Más néven
Szexuális úton terjedő betegségek
Sexually transmitted diseases
STD
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.02.2018.

Mi jellemzi ezt a betegséget?

Több mint 20 szexuális úton terjedő betegség ismert. Többségük jellemző tüneteket okoz, amelyek arra késztetik a beteget, hogy azonnal orvoshoz forduljon. Az STD-k némelyike azonban „néma” maradhat – az egyén nyilvánvaló tünetek nélkül hordozhatja a betegséget, anélkül, hogy a fertőzésnek tudatában volna. Ezért fontos a laboratóriumi vizsgálatok elvégzése a szexuális úton terjedő betegségek kimutatására szexuálisan aktív életkorban különösen akkor, ha megfelelő védekezés nélkül élt szexuális életet.

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek a következők:

  • Gonorrhoea: Szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés, korai tünetként enyhe váladékozást/folyást okozhat a hüvelyből, a hímvesszőből vagy a végbélből. Nők esetében jelentkezhet sárga vagy véres hüvelyi folyás, közösüléssel összefüggő vérzés, vagy csípő/égető érzés vizeléskor; férfiak esetében a hímvessző gennyes váladékozása, vagy vizeléskor jelentkező égető érzés. A gonorrhoea a fertőzött nők 50%-ánál és a férfiak 10%-ánál azonban nem jár nyilvánvaló tünetekkel. Amennyiben a fertőzés kezeletlen marad, meddőséghez és egyéb komplikációkhoz vezethet. A gonorrhoea antibiotikumokkal teljesen meggyógyítható.

  • Chlamydia: A Chlamydia trachomatis fertőzést gyakran „néma járványnak”nevezik, mivel - bár a fertőzés gyakori -, sok ember nincs tudatában fertőzöttségének. Négy fertőzött egyénből csupán egynél jelentkeznek tünetek, például mérsékelt folyás vagy vizeletürítéskor égető érzés. A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Antibiotikumokkal könnyen kezelhető, kezelés nélkül azonban súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

  • Szifilisz (luesz, vérbaj): A szifilisz bakteriális fertőzés, amely könnyen diagnosztizálatlan maradhat. Az első tünetek fájdalmatlan hólyag vagy fekély, amely magától elmúlik, a fertőzött egyén azonban hosszú ideig fertőzőképes maradhat. A szifilisz antibiotikumokkal gyógyítható, kezelés nélkül azonban a betegség az évek során a szervezetben továbbterjed, és súlyos szervi károsodásokat okozhat.

  • Trichomonas: A Trichomonas vaginalis mikroszkopikus méretű parazita, amely, ha a fertőzés tünetekkel jár, híg folyást és vizeletürítés során égető érzést okozhat. A betegség antibiotikumokkal kezelhető.

  • Humán papillomavírus (HPV): Az egyik leggyakoribb STD. Ez a vírus a genitális régiót fertőzheti, a nemi szervek környékén szemölcsök („kondilomák”) kialakulását okozva. A vírus egyes típusai a méhnyak­rák kialakulásában alapvető szerepet játszanak. Korai kimutatással csökkenthető a rák kockázata.

  • Genitális herpesz: Ez a vírus időszakonként visszatérő fekélyek kialakulásához vezet a genitális régióban. A vírus az egész élet során a szervezetben marad a gerincvelői idegdúcokban. Rendelkezésre állnak azonban vírusellenes terápiák, melyekkel segíthető a tünetek gyorsabb megszűnése.

  • Hepatitis B és Hepatitis C: Ezek a vírusfertőzések, szexuális kontaktus útján terjedhetnek. A hepatitis B és C a májat fertőzi meg, azt súlyosan károsíthatja. A betegség interferonnal kezelhető, de az ilyen gyógyszeres kezelésnek súlyos mellék­hatásai is lehetnek.

  • Humán Immundeficiencia Vírus (HIV): A HIV az AIDS (Acquired Imunodeficiency Syndrome, szerzett immunhiányos állapot) betegség okozója. A vírus bizonyos, az immun­rendszer működéséhez nélkülözhetetlen fehérvérsejt típusokat (segítő, „helper” T- limfociták) támad meg, és azok pusztulását okozza. Ahogy a fenti sejtek száma csökken, romlik a szervezet azon képessége, hogy a fertőzéseket leküzdje. Ez a folyamat végső soron halálhoz vezet. Bár a betegség gyógyítása egyelőre nem lehetséges, a korai felismerés lehetővé teszi a kezelést antivirális gyógyszerekkel, amelyek segítségével az élet meghosszabbítható.

