Más néven
ALAT
GPT
szérum glutamát-piruvát transzamináz (SGPT)
Hivatalos név
Alanin-amino-transzferáz (ALAT, SGPT) meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A májkárosodás szűrésére.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha orvosa azt gondolja, hogy Önnek májkárosodásra utaló tünetei vannak.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A GPT egy enzim, amely főként a májban található; kisebb mennyiségben még előfordul a vesékben, szívben és az izmokban. Normál körülmények között a GPT szintje a vérben alacsony. Amikor a máj károsodik, a GPT kiszabadul a véráramba, általában az egyértelműen májkárosodásra utaló tünetek, úgymint az icterus (a szem és a bőr sárgasága) megjelenése előtt.

Hogyan történik a mintavétel?
Kari vénából történik a vérvétel.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A GPT-teszt kimutatja a máj károsodását. A GPT-értékeket általában összehasonlítják más enzimszintekkel, úgymint az alkalikus foszfatázéval (ALP) és az aszpartát-aminotranszferázéval (GOT), ez segít meghatározni, hogy a májbetegségnek milyen formája van jelen.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Májbetegség gyanúja esetén az orvos általában több más teszttel együtt kéri a GPT-t. Májbetegség tünete lehet icterus, a sötét vizelet, hányinger, hányás, a has elődomborodása, szokatlan súlygyarapodás és a hasi fájdalom. A GPT-t még kérhetik önmagában vagy más tesztekkel együtt, abban az esetben, ha: 

valakinek ismert kórelőzménye van, vagy lehetséges a hepatitisvírussal történő fertőződése,
valaki túl sok alkoholt fogyaszt, 
az illetőnek a családi kórelőzményében szerepel a májbetegség, vagy 
az egyén olyan gyógyszert szed, amely alkalomadtán károsíthatja a májat.
Enyhe tünetekkel rendelkező egyénekben, úgymint a kimerültség, gyengeség, a GPT vizsgálható, hogy van-e krónikus májbetegsége. A GPT-t gyakran használják a májbetegségek kezelésének a monitorozására.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

A nagyon magas GPT-szint (több mint tízszer magasabb, mint a normál) általában akut hepatitisre utal, gyakran vírusfertőzés következtében. Akut hepatitisben a GPT-szint általában magas marad, kb. 1-2 hónapig, de ez lehet 3-6 hónap is, majd ezt követően visszatér a normál szintre.

A GPT-szint általában nem olyan magas krónikus hepatitisben, gyakran kisebb, mint négyszerese a legmagasabb normál értéknek: ebben az esetben a GPT-szint gyakran változik a normál és az enyhén emelkedett között, tehát az orvosokra az lesz a jellemző, hogy gyakran fogják kérni a vizsgálatot, figyelve a mintázat kialakulását. Néhány májbetegségben, főleg, amikor az epevezeték elzáródott, vagy valakinek máj-cirrhosisa van, illetve a májrák bizonyos típusai esetén a GPT lehet akár normális is.

Mit kell még tudnom?

Az izomba adott injekció, az erős izommunka, fizikai sportok emelhetik a mért GPT-aktivitást.
Bizonyos gyógyszerek, gyógytermékek, amelyek májkárosító mellékhatással rendelkeznek, néhány páciensnél szintén emelhetik a GPT-aktivitást.

Gyakori kérdések

1. Mi a hepatitis?
A hepatitis a máj gyulladása. Két fő formája van: akut és krónikus. Az akut hepatitis esetén az érintett személyeknek tipikusan az alábbi tüneteik vannak: émelygés, olyan, mintha influenzájuk lenne, gyakran étvágytalanok, és néha hasmenésük van, hánynak. Sok esetben az akut hepatitis során megbarnul a vizelet, a széklet fakó lesz, elszíneződik a bőr és sárga lesz a szem. A legtöbb érintett egyén végül teljesen felépül. A krónikus hepatitis általában nem okoz tüneteket, vagy csak energiavesztést, fáradtságot éreznek; a legtöbb ember nem tudja, hogy neki krónikus hepatitise van. Néhány emberben a krónikus hepatitis fokozatosan károsítja a májat, és csak sok évvel később okoz szervi elégtelenséget.

2. Milyen más májtesztek vannak?
Egyéb, általában használt májtesztekhez tartozik több májsejtben található enzim, mint az aszpartát-aminotranszferáz (GOT) és az alkalikus foszfatáz (ALP), valamint a bilirubin (egy sárga pigment, amely a máj által választódik ki a szervezetből).

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.