Más néven
GO teszt
Gonorrhea fertőzés (tripper, kankó) kimutatása tenyésztéssel, mikroszkópos kenetben vagy molekuláris vizsgálattal
Neisseria gonorrhoeae nukleinsav amplifikációs teszt, tenyésztés, Gram festés
Hivatalos név
Neisseria gonorrheae
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 28.11.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

Gonorrhea fertőzés szűrésére és kimutatására

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Szűrés:

 • Nők szűrése: a nemi úton terjedő betegségek (STD) szempontjából fokozottan veszélyeztetett nőknél ajánlott évente, illetve, ha terhesek vagy terhességet terveznek;
 • Férfiak szűrése: évente ajánlott szexuálisan aktív homoszexuális férfiaknál

Fertőzés kimutatása a következtő tünetek esetében:

 • Nőknél: fájdalmas vizelés, nagy mennyiségű, gennyes folyás vagy mestruációtól független hüvelyi vérzés;
 • Férfiaknál: a hímvessző gennyes váladékozása, fájdalmas vizelés vagy a herék fájdalmas duzzanata
 • Újszülöttek kötöhártya-gyulladása.
​​​​​​​Milyen mintára van szükség?

Vattapálcával vagy speciális kefével vesz az orvos mintát a hüvelyváladékból vagy a hímvesszőből, férfiaknál és nőknél is vizsgáljuk az első sugaras vizeletet (a vizeletsugár első frakcióját kell a laboratóriumba küldeni); egyéb szerveket érintő fertőzés esetén további váladékmintákra is szükség lehet.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

Tájékoztassa az orvosát arról, szedett-e az elmúlt napokban antibiotikumot, használt-e a vizsgálatot megelőző 24 órában hüvelyöblítőt vagy bármilyen hüvelyi krémet, mert ezek befolyásolhatják a vizsgálat eredményét. A menstruáció nem zavarja a vizsgálatot. A vizeletminta gyűjtéséhez 1-2 órának el kell telnie az előző vizeletürítés után. Kövesse pontosan a mintavételhez kapott útmutatásokat.

Mit vizsgálunk?

A gonorrhea a nemi úton terjedő betegségek (STD) közé tartozó, viszonylag gyakori bakteriális fertőzés, mely súlyos szövődményekhez vezet, ha nem ismerik fel és nem kezelik. A vizsgálatokkal a fertőzést okozó Neisseria gonorrhoeae baktérium jelenlétét lehet kimutatni. A szűréssel, a fertőzés kimutatásával és kezelésével meg lehet előzni a hosszú távú komplikációkat, valamint azt, hogy a betegséggel további embereket fertőzzenek meg. Nemzetközi egészségügyi szervezetek által végzett becslések szerint az évente kialakuló sok százezer új gonorrheás fertőzésnek csak mintegy a felét ismerik fel. Az USA-ban a fertőzés leggyakoribb a szexuálisan aktív tizenévesek és a fiatal felnőttek között.

A gonorrhea fertőzött partnerrel folytatott szexuális érintkezéssel (hüvelyi, orális vagy anális úton) terjed. Növeli a fertőzés kockázatát, ha több szexuális partnerrel érintkezik, ha más nemi betegsége is van vagy volt korábban, illetve a nem megfelelő óvszerhasználat.

Míg a férfiak többségénél a fertőzés észrevehető tünetekkel jár, a nőknél gyakran tünetmentes, vagy hólyaghurut, illetve más hüvelyfertőzés tüneteihez hasonlít. Férfiaknál a panaszok általában már a fertőződés után 2-5 nappal jelentkeznek, de később, akár 30 nap elteltével is megjelenhetnek. A nők a tüneteket rendszerint 10 napon belül észlelik. A panaszok és tünetek több nemi betegségben (például Chlamydia-fertőzés) hasonlóak, így rendszerint más STD-fertőzés kimutására is történik mintavétel.

A gonorrhea antibiotikus kezeléssel gyógyítható. Ha azonban nincs diagnosztizálva és kezelve, súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

Nőknél a kezeletlen gonorrhea kismedencei gyulladáshoz vezethet (PID), mely hetekig vagy hónapokig is eltarthat és a következő szövődmények alakulhatnak ki:

 • krónikus kismedencei fájdalom
 • megnő a méhen kívüli terhesség kockázata, amely életveszélyes állapothoz vezethet
 • meddőség.

