Más néven
HPV DNS
HPV RNS
Nagy kockázatú HPV
hrHPV
Hivatalos név
Genitális (nemi szervi) humán papillómavírus
A cikk utoljára módosult: 08.02.2019.
Áttekintés
Mire való a vizsgálat?

A méhnyakrákot okozó, ún. nagy kockázatú HPV (hrHPV) típusok kimutatása a fertőzöttség szűrésére vagy pozitív citológiai lelet miatti kivizsgálásként.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

30-65 év közötti nőknél, illetve 21-29 éves nőknél pozitív citológiai eredmény esetén.

Milyen mintára van szükség?

A méhnyakról nyert sejteket tartalmazó mintára.

A vizsgálatra hogyan kell felkészülni?

A mintavétel előtti 2 napban ajánlatos kerülni a hüvelyöblítést, a tampon, hüvelyi krémek, dezodorok és gyógyszerek használatát. Egyes orvosok a házasélettől való tartózkodást is elrendelik a vizsgálat előtti 24-48 órában. Menstruáció idejére ne időzítsük a vizsgálatot. A vizsgálat előtt általában ki kell üríteni a húgyhólyagot.

Mit vizsgálunk?

A humán papillómavírus (HPV) több mint százféle hasonló vírusból álló csoport. A HPV-típusok egy részét nagy kockázatúnak nevezzük, mert rák kialakulásával hozhatók összefüggésbe. A HPV-tesztek a vírus genetikai anyagát (DNS-t vagy RNS-t) mutatják ki.

 

Egyes HPV-típusok a bőrön okoznak szemölcsöt, míg mások a nemi szerveken okoznak úgynevezett kondilómát. A genitális (nemi szervi) HPV fertőzés az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség. Magyarországon az aktív korú nők 17%-a fertőzött.

 

Az orális, anális vagy genitális szex révén terjedő HPV fertőzések többsége rövid ideig tart és viszonylag jóindulatú. A nemi szervi szemölcsöt okozó kis kockázatú HPV fertőzés megtekintéssel diagnosztizálható, ezért egyéb vizsgálat nem szükséges. Egyes HPV tesztek kimutatják ugyan a szemölcsöt okozó kis kockázatú HPV-t, de általában nem ajánlják őket erre a célra.

 

Legalább 13 típus tartozik a nagy kockázatúnak tartott csoportba, például a HPV-16, HPV-18, HPV-31, HPV-33, és HPV-45. Ezek rendszerint nem okoznak látható szemölcsöket, viszont a hosszan fennálló fertőzés felelős a méhnyakrák esetek zöméért, valamint összefüggésbe hozható más, ritkább ráktípusokkal, így a hüvely, száj, torok (benne a nyelvgyök és mandula), hímvessző és végbélnyílás rákjaival is.

 

A 16-os és 18-as nagy kockázatú HPV típusok okozzák a méhnyakrákok 70%-át. Magyarországon évente több mint 1100 új méhnyakrák esetet regisztrálnak, és körülbelül 500-an halnak meg benne. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy ezen kívül a szájüreg tartós nagykockázatú HPV fertőzése is szorosan összefügg a szájüregi és garatrákok kialakulásával. A végbélnyílás rákjában szintén szerepet játszanak a 16-os és 18-as HPV típusok. Ezeket a nagy kockázatú típusokat ki lehet mutathatni a HPV teszttel. A teszt elsősorban a méhnyakrák szűrésére vagy a veszélyeztetettség megállapítására való.

 

 

Hogyan történik a mintavétel?

 

Nőgyógyászati vizsgálat során vattapálcával vagy kis kefével sejtmintát vesznek a méhnyak területéről. A mintát ezután egy speciális tartósító folyadékot tartalmazó csőbe helyezik. Ez a minta egyszerre alkalmas mind a citológiai, mind a HPV vizsgálatra.

 

 

Milyen előkészület szükséges a vizsgálathoz?

