A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 14.08.2017.

Mt nevezünk szívbetegségnek?

A szívbetegség egy általános kifejezés, amelyet olyan akut vagy krónikus belgyógyászati állapotokhoz sorolnak, amelyek érintik a szívet (is).
A betegségek leírása előtt célszerű röviden áttekinteni a szív felépítését:
A szív a mellkas bal felében helyezkedik el, speciális izomszövetből álló, ököl nagyságú szerv, amely folyamatosan pumpálja a vért, akár 100,000-szer is ütve egy nap. A vér, amelyet a szív mozgat, szállítja az oxigént, a tápanyagokat, a szén-dioxidot, és egyéb bomlástermékeket a szervezetben. A szív gondoskodik a saját vérellátásáról a coronaria artériákból és vénákból álló hálózaton keresztül. A szív endokrin szervként is működik, olyan hormonokat termel, mint például az atrial natriuretikus peptid (ANP), és a B-típusú natriuretikus peptid (BNP), amelyek összehangolják a szív működését a véredényekkel, és a vesével.

Belsejét tekintve a szív alapvetően üreges. Függőlegesen egy sövény által két félre osztott, és mindegyik félben két belső üreg van: felül egy pitvar, és alul egy kamra. A vénás vér a szív jobb oldalán, a jobb pitvaron keresztül lép be, és a jobb kamra által pumpálódik a tüdőbe. Az oxigenizált vér a tüdőből a bal pitvarba lép be, és a bal kamrán keresztül pumpálódik az artériákba, amelyek a test egészébe szállítják az oxigéndús vért. Négy szívbillentyű szabályozza a vér áramlásának irányát a szíven keresztül. A billentyűk nyitódása és záródása adja a szív a jellegzetes "bú-tup" dobbanási hangját.
A szívizomzatot magát myocardiumnak nevezik. A szív üregeinek és billentyűinek a bélése egy hártya, amelyet endocardiumnak hívnak. A szív külseje tokba van zárva, ez a pericardium, egy réteges hártya, amelynek a külső oldala rostos, a belső oldala pedig savós (folyadékot kiválasztó). A pericardium védőgátat képez a szív körül, és hozzájárul ahhoz, hogy a szívverések gyakorlatilag súrlódásmentes környezetben történjenek.

Egy betegség érintheti a szív szerkezetét, funkcióját, - de általában mindkettőt. Bármi, ami a szív károsodását idézi elő, csökkenti a hatékonyságát, azt a képességét, hogy ellássa a töltési és a pumpafunkcióját, oxigén-ellátási feladatát, ezzel megszűntetve az összehangolt kapcsolatot a szív, a vese, és a véredények között. Ennek következményeként nem csak a szív károsodik, de a szervezet más része is.

A szívbetegségek az alábbiakat okozhatják:

 • Arrhythmiát (szabálytalan szívverés)
 • Embolizációt (Az eredeti helyéről elsodródott véralvadék érelzáródást okoz, mely az artériák vérforgalmának akadályoztatását eredményezi
 • Tágulatot (az üregek feszülése, melyet az okoz, hogy a megnövekedett nyomás miatt a belsejük nagyobbá válik)
 • Hypertrophiát (a szív falának a fokozott megvastagodása, mely az üregek méretének és a szívfal rugalmasságának csökkenéséhez vezet)
 • A szív képtelen lesz kielégíteni a megnövekedett oxigénigényt, és a fizikai tevékenység során keletkezett bomlástermékeknek az eltávolítását 
 • Elégtelen összehúzódást (nem lesz teljes a kiürítés, és a feltöltés)
 • Fájdalmat, mely gyakran ischaemia miatt jön létre (az elegendő mennyiségű oxigén hiánya a csökkent véráramlás miatt)
 • Regurgitátiót (a vér visszaáramlása, előidézve egy emelkedett nyomást a tüdő, és a máj véredényeiben)
 • Stenosist (a szív nyílásainak a beszűkülése)
 • Szöveti elhalást (az oxigénhiány miatti maradandó szövetkiesés, mely hegesedéshez vezet)

A szívbetegségeket az alábbi okok idézhetik elő:

