Hivatalos név
Glomerulus Filtrációs Ráta (GFR)
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vesefunkció állapotának vizsgálatára.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A glomerulus filtrációs ráta meghatározását (Glomerulus Filtration Rate, GFR) szűrővizsgálatként akkor érdemes elvégezni, ha az orvos vesekárosodás kialakulására gyanakszik. Akkor is jól alkalmazható, ha valakinek már ismert a vesebetegsége, és a veseműködés romlását, a funkció csökkenését szeretnék kimutatni. A vizsgálat különösen hasznos a dialízis-kezelésben részesülők vesefunkciójának megítéléséhez.

Milyen mintára van szükség?

A GFR-t leggyakrabban a szérum-kreatinin és a gyűjtött vizelet kreatinin szintjéből számolják, ezért a kar könyökhajlati vénájából vett vérmintára, és - eltérően az eGFR meghatározástól - 24 órán át gyűjtött vizeletmintára van szükség. A vért piros- ("natív") vagy sárgakupakos ("géles") csőben kell levenni. Szükség van a gyűjtött vizelet mennyiségének ismeretére.

A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Ez a vizsgálat a vér kreatinin szintjét használja az eredmény kiszámításához. Lehetséges, hogy ön olyan utasítást kap, hogy ne egyen előző estétől vagy ne fogyasszon főtt húst a vérvételt megelőzően, mivel egyes kutatások szerint ez átmenetileg megemelheti a kreatinin szintet.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A Glomeruláris Filtrációs Ráta (GFR) a vese funkciójának mértéke. Glomerulusoknak hívják a vesék kicsiny szűrőit, amelyek lehetővé teszik, hogy a bomlási termékek, salakanyagok eltávozzanak a vérből, ugyanakkor a szervezet számára fontos alkotórészek, fehérjék, vérsejtek visszamaradjanak. A ráta megmutatja a veséken keresztül percenként átszűrt vér mennyiségét, annak térfogatát. A GFR direkt mérése bonyolult orvosi beavatkozást igényel, a szérum és a 24 órás gyűjtött vizelet kreatinin szintjéből történő meghatározás viszont egyszerűen elvégezhető. Az így kapott GFR érték ugyanakkor jó egyezést mutat a direkt módon mért eredménnyel.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért. A vizeletet 24 órán át kell gyűjteni. (A vizeletgyűjtés leírása megtalálható a Fogalomtárban.)

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A GFR-t úgy tekintik, mint a legpontosabb adatot a veseállapot megváltozásának kimutatására, ezért a veseműködés jellemzésekor a cél a GFR ismerete. A veseműködés romlásakor megemelkedik ugyan a szérum BUN (urea nitrogén/ karbamid nitrogén) és a kreatinin koncentrációja, és ezek meghatározását könnyű  elvégezni, ezen paraméterek alapján azonban nem lehet felismerni a vesékben bekövetkező korai károsodásokat. A korai felismerés pedig fontos lenne, mert ha a vesekárosodást korán kimutatják, akkor lehetségessé válik a magas vérnyomás, a diabetesz vagy egyéb betegségek vesekárosító szövődményeinek megelőzése, vagy hatásának csökkentése is. A GFR viszonylag könnyen meghatározható a szérum és a 24 órás gyűjtött vizelet kreatinin koncentrációjának ismeretében.

A GFR mellett a kreatinin clearance szintén becslést nyújt a vesefunkcióról és az aktuális GFR-ről. A clearance is becsülhető a szérum kreatinin koncentráció, a kor és a testsúly ismeretében, (számított clearance). Az úgynevezett mért kreatinin clearance meghatározásához a szérum kreatinin mellett a 24 órás gyűjtött vizelet kreatinin koncentrációját is ismerni kell. (Azaz ebben az esetben is a szérumminta mellett 24 órás gyűjtött vizeletmintára is szükség van.)

A GFR becslésére szolgál egy további paraméternek, a cystatin C-nek nevezett molekula szérum szintjének meghatározása is. Bár a tesztnek ezen alkalmazása iránt növekszik az érdeklődés, a módszer még nem terjedt el széleskörben. 

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
A GFR-t akkor szokták meghatározni, ha valakinél vesekárosodásra gyanakodnak. Akkor is célszerű elvégezni a vizsgálatot, ha valakinek már ismert a vesebetegsége, és a veseműködés romlását, a funkció csökkenését szeretnék kimutatni. A vizsgálat különösen hasznos a dialízis-kezelésben részesülők vesefunkciójának megítéléséhez.
Hasznos lehet a GFR meghatározása akkor is, ha valaki valamilyen nem-szokványos diétán van, vagy ha fehérjét illetve albumint találnak a vizeletében.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

Mivel a GFR-érték érzékenyebb a veseműködés zavaraira mint a szérum kreatinin, ezért a GFR a szérum kreatininnel korábban jelzi a vesebetegséget.
A normál GFR érték azt jelenti, hogy vesebetegség nem valószínűsíthető, az alacsony GFR pedig arra utal, hogy valamilyen vesekárosodás áll fenn. Néha,  nagyon korai vesekárosodás esetén (különösen, ha a vesék a diabetesz által károsodtak) előfordul, hogy a GFR értéke emelkedett, jelezve, hogy a vesék a normálisnál nehezebben működnek.

A GFR értékelését az alábbi táblázat alapján lehet elvégezni:
 

Vesekárosodás

 stádiuma

Leírás 

GFR

Egyéb lelet

1

Vesekárosodás normál vagy magas GFR-rel

90+

A fehérje vagy az albumin a vizeletben magas, sejtek vagy
cylinderek vannak a vizeletben

2

Enyhe csökkenés a GFR-ben

60-89

 

3

Mérsékelt csökkenés

 a GFR-ben

30-59

 

4

Súlyos csökkenés a GFR-ben

15-29

 

5

Veseelégtelenség

< 15

 


Mit kell még tudnom?
A GFR emelkedik a terhesség alatt.

Gyakori kérdések

1. Hogyan lehet a GFR-t meghatározni? 
A GFR meghatározására több féle módszer van. A közvetlen meghatározása bonyolult orvosi beavatkozást igényel, ezért meglehetősen ritkán alkalmazzák. A legjobb módszer a GFR mérésére az inulin clearance-nek nevezett eljárás, amely során a vénába speciális folyadékot juttatnak (invtravénás infúzió), azt követően pedig meghatározott időközönként vizeletmintákat gyűjtenek. Más clearance módszerek, amelyek rádioaktív jelzéseket alkalmaznak, hasonló nehézségekkel járhatnak.
A laboratóriumi GFR meghatározások viszonylag egyszerűen kivitelezhetők. A GFR mellett az úgy nevezett eGFR (estimated Glomerulus Filtration Rata, becsült GFR) is alkalmazható, amelynek meghatározásához nincs szükség vizeletre. (Szükség van ugyanakkor - a szérum kreatinin szintjén kívül - a páciens korának és nemének ismeretére).

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.