 

A mintavétel előtti 2 napban ajánlatos kerülni a hüvelyöblítést, a tampon, hüvelyi krémek, dezodorok és gyógyszerek használatát. Egyes orvosok a házasélettől való tartózkodást is elrendelik a vizsgálat előtti 24-48 órában. Menstruáció idejére ne időzítsük a vizsgálatot. A vizsgálat előtt általában ki kell üríteni a húgyhólyagot.

 

Accordion Title
Gyakori kérdések
 • Mire való a vizsgálat?

  A HPV tesztet elsősorban a méhnyakrák szűrésére és/vagy a veszélyeztetettség megállapítására használják. A vizsgálattal meghatározható, hogy a méhnyakráksejtek meg vannak-e fertőzve nagy kockázati típusú humán papillómavírussal (hrHPV). Az ilyen fertőzések, ha hosszan fennállnak, rákhoz vezető elváltozásokat okozhatnak a méhnyaksejtekben. Amióta tudjuk, hogy a hrHPV-fertőzés a legtöbb méhnyakrák okozója, a HPV teszt a női egészségügyi szűrés alapvető részévé vált.

   

  Magyarországon jelenleg még a hivatalosan alkalmazott méhnyakrákszűrő módszer a kétévenkénti citológiai kenetvétel a méhnyakról. Mindazonáltal a legfrissebb európai és amerikai irányelv a 30, illetve 35 év feletti nők esetében a HPV alapú elsődleges szűrést javasolja, amelyre a magyar gyakorlatot is fokozatosan átállítja a nőgyógyászati szakma. 

   

  A 30-35 év alatti korosztályban a HPV kimutatását nem javasolják elsődleges szűrésre a fertőzöttség nagy aránya és a fertőzések átmeneti jellege miatt. Ebben a korosztályban továbbra is a citológia a javasolt szűrőmódszer. 

   

  Minden korosztályban alkalmazhatják viszont a HPV tesztet abban az esetben, ha a citológiai vizsgálat gyanús eredményt adott (pl. ASCUS, LSIL, AGC). Ilyenkor a HPV eredménye segíthet eldönteni, hogy szükséges-e kolposzkópos vizsgálat, amelynek során nagyítással tekintik meg a hüvelyt és a méhnyakat kóros sejteket keresve. Ugyancsak segítséget nyújt a HPV teszt a pozitív citológiai eredményt követő szövettani vizsgálat esetén és a citológiai indikáció alapján végzett műtétet követő első citológiai vizsgálat során.

 • Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

  Számos szervezet a rutin méhnyakrák szűrés keretében HPV vizsgálatot a citológiai szűréssel együtt ajánlja 5 évenként az átlagos kockázattal bíró 30-65 év közötti nők számára. A 25-65 év közötti nők választhatják a csak HPV tesztből álló szűrést 3 évenként.

  A legújabb hazai ajánlások(Koiss Róbert és mtsai: Orv. Hetil. 2017; 158(52):2062-2067;

  Póka Róbert: Magyar Nőorvosok Lapja, 2018; 81:38-46) szerint a 30-65 éves korosztályban a HPV teszt elsődleges szűrőtesztként alkalmazható a méhnyakrák 5 évenkénti szűrésére. 

   

  Ennél gyakoribb szűrés szükséges a nagy kockázatú csoportba tartozó nőknél, például akiket méhen belül dietilsztilbösztrol-hatás ért, akiknél korábban súlyos rákmegelőző cervicalis (méhnyaki) elváltozást vagy méhnyakrákot diagnosztizáltak, akik HIV fertőzöttek vagy sérült az immunrendszerük.

   

  HPV kimutatást bizonyos gyanús citológiai vizsgálati eredmény esetén is kérhet az orvos. 

   

 • Mit jelent a vizsgálati eredmény?