Ha terhes nő fertőződik, erős vérzés, korai lepényleválás alakul ki, vagy az újszülött kis súllyal születik. Az újszülött a szülés közben is fertőződhet, ennek következménye vaksághoz vezető kötőhártya-gyulladás lehet.

Férfiaknál a kezeletlen gonorrhea következményei:

 • prosztatagyulladás
 • a húgycső hegesedése, szűkülete vagy elzáródása
 • meddőség.

Kezeletlen gonorrhea esetén a baktériumok bekerülhetnek a keringésbe és véráramfertőzést (szeptikémia), illetve ízületi gyulladást okoznak. Kialakulhat a kiterjedt gonococcus fertőzésnek nevezett súlyos állapot, mely lázzal, bőrelváltozásokkal, fájdalmasan duzzadt ízületekkel (gonococcus arthritis) jár, de a fertőzés érintheti a szívbelhártyát és az agyhártyát (meningitisz) is. Gonorrheával fertőzött anyák újszülöttjeinek ízületi gyulladása, meningitisze, szepszise alakulhat ki, mely súlyos, életveszélyes állapot.

A kiterjedt gonococcus fertőzés is eredményesen kezelhető azokkal az antibiotikumokkal, amelyeket a szövődménymentes fertőzésére alkalmaznak. Napjainkban azonban növekvő probléma az antibiotikumra rezisztens gonorrhea baktériumok elterjedése. Ezért a szakmai irányelvek kettős antibiotikus kezelést javasolnak minden korosztálynál: a nem komplikált fertőzéseket is ceftriaxonnal és azithromycinnel szükséges kezelni. Ha a kezelés hatására nem javulnak a tünetek, újabb mintavételre és antibiotikum érzékenységi vizsgálatra van szükség.

A Neisseria gonorrhoeae baktérium antibiotikumok iránti érzékenységének megállapítása tenyésztéses vizsgálattal történik. Mivel a baktérium a külső környezetben könnyen elpusztul, a mintavétel, a minta szállítása és a tenyésztés speciális feltételeket és körültekintést igényel.

 

Hogyan történik a mintavétel?

Nőknél: vattapálcával vesznek mintát a hüvelyből a genitális gonorrhea vizsgálathoz. A nőgyógyászati vizsgálat során a hüvelybe vezetett tampon vagy speciális kefe alkalmas a sejtekből és a váladékból történő mintavételre.

Férfiaknál a hímvesszőből, a húgycső alsó szakaszából történik vattapálcával a mintavétel.

Férfiaknál és nőknél is szükség lehet vizelet mintára: ennél a vizsgálatnál a vizelet első részét kell gyűjteni a laboratóriumtól vagy a kezelőorvostól kapott steril tartályba (első sugaras vizeletminta).

Egyéb szerveket, például a végbélnyílást vagy a garatot érintő fertőzés esetében ezekről a területekről történik vattapálcával a mintavétel.

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

A kezelőorvosát tájékoztassa arról, ha antibiotikumot szed, vagy hüvelyöblítőt vagy krémet használ. Hüvelyi mintavétel előtt 24 óráig ne alkalmazzon intim mosakodót vagy hüvelykrémet, mert ezek befolyásolják az eredményt. A menstruáció nincs hatással a vizsgálatra. Ha vizeletmintára van szükség, a megelőző vizeletürítést követően várjon 1-2 órát a mintavétellel. Kövesse pontosan a mintavételhez kapott útmutatásokat.

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A gonorrhea vizsgálattal a Neisseria gonorrhoeae baktérium által okozott fertőzést lehet kimutatni, illetve a kezelés eredményességét ellenőrizni. A gonorrhea a nemi úton terjedő betegségek (STD) közül az egyik leggyakoribb fertőzés, kezelés nélkül súlyos szövődményeket okoz. Nagyon fontos a fertőzés kimutatása, a tünetmentes baktériumhordozók szűrése és a gonorrhea kezelése annak érdekében, hogy megelőzzük a késői szövődményeket és további emberek fertőzését.

  Azért fontos a pontos bakteriológiai diagnózis, mert a panaszok és a tünetek nagyon hasonlítanak a Chlamydia fertőzéshez, a két betegség azonban eltérő antibiotikus kezelést igényel. Mivel a tünetek azonosak lehetnek, a kezelőorvos egyszerre vesz mintát Neisseria gonorrhoeae és Chlamydia trachomatis kimutatására. A gyógyulás ellenőrzésére ismételt mintavételre van szükség 3 hónappal a kezelés befejezése után.

