Más néven
Hct
Htk
PCV (Packed cell volume)
Hivatalos név
Hematokrit
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 23.09.2022.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat anémia (vérszegénység, csökkent vörösvértest-mennyiség), polycytaemia (túl sok vörösvértest), vagy kiszáradás gyanújának felmerülésekor használható.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A  teljes vérkép része, amelyet több különböző ok miatt is elrendelhetnek.

Milyen mintára van szükség?

Vérminta szükséges, amelyet a kar egyik gyűjtőeréből (vénájából) vehetnek, esetleg ujjbegy- (gyermekek és felnőttek esetében) vagy sarokszúrással nyerhetnek (csecsemőktől).
Mivel a vizsgálat a vérkép részét képezi, ezért a mintát is úgy kell levenni, mint a vérkép meghatározásához. Azaz a vérmintánál meg kell akadályozni a bealvadást, ezért a vért EDTA-t tartalmazó (lila kupakos) csőbe veszik le. A levételt követően a csőben lévő vért alaposan azonnal át kell forgatni (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön!

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A hematokrit a vér sejtes alkotóinak arányát méri a teljes vértérfogathoz képest. Értékét százalékban vagy tizedes törtként adhatják meg. Például a 40%-os (0,40) hematokrit azt jelenti, hogy 100 milliliter vérben 40 milliliter vörösvértest található.

A hematokrit emelkedik, ha a vörösvértestek száma nő, vagy ha a plazma (a vér nem sejtek által alkotott része) térfogata csökken, mint például kiszáradás esetében. A hematokrit a normális tartomány alá eshet vérszegénységet jelezve ha a szervezetünkben kevesebb vörösvértest termelődik, fokozódik a vörösvértestek pusztulása, vagy ha szervezetünk vérzés következtében vért veszít.

A hematokrit tükrözi mind a vörösvértestek számát, mind azok térfogatát (MCV). Ha csökken a vörösvértestek térfogata, úgy csökken a hematokrit is, és viszont.

Hogyan történik a mintavétel?
A vizsgálathoz vérminta szükséges, amelyet kar egyik gyűjtőerébe (vénájába) bevezetett tűn keresztül vehetnek, esetleg ujjbegy- (gyermekek és felnőttek esetében) vagy sarokszúrással nyerhetnek (csecsemőktől).

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A vizsgálatot az alábbi esetekben használhatják:

  • vérszegénység (vörösvértest-mennyiség csökkenése)
  • polycythaemia (vörösvértestszám növekedése)
  • a vérszegénység, polycythaemia vagy kiszáradás kezelésre adott válaszának figyelemmel kísérése
  • vérátömlesztés szükségességének megállapítása, súlyos, tünetekkel járó vérszegénységben, és
  • az ilyen vérátömlesztések hatékonyságának vizsgálata

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A hematokrit a teljes vérkép része. Rendszeres időközönként ismételten rendelhetik több állapot miatt is, beleértve a:

  • a vérszegénység és a polycythaemia diagnosztizálását,
  • vérszegénységben a kezelés nyomon követését, 
  • kiszáradás utáni folyadékpótlást,
  • folyamatban lévő vérzés követését, súlyosságának megállapítását.
 • Mit jelent az eredmény?

  FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

  A csökkent hematokrit vérszegénységre utal, amelyet például vashiány vagy más hiánybetegségek is okozhatnak. További vizsgálatokra is szükség lehet, a vérszegénység pontos okának feltárására.

  Alacsony hematokrittal járó betegségek közé tartoznak továbbá még egyes vitaminok és nyomelemek hiánybetegségei, közelmúltbeli vérzés, májzsugor és a rosszindulatú daganatos betegségek.

  A magas hematokrit leggyakoribb oka a kiszáradás, ilyen esetben megfelelő folyadékpótlást követően a hematokrit normális szintre tér vissza. Mindamellett egy erythrocytosisnak nevezett állapotra is utalhat ez a fogalom a normálisnál nagyobb számú vörösvértestet jelöl. Ez csontvelői eltérés, vagy gyakrabban a tüdő nem megfelelő funkciójának kompenzálása következtében jöhet létre. (A csontvelőben több vörösvértest termelődik annak érdekében, hogy a test egészébe elegendő oxigén jusson el. Minden esetben, amikor a hematokrit tartósan magas szinten marad, az okot orvosi konzultáció keretében fel kell deríteni.

  Egyébként egészséges egyének esetében egészen addig nem merül fel vérátömlesztés végrehajtása, amíg a hemoglobin 80 g/l (8 g/dl) vagy a hematokrit 24% (0,24) alá nem csökken.

 • Mit kell még tudnom?

  Terhességben a hematokrit értéke enyhén csökken a testben található többletfolyadék miatt.

  Nagy magasságban élőkben is emelkedik a hematokrit így válaszol a szervezet az ilyen környezetben lévő csökkent oxigénkínálatra.

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.