  Ha kettős szűrés történt, a HPV és a citológiai vizsgálat eredménye együttesen határozza meg a méhnyakrák kockázatát. A párhuzamos tesztelés gyakorlatának előnye, hogy megállapítható, hogy a méhnyaksejtek meg vannak-e fertőzve nagy kockázatú HPV-vel, ugyanakkor a sejtek kóros elváltozásai is láthatóak. Ezt a megközelítést azonban Magyarországon ritkán alkalmazzák.

   

  Az alábbi táblázat a lehetséges kettős szűrési eredmények jelentését írja le, és magában foglalja az American Cancer Society (ACS), az American Society for Colposcopy and Cervical Pathology (ASCCP) és az American Society for Clinical Pathology (ASCP) ajánlásait. Ne feledje, hogy jelenleg a 30-65 év közötti nők számára javasolt a kettős vizsgálat.

   

  Kettős vizsgálat eredménye Mit jelenthet az eredmény Ajánlott nyomon követés
  HPV teszt negatív, citológia normális Méhnyakrák kockázata jelenleg alacsony.

  Kettős vizsgálat ismétlése 5 év 

  múlva (vagy citológia a ismétlése 3 év múlva)
  HPV teszt pozitív, citológia normális A méhnyak sejtjei nagy kockázatú HPV-vel fertőzöttek, de a méhnyaksejtekben nincsenek rendellenességek.

  1. lehetőség: Ismételje meg a kettős vizsgálatot 12 hónapon belül

  2. lehetőség: A HPV-16 vagy a HPV-18 jelenlétének vizsgálata

  - Ha a HPV-16 és/vagy a HPV-18 jelen van, ajánlott a kolposzkópia

  - Ha nincs HPV-16 és/vagy HPV-18, ismételje meg a kettős vizsgálatot 12 hónapon belül
  HPV teszt negatív, citológia bizonytalan (ASCUS) Nincs HPV fertőzés; a méhnyak sejtjeiben bekövetkező változások fertőzés, gyulladás vagy hormonális változások következményei lehetnek, és valószínűleg kezelés nélkül is gyógyulnak. Ismételje meg a kettős vizsgálatot 3 év múlva.
  HPV teszt pozitív, citológia bizonytalan (ASCUS) A méhnyak sejtjei nagy kockázatú HPV-vel fertőzöttek. Valószínűleg a fertőzés az oka méhnyak sejtekben látható elváltozásoknak. Kolposzkópia a méhnyak sejtek nagyítással történő vizsgálatára.
  HPV teszt negatív, citológia kóros (enyhe fokú elváltozások) Nincs HPV fertőzés; a kóros méhnyak sejtek kialakulásának oka ismeretlen.

  1. lehetőség: Ismételje meg az kettős vizsgálatot 12 hónapon belül

  2. lehetőség: Kolposzkópia a méhnyak sejtek nagyítás alatt történő vizsgálatára
  HPV teszt pozitív, citológia kóros (enyhe fokú elváltozások) A méhnyak sejtjei nagy kockázatú HPV-vel fertőzöttek, ami a kóros sejtek kialakulásának valószínű oka. Kolposzkópia a méhnyak sejtek nagyítással történő vizsgálatára.

  Ha csak citológiai vizsgálat történt, kóros méhnyaksejtek jelenléte esetén HPV meghatározást kell végezni, hogy megállapítsák, a sejtek elváltozását HPV fertőzés okozta-e.

   

  A szűrőtesztként önmagában végzett HPV vizsgálatot végeztek és az eredmény negatív, a 2015-ös irányelvek további nyomon követési lépést javasolnak. (Az ajánlások azonban kevés számú adatokon alapulnak, a a folyamatban lévő kutatásokból további adatok várhatóak.)

   

  • Ha az első HPV vizsgálat eredménye nagy kockázatú típusokra negatív, 3 évig nem szükséges újabb szűrővizsgálatot végezni.
  • Ha a HPV 16-os vagy 18-as típusára pozitív az eredmény, kolposzkópiát kell végezni.
  • Ha egyéb nagy kockázatú típusra (pl. HPV-31 vagy HPV-45) pozitív az eredmény, citológiai vizsgálatot kell végezni. Ha ez pozitív, kolposzkópiára van szükség. Ha negatív, akkor 12 hónap múlva kell újra ellenőrizni.

