Más néven
LpPLA2;
Lp-PLA2 aktivitás teszt;
PLAC
PAF-AH;
Platelet-activating Factor Acetylhydrolase;
Hivatalos név
Lipoprotein-asszociált foszfolipáz A2
A cikk utoljára módosult: 01.10.2018.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Annak a meghatározására, mekkora Önnél a szív- és érrendszeri betegség (CVD), így a koszorúér-betegség (CHD), és az iszkémiás  stroke kialakulásának a kockázata.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor a kezelőorvos szerint Önnél közepes vagy magas a CVD kialakulásának, vagy az iszkémiás  stroke bekövetkeztének a kockázata; amikor a családban halmozottan előfordult CVD vagy CHD.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Nincs speciális teendő.

Accordion Title
Vizsgálati minta
 • Mit vizsgálunk?

  A lipoprotein-asszociált  foszfolipáz A2 (Lp-PLA2) egy olyan enzim, ami valószínűleg szerepet játszik az érfalak gyulladásában és amiről úgy gondolják, hogy elősegíti az érelmeszesedést (ateroszklerózist). A teszt a vérben az Lp-PLA2 mennyiségét és aktivitását méri.

  A közelmúltban néhány vizsgálat kimutatta, hogy az Lp-PLA2 a szív- és érrendszeri betegség (CVD), így a koszorúér-betegség (CHD), és az iszkémiás  stroke független kockázati tényezője. Ezekben a vizsgálatokban az Lp-PLA2 szintje – egyéb kockázati tényezőktől függetlenül – a CHD-val és iszkémiás  stroke-kal diagnosztizált betegek jelentős részénél magasabb volt. Az eredmények alapján ez a viszonylag új teszt, mint a növekvő számú szívbetegség kockázati marker egyike, potenciálisan segíthet annak a meghatározásában, mekkora valakinél a CVD kialakulásának a kockázata.

  A Centers for Disease Control and Prevention intézet adatai szerint a CVD az Egyesült Államokban évente több halált okoz, mint bármely más betegség. A CHD és az iszkémiás  stroke egyaránt azzal függ össze, hogy a verőerekben instabil zsíros plakkok rakódnak le, amelyek az erek szűkületéhez és elzáródásához vezetnek és szívinfarktust vagy agykárosodást okoznak. Mindkét állapottal összefüggésben számos különböző kockázati tényezőt azonosítottak. Ilyen a magas vérnyomás, a diabetesz, a metabolikus szindróma, a dohányzás, az elhízás, a magas koleszterin szintek, az emelkedett LDL (alacsony-sűrűségű  lipoprotein, a „rossz” koleszterin), és csökkent HDL (magas-sűrűségű  lipoprotein, a „jó” koleszterin").

  Számos olyan betegnél kialakul végül a CVD, akinél egy vagy több általánosan elismert kockázati tényező jelen van; a betegek egy jelentős részénél, akiknél szintén kialakul a CVD, viszont a kockázati faktorok közül csak kevés van jelen vagy ezek teljesen hiányoznak. Ezért a kutatók olyan további markereket keresnek, amelyekkel a fokozott CVD-kockázatnak kitett betegek nagyobb része azonosítható.

  A fent felsorolt hagyományos kockázati tényezőkön túl úgy vélik, hogy a CVD kialakulásának az általános kockázatát emeli a kisfokú krónikus  szisztémás gyulladás és az érfal (vaszkuláris) gyulladás. A szisztémás gyulladást a hs-CRP teszt jelzi; magas szintek esetén emelkedett a CVD kockázata. Az Lp-PLA2 teszt az érfali gyulladással van kapcsolatban; magas szintek esetén úgy vélik, hogy nő a szív- és érrendszeri események, így a szívinfarktus vagy a stroke esélye.

 • Hogyan történik a mintavétel?

  A vérmintát a könyökhajlat egyik vénájába vezetett mintavételi tűn keresztül veszik.

  MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdéseVérvétellel kapcsolatos tanácsokHogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

  Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

 • Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

  A vizsgálathoz nincs szükség speciális előkészületre.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Mire való a vizsgálat?

  Néha az Lp-PLA2 tesztet is felhasználják arra, hogy valakinél meghatározzák a koszorúér-betegség (CHD) vagy az iszkémiás  stroke kialakulásának a kockázatát.