Szexuális úton terjedő betegség gyanúja estén jelentkezhet bármely Bőr és Nemibeteg-gondozó szakrendelésen, ahol adatainak bizalmas kezelése mellett szűrővizsgálaton eshet át, és szükség esetén megfelelő kezelésben részesülhet. Amennyiben a fenti betegségek valamelyikében szenved, erről feltétlenül tájékoztassa szexuális partnerét (vagy partnereit) annak érdekében, hogy szintén kezelésben részesülhessen(ek). A szakrendeléseken, nem kötelező jelleggel, tanácsot kaphat ennek optimális módját illetően.

Ha azt szeretné tudni, hogy fertőzött-e HIV vírussal, nevének közlése nélkül jelentkezhet szűrésre az ÁNTSZ által működtetett HIV/AIDS Tanácsadókban vagy az Országos Epidemiológiai Központ anonim vizsgálóhelyén, ahol a vizsgálathoz vért vesznek.

Hol lehet térítésmentesen, önkéntes HIV tesztet végeztetni?

HIV/AIDS tanácsadók

Országos Epidemiológiai Központ

IX., Gyáli út 2-6., tel.:06-1-476-1100

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Fővárosi Intézete

XIII., Váci út 174., tel.: 06-1-465-3820

Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, STD Centrum

VIII., Mária utca 41., tel.: 06-1-215-7300

Kerületi Bőr- és Nemibeteggondozó Intézetek

Fővárosi Önkormányzat Szent László Kórház Ambulancia

IX., Gyáli út 5-7. tel.: 06-1-455-8100, 06-1-455-8100/ 8328

 Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat

XI., Karolina út 35/b., tel.: 06-1-466-9283

Iránytű Ifjúsági és Gyermekvédelmi Központ, Budapest

XIII., Pannónia u. 34., tel.: 06-1-339-3700

 Józsefvárosi Tanácsadó Szolgálat

VIII., József u. 46., tel.: 06-1-303-4490

 Szent Sebestyén’97 Kft (csak homoszexuálisoknak)

VI., Podmaniczky u.27. fsz.10., tel.: 06-1-302-7572

 

Vidéken:

 Állami Népegészségügyi és Tisztiovosi Szolgálat Megyei Intézeteiben

működő HIV/AIDS tanácsadók

 Soproni AIDS-segély

Sopron, Magyar u. 14., tel.: 06-80-333-399

 

Felhasznált forrásmunkák:

MEGJEGYZÉS: A jelen cikk az eredeti, az Amerikai Egyesült Államokban kiadott, a Lab Tests Online szerkesztő bizottsága által rendszeresen felülvizsgált írás magyar nyelvre fordításával, és a magyar viszonyokhoz történő adaptálásával készült. A cikk alapját az irodalomjegyzékben felsorolt írások és a szerkesztő bizottság tagjainak szakmai tapasztalatai képezik. A cikk tartalmát mind az amerikai, mind a magyar szerkesztő bizottság időszakonként ellenőrzi, frissíti, ha szükséges újabb irodalommal kiegészíti. A kiegészítő forrásmunka a régiektől megkülönböztetve kerül közlésre. A legutolsó frissítés dátuma a cikk alján látható. 

A hivatkozott honlap címek a cikk írásakor valódi, működő honlapok voltak, hivatkozásuk nem reklám célból, hanem referenciaként szolgál. Az idők során a honlapok megváltozhatnak, tartalmuk elavulhat, ezt a Lab Tests Online szerkesztő bizottságai nem ellenőrzik. Ha egy címszó keresésekor egy link nem működik, célszerű felkeresni az eredő honlapot (pl. www.nih.gov vagy www.oek.hu), és ott keresni a kívánt szót.

 

Magyar nyelven további információ található a http://www.webbeteg.hu/cikkek/urologia/512/gonorrhoea-(tripper-kanko), http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/510/a-szifilisz és  http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/511/hiv-fertozes címeken.

 

Idegen nyelvű kapcsolódó adatbázisok

National Institute of Allergy and Infectious Diseases
Statistics on STDs
American Social Health Association
Planned Parenthood