   

   

  A HPV-tesztek egy része számos nagy kockázati típusú HPV DNS-ét kimutatja, de a konkrét típusokat nem határozza meg. Más tesztek képesek az egyes típusokat is kimutatni a DNS vagy RNS alapján, így különösen a 16-ost és 18-ast, amelyek a méhnyakrákok 70%-át okozzák.

 • Mit kell még tudnom?

  A legtöbb nagy kockázati típusú HPV fertőzésből nem lesz rák vagy rákmegelőző elváltozás.

   

  Ha valaki HPV fertőzést kap, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy partnerének szexuális kapcsolata van valaki mással. A HPV vírus hosszú évekig képes lappangani a méhnyaksejtekben, így egy korábbi nemi kapcsolatban szerzett fertőzés is átadható a jelenlegi partnernek.

   

  Igen ritkán előfordul, hogy hüvelyi szüléskor az anyától HPV-vel megfertőződik a magzat. Ilyenkor szemölcsök jelenhetnek meg a baba torkában vagy gégéjén (ún. gége papillomatózis).

   

  A HPV fertőzöttség nem rontja a teherbe esés esélyét és a terhesség kiviselését. A HPV fertőzés által okozott rákmegelőző állapotok kezelésére alkalmazott bizonyos módszerek azonban megnehezíthetik a teherbe esést és a normális szülést.

 • Hogyan kezelhető a HPV fertőzés?

  Magát a vírusfertőzést nem lehet kezelni, de a szervezet immunrendszere általában néhány év alatt legyőzi a vírust. A vírus által okozott betegségek viszont kezelhetők. A nemi szervi szemölcsök vegyszerekkel, fagyasztással, leégetéssel, sebészileg vagy lézerrel eltávolíthatóak. A legtöbb esetben ezzel a kezeléssel a szemölcsök végleg eltűnnek. Ha újra és újra visszajönnek, meg lehet próbálni egy interferon nevű gyógyszer befecskendezésével kiirtani őket. Kezelés nélkül a szemölcsök maguktól eltűnhetnek, változatlanok maradhatnak, vagy növekedhetnek, sokasodhatnak, akár nagy tömegbe tömörülhetnek.

   

  A méhnyakon lévő rákmegelőző növedékeket sokféleképpen lehet kezelni, a rendellenes sejtek fagyasztásos sebészeti kiirtásától a gyanús szövet műtéti kimetszéséig. A méhnyakrák megelőzésének kulcsa a méhnyaki elváltozások mihamarabbi felfedezése, mert a rákot már jóval nehezebb kezelni.

 • Hogyan előzhető meg a HPV fertőzés?

  A nemi partnerek számának korlátozása csökkenti a fertőződés veszélyét, bár a monogámia (egyetlen nemi partner) sem zárja ki a HPV fertőzés létrejöttét, ha a pár bármelyik tagjának valaha is volt nemi kapcsolata fertőzött partnerrel. 

   

  Az óvszerhasználat csökkentheti a HPV terjedésének esélyét, de csak az a bőrfelület védett, amellyel az óvszer érintkezésbe kerül, vagy amelyet fed. A vírus minden fedetlen bőrfelületet képes megfertőzni, így a nemi szerveket, lágyékot, combot, végbélnyílást, végbelet és valószínűleg a szájat is.

   

  A HPV ellenes vakcinák Gardasil/Silgard, Gardasil 9, illetve Cervarix néven kerültek forgalomba az Európai Unió országaiban.