  Úgy gondolják, hogy az Lp-PLA2 egy olyan enzim, ami szerepet játszik az érfalak gyulladásában és elősegíti az érelmeszesedés (ateroszklerózis) kialakulását. A közelmúltban egyes vizsgálatok kimutatták, hogy az Lp-PLA2 a szív- és érrendszeri betegség (CVD), így a koszorúér- betegség (CHD), és az iszkémiás  stroke független kockázati tényezője.

  A vizsgálatot általában olyan személyek kivizsgálása során használják, akiknél a CHD vagy a stroke kockázata közepes vagy nagy mértékben emelkedett és akinél egy vagy több hagyományos kockázati tényező van jelen. Például kérhetik akkor, ha valakinek normális vagy minimálisan emelkedett a vérzsírszintje, a vérnyomása a normális felső határa közelében (határérték hipertóniás) jár, vagy metabolikus szindrómája van.

  Az Lp-PLA2 tesztet néha a hs-CRP teszttel együtt kérik, hogy értékeljék, mekkora valakinél a CVD-kockázatot jelentő általános gyulladás mértéke. A hs-CRP-től eltérően azonban az Lp-PLA2 teszt eredményét nem befolyásolják azok a CVD-től eltérő állapotok, melyek általános gyulladást tudnak kiváltani; így akkor is értékelhető az eredmény, ha valaki egy gyulladásos betegségben, például ízületi gyulladásban szenved.

  Az Lp-PLA2 viszonylag új teszt, amit nem kérnek gyakran. Teljes klinikai értékét még pontosan meg kell határozni. Az eredmény kiegészítő információt nyújthat, ez nem helyettesíti a koleszterinszint és egyéb vérzsírszint-vizsgálatok végzését.

  Egyes kutatók azt vizsgálják, hogy az Lp-PLA2 szinteket csökkentő kezelés csökkenti-e a CHD és az iszkémiás  stroke kockázatát. Ha kiderül, hogy a CVD és a stroke kockázata csökken az Lp-PLA2 szint csökkentésével, akkor az Lp-PLA2 tesztet is gyakrabban kérik és használhatják a beteg terápiára adott válaszának a figyelemmel követésére.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Az Lp-PLA2 egy viszonylag új teszt, amit nem kérnek gyakran. Egyes orvosok egyéb szívbetegség kockázati markerekkel együtt kérik; akkor, ha valakinek a családjában sok a CHD, metabolikus szindrómája van és/vagy úgy vélik, hogy a nála a CHD vagy iszkémiás  stroke kockázata közepes vagy emelkedett.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A számottevően emelkedett Lp-PLA2 szint azt jelzi, hogy valakinél nagyobb a CHD vagy az iszkémiás  stroke kialakulásának a kockázata és így a beteg általános kockázatára vonatkozóan az orvos számára kiegészítő további információt ad.

  A teszt nem mutatja ki a CHD-t vagy az iszkémiás  stroke-ot; csak a kockázatot jelzi. Sok embernél, akiknél emelkedett a szint, nem alakulnak ki ezek a betegségek; míg vannak olyanok, akik normál szint mellett is betegek lesznek.

 • Mit kell még tudnom?

  Bár a közelmúltban végzett vizsgálatok alapján az Lp-PLA2 hasznos a CHD  és az iszkémiás  stroke kockázatának az értékelésében, klinikai használhatóságát még meg kell határozni.

  Az Lp-PLA2 nem érhető el általánosan. A legtöbb esetben a vérmintát referencia laboratóriumba küldik és az eredmények néhány napon belül készülnek el.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mennyire halálos a stroke?

  Az American Stroke Association szervezet szerint a  stroke az Egyesült Államokban a negyedik leggyakoribb halálok és a mozgáskorlátozottság vezető oka. A stroke-os esetek 80%-s iszkémiás (érelzáródás miatt következik be).

 • Mindenkinél el kell végezni az Lp-PLA2 vizsgálatot? 

  A vizsgálatot a főbb egészségügyi szervezetek aktuálisan nem ajánlják vagy javallják az általános populáció számára szűrésként vagy elsődleges szívbetegség kockázati markerként. Kezelőorvosa segít eldönteni, melyek azok a tesztek, amelyek alapján a CVD kialakulásának a kockázata a legjobban meghatározható, és tájékoztatja Önt, milyen módon tudja az életmódja megváltoztatása révén csökkenteni a kockázatát.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.