Más néven
TG
TRIG
Hivatalos név
Trigliceridek meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Felméri a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A rendszeres orvosi vizsgálat során a lipidprofil részeként, vagy ha Önt magas triglicerid szint miatt kezelik.

Milyen mintára van szükség?

A könyökhajlati vénából vagy ujjbegyből vett vérmintára. (Vénás vér esetén piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

A jelenlegi ajánlások éhezés utáni mintavételt javasolnak. A mintavételt megelőző 9-12 órában csak vizet szabad inni és a megelőző 24 óra során tilos alkoholt fogyasztani. Orvosa azonban dönthet úgy, hogy mégsem szükséges éheznie a vizsgálat előtt. Mindenkor az adott orvosi utasítást kövesse és a vérminta levételekor közölje, hogy éhezett-e vagy sem.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
Ez a teszt a trigliceridek mennyiségét méri az Ön vérében. A szervezet triglicerid formájában tárolja a zsírt. A legtöbb triglicerid a zsírszövetben található. Bizonyos mennyiségű  triglicerid a vérben kering, hogy az izmok munkájához energiát biztosítson. A táplálék elfogyasztását követően extra trigliceridek találhatók a vérben amikor is a bél a zsiradékot a zsírszövetbe küldi tárolásra. A trigliceridtesztet éhgyomorra kell elvégezni, amikor ön koplal és az előző étkezésből eredően nincsenek jelen extra trigliceridek.

Hogyan történik a mintavétel?
A trigliceridteszthez vérminta szükséges. Leggyakrabban a vérmintát a könyökhajlati vénába szúrt tűvel veszik. Néha a triglicerideket egy csepp vérmintát használva mérik, amelyet az ujjbegy megszúrásával nyernek. Az ujjbegymintát általában akkor alkalmazzák, ha lipidprofilt (koleszterin, HDL, LDL és TG) mérnek egy hordozható eszközön pl. egy egészségügyi bemutatón.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A trigliceridvérteszt rendszerint a lipidprofil részét képezi, és arra alkalmazzák, hogy a szívbetegség kialakulásának kockázatát felmérjék. Ha Ön diabéteszes, akkor különösen fontos, hogy bármilyen lipidtesztelés részeként a triglicerideket is megméresse, mivel ha a vércukorszint szabályozatlan, akkor a trigliceridek szintje is jelentősen megnövekedik.

 

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A lipidprofilokat, beleértve a triglicerideket is, ajánlják rutintesztként, hogy felmérjék a szívbetegség kockázatát egészséges felnőttekben. A trigliceridekre vonatkozó tesztet ritkán rendelik magában, mivel a szívbetegség kockázata főleg a koleszterinszinten alapul (lásd koleszterin, HDL, LDL) és nem a triglicerideken. Ugyanakkor, ha úgy találják, hogy a triglicerid szintjei magasak és ezzel kezelik önt, akkor trigliceridtesztet rendelnek, hogy megnézzék, vajon a kezelés hatott-e.

 

Mit jelent az eredmény?
Az éhhomi trigliceridek normál szintje kevesebb, mint 150 mg/dl (1,70 mmol/l). Az szokatlan, hogy magas trigliceridszintje legyen, magas koleszterinszint nélkül. A legtöbb szívbetegség kockázati kezelése az LDL-koleszterin-szint csökkentését veszi célba. Ugyanakkor az LDL-koleszterin-szint csökkentésére szolgáló kezelések különbözhetnek attól függően, hogy a trigliceridek szintje magas vagy normális.

Ha a trigliceridek szintje nagyon magas (magasabb mint 1000 mg/dl [11,30 mmol/l]), akkor ezeknél a pácienseknél hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának kockázata van jelen. A trigliceridek csökkentésére irányuló kezelést minél hamarabb el kell kezdeni.