   

  • A Gardasil® a HPV 4 szerotípusa (HPV 6, 11, 16 és 18) ellen nyújt védelmet. (A méhnyakrákok 70%-át a 16-os és 18-as típus okozza, míg a 6-os és a 11-es a nemi szervi szemölcsök 90%-áért felelős.)
  • A Gardasil 9 a Gardasilhoz képest további 5 típus ellen véd, amelyek a méhnyakrákok 15%-át okozzák.
  • Cervarix® a 16-os és 18-as típustól óv.

   

  Mindhárom készítmény mindkét nemnél alkalmazható 9 és 26 éves kor között. Két vagy 3 adagos oltási séma alapján adják 6 hónap alatt. Mindegyik dózishoz ugyanazt az oltóanyagot kell használni.

   

  Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlása szerint a 9-15 éves korú lányok tartoznak a HPV vakcináció elsődleges célcsoportjába. A hazánkban 2014-ben bevezetett HPV elleni önkéntes védőoltást azok a lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát végzik.

   

  Az oltóanyagok biztonságosak, de csak akkor hatásos az oltás, ha az első vírusfertőzés előtt adják be. Akkor is érdemes azonban beadni az oltást, ha a fiatal már szexuálisan aktív, mert ha a már elkapott vírustörzs ellen nem is, de az oltóanyagban lévő többi típus ellen mindenképpen véd.

 • A férfiakat is szűrik HPV fertőzésre?

  A férfiakat alapesetben nem szűrik HPV-re, csak ha a rákra nézve nagy kockázatú csoportba tartoznak, például sérült az immunrendszerük vagy férfiakkal állnak nemi kapcsolatban. A HPV kimutatása ilyenkor például végbélnyílás törletből történhet DNS-vizsgálattal. Pozitív lelet esetén – a méhnyaki mintákhoz hasonlóan – szakorvos állapítja meg a további teendőket, például gondosabb fizikális vizsgálatra vagy akár szövetminta vételére lehet szükség.

 • Én már kaptam HPV védőoltást. Kell-e méhnyakrákszűrésre járnom?

  Igen. Mivel a jelenleg használatos HPV vakcinák nem védik ki teljesen a méhnyakrákot, a beoltott nőknek is szükséges szűrésre járniuk.

 • Nekem eltávolították a méhemet. Kell-e mégis méhnyakrákszűrésre járnom?

  Ha teljes méheltávolítás történt (méhnyakkal együtt), akkor nincs többé szükség szűrésre, csak akkor, ha a méheltávolítást méhnyakrák vagy rákmegelőző állapot miatt végezték. Ha a méhnek csak a méhnyak fölötti részét távolították el, továbbra is szükséges méhnyakrákszűrésre járni.

 • A HPV-n kívül milyen kockázati tényezői vannak a méhnyakráknak?

  A kutatások szerint vannak bizonyos tényezők, amelyek HPV fertőzés talaján tovább növelhetik a méhnyakrák esélyét. Ilyen, ha valakinek sok gyereke van, ha hosszan használ fogamzásgátló tablettát, illetve, ha Chlamydia fertőzése van.

   

  Növelik a kockázatot továbbá a következők: korán kezdett nemi élet, gyakran váltott nemi partner, a citológiai szűrés elhanyagolása, dohányzás, korábbi dietilsztilbösztrol-hatás (régen fenyegető vetélés esetén adták), diagnosztizált méhnyakrák a múltban, transzplantáció vagy HIV-fertőzés miatt sérült immunrendszer, valamint egyidejűleg fennálló egyéb nemi úton terjedő betegség, pl. herpesz.

Felhasznált források

Aktuális áttekintésben használt források

Office on Women's Health, U.S. Department of Health and Human Services. ePublications: Pap Test. Available online at http://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/pap-test.html. Last reviewed January 3, 2014. Accessed July 13, 2015.

World Health Organization. Human Papillomavirus and Cervical Cancer. Available online at http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs380/en/. Reviewed March 2015. Accessed July 13, 2015.

Centers for Disease Control and Prevention. Genital HPV Infection - Fact Sheet. Available online at http://www.cdc.gov/std/HPV/STDFact-HPV.htm. Last updated February 23, 2015. Accessed July 13, 2015.

