Más néven
GO
tripper
kankó
Hivatalos név
Neisseria gonorrheae
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Neisseria gonorrhoeae kimutatására, amely a gonorrhea (más néven tripper vagy kankó) nevű, nemi úton terjedő betegséget okozza.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha valakinél a gonorrhea tünetei jelentkeznek. Gyakran kérik a vizsgálatot terhes nőknél is.

​​​​​​​Milyen mintára van szükség?

A fertőzött területről vattapálcával vett váladékra vagy gennyre.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Tájékoztassa az orvost az esetleges antibiotikum szedésről vagy, nőknél, a hüvelyi minta levételét megelőző 24 órán belül történt hüvelyöblítésről vagy hüvelyi kenőcs használatáról. A menstruáció nem befolyásolja az eredményeket. Vizelet minta vétele általában a legutolsó vizeletürítést követő egy-két óra elteltével történjen. Kövesse a kapott utasításokat.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A vizsgálat a Neisseria gonorrhoeae baktérium jelenlétét mutatja ki, amely baktérium a gonorrhea elnevezésű, nemi úton terjedő betegséget okozza. Az Egyesült Államokban körülbelül 800 000 eset fordul elő évente. A gonorrhea jól kezelhető, annak híján azonban meddőséget és súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Hogyan történik a mintavétel?
Tamponnal mintát vesznek a fertőzött terület, például méhnyak, húgycső, hímvessző, végbél vagy torok váladékából. Bizonyos vizsgálatokhoz vizeletmintára (is) szükség lehet. Számos orvos egyidejűleg több helyről vesz mintát, hogy növelje a baktérium kimutatásának esélyét.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A vizsgálatot kétféle módon alkalmazzák:

  • A tünetek okának diagnosztizálására, és

  • Szexuálisan aktív személyek szűrésére.

    Az egyértelmű diagnózis fontos, mert a gonorrhea tünetei emlékeztethetnek a Chlamydia okozta tünetekre, a két állapot azonban másféle kezelést igényel.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Az orvos akkor kérheti a vizsgálatot (nőknél), ha sárga vagy véres hüvelyi folyás, hüvelyi közösüléssel összefüggő vérzés vagy égető/fájdalmas vizeletürítés, vagy (férfiaknál) a hímvessző gennyes váladékozása vagy vizeléskor jelentkező égető érzés figyelhető meg. A terhes nőket terhességük alatt legalább egyszer szűrik.

Mit jelent az eredmény?
A vizsgálat pozitív eredménye aktív fertőzésre utal, amelyet antibiotikum-kúrával kezelni kell. 

Mit kell még tudnom?
Sokan nem veszik észre, hogy gonorrheával fertőződtek, mert a tünetek enyhék, vagy akár hiányozhatnak is. Ha valakinek a vizsgálata gonorrheára nézve pozitív, más szexuális úton terjedő betegségre is szűrni kell, ezen felül, szexuális partnerét (partnereit) is szűrni és kezelni kell.

Ha valaki Ön gonorrheával fertőződött, számolnia kell azzal, hogy fokozott más, szexuálisan terjedő betegségekkel történő fertőződésének kockázata is, ilyen például a HIV, (az AIDS-szindrómáért felelős vírus).

A szexuálisan terjedő betegség lehetőségét a negatív vizsgálati eredmény nem zárja ki; mindig mérlegelni kell a páciens klinikai tüneteit és a kórelőzményt is.

Gyakori kérdések

1. Melyek a gonorrhea tünetei?
Nők esetében a korai tünetek (amelyeket gyakran egyéb hólyag- vagy hüvelyi fertőzésnek tulajdonítanak) a következők: hüvelyi közösüléssel összefüggő vérzés, égető/fájdalmas vizeletürítés, és sárga vagy véres hüvelyi folyás. Férfiaknál a korai tünetek közé tartozhatnak a hímvessző gennyes váladékozása, fájdalom a hímvesszőben, és vizeléskor jelentkező égető érzés. Végbélfertőzés esetén jelentkező tünetek: gennyes váladékozás, viszkető érzés, fájdalmas székletürítés, véresen színezett széklettel.

A tünetek rendszerint a fertőzött partnerrel történő nemi érintkezést követően 2-10 nappal jelentkeznek. A korai tünetek gyakran enyhék, és a nők többségénél és sok férfinél nyilvánvaló tünetek nem is jelentkeznek.

2. Mi történik, ha nem kezelnek?
A gonorrhea kezelés hiányában súlyos szövődményekhez vezethet. Nőknél kismedencei gyulladás (inflammatory disease, PID), a hüvely és méhnyak felől a méhre és a petevezetékekre terjedő fertőzés alakulhat ki. A PID a petevezető heges elzáródását okozhatja, aminek méhen kívüli (vagy tubáris) terhesség vagy meddőség lehet a következménye. PID lehetőségére figyelmeztető tünetek lehetnek: fokozott vérzéssel és erősebb görcsökkel járó havivérzés, rendellenes hüvelyi váladékozás, alhasi fájdalom, gyengeség, láz, hányás, és fájdalom a közösülés közben. További késői szövődményként kialakulhatnak tályogok, és a fertőzés ráterjedhet a máj környékére is. Férfiakban a fertőzés a herék gyulladását okozhatja, aminek sterilitás lehet a következménye. A baktérium betörhet a véráramba, fertőzheti az ízületeket, szívbillentyűket, idegrendszert, hosszútávú vagy maradandó szervkárosodásokhoz vezetve.

3. Hogyan terjed a gonorrhea?
A betegség általában fertőzött partnerrel történő (orális, hüvelyi vagy anális) nemi érintkezés útján terjed. Mivel a Neisseria gonorrhoeae a szervezetből kikerülve igen rövid ideig életképes, a fertőzött személy által törülközőn vagy más tárgyon maradt váladék közvetítheti ugyan a fertőzést, ez azonban igen ritka. Fontos tudni viszont, hogy a fertőzött anya szülés közben átviheti a fertőzést gyermekére.

4. Hogyan kezelik a betegséget?
A gonorrhea antibiotikum-terápiával kezelhető.

5. Hogy lehet megelőzni?
Megbízható, helyesen alkalmazott óvszerek alkalmazásával.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?