Más néven
Szérum-Fe
Hivatalos név
Szérumvas
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 03.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Annak meghatározására, hogy a vérben a vas koncentrációja normális-e.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor orvosa úgy ítéli meg, hogy túl kevés vagy túl sok vas található az Ön vérében. Az alacsony vaskoncentráció vérszegénységet okozhat és legtöbbször hosszú ideje fennálló vagy erős vérzés, terhesség, gyors növekedés (gyermekekben) és ritkán hiányos táplálkozás miatt alakulhat ki. A magas vasszint öröklött betegség, többszörös vérátömlesztés és ritkán túl nagy adag vas elfogyasztása (általában gyermekek esetében) következtében jöhet létre.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Lehetséges, hogy a mintavétel előtt 12 órán át éheznie kell; ebben az esetben csak vizet ihat.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A direkt szérumvas-vizsgálatkor a vérből közvetlenül megmérik a vas koncentrációját. A vas nélkülözhetetlen nyomelem. Szükség van rá az egészséges vörösvértestek képzéséhez (a szervezeten belül ezek szállítják az oxigént) és néhány, különböző feladatot végrehajtó enzim felépítéséhez.

Mivel egyetlen önálló vizsgálat sem elfogadott a vashiány diagnosztizálására, ezért a szérumvasvizsgálattal egyidejűleg más vizsgálatokat is előírhatnak. A szérumvasvizsgálatot rendszerint a TVK-val (teljes vaskötő kapacitás) együtt rendelik, kivéve a vasmérgezés esetét, amikor is a TVK szükségtelen.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar egyik gyűjtőerébe (vénájába) bevezetett tűn keresztül vért vesznek.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

A Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A vasvizsgálat a transzferrin által hordozott vas mennyiségének mérésére használható. A transzferrin vasat szállít a belektől az azt felhasználó sejtekig. Vérszegénységben szenvedő betegek esetében a vasvizsgálat segíthet eldönteni, hogy a vérszegénység vashiány következtében jött-e létre. Abban is segíthet, hogy felismerjük, hogy a vérszegénység hátterében idült betegség áll.

A direkt vas- és a transzferrin szaturáció-vizsgálatok együttesen alkalmasak az örökletes hemokromatózis szűrésére. A College of American Pathologists (Amerikai Patológusok Szakmai Kollégiuma) ajánlásában szerepel minden 20 évnél idősebb személy hemokromatózis-szűrése, a vizsgálat és az időben megkezdett kezelés alacsony költségei miatt. Más szervezetek még nem ajánlják a szűrést, mivel még nem lehetséges annak megállapítása, hogy a kóros gén hordozói közül kikben fognak megjelenni a tünetek és alakul ki szervkárosodás és kikben nem. Jelenleg is számos tanulmány folyik a megfelelő szűrési stratégia kidolgozására, annak érdekében, hogy meghatározzák a szűrés időpontját és módját.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A vasvizsgálatokat nem végzik el rutinszerűen. Kóros hemoglobin- és hematokritszintek esetében azonban a vasvizsgálatok igen hasznosak lehetnek a vérszegénység okának a felderítésében. A vasvizsgálatok vashiány kezelése során arra is alkalmasak, hogy megállapítsuk, hogy a vas megfelelően felszívódik-e, illetve, hogy észleljük, ha már elegendő vas került bevitelre. A tesztet akkor is elvégezhetik, ha túl magas vasszint gyanúja merül fel. Hemokromatózisra utaló tünetek jelentkezésekor a vas vizsgálata a legmegfelelőbb a diagnózis megerősítésére. Azoknál a gyerekeknél, akik vastablettákat nyeltek le, a vasszint-meghatározás az egyetlen lehetőség a mérgezés súlyosságának megállapítására.

 

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

Az alacsony vaskoncentráció legtöbbször vashiány következménye, főleg ha a transzferrin és/vagy a TVK is magas. Idült betegségekben az alacsony vaskoncentrációhoz alacsony transzferrin és/vagy TVK tartozhat.
Magas szérumvas-koncentrációt többszörös vérátömlesztés, vasinjekciók, ólommérgezés, májbetegség vagy vesebetegség esetén láthatunk. A hemokromatózis a magas vaskoncentráció leggyakoribb oka.