Ratnam S, et al. Aptima HPV E6/E7 mRNA Test Is as Sensitive as Hybrid Capture 2 Assay but More Specific at Detecting Cervical Precancer and Cancer. Journal of Clinical Microbiology. 2011; 49(2): 557-564.

Centers for Disease Control and Prevention. Pap Tests and Cervical Cancer – FastStats. Available at http://www.cdc.gov/nchs/fastats/pap-tests.htm. Last updated May 14, 2015. Accessed July 15, 2015.

Huh W, et. al. Use of primary high-risk human papillomavirus testing for cervical cancer screening: Interim clinical guidance. Gynecologic Oncology. Published online at http://www.gynecologiconcology-online.net/article/S0090-8258%2814%2901577-7/fulltext. Accessed February 4, 2015.

Centers for Disease Control and Prevention. Cervical Cancer Screening Guidelines for Average-Risk Women. Available online at http://www.cdc.gov/cancer/cervical/pdf/guidelines.pdf. Accessed July 13, 2015.

Centers for Disease Control and Prevention. HPV and Men – Fact Sheet. Available online at http://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv-and-men.htm. Last updated January 28, 2015. Accessed July 13, 2015.

Saslow, et al. American Cancer Society, American Society for Colposcopy and Cervical Pathology, and American Society for Clinical Pathology Screening Guidelines for the Prevention and Early Detection of Cervical Cancer. American Journal of Clinical Pathology. 2012;137:516-542.

American Society for Clinical Pathology. Algorithms: Updated Consensus Guidelines for Managing Abnormal Cervical Cancer Screening Tests and Cancer Precursors. Available online at http://www.asccp.org/Portals/9/docs/ASCCP%20Management%20Guidelines_August%202014.pdf. Accessed July 14, 2015.

American Society for Clinical Pathology. Updated Consensus Guidelines FAQs. Available online at http://www.asccp.org/Guidelines/Guidelines-Frequently-Asked-Questions. Accessed July 14, 2015.

Centers for Disease Control and Prevention. Sexually Transmitted Diseases Treatment Guidelines, 2015. Recommendations and Reports. Morbidity and Mortality Weekly Report. June 5, 2015. Available online at http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr6403a1.htm. Accessed July 1, 2015.

U.S. Food and Drug Administration. Approved Products – Human Papillomavirus Vaccine. Available online at http://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/Vaccines/ApprovedProducts/ucm172678.htm. Last updated January 29, 2015. Accessed July 15, 2015.

American Academy of Pediatrics. Immunization – Human Papillomavirus (HPV). Available online at https://www2.aap.org/immunization/illnesses/hpv/hpv.html. Last updated June 18, 2015. Accessed July 14, 2015.

American Cancer Society. Cervical Cancer Prevention and Early Detection. Available online through http://www.cancer.org. Last revised December 11, 2014. Accessed July 1, 2015.

(Feb 2 2015) American Cancer Society. HPV and Cancer. Available online at http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/infectiousagents/hpv/hpv-and-cancer-info. Accessed Sept 2015.

Korábbi áttekintések során használt források

National Institute of Allergy and Infectious Diseases website. Available online at http://www.niaid.nih.gov/factsheets/stdhpv.htm.

Centers for Disease Control and Prevention website. Available online at http://cdc.gov/nchstp/dstd/Fact_Sheets/FactsHPV.htm.

American Social Health Association website. Available online at http://www.ashastd.org/stdfaqs/syphilis.html.

Interview with Nadine Bartholoma, MS, MT (ASCP), SM. Virology Coordinator at University Hospital Pathology Laboratory, SUNY Upstate Medical University in Syracuse, NY.

Thomas, Clayton L., Editor (1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary. F.A. Davis Company, Philadelphia, PA [18th Edition].

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (2001). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 5th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO.

(2004 Copyright). Human Papilloma Virus (HPV). American Cancer Society [On-line information]. Available online through http://www.cancer.org.

