Más néven
RBC
Erythrocyta
Hivatalos név
Vörösvértestszám
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult:
15.01.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vér vörösvértestszám-változásainak a megítélésére, például vérszegénység esetén.

 

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A teljes vérkép része, amelyet több különböző ok miatt is elrendelhetnek.

Milyen mintára van szükség?

Vérminta szükséges, amelyet a kar egyik gyűjtőeréből (vénájából) vehetnek, esetleg ujjbegy- (gyermekek és felnőttek esetében) vagy sarokszúrással nyerhetnek (csecsemőktől).

A vérmintánál meg kell akadályozni a bealvadást, ezért a vért EDTA-t tartalmazó („lila kupakos”) csőbe veszik le. A levételt követően a csőben lévő vért azonnal alaposan át kell forgatni (nem összerázni!), hogy az alvadásgátló hatása érvényesüljön!

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Ennél a vizsgálatnál nincs szükség mintaelőkészítésre.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

Ennek a vizsgálatnak a keretében meghatározzuk az egy liter vérben található vörösvértestek (VVT) számát. A vörösvértestek a csontvelőben képződnek és oxigént szállítanak a tüdőktől a sejtekig, majd szén-dioxidot vissza a sejtektől a tüdőkbe. A nők VVT-száma általában alacsonyabb a férfiakénál és a VVT-szám általában csökken az életkorral is. A VVT-szám változása rendszerint együtt jár a hemoglobinszint változásával. Vérszegénységről akkor beszélünk, ha a VVT-szám és a hemoglobinszint a normális tartomány alá csökken. Az ellenkező végletet, ha ezek az értékek a normális tartomány fölé emelkednek, polycytaemiának nevezik.

Hogyan történik a mintavétel?

A vizsgálathoz vérminta szükséges, amelyet a kar egyik gyűjtőerébe (vénájába) bevezetett tűn keresztül vehetnek, esetleg ujjbegy- (gyermekek és felnőttek esetében) vagy sarokszúrással nyerhetnek (csecsemőktől).

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.A Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék-minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

A VVT-szám-meghatározást mindenfajta vörösvértestszám-emelkedés vagy -csökkenés megítélésekor felhasználhatják. Ezen változásokat csak más vizsgálati eredményekkel, például a hemoglobinnal és/vagy hematokrittal együttesen lehet csak értelmezni.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

A VVT-szám-meghatározás általában a nagyvérkép része, amelyet sok különböző ok miatt rendelhetnek, beleértve az általános kivizsgálást is. A vizsgálatot ismételten is elvégezhetik vérző, idült vérszegénységben szenvedő és polycytaemiás betegekben.

Mit jelent az eredmény?

FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

A magas VVT-szám veleszületett szívbetegségre, kiszáradásra, obstruktív tüdőbetegségre vagy csontvelői túltengésre utalhat. Magas VVT-szám megfigyelhető béta thalassaemia jelleg megléte esetén is, ami azonban egy jóindulatú állapot és csak csekély mértékű vagy ki sem mutatható vérszegénység kíséri. Az alacsony VVT-szám többek között vérszegénységet, vérzést, vesebetegséget, csontvelői elégtelenséget (például sugárzás vagy daganat következtében létrejött), hiányos táplálkozást jelezhet. Az alacsony szint utalhat még a hiányos vas-, folsav-, B12- és B6-vitamin-bevitelre.

Mit kell még tudnom?

A terhesség során normálisan csökken a VVT-szám, mivel a vörösvértestek kihígulnak a testfolyadékok térfogatának normális növekedése miatt.

Nagy magasságban élőkben emelkedik a VVT-szám – a szervezet így válaszol az ilyen környezetben lévő csökkent oxigénkínálatra.

A VVT-számot emelő gyógyszerek közé a gentamicin és a metildopa tartozik.

Gyakori kérdések

1. Hogyan kezelhető a kóros vörösvértestszám?

Először a kóros vörösvértestszám kialakulásának kiváltó okát kell felderíteni a megfelelő kezelés kiválasztásához. A kezelés többek között vitamin- és nyomelempótlást, étrendi változtatást vagy vérátömlesztés útján végrehajtott vörösvértestpótlást jelenthet. Egyes esetekben csak az aktuális gyógyszerezésen kell változtatni, vagy a csontvelői vörösvértestképzést serkentő szert szükséges felírni.

2. Megmérhetem vörösvértestszámomat otthonomban?

Nem. A vizsgálat elvégzéséhez képzett laboratóriumi személyzet és megfelelő felszerelés szükséges.

3. Segíthet az egészséges étrend a normális vörösvértestszám fenntartásában?

Igen, amennyiben a jól kiegyensúlyozott étrend képes megelőzni a vashiányos vérszegénység kialakulását. Más, betegségek okozta VVT-eltérések nagy valószínűséggel nem korrigálhatóak diétával.

4. Vannak felismerhető tünetei a veszélyesen alacsony vagy magas vörösvértestszámnak?

A fáradtság alacsony vörösvértestszámot jelezhet, csakúgy, mint az ájulás, sápadtság, légszomj, szédülés és a megváltozott tudatállapot.

Kapcsolódó oldalak

Ezen az oldalon

VérképVérkenetHemoglobinHematokritFolsav és B12

Máshol az interneten

Puget Sound Blood Center Online (click on "What is Blood?" then "Red Blood Cells")

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
E-mail címe