  Gonorrhoea kimutatására több módszer is rendelkezésünkre áll. Legérzékenyebb és legspecifikusabb a molekuláris vizsgálat, mellyel a Neisseria gonorrhoeae baktérium génállományát (DNS) mutatjuk ki.

  Előnye, hogy vizeletminta, valamint nőgyógyászati vizsgálat nélkül vett hüvelyváladék vizsgálatára is alkalmas. Magyarországon egyelőre kevés laboratóriumban áll rendelkezésre a molekuláris vizsgálat.

  Másik lehetőség a tenyésztéses vizsgálat. Mivel a Neisseria gonorrhoeae környezeti hatásokra nagyon érzékeny baktérium, figyelni kell a minta tárolásának és szállításának körülményeire (hőmérséklet, szén-dioxid koncentráció), mert a nem megfelelően tárolt minta álnegatív ereményhez vezet.

  Gyors tájékozódó vizsgálat lehet férfiak esetében a húgycsőváladékból végzett mikroszkópos vizsgálat. Ezt egyes rendelőkben a kezelőorvos elvégzi: a váladékból készült kenetet Gram-festéssel, mikroszkóppal vizsgálva

  fel lehet ismerni a baktériumokat. Gyakran ez az eljárás is elég a diagnózishoz, tünetmentes férfiak szűrésére azonban nem alkalmas. Szintén nem alkalmas nők vizsgálatára, mivel a hüvelyváladékban normálisan jelen lévő egyéb baktériumok hasonló képet mutathatnak a mikroszkóp alatt.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Szűrővizsgálat:

  Mivel a fertőzés gyakran tünetmentes, az egészségügyi szervezetek rendszeres szűrővizsgálatok végzését javasolják.

  Nők szűrése

  USA-ban minden 25 évnél fiatalabb, szexuális életet élő nőnél javasolják az évente elvégzett gonorrhea szűrést.

  Ajánlott az évenkénti szűrés minden olyan nőnél, akinél a fertőzés fokozott kockázatával kell számolni.

  Nők esetében a gonorrhea fertőzés fokozott kockázatával jár:

  • ha korábban már volt gonorrhea fertőzése, akkor is, ha megtörtént a kezelés
  • ha más, nemi úton terjedő fertőzése (STD) is van, például HIV
  • ha új vagy több szexuális kapcsolata van
  • ha szexuális partnerénél STD-fertőzést mutattak ki
  • ha nem használ óvszert
  • ha pénzért vagy drogokért nyújt szexuális szolgáltatást
  • ha illegális drogokat használ
  • ha fogva tartott.

  Terhes nőknél, ha 25 évnél fiatalabbak, illetve, ha 25 évnél idősebbek, de a rizikótényezők bármelyike fennáll, az amerikai ajánlások az első trimeszterben, az első orvosi vizsgálatnál javasolják a szűrővizsgálatot. Ha a kockázati tényezők változatlanok, a harmadik trimeszterben meg kell ismételni a vizsgálatot. Ha gonorrhea fertőzést mutattak ki, antibiotikus kezelést kell indítani, és a kezelés befejezése után 3 hónappal a vizsgálatot meg kell ismételni.

  Férfiak esetében: szexuálisan aktív homoszexuális férfiaknál az egészségügyi szervezetek évente ajánlják a gonorrhea szűrését. Heteroszexuális férfiak esetében ez nem szükséges, kivéve a fokozott STD-kockázatú egyéneket (ld.a nők esetében felsorolt rizikótényezőket.)

  Diagnózis

  Gonorrhea vizsgálatra van szükség, ha fertőzésre utaló panaszok vagy tünetek jelentkeznek, illetve, ha a szexuális partnernél gonorrheát diagnosztizáltak.

  Nők esetében, ha az alábbi panaszok jelentkeznek:

  • menstruációtól független vagy szexuális együttlétet követő vérzés
  • alhasi fájdalom
  • fájdalmas közösülés
  • gyakori vizelési inger vagy vizeléskor jelentkező fájdalom
  • szokatlan hüvelyi váladékozás.

  Férfiaknál is lehet tünetmentes a fertőzés, ami az alábbi tünetekkel járhat:

  • fehér, sárga vagy zöldes váladékcsorgás a hímvesszőből
  • vizeléskor jelentkező fájdalom vagy égő érzés
  • a herék fájdalma, feszülése vagy duzzanata.

  Férfiaknál és nőknél is előfordulhat a végbél fertőzése, mely a következő panaszokkal jár: viszketés, gyulladás, fájdalom, váladékcsorgás és/vagy vérzés a végbélnyílásból.