Bren, L. (2004 January February). Cervical Cancer Screening. FDA Consumer Magazine [On-line article]. Available online at http://www.fda.gov/fdac/features/2004/104_cancer.html.

(2004 Copyright). Human Papillomavirus (HPV). ARUP's Guide to Clinical Laboratory Testing [On-line testing information]. Available online at http://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_302a.jsp#3465668.

(2004 May 4). Revised Cervical Cancer Screening Guidelines Require Reeducation of Women and Physicians. ACOG [On-line news release]. Available online at http://www.acog.org/from_home/publications/press_releases/nr05-04-04-1.cfm.

(2004 Copyright). The High-Risk HPV Test: A Breakthrough in Cervical Cancer Screening. The HPVtest.com [On-line information from Digene Corportaion]. Available online at http://www.thehpvtest.com/factsheet.html.

American Cancer Society, ACS News Center, HPV Vaccine Approved; Prevents Cervical Cancer (article date June 8, 2006). Available online through http://www.cancer.org.

National Cancer Institute, Human Papillomas Vaccines: Questions and Answers (June 2006-online information). Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/risk/HPV-vaccine.

U.S. Food and Drug Administration fact sheet (June 2006-online information). Available online at http://www.fda.gov/womens/getthefacts/hpv.html.

Darragh TM, Winkler B. The ABCs of anal-rectal cytology. CAP Today. College of American Pathologists, May 2004 (Online information). Available online at http://www.cap.org/apps/docs/cap_today/pap_ngc/NGC_analrectalcyto.html.

Palefsky JM, Holly EA, Ralston ML, Jay N. Prevalence and risk factors for human papillomavirus infection of the anal canal in human immunodeficiency virus (HIV)-positive and HIV-negative homosexual men. J Infect Dis 1998;177:361-7.

American Cancer Society (July 2006) Cancer reference information, Overview: anal cancer, How is cancer found? Available online through http://www.cancer.org.

Pagana, Kathleen D. & Pagana, Timothy J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 546-548.

Centers for Disease Control and Prevention: Genital HPV Infection - CDC Fact Sheet. Available online at http://www.cdc.gov/std/HPV/STDFact-HPV.htm. Accessed June 19, 2009.

Davis, A. J. 2009 May 28. Clinical usefulness of HPV DNA testing and genotyping. Journal Watch Women's Health.

FDA approved first DNA test for two types of human papillomavirus; agency also approved second DNA test for wider range of HPV types. 2009 Mar 13. US Food and Drug Administration. Available online at http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm149544.htm. Accessed 9 Jun 2009.

FDA approves two DNA tests to detect HPV. 2009 Mar 17. Infectious Disease News. Available online at http://www.infectiousdiseasenews.com/article/37896.aspx. Accessed 9 Jun 2009.

FDA approves two Hologic HPV tests (press release). 2009 Mar 13. Hologic, Inc. Available online at http://www.hologic.com/news-releases/view/173-year.2009_173-id.234881444.html. Accessed 9 Jun 2009.

Descriptions of new FDA-approved HPV DNA tests (clinical update). American Society for Colposcopy and Cervical Pathology. PDF available for download at http://www.asccp.org/pdfs/consensus/clinical_update_20090408.pdf. Accessed 11 Jun 2009.

Solomon D, Papillo J, Davey D, on behalf of the Cytopathology Education and Technology Consortium. Statement on HPV DNA Test Utilization. Am J Clin Pathol 2009;131:768-769.

Human papillomaviruses and cancer: questions and answers (fact sheet). National Cancer Institute. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/HPV. Accessed 9 Jun 2009.

American Academny of Pediatrics. American Academy of Pediatrics Policy Statement. HPV Vaccine Recommendations. Available online at http://pediatrics.aappublications.org/content/129/3/602.full.pdf+html. Published February 27, 2012. Accessed April 19, 2012.

