Más néven
Hgb
Hivatalos név
Hemoglobin
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 23.09.2022.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat anémia (vérszegénység, csökkent vörösvértest-mennyiség) és erythrocytosis (túl sok vörösvértest) súlyosságának megállapítására, és ezekben a betegségekben a terápiára adott válasz megfigyelésére használható.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A teljes vérkép része, amelyet több különböző ok miatt is elrendelhetnek.

Milyen mintára van szükség?

Vérminta szükséges, amelyet a kar egyik gyűjtőeréből (vénájából) vehetnek, esetleg ujjbegy- (gyermekek és felnőttek esetében) vagy sarokszúrással nyerhetnek (csecsemőktől).

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

Ez a vizsgálat a hemoglobin (a vörösvértestekben található fehérje) mennyiségét méri, és jó jelzője a vér oxigénszállító képességének. A hemoglobin oxigént szállít a tüdőktől a sejtekhez. Ha valakinek a hemoglobinszintje alacsony, akkor lehet, hogy vérszegény. Ekkor szervezete nem jut elég oxigénhez, ami fáradtságot és gyengeséget eredményez.
A hemoglobinszint rendszerint emelkedik, ha a vörösvértestek száma nő. A hemoglobin a normális tartomány alá esik vérszegénységet jelezve ha a szervezetben kevesebb vörösvértest termelődik vagy fokozódik a vörösvértestek pusztulása, illetve ha a szervezet vérzés következtében vért veszít.

Hogyan történik a mintavétel?
A vizsgálathoz vérminta szükséges, amelyet a kar egyik gyűjtőerébe (vénájába) bevezetett tűn keresztül vehetnek, esetleg ujjbegy- (gyermekek és felnőttek esetében) vagy sarokszúrással nyerhetnek (csecsemőktől).

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Accordion Title
Vizsgálat
 • Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

  A hemoglobinmeghatározás szerves része az általános kivizsgálásnak. A vizsgálat használható:

  • vérszegénység (vörösvértest-mennyiség csökkenése) vagy polycythaemia (vörösvértestszám növekedése) súlyosságának meghatározására
  • a vérszegénység és polycythaemia kezelésre adott válaszának figyelemmel kísérésére
  • súlyos vérszegénységben segítségként vérátömlesztés szükségességének megállapításban
 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  A hemoglobin általában a nagyvérkép része (amelyet sok különböző ok miatt rendelhetnek, beleértve az általános kivizsgálást is). A vizsgálatot ismételten is elvégezhetik vérző, idült vérszegénységben szenvedő és polycythaemiás betegekben.

 • Mit jelent az eredmény?

  FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

  Felnőttekben a referenciatartomány kb.120180 g/l között van, de ez több tényezőtől függ (lásd feljebb). Normális feletti hemoglobinszintet okozhat:

  • kiszáradás,
  • a vörösvértestek túltermelődése a csontvelőben, 
  • súlyos tüdőbetegség, és 
  • néhány más betegség és állapot.
    

  A normális alatti hemoglobinszint vérszegénységhez vezethet, és legtöbbször az alábbiak okozhatják: 

  • vashiány, esetleg más vitamin vagy nyomelem hiánya, mint például: folsav-, B12-B6-vitamin-hiány
  • a hemoglobin öröklött eltérései, mint például sarlósejtes vérszegénység, talasszémiák
  • vörösvértestek más öröklött betegségei,
  • májzsugor, a máj hegesedése, 
  • nagy mennyiségű vérzés, 
  • a vörösvértestek túlzottan gyors pusztulása, 
  • vesebetegség, 
  • más idült betegség,  
  • csontvelői elégtelenség, aplasztikus anémia vagy a csontvelőt érintő daganatok.
 • Mit kell még tudnom?

  Normális terhességben a hemoglobin értéke enyhén csökken.

  A hemoglobin szintje naponta reggel 8 órakor tetőzik és legalacsonyabb este 8 órakor.

  Erős dohányosok hemoglobinszintje magasabb a nem dohányzók hemoglobinszintjénél.

  Nagy magasságban élőkben is emelkedik a hemoglobinszint a vörösvértestek számának növekedése miatt. A szervezet így válaszol az ilyen környezetben lévő csökkent oxigénkínálatra.

  Idősek és gyermekek hemoglobinszintje kis mértékben alacsonyabb.

Accordion Title
Gyakori kérdések

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.