Más néven
HDL
HDL-C
"jó" koleszterin
Nagy sűrűségű (High-density) lipoprotein koleszterin
Hivatalos név
HDL koeszterin meghatározása direkt módszerrel
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A kialakuló szívbetegség kockázatának szűrésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A felnőttkorúaknál ötévente egyszer, a rendszeres koleszterin- vagy lipidprofil részeként érdemes elvégezni a tesztet.

Milyen mintára van szükség?

Az alkar vénájából vagy ujjbegyből vett vérmintára.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Ha a vizsgálatot a teljes körű lipid profil vizsgálat részeként végzik, jellemzően 9-12 órás éhezésre van szükség; csak a vízivás megengedett. Orvosa dönthet úgy, hogy a vizsgálatot éhezés nélkül is el lehet végezni. Kövesse a kapott utasításokat és a vérminta levételekor közölje, hogy éhezett-e vagy sem. Kockázati faktor nélküli, fiatal betegeknél a vizsgálatnak nem előfeltétele az éhezés.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A HDL a vérben koleszterint szállító lipoproteinek egyik csoportját alkotja. A HDL-t hasznosnak tekintik, mivel eltávolítja a koleszterinfelesleget és lerakódásokat. Ezért a HDL-koleszterint "jó" koleszterinnek is hívják. A HDL-teszttel a vér HDL-koleszterin-koncentrációját határozzák meg.

Hogyan történik a mintavétel?

A HDL-koleszterin-teszthez vérmintára van szükség. A vérmintát leggyakrabban az alkar vénájából nyerik. Ritkábban a HDL-koleszterint az ujjbegyből vett vércseppből határozzák meg. Az ujjbegyes vérvétel tipikusan jellemző a hordozható HDL-koleszterin-mérők használatakor, pl. különböző egészségügyi rendezvényeken.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A HDL-koleszterin-tesztet más lipidtesztekkel együtt a szívbetegség kockázatának becslésére használják.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A HDL-t az orvos rendszerint más tesztekkel együtt, beleértve a triglicerid-, koleszterin-, és LDL-koleszterin-teszteket, a lipidprofil egyik részeként kéri. A teljes lipidprofilhoz a páciensnek éhgyomorral kell a vizsgálatra mennie, azaz a vérvételt megelőzően legalább 12 órán át nem ehet. Ha a páciens már evett, csak a koleszterin- és HDL-koleszterin-eredmény használható fel a kockázatbecsléshez.

Mit jelent az eredmény?
A magas HDL jobb, mint az alacsony HDL. A laboratóriumok rendszerint a mért értékeket közlik. Ha a HDL kevesebb, mint 1,04 mmol/l, a szívbetegség kockázata megnő. A kívánatos HDL-szint magasabb, mint 1,04 mmol/l, ekkor a szívbetegség kockázata átlagos. Az 1,55 mmol/l-t meghaladó HDL-koncentráció jó szintet jelent; ekkor a szívbetegség kockázata az átlagosnál kisebb.

Vannak laboratóriumok, amelyek a koleszterin/HDL-koleszterin hányados értékét (is) közlik. A hányadost úgy kapják, hogy a koleszterin értékét elosztják a HDL-koleszterin értékével. Például, ha a koleszterin koncentrációja 6,0 mmol/l, a HDL-é pedig 1,5 mmol/l, a hányados 4 (vagy másképpen 4:1). A kívánatos hányadosérték az 5 (5:1) alatti, az optimális érték 3,5 (3,5:1). Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség ajánlása szerint a hányados helyett célszerűbb a koleszterin és HDL-koleszterin mért értékeit közölni, mivel ezek hasznosabbak a páciens kezelésének megtervezéséhez.

Mit kell még tudnom?
A HDL-koleszterint akkor célszerű mérni, amikor az egyén egészséges. A vér koleszterinszintje akut betegségek, közvetlenül szívinfarktus vagy stresszfolyamat (pl. műtét vagy közlekedési baleset) után időlegesen alacsony. Bármilyen betegséget követően legalább 6 hetet kell várni, és csak ezt követően érdemes elvégezni a koleszterinmeghatározást.

Terhesség alatt a HDL-koleszterin-szint változhat. Szülés után legalább hat hetet kell várni, amíg a koleszterint érdemes meghatározni.

Gyakori kérdések

1. Milyen kezelés ajánlott alacsony HDL-szint esetén?

Az alacsony HDL emelése önmagában általában nem képezi a kezelés célját. Néhány gyógyszer az LDL csökkentésekor emeli a HDL-szintet, nem jellemző azonban, hogy ezeket a gyógyszereket kizárólag az alacsony HDL-szint miatt írná fel az orvos. Mivel a dohányzás csökkentheti a HDL-szintet, a dohányzás abbahagyása (ha Ön dohányos) jó módja a HDL-szint emelésének. A másik jó lehetőség a HDL emelésére a fizikai aktivitás növelése. Egyes megfigyelések szerint a kismértékű alkoholfogyasztás is emeli a HDL-szintet, de ennek hasznosságára vonatkozóan ellentmondásosak a vélemények. A legtöbb orvos nem ajánlja az alkoholfogyasztás növelését a HDL-koleszterin-szint emelésére.

2. A HDL-szintem magas. Jelent ez valami problémát?
Nem, a magas HDL-koncentráció nagyon jó. Általánosságban: annál jobb, minél magasabb a HDL-szint.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.