Más néven
Hct
Htk
PCV (Packed cell volume)
Hivatalos név
Hematokrit
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult:
15.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat anémia (vérszegénység, csökkent vörösvértest-mennyiség), polycytaemia (túl sok vörösvértest), vagy kiszáradás gyanújának felmerülésekor használható.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A  teljes vérkép része, amelyet több különböző ok miatt is elrendelhetnek.

Milyen mintára van szükség?

Vérminta szükséges, amelyet a kar egyik gyűjtőeréből (vénájából) vehetnek, esetleg ujjbegy- (gyermekek és felnőttek esetében) vagy sarokszúrással nyerhetnek (csecsemőktől).
Mivel a vizsgálat a vérkép részét képezi, ezért a mintát is úgy kell levenni, mint a vérkép meghatározásához. Azaz a vérmintánál meg kell akadályozni a bealvadást, ezért a vért EDTA-t tartalmazó (lila kupakos) csőbe veszik le. A levételt követően a csőben lévő vért alaposan azonnal át kell forgatni (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön!

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A hematokrit a vér sejtes alkotóinak arányát méri a teljes vértérfogathoz képest. Értékét százalékban vagy tizedes törtként adhatják meg. Például a 40%-os (0,40) hematokrit azt jelenti, hogy 100 milliliter vérben 40 milliliter vörösvértest található.

A hematokrit emelkedik, ha a vörösvértestek száma nő, vagy ha a plazma (a vér nem sejtek által alkotott része) térfogata csökken, mint például kiszáradás esetében. A hematokrit a normális tartomány alá eshet vérszegénységet jelezve ha a szervezetünkben kevesebb vörösvértest termelődik, fokozódik a vörösvértestek pusztulása, vagy ha szervezetünk vérzés következtében vért veszít.

A hematokrit tükrözi mind a vörösvértestek számát, mind azok térfogatát (MCV). Ha csökken a vörösvértestek térfogata, úgy csökken a hematokrit is, és viszont.

Hogyan történik a mintavétel?
A vizsgálathoz vérminta szükséges, amelyet kar egyik gyűjtőerébe (vénájába) bevezetett tűn keresztül vehetnek, esetleg ujjbegy- (gyermekek és felnőttek esetében) vagy sarokszúrással nyerhetnek (csecsemőktől).

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A vizsgálatot az alábbi esetekben használhatják:

  • vérszegénység (vörösvértest-mennyiség csökkenése)
  • polycythaemia (vörösvértestszám növekedése)
  • a vérszegénység, polycythaemia vagy kiszáradás kezelésre adott válaszának figyelemmel kísérése
  • vérátömlesztés szükségességének megállapítása, súlyos, tünetekkel járó vérszegénységben, és
  • az ilyen vérátömlesztések hatékonyságának vizsgálata

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A hematokrit a teljes vérkép része. Rendszeres időközönként ismételten rendelhetik több állapot miatt is, beleértve a:

  • a vérszegénység és a polycythaemia diagnosztizálását,
  • vérszegénységben a kezelés nyomon követését, 
  • kiszáradás utáni folyadékpótlást,
  • folyamatban lévő vérzés követését, súlyosságának megállapítását.
 • Mit jelent az eredmény?

  FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

  A csökkent hematokrit vérszegénységre utal, amelyet például vashiány vagy más hiánybetegségek is okozhatnak. További vizsgálatokra is szükség lehet, a vérszegénység pontos okának feltárására.

  Alacsony hematokrittal járó betegségek közé tartoznak továbbá még egyes vitaminok és nyomelemek hiánybetegségei, közelmúltbeli vérzés, májzsugor és a rosszindulatú daganatos betegségek.

  A magas hematokrit leggyakoribb oka a kiszáradás, ilyen esetben megfelelő folyadékpótlást követően a hematokrit normális szintre tér vissza. Mindamellett egy erythrocytosisnak nevezett állapotra is utalhat ez a fogalom a normálisnál nagyobb számú vörösvértestet jelöl. Ez csontvelői eltérés, vagy gyakrabban a tüdő nem megfelelő funkciójának kompenzálása következtében jöhet létre. (A csontvelőben több vörösvértest termelődik annak érdekében, hogy a test egészébe elegendő oxigén jusson el. Minden esetben, amikor a hematokrit tartósan magas szinten marad, az okot orvosi konzultáció keretében fel kell deríteni.

  Egyébként egészséges egyének esetében egészen addig nem merül fel vérátömlesztés végrehajtása, amíg a hemoglobin 80 g/l (8 g/dl) vagy a hematokrit 24% (0,24) alá nem csökken.

 • Mit kell még tudnom?

  Terhességben a hematokrit értéke enyhén csökken a testben található többletfolyadék miatt.

  Nagy magasságban élőkben is emelkedik a hematokrit így válaszol a szervezet az ilyen környezetben lévő csökkent oxigénkínálatra.

Gyakori kérdések

1. Hogyan kezelik a vérszegénységet?

A kezelés a vérszegénység típusától és okától függ. Szóba jöhet többek között a folsav, vitamin és vas pótlása, valamint a vörösvértest-átömlesztés.

2. Megmérhetem hematokrit szintemet otthonomban?

 Nem. Ehhez a vizsgálathoz képzett laboratóriumi személyzet szükséges.

3. Vannak olyanok, akiknél nagyobb a veszélye kóros hematokrit eredmény kialakulásának?

Idült betegségben (mint például reumatoid artritisz), a vér egyes öröklött betegségeiben szenvedőknek, valamint a rosszul tápláltaknak nagyobb az esélye rendellenesen alacsony hematokrit eredményre. A fogamzóképes korú nők átmeneti csökkenést tapasztalhatnak a menstruációs ciklus során és terhesség alatt, emellett náluk nagyobb eséllyel alakul ki alacsony hematokrit vashiány következtében.

 

Kapcsolódó oldalak

Laboratóriumi vizsgálatok

Vérkép

Betegségek és állapotok

 

Internetes oldalak magyarul

 

Internetes oldalak idegen nyelven

 

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
E-mail címe