Más néven
Gamma-glutamil transzpeptidáz
GGTP
Hivatalos név
Gamma-glutamil transzferáz meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

Májbetegség és/vagy túlzott alkoholfogyasztás szűrésére vagy a máj- és a csontbetegség közötti megkülönböztetésre, amikor emelkedett az alkalikus foszfatáz (ALP) szintje.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha a kezelőorvos úgy látja, hogy májbetegségre jellemző tünetek vannak.

Milyen mintára van szükség?

A kar vénájából vett vérminta szükséges. (Piros-("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

A GGT szint étkezés után csökken; ezért előírhatják önnek, hogy a vizsgálat előtt legalább 8 órán keresztül éhezzen (ne egyen és vízen kívül ne igyon folyadékot). Megkérhetik még, hogy ne fogyasszon alkoholt, vagy ne szedjen bizonyos gyógyszereket.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A GGT egy enzim, amely döntően a májban található, és nagyon érzékeny a máj működésének változásaira. Egészséges állapotban a szintje a vérben alacsony. Amikor a máj sérülést szenved vagy az epevezeték elzáródik, a GGT-szint emelkedik. Ez a legérzékenyebb májenzim az epeút zavarok azonosítására. A GGT-szint emelkedhet akkor is, amikor nincs májbetegséggel azonosítható ok.

Hogyan történik a mintavétel?
A kar vénájából vett vérminta szükséges.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A GGT-vizsgálat segít a máj és epeút károsodásának azonosításában. Amíg néhány orvos minden májbetegségre gyanús betegtől kéri a vizsgálatot, mások csak arra használják, hogy segítsen megmagyarázni más elváltozások okait, vagy ha túlzott alkoholfogyasztást gyanítanak. Például, míg az epeútbetegségben és néhány májbetegségben az ALP és a GGT is emelkedett, addig a csontbetegségben csak az ALP emelkedett. Ha a GGT-szint normál, de az ALP-szint emelkedett, az ok nagy valószínűséggel a csontbetegség. A GGT-vizsgálat használható az idült alkoholfogyasztás szűrésére (a szintje emelkedett az idült alkoholfogyasztók 75%-ában).

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Májbetegségre jellemző tüneteket mutató betegeknél a kezelőorvos általában a GGT-vizsgálatot más vizsgálatokkal együtt kéri. A májkárosodás néhány tünete a sárgaság, hányinger, hányás, puffadás, hasi fájdalom, viszketés és fáradékonyság.

A GGT-szint emelkedett a legtöbb heveny máj- vagy epeút-károsodásnál, de nem alkalmazható a különböző májkárosodást okozók megkülönböztetésére. Emiatt a GGT-vizsgálat vita tárgya, és az USA-ban a National Academy of Clinical Biochemistry and the American Association for the Study of Liver Diseases nem ajánlja a GGT-vizsgálatot. Ezen ajánlások alapján a GGT-vizsgálat hasznos lehet az ALP emelkedésének a kivizsgálásában. A GGT hasznos lehet azon betegek követésére, akiknek a kórtörténetében alkoholabúzus szerepel, és azután részt vettek egy alkoholelvonó kezelésben.

Mit jelent az eredmény?
A kezelőorvosok általában nem foglalkoznak alacsony vagy normál szintekkel, ezek arra utalnak, hogy a beteg nagy valószínűséggel nem szenved májbetegségben.

Az emelkedett GGT-szint azt jelzi, hogy valami nincs rendben a májjal, de az okra nem tud fényt deríteni. Általánosan elmondható, hogy minél magasabb a szintje, annál nagyobb fokú a májkárosodás. Az emelkedett szint lehet májbetegség miatt, de lehet kongesztív szívelégtelenség, alkoholfogyasztás, vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek szedése miatt, mint például a nem szteroid gyulladásgátló szerek (NSAID), zsírszintcsökkentő szerek, hisztaminblokkolók (gyomorsav túltengésének kezelésére), antimycoticumok, antiepilepticumok, antidepresszánsok és hormonok, mint például tesztoszteron szedése esetén.

Mit kell még tudnom?
A GGT-vizsgálat előtti 24 órában kis mennyiségű alkoholfogyasztás is ideiglenes GGT-szint-emelkedést okozhat. Ha ez történik, a kezelőorvos kérhet egy ismételt vizsgálatot.

A GGT-szint étkezés után csökken, tehát célszerű akkor végeztetni a vizsgálatot, amikor már 8 órája éhgyomorral van.

A dohányzás emelheti a GGT-szintet.

Nőkben életkorral emelkedik a GGT-szint, a férfiakban azonban nem, s rendszerint a férfiakban magasabb is.

A európaiakhoz képest az afrikai származásúakban kétszer magasabb a GGT-szint.

Gyakori kérdések

1. Tünetmentesen emelkedett lehet a GGT-szintem?
Igen. A GGT nagyon érzékeny és emelkedett lehet tünetmentesen is. Ez az emelkedés ideiglenes lehet, talán a bevett gyógyszerek vagy az alkoholfogyasztás miatt a vizsgálat előtti 24 órában. Ha a többi májenzimszint normális, akkor a kezelőorvos gyakran vár, és később a GGT-vizsgálat ismétlését kérheti. Ha a GGT-szint nagyon magas és/vagy a többi májenzimszint is emelkedett, a kezelőorvos alávetheti teljes körű kivizsgálásnak a kórmeghatározás érdekében.

2. Alkoholista voltam, de abbahagytam az ivást. A GGT-szintem vissza fog menni a normál szintre valaha is?
Idővel a GGT szintje közel normál szintre csökken arról a szintről, amikor abbahagyta az ivást. Legalább egy hónapba telik a GGT normál szintjének elérése, az ivás abbahagyása után. Az alkohol mellőzése csökkenti a máj további károsodásának lehetőségét és elősegíti a máj működésének javítását.

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.