Más néven
Trichomonas vaginalis
Hivatalos név
Trichonomas vaginalis
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 04.10.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Trichomonas vaginalis okozta fertőzés diagnosztizálására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha Önnél fertőzés tünetei jelentkeznek, például hüvelyi váladékozás vagy fájdalmas vizelés.

​​​​​​​Milyen mintára van szükség?

Nők esetében a hüvelyből, férfiak esetében a húgycsőből vattapálcával levett váladék szükséges.

Szükség van-e mintaelőkészítésre?

Ennél a vizsgálatnál nincs szükség mintaelőkészítésre.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?

A vizsgálat a Trichomonas vaginalis, egy szexuális úton terjedő, mikroszkopikus parazita okozta fertőzés kimutatására szolgál, amely nőknél hüvelyi fertőzést, a férfiak egy részénél pedig húgycsőfertőzést okoz.

Hogyan történik a mintavétel?
Nők esetében vattapálcával váladékot vesznek a hüvelyből. Férfiaknál a vékony vattapálcát a húgycsőbe vezetik.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A vattapálcával levett váladékot mikroszkóp alatt vizsgálják, tenyésztik, vagy molekuláris eljárásokkal vizsgálják Trichomonas vaginalis jelenlétének kimutatására. A tenyésztés érzékenysége nagyobb, mint a mikroszkópos vizsgálaté, a molekuláris vizsgálatok alkalmazása magasabb érzékenységük folytán tovább növeli a kimutatás esélyét.

 

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?

Orvosa akkor kérheti a vizsgálatot, ha Ön olyan tüneteket tapasztal, mint kellemetlen szagú hüvelyváladék vagy fájdalmas vizelés. Ha Önnek egyéb, szexuális úton terjedő betegsége van, orvosa kérheti a trichomonas-vizsgálat párhuzamos elvégzését.

 

Mit jelent az eredmény?

Pozitív teszt aktív fertőzésre utal, amely antibiotikum-kezelést igényel.

 

Mit kell még tudnom?

A trichomonas az egyik leggyakoribb, szexuális úton terjedő fertőzés. Az Egyesült Államokban körülbelül 2 millió, elsősorban 16–35 év közötti nő fertőződik meg évente. A fertőzött személyeknél nagyobb az egyéb szexuális úton terjedő betegségek kockázata, így az orvos kérheti azok kimutatására alkalmas vizsgálatok elvégzését is.

A trichomonas-fertőzöttség befolyásolhatja a terhesség kimenetelét, szerepe lehet a koraszülésben vagy alacsony születési súlyú újszülött világrahozatalában. Amennyiben Ön terhes, ezt a tényt hozza orvosa tudomására. Az orvos másképp kezeli a fertőzött nőbeteget a terhesség első három hónapjában.

Gyakori kérdések

1. Melyek a trichomonas fertőzés tünetei?
Nők esetében, a leggyakoribb tünetek közé tartoznak a kellemetlen szagú vagy habos zöld hüvelyváladék és a hüvely vagy környékének viszketése vagy kipirulása. Egyéb tünetei lehetnek a közösüléskor jelentkező fájdalom, alhasi vagy lágyéki diszkomfort vagy duzzanat, gyakori vizelési inger, amely gyakran fájdalommal és égető érzéssel jár. A Trichomonas vaginalisszal fertőzött nők 50%-ának azonban nincsenek panaszai.

Férfiak esetében, a leggyakoribb tünet a húgycsőgyulladás, amely a húgycső váladékozásával, gyakori vizelési ingerrel, valamint vizeléskor jelentkező égető érzéssel jár.

 

2. Hogyan terjed a trichomonas-fertőzés?

A parazita szexuális érintkezéssel terjed.

 

3. Hogyan kezelik?

A fertőzést rendszerint a metronidazol nevű antibiotikummal kezelik. A bakteriális fertőzések kezelésére kifejlesztett antibiotikumok többsége nem hatásos e parazitás fertőzés ellen. Minden jelenlegi szexuális partnert egyidejűleg kezelni kell, különben a páciens nagy valószínűséggel újrafertőződik.


4. Hogyan előzhető meg?

A Centers for Disease Control (CDC) az alábbi irányelveket javasolja:

  • Tartózkodjon a szexuális kapcsolattól; vagy
  • Szexuális kapcsolat létesítésekor mindig használjon óvszert a megfelelő módon és minden partnerével.
  • Korlátozza szexuális partnereinek a számát. Minél több partnere van, annál nagyobb a kockázata annak, hogy egyiküknek trichomonas vagy más nemi úton terjedő betegsége (STD) legyen.
  • Amennyiben Ön megfertőződött, szexuális partnerét vagy partnereit is kezelni kell. Ezzel megelőzhető az Ön újrafertőződése is.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.