Más néven
Differenciált fehérvérsejtszám (WBC)
Hivatalos név
Kvalitatív fehérvérsejtszám
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 27.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Mire való a vizsgálat?
Az immunrendszert érintő betegségek például fertőzések illetve a fehérvérsejtek betegségeinek például leukémiák diagnosztizálására használható.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A teljes vérkép része, amelyet több különböző ok miatt is elrendelhetnek.

Milyen mintára van szükség?

Vérminta szükséges, amelyet a kar egyik gyűjtőeréből (vénájából) vehetnek, esetleg ujjbegy- (gyermekek és felnőttek esetében) vagy sarokszúrással nyerhetnek (csecsemőktől).
A vérmintánál meg kell akadályozni a bealvadást, ezért a vért EDTA-t tartalmazó ("lila kupakos") csőbe veszik le. A levételt követően a csőben lévő vért azonnal alaposan át kell forgatni (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön!

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A fehérvérsejteknek öt típusa létezik: neutrofil, limfocita, monocita, eozinofil és bazofil, ezek funkciója más és más. A minőségi sejtszám megmutatja, hogy egymáshoz képest megfelelő arányban vannak-e jelen az egyes típusok, nem csökkent vagy növekedett-e valamelyik mennyisége, illetve hogy találhatóak-e éretlen sejtek a mintában. Az így nyert információ segíthet egyes, az immunrendszert érintő betegségtípusok diagnosztikájában.

A fehérvérsejtek a csontvelőben termelődnek, védik a szervezetet a fertőzésektől, segítik az immunrendszer működését. Fertőzés kialakulásakor a fehérvérsejtek megtámadják és megsemmisítik a fertőzést okozó vírusokat vagy baktériumokat.

Hogyan történik a mintavétel?
A vizsgálathoz vérminta szükséges, amelyet a kar egyik gyűjtőeréből (vénájából) vehetnek, ujjbegy- (gyermekek és felnőttek esetében) vagy sarokszúrással nyerhetnek (csecsemőktől).

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A minőségi fehérvérsejtszám segít a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességének felmérésében. Általa megítélhető az allergiás reakciók, parazitás és egyéb fertőzések, valamint a gyógyszerallergia súlyossága. A leukémiák előrehaladottsági fokának felmérésére is alkalmas.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Általában a teljes vérkép része, amelynek elvégzését több állapot is indokolhatja.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

A lelet megmutatja, hogy hány százalékban vannak jelen az egyes fehérvérsejttípusok.

A neutrofilszám megemelkedhet bakteriális fertőzések hatására és gyulladásos betegségekben. Nagyfokú neutrofilszám-növekedés csontvelőbetegségekben mint amilyen a krónikus mieloid leukémia is előfordulhat. Alacsony neutrofilszámmal súlyos fertőzésekben és egyéb állapotokban például egyes gyógyszerek hatására találkozhatunk.

Az eozinofilszám megemelkedhet allergiás betegségekben, a bőr gyulladásos betegségeiben és parazitás fertőzésekben. Növekedése előfordulhat még egyes fertőzésekben és számos csontvelőbetegségben is. Alacsony eozinofilszámot fertőzések okozhatnak.

A bazofilszám megemelkedhet leukémiák esetében, idült gyulladás, ételallergia és sugárterápia hatására.

A limfocitaszám megemelkedhet vírusfertőzések, leukémiák, csontvelődaganatok és sugárterápia hatására. Alacsony limfocitaszám az immunrendszert érintő betegségekre utalhat, mit például lupus és a HIV-fertőzés késői szakasza.

A monocitaszám-emelkedést sokfajta fertőzés és gyulladásos betegségek is eredményezhetik. Csökkent monocitaszám csontvelői károsodást vagy elégtelenséget és a leukémia egyes formáit jelezheti.

Mivel a százalékos értékek egyes betegek esetében félrevezetők lehetnek, ezért általában az egyes fehérvérsejtek abszolút számát is megadják például abszolút neutrofil- (granulocita-) szám. Az abszolút értékeket megkaphatjuk az összes fehérvérsejtszám és az egyes százalékos értékek szorzataként. Az abszolút értékek segítségünkre lehetnek betegségek diagnosztikájában és követésében.

Mit kell még tudnom?
Étkezés, testmozgás és a stressz befolyásolhatja a minőségi fehérvérsejtszámot.
Hosszú távú szteroidhasználat vagy hosszan tartó érintkezés mérgező anyagokkal (például gyomirtó vagy rovarirtó szerek) növelhetik az abnormális eredmény veszélyét.

Gyakori kérdések

1. Milyen feladatokat látnak el a különböző fehérvérsejttípusok?
A neutrofilek a leggyakoribb fehérvérsejtek, harcolnak a fertőzésekkel szemben, számuk emelkedik bakteriális vagy gombás fertőzések során.
A limfociták a fertőzések természetes elpusztítói, és az antitesttermelés szabályozói. Számuk egyes leukémiákban nőhet.
A monocita egyfajta falósejt olyan sejt, amely felfalja az idegen sejteket. Számuk nőhet egyes leukémiákban (más típusúakban, mint amelyekben a limfocitaszám emelkedik).
Az eozinofil egy másik típusú falósejt, számuk allergiás rohamokban és parazitás fertőzésekben emelkedik meg.
A bazofilek ellenőrzik a gyulladásos reakciókat, és részt vesznek a testet ért károsodások elleni védelemben. Számuk nőhet a vér egyes betegségeiben és mérgezésekkor.

2. Milyen más néven jelenhet még meg a neutrofil a leleten?
A neutrofileket granulocitának, ritkán polimorfonukleáris sejtnek (PMN) vagy szegmentnek is nevezhetik.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.