Más néven
HIV antigén (p24)
Hivatalos név
p24 vírusantigén
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálattal a HIV fertőzés bekövetkezését lehet kimutatni egy friss expozíciót követően. Akkor is alkalmazható, ha a szervezetnek az anti-HIV kezelésre adott válaszát szeretnék monitorozni.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot azoknál célszerű elvégezni, akik rövid időszakon belül HIV fertőzésnek voltak kitéve.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. Általában alvadásgátolt vér szükséges. (Lila-kupakos (EDTA-s), vagy zöld- kupakos (heparinos) vagy szürke-kupakos (citrátos) csőben.), de előfordulhat, hogy natív vér (piros-kupakos csőben), sőt ujjbegyből vett vérminta is alkalmazható a vizsgálathoz. A speciális igények miatt mindenképpen célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A p24 a HIV egyik fehérjekomponensének a neve. A vizsgálattal ezt a fehérjét illetve a HIV jelenlétét lehet kimutatni.a vérben. A p24 vizsgálat fontossága abban áll, hogy segítségével a HIV fertőzés egy viszonylag rövid időintervallumban, a fertőzést követően körülbelül 1 héttől 3-4 hétig vizsgálható, azaz ebben az időszakban várható, hogy a teszt pozitív eredményt ad. A p24 fehérjét közvetlenül a fertőzést követően körülbelül egy hétig nem lehet kimutatni. Ez az állapot addig tart, amíg a vírus megtelepszik és megsokszorozódik a gazdaszervezet sejtjeiben, és ennek során elegendő számban jelenik meg ahhoz, hogy kimutatható legyen. A p24 fehérjék ezt követően megint észrevehetetlenné válnak, mivel ez idő alatt HIV elleni ellenanyagok termelődnek, és ezek megkötik a p24 fehérjéket, majd eltávolítják őket a vérből. Ennek következtében a p24 teszt negatív eredményt fog adni, még a HIV fertőzötteknél is. Ekkor már a p24 antigén helyett a HIV elleni antitestek jelenlétét érdemes vizsgálni, mert ezeknél várható pozitív eredmény. Később a HIV fertőzés előre haladtával a p24 fehérje szintje ismét olyan mértékben megemelkedhet, hogy megint kimutathatóvá válik.

Hogyan történik a mintavétel?
A mintavétel módja függ az alkalmazott vizsgálati módszertől: Általában kari vénába vezett tű segítségével történik a vérvétel, előfordulhat, hogy elegendő az ujjbegyből vett vér is.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A p24 fehérje vizsgálatának két fő alkalmazási területe van: az egyik a HIV fertőzés korai kimutatása, a másik a véradóknál a donor vér HIV-re történő szűrése. Mivel a p24-szint a vérben lévő HIV mennyiségével párhuzamosan változik (emelkedik vagy csökken), a fenti két alkalmazási terület mellett a tesztet fel lehet még használni az anti-HIV kezelés monitorozására, illetve a betegség progressziójának becslésére is. A p24 vizsgálatnak nagy előnye, hogy segítségével a HIV fertőzést napokkal korábban ki lehet mutatni, még mielőtt az ellenanyagok megjelennének. Ráadásul az eljárás olyan mennyiségi tesztnek is tekinthető, amely jól követi a HIV szaporodását a szervezetben, ezáltal utal a betegség lefolyására.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A p24 vizsgálatot akkor kérik, ha valaki HIV fertőzésnek lett kitéve, és ha az orvos szeretné megismerni a HIV fertőzöttség fokát. A vizsgálatot akkor is kérhetik, ha szeretnék monitorozni az AIDS-betegségben szenvedőknél a kezelés hatékonyságát.
A vizsgálatot alkalmazhatják véradóknál is a vér HIV szűrésére.

Mit jelent az eredmény?
A vizsgálat "pozitív" eredménye azt jelenti, hogy a páciens nagy valószínűséggel HIV-vel fertőzött. Az eredményt - a többi HIV vizsgálathoz hasonlóan - más, független módszert alkalmazva meg kell erősíteni!
A mennyiségi meghatározásoknál több p24 fehérje több HIV jelenlétére utal, és fordítva.

Mit kell még tudnom?
A p24 vizsgálat a HIV fertőzés kimutatására kidolgozott régebbi tesztek egyike. Mivel a p24 csak rövid ideig (a fertőzést követően kb. 1-4 hétig) észlelhető, a módszer használhatósága korlátozott. A teszt azonban jól használható azokban az esetekben, amikor más vizsgálatok nem állnak rendelkezésre.

Gyakori kérdések

1. A vérvizsgálaton kívül van más módszer is a HIV fertőzöttség kimutatására?
Igen. Bár a vérből végzett HIV antitest vizsgálat a legáltalánosabban elterjedt teszt a HIV kimutatására, az új módszerek, melyek vagy a nyálat vagy a vizeletet használják fel szintén alkalmazhatók bizonyos esetekben. 

2. Milyen tünetei vannak a HIV fertőzöttségnek?
A HIV fertőzésnek nincs olyan speciális tünete, amely alapján azonnal kimondható a diagnózis. Sok HIV fertőzött személy éveken át nem is tapasztal különösebb tüneteket. A betegség előrehaladott stádiumában jelentkező tünetek nagyon hasonlóak lehetnek más betegségek tüneteihez, ezért célszerű olyan megbízható kimutatási módszert alkalmazni, amely kellő érzékenységgel és specificitással rendelkezik a HIV kimutatására.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.