Más néven
Teljes vaskötő kapacitás
Transzferrin
TIBC
Hivatalos név
Vaskötő kapacitás meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A szervezet vasszállító képességének megismerésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Amikor orvosa úgy ítéli meg, hogy különböző okok miatt túl kevés, vagy túl sok vas található az ön szervezetében. A vizsgálat ugyancsak segíthet a májfunkció és a tápláltság változásainak nyomonkövetésében.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges. (Piros [„natív”] vagy sárga kupakos [„géles”] csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Lehetséges, hogy a vizsgálat elvégzése előtt 12 órán át éheznie kell; ebben az esetben csak vizet ihat.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A TVK a vér teljes vasszállító képességét méri, és a transzferrin nevű fehérje vérben mérhető koncentrációjával mutat összefüggést. A transzferrin egy fehérje, amely vasionokat köt meg és szállít a keringésben. Főképp a májban termelődik, és szerepet játszik a vasfelszívódás szabályozásában. Jóllehet a TVK és a transzferrin két különböző vizsgálat, lényegében azonban ugyanazt mérik, ezért a legtöbb laboratóriumban csak az egyiket határozzák meg. Néhány laboratóriumban újabban mérik a nem telített (vasat nem kötött) transzferrin kötőhelyek vaskötő kapacitását is, ezt LVK-nak nevezik (latens vaskötő kapacitás, angolul UIBC). Ha ehhez az értékhez hozzáadjuk a szérumvasvizsgálat eredményét, akkor megkapjuk a TVK-t.


Hogyan történik a mintavétel?

A kar egyik gyűjtőerébe (vénájába) bevezetett tűn keresztül vért vesznek.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.A Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Gyakori kérdések

1. Miért mérik a laboratóriumok a TVK-t és nem közvetlenül a transzferrint?

Néhány laboratórium előnyben részesíti a transzferrinszaturáció (telítettség) közvetlen mérését. A TVK-t megkapjuk, ha az LVK-vizsgálat eredményéhez hozzáadjuk a szérumvasvizsgálat eredményét. A transzferrin egy fehérje, amelyik vasat szállít a májban található vasraktáraktól.

2. A transzferrin valóban mozgat vasat a szervezeten belül?

Igen. Minden gramm transzferrin 1,25 milligramm vasat képes megkötni, szállítani, és bejuttatni a sejtekbe.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.