 • Alkoholfogyasztás
 • Anabolikus szteroidok alkalmazása 
 • Atherosclerosis (érelmeszesedés)
 • Autoimmun állapotok
 • Bakteriális fertőzések
 • Kokainhasználat
 • Veleszületett rendellenességek (már a születéskor jelentkezik)
 • Diabetes
 • Mértéktelen táplálkozás, magas zsír- és koleszterin tartam
 • Magasvérnyomás
 • Sérülés, vagy trauma
 • Ülő életmód
 • Dohányzás 
 • Pajzsmirigy működési zavar (alul, illetve túlműködés)
 • Toxinok, mint a higany, és néhány kemoterápiás szer, (pl. HIV/AIDS kezelésére használt gyógyszerek) 
 • Vírusos fertőzések

Gyakori szívbetegségek 

Coronarias szívbetegség (CHD), és artéria coronaria  betegség (CAD), amelyek a leggyakoribb formái a szívbetegségnek. Általában szisztémás cardiovascularis betegségnek (CVD-nek) a része – a szívben, valamint az egész test területén az artériáknak létrejön a szűkülete a túl sok ideig tartó zsírtartalmú plakkoknak a felszaporodása miatt (atherosclerosis). Ez a szűkület jelentősen megszabhatja az artériák által szállított vér mennyiségét, és lecsökkentheti a szövetek oxigénellátottságát.. A szívben ez terhelésre jelentkező intermitáló anginát (mellkasi fájdalom) okozhat. A szívrohamnak (miokardiális infarktus), vagy egyéb akut koronária-szindrómának a fő okai a labilis, leváló plakkok.

Szívelégtelenség, (ide sorolva a veleszületett szívelégtelenséget (CHF) is), mely során csökken a szív hatékonysága a vérkeringést illetően, és kevésbé lesz képes teljesen feltölteni és kiüríteni az üregeket. Ennek eredményeként a vér visszamarad a lábakban,  lábfejekben, kezekben, tüdőben, valamint a májban, melynek révén ödéma, fulladás, kimerülés következik be. A szívelégtelenség lehet veleszületett, illetve kialakulhat egy fertőzést vagy egy szívrohamot követően. Szívbetegséget okozhat még cukorbetegség, magasvérnyomás, atherosclerosis, és hyperthyreosis is. A szívelégtelenség lehet akut, átmeneti, krónikus, vagy progrediáló (folyamatosan előrehaladó folyamat).

Cardiomyopathia a szív izomzatának a rendellenessége. Lehet veleszületett, vagy a szívnek külső hatásra, vagy toxinokra adott válasza. Ilyenkor a szívnek egy vagy több ürege kitágulhat, a szív ürege megnagyobbodik, illetve a szívizomzat megvastagodik, hypertrophia alakul ki. A cardiomyopathia lehet korlátozó tényező is, csökkentve a kamrák falainak a rugalmasságát. Ezt a kórképet okozhatja túlzott mértékű alkoholfogyasztás, dohányzás, kokainhasználat, toxinokkal, (például ólommal vagy higannyal) történő expozíció, magasvérnyomás, vagy kialakulhat a tüdőt károsító betegség (pl. cysticus fibrosis) miatt is. Létrejöhet még a billentyűk működési zavara miatt, de előfordulhat az is, hogy az ok idiopathias (ismeretlen eredetű).

Pericardialis betegség a szívet körülvevő zsáknak a rendellenessége. Kialakulhat bakteriális vagy gombás fertőzés miatt, okozhatja még trauma, autoimmun folyamat, daganat vagy korábbi szívroham. A pericardium fertőzései kezelés nélkül gyorsan súlyossá válhatnak. A pericarditis a pericardiumnak a gyulladása, mely egy fokozott súrlódási "egyenetlenséget", valamint mellkasi fájdalmat idéz elő.

Veleszületett szívbetegség, amely a magzati fejlődés során jön létre, potenciálisan a szív bármely részét érintheti. A működési zavar mértéke attól függ, hogy milyen formát ölt a rendellenesség, és milyen változást idéz elő a szív alakjában, felépítésében és funkciójában.

Endocarditis, a szív belsejét és a szívbillentyűket borító hártya gyulladása. Okozhatja egy mikroorganizmus által történt fertőzés, vagy egy autoimmun folyamat. Ha fertőzés miatt jön létre, akkor gyakran nehéz kezelni.

