek nem emelkedettek, és mivel ez egy számítás, így további költség nélkül elvégezhető a lipid-profil készítésekor.

Kapcsolódó oldalak

Laboratóriumi vizsgálatok

LDL-koleszterinLipid profilKoleszterinHDL-koleszterin,TrigliceridekApo B

Betegségek és állapotok

 

Internetes oldalak magyarul

 

Internetes oldalak idegen nyelven

Live Healthier, Live Longer National Cholesterol Education Program
American Heart Association

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
E-mail címe