 

Mit kell még tudnom?
A vasvizsgálathoz a mintát reggel, éhgyomorra kell levenni. A vizsgálatot megelőző 24 órában nem szabad vaspótló tablettákat szedni. A vas az ételekből és tablettákból gyorsan felszívódik és ennek következtében hamisan magas értékeket mérhetünk.

Magas vaskoncentráció alakulhat ki többek között az alábbi anyagok miatt: fogamzásgátló tabletták, ösztrogéntartalmú készítmények, vaspótló étrendi kiegészítők, nagy mennyiségű alkohol, metildopa, kloramfenikol.

Alacsony vaskoncentrációt okozhat többek között az ACTH (egy hormon), a kolchicin, a deferoxamin, a meticillin és a tesztoszteron.

Gyakori kérdések

1. A vashiány egyet jelent a vérszegénységgel? Mik a tünetei?
A vashiányos vérszegénység a vashiány legsúlyosabb formája. A vaskészletek kimerülése viszonylagos vashiányt jelent, és előfordul, hogy nincs semmilyen kihatása. Egyébiránt egészséges egyénben a tünetek a hemoglobin bizonyos szint (100 g/l) alá csökkenése előtt ritkán jelentkeznek. Az alacsony vaskészletek tünetei közé tartozik a fáradtság és a szapora szívverés.

A vaskészletek további kimerülésével az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

· Légszomj és szédülés

· Ha a vérszegénység súlyos, akkor angina (mellkasi szorító fájdalom), fejfájás, lábfájás léphet fel.

· Gyermekeknél tanuláskor a figyelem zavara.

· A vérszegénység általános tünetein túl hosszan tartó vashiányban megjelenhetnek bizonyos jellegzetes tünetek, ezek közé tartozik az égő érzés a nyelvben, „sima” nyelv (a nyelv ízlelőszemölcseinek sorvadása), a szájzug berepedezése, pica (sóvárgás szokatlan anyagok elfogyasztása után, mint például édesgyökér, kréta vagy agyag), kanál alakú kéz- és lábujjkörmök.

 

2. Melyek a szervezet vastúlterheltségének a jelei?
A leggyakoribb tünet a fájdalom, amelyet a vas általában ízületekbe történő lerakódása okoz. A tünetek közé tartozik még a kimerültség és energiahiány, a hasi fájdalom, a nemi vágy elvesztése és szívproblémák. Egyeseknek azonban nincsenek erre az állapotra utaló tüneteik.

 

3. Mely ételek tartalmazzák a legtöbb vasat?
Ha a laboratóriumi vizsgálatok vérszegénységre utalnak, akkor a helyes étrend segíthet. A vasban gazdag diétához jó választás többek között a sovány hús, máj, tojás, leveles zöldségek (spenót, kelbimbó, kelkáposzta, búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér és zabpehely. Ismert vashiányos vérszegénységben vagy terhesség és szoptatás alatt legtöbbször a vas tabletta formájában történő pótlására van szükség az ezekben az esetekben jelentkező többlet vasigény fedezésére.

4. Egy barátom azt mondta, túl sok vas bevitele is lehetséges – tényleg így van?
A vashiányt vagy a nagyon helytelen étrendet leszámítva, valószínűleg szükségtelen vaspótló étrendi kiegészítők (tabletták) szedése. Az ajánlottnál sokkal több vas bevitele hemosziderózis kialakulásához vezethet, a szérumvas-, és a szérumferritinszint megemelkedik. A hemokromatózis génjének hordozóiban a többlet vasbevitel gyorsabb vasfelhalmozódáshoz és a szervkárosodás ütemének felgyorsulásához vezethet.

 

5. A vashiányos vérszegénység gyorsan alakul ki, vagy hosszabb idő szükséges a létrejöttéhez?
A vashiányos vérszegénység fokozatosan fejlődik ki. Amikor a vas vesztés mértéke meghaladja a bélből felszívódó vas mennyiségét, először a vasraktárak használódnak fel. Ebben a szakaszban, a ferritin lecsökken, de a szérumvas és a TVK általában normális, és nem alakul ki vérszegénység. Ahogy a vashiány súlyosbodik, a szérumvas koncentrációja csökken, a TVK és transzferrin megemelkedik és a vörösvértestek kisebbekké és fakóbbakká (hemoglobin csökkenése miatt) válhatnak, de még mindig megfelelő számban állnak rendelkezésre. Hosszas vagy súlyos vashiány esetén vérszegénység fejlődik ki.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.