  Ha egy újszülöttnél kötőhártya-gyulladás tüneteit lehet észlelni, mint például a szem duzzanatát, vörösségét vagy váladékozást, gonorrhea és chlamydia vizsgálatra is kell mintát venni.

  A gonorrhea fertőzés antibiotikus kezelése után 3 hónappal a vizsgálatot meg kell ismételni.

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  A pozitív gonorrhea teszt aktív fertőzésre utal, melyet antibiotikummal kezelni kell.

  A negatív eredmény azt jelenti, hogy a vizsgálat időpontjában nincs kimutatható fertőzés. Fontos azonban, hogy azok, akiknél a fertőzés kockázati tényezői fennállnak, évente menjenek el szűrővizsgálatra.

  A fertőzött személyek szexuális partnerét (partnereit) is vizsgálni, és ha szükséges, kezelni kell.

 • Mit kell még tudnom?

  Gonorrhea fertőzés esetén a többi nemi úton terjedő betegség (STD), mint például a HIV-fertőzés kockázata is magasabb.

 • Mennyi idő alatt lesz kész az eredmény?

  Ez attól függ, milyen laboratóriumban és milyen módszerrel vizsgálják a mintát.

  A molekuláris vizsgálattal egy-két napra van szükség, tenyésztéssel ez tovább tart, általában 3-5 napot vesz igénybe. A férfiak húgycsőváladékából végzett mikroszkópos vizsgálat (Gram-kenet) még a rendelőben elvégezhető, de az eredmény nem annyira megbízható, mint a molekuláris vizsgálat.

 • Hogyan előzhető meg a gonorrhea?

  A gonorrheát, hasonlóan a többi nemi úton terjedő betegséghez legbiztosabban úgy kerüli el, ha monogám kapcsolatban, nem fertőzött partnerrel él szexuális életet. A következetes és megfelelő óvszerhasználat nagymértékben csökkenti a gonorrhea és más nemi úton terjedő betegségek kockázatát.

 • Hogyan kezelhető a gonorrhea?

  A ma érvényes szakmai ajánlások szerint a fertőzött betegnek kétféle antibiotikumot kell kapnia: ceftriaxont és azithromycint. A két gyógyszert egyszerre kell alkalmazni, ezzel csökkenthető annak a veszélye, hogy a gonorrhea baktérium a szerekkel szemben rezisztenssé váljon. Ha a tünetek nem javulnak, ismételt mintavételre van szükség, és az antibiotikum érzékenységi vizsgálat eredményének ismeretében kell a további kezelést megválasztani.  A fertőzött személynek a kezelés befejezéséig tartózkodnia kell a nemi élettől, és a vizsgálatot 3 hónappal a kezelés után meg kell ismételni.

 • Ha meggyógyultam, elkaphatom újra a gonorrheát?

  Igen. Akárhány sikeres kezelés után is újra fertőződhet egy fertőzött partnertől. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy gonorrhea esetében nagyon gyakori az újra fertőződés.

 • A szexuális partneremnek tudnia kell, hogy gonorrhea fertőzésem van?

  Igen, a szexuális partner(ek)nek el kell mondani, ha önnek gonorrhea fertőzése van, őket is ki kell vizsgálni, és ha szükséges, kezelni kell.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Wong, B. (2015 June 26 Updated). Gonorrhea. Medscape Drugs and Diseases [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/218059-overview. Accessed March 2016.

(2015 November 17 Updated).Gonorrhea - CDC Fact Sheet (Detailed Version). CDC. [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/std/gonorrhea/stdfact-gonorrhea-detailed.htm?s_cid=cs_074. Accessed March 2016.

(2014 September). Final Recommendation Statement, Gonorrhea and Chlamydia: Screening, September 2014. U.S. Preventive Services Task Force. [On-line information]. Available online at http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Document/RecommendationStatementFinal/chlamydia-and-gonorrhea-screening#consider. Accessed March 2016.

Storck, S. (2013 April 25 Updated). Gonorrhea. MedlinePlus Medical Encyclopedia [On-line information]. Available online at https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007267.htm. Accessed March 2016.

(2014 March 14). Recommendations for the Laboratory-Based Detection of Chlamydia trachomatis And Neisseria gonorrhoeae – 2014. CDC MMWR v 63 (2) [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/std/laboratory/2014labrec/2014-lab-rec.pdf. Accessed March 2016.