 

Mit kell még tudnom?
A tesztet éhgyomorra kell elvégezni. 12-14 órával a teszt előtt már csak víz fogyasztása megengedett. Továbbá a teszt előtti 24 órán keresztül alkoholt nem szabad fogyasztani.

Ha Ön diabéteszes és szabályozatlan a vércukra, akkor a trigliceridek szintje nagyon magas lehet.

Étkezés hatására a trigliceridek szintje drámaian megváltozik, az étkezést követő pár órával az éhomi szint akár 5-10-szeresére megnőhet. Az éhomi szintek is napról napra változhatnak. Ezért a különböző napokon mért éhomi triglicerid szintek mérsékelt változása nem tekinthető abnormálisnak.

Gyakori kérdések

1. Milyen típusú diéta a legjobb az optimális trigliceridszinthez?
Mivel a trigliceridek a zsír keringő formái, így azt gondolhatja, hogy a magas zsírtartalmú étrend emeli és az alacsony zsírtartalmú étrend csökkenti a triglicerideket. Ugyanakkor a szénhidrátok tűnnek a trigliceridek legfontosabb étrendi befolyásolójának. A magas szénhidráttartalmú étrend, különösen a cukor, megnövekedett trigliceridszinthez vezet.

 

2. Milyen gyógyszeres kezeléseket ajánlanak a szabályozatlan trigliceridszintre?
Sok emberben a szabályozatlan triglicerideket egyéb betegségek okozzák – mint pl. a diabétesz, elhízás, veseelégtelenség vagy az alkoholizmus. Ezért a kezelési stratégia az elsődleges ok kezelését célozza meg. Amikor a magas triglicerideket nem más rendellenesség okozza, akkor igen gyakran a magas koleszterinnel együtt található. A kezelést mind a koleszterin, mind a trigliceridek csökkentésére irányítják. Ha a diéta nem használ, akkor általában a gyógyszeres kezelés ajánlott.

3. Segít-e a fizikai tréning a trigliceridszint szabályozásában? Igen. A fizikai tréning jelentős segítség a trigliceridek csökkentésében és a HDL emelésében (amely csökken, ha a trigliceridek megnövekednek). A fizikai tréning segít a diabéteszeseknek az inzulin iránti igényük minimalizálásában is. A tréninggel bekövetkező metabolikus változások tükrözik a szervezet szöveteinek jobb energiafelhasználását. Még súlycsökkenés nélkül is, a tréning csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet is, miközben emeli a HDL-koleszterin szintjét.

4. Tudom-e otthon monitorozni a trigliceridszintet?
Jelenleg nincs olyan termék, amellyel lehetőség lenne a trigliceridek otthoni monitorozására.

5. Mi az a VLDL és milyen kapcsolatban van a trigliceriddel? A „Very Low Density Lipoprotein” (VLDL) a három fontos lipoproteinrészkecske egyike. A másik kettő a „High Density Lipoprotein” (HDL) és a „Low Density Lipoprotein” (LDL). Ezen részecskék mindegyike koleszterin, fehérje és triglicerid keverékét tartalmazza, de változó mennyiségben, amely egyedileg jellemző az egyes részecskékre. Az LDL tartalmazza a legnagyobb mennyiségű koleszterint. A HDL tartalmazza a legnagyobb mennyiségű fehérjét. A VLDL tartalmazza a legnagyobb mennyiségű trigliceridet. Mivel a VLDL tartalmazza a legnagyobb mennyiségű keringő trigliceridet, és mivel a különböző részecskék összetétele viszonylag állandó, ezért lehetséges a VLDL-koleszterin-szint becslése a triglicerid értékének (mg/dl-ben) 5-tel való osztásával. Jelenleg nincs egyszerű, közvetlen módja a VLDL-koleszterin mérésének, ezért a trigliceridekből kalkulált becslést alkalmazzák a legtöbb esetben. Ez a számítás nem használható, ha a trigliceridszint 400 mg/dl-nél magasabb.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.