Más néven
AIDS teszt
AIDS szűrés
HIV szerológia
Hivatalos név
HIV elleni antitest vizsgálat
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 26.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Humán immundeficientia vírussal (HIV-vel) történt fertőzés kimutatására

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Egy és három hónappal azt követően, hogy ön azt gondolja, hogy lehetséges a vírussal történt expozíció; az ellenanyag megjelenéséhez az átlagidő kb. két hét.

Milyen mintára van szükség?

Kari vénából történő vérvételre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.
Rendelkezésre állnak olyan tesztek is, amelyekkel vizeletből, és/vagy nyálból lehet elvégezni a kimutatást.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A HIV, human immundeficientia vírus, az a vírus, amely az AIDS-et (szerzett immunhiányos szindróma) okozza, amely elpusztítja az immunrendszert, és a szervezet így legyengülve támadhatóvá válik fertőzésekkel szemben. Ez a teszt a vérben lévő HIV elleni antitesteket mutatja ki. (A szervezet antitesteket termel a HIV ellen, és ezek kimutathatók a vérben körülbelül 2-4 héttel a vírussal történt expozíciót követően.)

Hogyan történik a mintavétel?
Kari vénába vezetett tű segítségével történik a vérvétel. Rendelkezésre állnak még olyan tesztek, amelyeket el lehet végezni vizeletből és/vagy nyálból.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A HIV elleni antitest vizsgálatot arra használják, hogy megállapítsák, az adott személy fertőződött-e a HIV-vel vagy sem. A HIV fertőzés korai stádiumban történő kezelése, és az immunrendszer monitorozása jelentős mértékben képes hosszú távon javítani a páciens egészségi állapotán. A HIV status ismerete segíthet a páciensnek megváltoztatni az eddigi viselkedésmódját, amely őt és másokat rizikótényezővé tett.

A HIV vírus elleni antitestek kimutatását rutinszerűen ELISA szűrőteszttel végzik. Az ELISA tesztet megismétlik, ha az pozitív. Az ELISA vizsgálat nagyon érzékeny, de mivel fals pozitív értékeket is adhat, a vizsgálatot egy másik módszerrel, az úgynevezett Western Blot-tal is elvégzik. Ezeket a vizsgálatokat erre a célra specializálódott laboratóriumokban végzik.
(Forgalomba kerültek olyan preparátumok is, amelyekkel otthon is meg lehet határozni a HIV elleni antitesteket. Más esetekben a páciens az otthonában elvégezheti a vérvételt ujjbegyből, és postán beküldheti a mintát a vizsgáló központba. Később telefonon keresztül megkérdezheti az eredményét, melyet megfelelő ajánlással is kiegészítenek. Ezek az eljárások nem igazán elterjedtek, és megbízhatóságukról sincsenek egyértelmű adatok, ezért a HIV-fertőzés gyanúja esetén célszerű minél eklőbb szakorvoshoz illetve szakrendeléshez fordulni.)

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A HIV elleni antitest vizsgálatot abban az esetben célszerű elvégezni, ha felmerül a gyanúja a HIV expozíciónak. A vizsgálat elvégzését akkor ajánlják, ha

  • valaki aktív szexuális életet él (három vagy több nemi partner az elmúlt 12 hónapban).
  • valaki 1985 előtt kapott vértranszfúziót, vagy egy nemi partnere kapott vért, és később HIV pozitív lett. (További információért látogasson el a: http://www.cdc.gov/hiv/pubs/faq/faq15.htm angol nyelvű honlapra.)
  • valaki nem biztos abban, hogy nemi partnere HIV-mentes.
  • egy férfinek másik férfivel van nemi kapcsolata.
  • valaki intravénás kábítószert fogyasztott, különösen használt tű és/vagy egyéb eszköz igénybevételével.
  • valakinek szexuális úton terjedő betegsége (STD) van.
  • valaki egészségügyi dolgozó, és közvetlenül a munkája során történik vér expozíció.
  • egy nő terhes, és felmerül a HIV fertőzöttség gyanúja. (Léteznek ma már olyan kezelések, amelyek jelentősen csökkenthetik annak a kockázatát, hogy egy HIV fertőzött nő átadja a vírust a magzatának.)
  • egy nő szeretne megbizonyosodni affelől, hogy HIV fertőzött-e, mielőtt terhes lenne.

Mit jelent az eredmény?
Egy egészséges egyén vérében nincs HIV antitest. Ha valakinek a vizsgálati eredménye pozitív HIV elleni antitestre ELISA-val és Western Blot technikával is, akkor az adott személyt HIV fertőzöttnek tekintik.

Mit kell még tudnom?
Az antitest vizsgálat nem képes azonnal kimutatni a HIV vírust az expozíciót követően. Az antitestek termelődéséhez megfelelő idő (néhány hét) kell, ezért előfordulhat, hogy az eredmény negatív annak ellenére, hogy a személy fertőzött (fals negatív). Ezért nagyon fontos az eredény ismételt vizsgálattal történő ellenőrzése. A lehetséges vírus expozíciót követő 3-6 hónapban egy másik HIV elleni antitest vizsgálatot is szükséges elvégezni.

Gyakori kérdések

1. Milyen tünetei vannak a HIV fertőzésnek?
Csak azt a megbízható módszert kell elvégezni, amely megmondja, hogy ön HIV vírussal fertőzött. Ez azért van, mert sok ember, aki HIV fertőzött nem tapasztal tüneteket sok éven át, és azokat pedig amelyeket ők megtapasztalnak, nagyon hasonlóak lehetnek más betegségek tüneteihez.

2. Milyen tünetei vannak az AIDS-nek?
Az AIDS-nek nincsenek más betegségre nem jellemző, sajátos tünetei. A tünetek arra a betegségre jellemzőek, amelyik a pácienst a védekezőrendszer gyengesége miatt megtámadja. Ezek elsősorban fertőző betegségek (gombák, baktériumok, TBC, stb.)

3. Milyen kezelés van a HIV/AIDS-re?
Jelenleg nincs teljes gyógymód a HIV ellen vagy az AIDS-re. Vannak azonban kezelések, amelyek segíthetnek, és hosszú távon is jó életminőséget tesznek lehetővé.

4. Meg kellene mondanom a pozitív teszteredményemet bárkinek is?
Igen. Ha valaki HIV pozitív, fontos, hogy elmondja az őt ellátó egészségügyi személyzetnek, valamint minden jelenlegi és jövőbeli nemi partnerének, és/vagy bárkinek, akivel közös tűt használt kábítószer-adagoláskor. Több tanácsadó szervezet is rendelkezésre áll a páciensek számára.

5. Lehet-e használni a HIV elleni antitest vizsgálatot újszülötteknél a HIV kimutatására?
Nem. Mivel az anyai ellenanyagok átjutnak az anyából a magzatba, és az újszülött szervezetében maradnak 6-12 hónapig, így egy másik módszert kellene használni ennek meghatározására. Ezt az eljárást  HIV DNS tesztnek hívják.

6. Van-e a vérvizsgálaton kívül más módszer a HIV vizsgálatára?
Igen. Léteznek olyan eljárások, amelyekkel a nyálat vagy a vizeletet is lehet vizsgálni, de ezek nem váltak széleskörben elterjedtté.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.