Más néven
HAV-Ab/IgM
HAV-Ab/total
HAV-antitest
Hivatalos név
Hepatitis A
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A vizsgálat a hepatitis A vírussal (HAV) történt fertőzés diagnosztizálására szolgál. A vizsgálatot akkor is szokták kérni, ha azt akarják megtudni, hogy szükség van-e a HAV elleni védőoltásra, illetve a már beadott védőoltásra hogyan reagált a szervezet.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

A vizsgálatot akkor kéri az orvos, ha a HAV fertőzésre utaló tünetek jelentkeznek a páciensnél, és/vagy a páciens ki volt téve a HAV fertőzés veszélyének. A meghatározást krónikus májbetegség esetén, vagy HAV védőoltást követően is szokták kérni.

Milyen mintára van szükség?

A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.
 

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
Hepatitis A vírussal történt fertőzés után, vagy HAV elleni védőoltást követően a szervezet ellenanyagot termel. A vizsgálattal ezt az ellenanyagot mutatják ki. (A HBV és HCV vírusoktól eltérően a HAV-nál még nincs lehetőség az antigén kimutatására, csak az antitestek határozhatók meg.)

Hogyan történik a mintavétel?
A kar könyökhajlati vénájából veszik a vért.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A szervezet, hogy megvédje magát az antigénnek nevezett idegen anyagoktól, ellenanyagot, antitesteket termel. A HAV vizsgálat során általában kétféle antitest-kimutatást végeznek.
Az egyik az IgM (immunoglobulin M), amely a vírusfertőzést követően a leghamarabb jelenik meg a szervezetben, ezért a fertőzés korai kimutatására alkalmas. A HAV elleni IgM antitestet főleg azoknál célszerű vizsgálni, akiknek egyértelműen acut hepatitisük, májgyulladásuk van. Ennek főbb tünetei a sárgaság, sötét színű vizelet, láz, étvágytalanság, és világos színű széklet.
A másik antitest féleség az IgG (immunoglobulin G), amely a fertőzést követően később jelenik meg, de akár évekig megmaradhat a szervezetben, hogy megfelelő védelmet biztosítson ugyanazon vírus további fertőzésével szemben. A teljes HAV elleni antitest vizsgálat, amely mind az IgM, mind pedig az IgG kimutatását jelenti, egyaránt jelzi az aktuális és a korábbi HAV fertőzést, de nem szabad elfelejteni, hogy pozitív lehet a HAV elleni védőoltást követően is.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Az IgM antitest kimutatását akkor kéri az orvos, ha HAV fertőzésre utaló tünetek jelentkeznek a páciensnél, és/vagy a páciens a közelmúltban ki volt téve a HAV fertőzés veszélyének. Az IgM és IgG antitest, azaz a totál antitest kimutatást a HAV elleni védőoltás előtt szokták kérni azért, hogy megállapítsák, szükség van-e egyáltalán a védőoltásra. (Ha elegendő ellenanyag van a szervezetben, a védőoltás nem ad nagyobb védelmet.) Azoknál is el szokták végezni a vizsgálatot, akik HAV elleni védőoltásban részesültek. Ekkor azt nézik meg, hogy a védőoltást követően megfelelően reagált-e a szervezet, mennyi ellenanyagot termelt.

Mit jelent az eredmény?
Pozitív (vagy „reaktív”) eredmény esetén azok, akik nem részesültek HAV elleni védőoltásban, HAV fertőzésen estek át, - még akkor is, ha nem észlelték annak tüneteit. Amerikai adatok szerint a 40 év feletti felnőtt lakosság kb. 30%-ában ki lehet mutatni a HAV elleni antitesteket. A HAV elleni védőoltásban részesülteknél a pozitív eredmény azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel védettek a HAV-val szemben, és újabb fertőződés nem fog bekövetkezni.

Mit kell még tudnom?
A megfigyelések arra utalnak, hogy egy egyszeri HAV fertőzést követően hosszantartó védettség alakul ki a szervezetben az újrafertőzéssel szemben.

Gyakori kérdések

1. Hogyan lehet úgy megfertőződni, hogy az ember észre sem veszi?
A vírus a fertőzött vízzel és széklettel terjed. Mosatlan, korábban fertőzött személy által összefogdosott gyümölcs vagy zöldség fogyasztásakor, vagy fertőzött vízből származó, nem kellően megfőzött vagy megsütött ételek révén terjed a fertőzés. Különösen könnyen fertőződhetnek a gyermekek, akiknél csak gyenge tünetek (láz és hasmenés, influenzaszerű tünetek) alakulnak ki, de akár tünetmentesek is lehetnek.

2. Meg lehet előzni a betegség kialakulását?
Igen, védőoltással. A védőoltás elsősorban azoknak ajánlott, akik olyan helyre utaznak, ahol a HAV előfordulása gyakori, de azoknak is ajánlott, akiknek valamilyen más okból májbetegségük van.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.