A szívbillentyű elváltozásai különböző működési zavarokat okozhatnak:

 • Regurgitatio (a vér visszaáramlása)
 • Prolapsus (a szívbillentyű egy része a pitvarba nyúlik, megakadályozva a szoros záródást, mely regurgitátióhoz vezethet, és fokozza az endocarditisre való hajlamot)
 • Stenosis (a nyílások szűkülete, amely érintheti a véráramlás sebességét)

 

Felhasznált forrásmunkák:

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

 

Magyar nyelven további információ olvasható a http://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/3080/bakterialis-endocarditis, http://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/1523/a-szivburokgyulladas-(pericarditis), http://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/282/a-szivelegtelenseg-es-tunetei, http://www.webbeteg.hu/aloldal/szivinfarktus, http://www.webbeteg.hu/cikkek/szivinfarktus/2573/a-noi-szivinfarktus-es-tunetei, http://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/4467/a-szivizombantalom-(cardiomiopatia)-tipusai-es-tunetei, http://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/265/szivritmuszavarok-(arrhythmia), http://www.webbeteg.hu/cikkek/gyermekgyogyaszat/5559/szivzorej oldalakon. 

 

S1
Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

S2
Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

S3
(2003 October 2, Updated). Facts About Coronary Heart Disease [94 paragraphs]. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) [On-line information]. Available FTP: http://www.nhlbi.nih.gov/health/public/heart/other/chdfacts2.htm

S4
Toscano, J. (2003 March 11, Updated). Angina: A Patient Guide [37 paragraphs]. HeartInfo.org [On-line Patient Guide]. Available FTP: http://www.heartinfo.org/ms/guides/3/main.html

S5
(1994) When You Need to Have a Stress Test: A Patient Guide [14 paragraphs]. HeartInfo.org [On-line Patient Guide]. Available FTP: http://www.heartinfo.org/ms/guides/23/main.html

S6
(2001 August 31). Angioplasty: A Patient Guide [37 paragraphs]. HeartInfo.org [On-line Patient Guide]. Available FTP: http://www.heartinfo.org/ms/guides/17/main.html

S7
Cardiac Catheterization: A Patient Guide [23 paragraphs]. HeartInfo.org [On-line Patient Guide]. Available FTP: http://www.heartinfo.org/ms/guides/8/main.html

S8
Toscano, J. (2003 March 11). Cardiac Enlargement: A Patient Guide [28 paragraphs]. HeartInfo.org [On-line Patient Guide]. Available FTP: http://www.heartinfo.org/ms/guides/4/main.html

S9
(2001 August 28). Congestive Heart Failure: A Patient Guide [22 paragraphs]. HeartInfo.org [On-line Patient Guide]. Available FTP: http://www.heartinfo.org/ms/guides/18/main.html

S10
Mayo Clinic Staff (2003 May 29). Chest X-rays: Helping detect heart and lung conditions [19 paragraphs]. MayoClinic.com [On-line information]. Available FTP: http://www.mayoclinic.com/invoke.cfm?id=HB00019

S11
Cardiovascular Disorders, [General] [7 paragraphs]. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy, Section 16, Chapter 202. Coronary Artery Disease [On-line information]. Available FTP: http://www.merck.com/mrkshared/mmanual/section16/chapter202/202a.jsp

S12
Congenital Anomalies [40 paragraphs]. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy. Section 19. Pediatrics, Chapter 261. [On-line information]. Available online

S13
Infective Endocarditis [29 paragraphs]. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy. Section 16. Cardiovascular Disorders, Chapter 208. Endocarditis [On-line information]. Available online

S14
What is Heart Failure [65 paragraphs]. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) [On-line information]. Available FTP: http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/Hf/HF_All.html

S15
What is Coronary Artery Disease [50 paragraphs]. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) [On-line information]. Available FTP: http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/Cad/CAD_All.html

S16
What is a Heart Attack? [47 paragraphs]. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) [On-line information]. Available FTP: http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/HeartAttack/HeartAttack_All.html

S17
A.D.A.M., Updated (2003 February 27, Updated). Heart disease [3 paragraphs]. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available FTP: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000147.htm

S18
Robert H. Christenson, Ph.D., DABCC, FACB. Professor of Pathology, Professor of Medical and Research Technology Director, Rapid Response Laboratories, University of Maryland School of Medicine, Baltimore, Maryland.

Kapcsolódó idegennyelvű adatbázisok:

Personal Cholesterol Test Scheduling Reminder
National Heart Attack Alert Program

HeartInfo.org

National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI): Heart and Vascular Diseases

NHLBI, National Cholesterol Education Program: Live Healthier Live Longer

MedlinePlus Medical Encyclopedia: Heart disease

Theheart.org - an online journal of current information on cardiology and emergency medicine

Cleveland Clinic Heart Center: Heart Guide