Workowski, K. and Bolan, G. (2015 June 5). Sexually Transmitted Diseases Treatment Guidelines, 2015. CDC MMWR 64(RR3);1-137 [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr6403a1.htm. Accessed March 2016.

Couturier, M. et. al. (2015 September Updated). Sexually Transmitted Infections. ARUP Consult [On-line information]. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/STIs.html?client_ID=LTD. Accessed March 2016.

(2015 May 1). AAP Releases Policy Statement on Screening for Nonviral Sexually Transmitted Infections in Adolescents and Young Adults. Am Fam Physician. 2015 May 1;91(9):652-654. [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/afp/2015/0501/p652.html Accessed March 2016.

(March 28, 2016) STDs during Pregnancy - CDC Fact Sheet. Available online at http://www.cdc.gov/std/pregnancy/stdfact-pregnancy.htm Accessed March 2016.

Marrazzo J, et al. Impact of Patient Characteristics on Performance of Nucleic Acid Amplification Tests and DNA Probe for Detection of Chlamydia trachomatis in Women with Genital Infections. J Clin Microbiol. 2005 Feb; 43(2): 577–584. Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC548082/. Accessed June 2016.

Korábbi áttekintések során használt források

National Institute of Allergy and Infectious Diseases website information. Available online at http://www.niaid.nih.gov/factsheets/stdgon.htm.

Centers for Disease Control and Prevention website information. Available online at http://www.cdc.gov/std/Gonorrhea/STDFact-gonorrhea.htm.

Arnot Ogden Medical Center website information. Available online at http://www.aomc.org/Gonorrhea.html.

Centers for Disease Control and Prevention. Sexually transitted diseases treatment guidelines 2002. MMWR 2002;51 (No. RR-6) [32-41].

(July 7, 2009) Schwartz R, Kapila R. eMedicine: Gonococcemia. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/1055007-overview. Accessed July 2009.

ARUP Consult. Sexually Transmitted Infections. Available online at http://www.arupconsult.com/Topics/InfectiousDz/Bacteria/STIs.html#. Accessed May 2009.

MedlinePlus Medical Encyclopedia: Gonorrhea. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007267.htm. Accessed July 2009.

Wu, A. (2006). Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests, Fourth Edition. Saunders Elsevier, St. Louis, Missouri. Pp 1560-1561.

American Social Health Association: Gonorrhea, Fast Facts. Available online at http://www.ashastd.org/learn/learn_gonorrhea_fact.cfm. Accessed May 2009.

Planned Parenthood: Gonorrhea. Available online at http://www.plannedparenthood.org/health-topics/stds-hiv-safer-sex/gonorrhea-4269.htm. Accessed May 2009.

Quest Diagnostics Patient Health Library: Gonorrhea Test. Available online at http://www.mylabisquest.com/kbase/topic/medtest/hw4905/descrip.htm. Accessed May 22 2009.

Kimberly A. Workowski and Stuart Berman. Sexually Transmitted Diseases Guidelines, 2010. Morbidity and Mortality Weekly Report. PDF available for download at http://www.cdc.gov/std/treatment/2010/STD-Treatment-2010-RR5912.pdf. Published December 27, 2010. Accessed July 2, 2012.

United States Preventive Service Task Force. USPSTF Recommendations for STI Screening. Available online at http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf08/methods/stinfections.htm. Last updated March 2008. Accessed July 2, 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. Chlamydia and Gonorrhea — Two Most Commonly Reported Infectious Diseases in the United States. Available online at http://www.cdc.gov/Features/dsSTDData/. Last updated April 22, 2011. Accessed July 2, 2012.

American Social Health Association. Gonorrhea. Available online at http://www.ashastd.org/std-sti/gonorrhea.html. Copyright 2012. Accessed July , 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. Public Health Grand Rounds: The Growing Threat of Multidrug-Resistant Gonorrhea. Available online at http://www.cdc.gov/about/grand-rounds/archives/2012/May2012.htm. Presented May 15, 2012. Accessed July 6, 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. 2010 Treatment Guidelines, Special Populations. Available online at http://www.cdc.gov/std/treatment/2010/specialpops.htm#msm. Accessed September 2012. 

(January 13, 2009) Association for Public Health Laboratories. Expert Consultation Meeting Summary Report, Laboratory Diagnostic Testing for Chlamydia trachomatis and Neisseria gonorrhoeae. PDF available for download at http://www.aphl.org/aphlprograms/infectious/std/Documents/CTGCLabGuidelinesMeetingReport.pdf. Accessed Sept 2012.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.