Press release. FDA Approves New Indication for Gardasil to Prevent Genital Warts in Men and Boys. Available online at http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm187003.htm. Issued October 16, 2009. Accessd March 23, 2009.

National Cancer Institute. Fact Sheet. HPV and Cancer. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/HPV. Accessed March 23, 2012.

National Cancer Institute. Treatment Options by Stage. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/cervical/Patient/page5. Accessed March 23, 2012 .

Centers for Disease Control and Prevention. Genital HPV Infection - Fact Sheet. Available online at http://www.cdc.gov/std/HPV/STDFact-HPV.htm. Last updated February 15, 2012. Accessed april 19, 2012.

Eilleen F. Dunne et al. Prevalence of HPV Infection Among Females in the United States. JAMA. 2007;297(8):813-819. Available online at http://jama.ama-assn.org/content/297/8/813.full. Accessed February 19, 2007.

Centers for Disease Control and Prevention. HPV and Men - Fact Sheet. Available online at http://www.cdc.gov/std/HPV/STDFact-HPV-and-men.htm. Last updated February 23, 2012. Accessed April 23, 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. Cervical Cancer Rates by Race and Ethnicity. Availabe online at http://www.cdc.gov/Features/dsCervicalCancer/. Updated January 26, 2011. Accessed April 23, 2012.

American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Cervical cytology screening. Washington (DC): American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG); 2009 Dec. 12 (ACOG practice bulletin; no. 109). Available online at http://www.guideline.gov/content.aspx?id=15274#Section420. Accessed March 23, 2012

U.S. Preventive Services Task Force. Screening for Cervical Cancer. Release Date: March 2012. Available online at http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/uspscerv.htm. Accessed March 2012.

Moyer, VA on behalf of the U.S. Preventive Services Task Force. Screening for Cervical Cancer: U.S. Preventive Services Task Force Recommendation Statement. Annals of Internal Medicine, March 6, 2012, 156(5). Available online at http://www.annals.org/content/early/2012/03/14/0003-4819-156-12-201206190-00424.full. Accessed March 2012.

American Cancer Society. New Screening Guidelines for Cervical Cancer. Article date: March 14, 2012. Available online at http://www.cancer.org/Cancer/news/News/new-screening-guidelines-for-cervical-cancer. Accessed March 2012.

Press release. FDA Approved First DNA Test for Two Types of Human Papillomavirus? Agency also approved second DNA test for wider range of HPV types. Food and Drug Administration. Available online through http://www.fda.gov. Issued March 13, 2009. Accessed April 23, 2012.

Cleveland Clinic. Understanding Cervical HPV. Available online at http://www.clevelandclinic.org/health/health-info/docs/3800/3808.asp?index=11901. Last updated January 2012. Accessed April 23, 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. Human Papilloma Virus (HPV): What is HPV. Available online at http://www.cdc.gov/hpv/WhatIsHPV.html. Accessed April 23, 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. Making Sense of Your Pap & HPV Test Results. Available online at http://www.cdc.gov/std/hpv/pap/default.htm#sec5. Accessed April 2012.

(March 22, 2012) American Cancer Society. HPV and Cancer. Available online through http://www.cancer.org. Accessed June 2012.

(January18, 2012) American Cancer Society. Cervical Cancer, Key Statistics. Available online at http://www.cancer.org/Cancer/CervicalCancer/DetailedGuide/cervical-cancer-key-statistics. Accessed June 2012.

Reuters. Wait longer between Pap tests, doctors say. October 22, 2012. Available online at http://www.reuters.com/article/2012/10/22/health-cancer-papsmear-idUSL3E8LM84D20121022. Accessed November 2012.

ACOG. Ob-Gyns Recommend Women Wait 3 to 5 Years Between Pap Tests. October 22, 2012. Available online at http://www.acog.org/About_ACOG/News_Room/News_Releases/2012/Ob-Gyns_Recommend_Women_Wait_3_to_5_Years_Between_Pap_Tests. Accessed November 2012.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.