Más néven
Aszpartát-aminotranszferáz
AST
GOT
Szérum glutarát-oxálacetát transzamináz (SGOT)
Hivatalos név
Aszpartát - amino - transzferáz (ASAT, GOT) meghatározása
A cikk utoljára felülvizsgálva:
A cikk utoljára módosult: 24.09.2018.
Röviden
Mire való a vizsgálat?

A májkárosodás kimutatására.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?

Ha orvosa azt gondolja, hogy Önnek májkárosodásra utaló tünetei vannak.

​​​​​​​Milyen mintára van szükség?

Kari vénából vett vérre.

Hogyan készüljek elő a vizsgálatra?

Nincs teendő.

Vizsgálati minta

Mit vizsgálunk?
A GOT egy enzim, amely főként a szívben és a májban található, és kisebb mértékben egyéb izmokban. Amikor a máj vagy az izomsejtek megsérülnek, a GOT kiszabadul a vérbe.

Hogyan történik a mintavétel?
Kari vénába vezetett tű segítségével történik a vérvétel. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben levett vér szükséges.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába.

Vizsgálat

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A GOT-vizsgálatot általában a májkárosodás kimutatására használják.

A GOT-értékeket általában összehasonlítják más májenzimszintekkel, az alkalikus foszfatázéval (ALP) és az alanin-aminotranszferázéval (GPT), ez segít meghatározni, hogy a májbetegségnek melyik formája van jelen.

Annak ellenére, hogy a GOT megtalálható a szívben és egyéb izmokban, egy másik enzim, a kreatin-kináz (CK) sokkal nagyobb mennyiségben van jelen, és általában ezt használják a szívizom vagy vázizom sérülésének kimutatására.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Egy GOT-t több más teszttel együtt kérnek a májbetegségre utaló tünetekkel rendelkező beteg kiértékelésére. E tünetek közül némelyik az icterus (a szem és a bőr sárgasága), a sötét vizelet, hányinger, hányás, a has elődomborodása, szokatlan súlygyarapodás és a hasi fájdalom. A GOT-ot kérhetik önmagában vagy más tesztekkel együtt, abban az esetben, ha: 

    * valakinek hepatitisvírussal történő fertőződése valószínű,
    * valaki túl sok alkoholt fogyaszt,
    * az illetőnek a családi kórelőzményében szerepel a májbetegség, vagy
    * az egyén olyan gyógyszert szed, amely esetleg károsíthatja a májat.
 
Enyhe tünetekkel rendelkező egyénekben, pl. kimerültség, a GOT-ot lehet vizsgálni, hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy van-e krónikus májbetegség. A GPT-t gyakran használják a májbetegségek kezelésének a monitorozására, lehet kérni önmagában vagy más tesztekkel együtt.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

A nagyon magas GOT-szint (több mint tízszer magasabb, mint a normál) általában akut hepatitisre utal, gyakran vírusfertőzés következtében. Akut hepatitisben a GOT-szint általában magas marad, kb. 1-2 hónapig, de ez akár 3-6 hónapig is eltarthat, majd ezt követően visszatér a normál szintre. A GOT-szint általában nem olyan magas krónikus hepatitisben, gyakran kisebb, mint négyszerese a legmagasabb normál értéknek. A krónikus hepatitisben a GOT-szint gyakran változik a normál és az enyhén emelkedett között, tehát az orvosokra az lesz a jellemző, hogy gyakran fogják kérni a vizsgálatot, meghatározni a mintázatot.

Néhány májbetegségben, főleg, amikor az epevezeték elzáródott, vagy egy egyénnek máj-cirrhosisa van, illetve a májrák bizonyos típusai esetén a GOT lehet közel a normál értékhez, de gyakrabban emelkedett, mint a GPT. Amikor a májkárosodást az alkohol okozza, a GOT gyakran emelkedik sokkal jobban, mint a GPT (ez jellemző néhány más májbetegség esetén is). A GOT még emelkedett szívroham után, és izomsérülés következtében, általában sokkal nagyobb mértékben, mint a GPT.

Mit kell még tudnom?
A terheseknek csökkenhet a GOT-szintjük. Egy injekció, illetve az izomszövetbe történő gyógyszerbeadás, vagy a kimerítő testmozgás emelheti a GOT szintjét. Kivételes esetekben néhány gyógyszer károsíthatja a májat és az izmot, fokozva a GOT-szintet. Ez igaz mind a receptre felírt gyógyszerekre, mind a természetes gyógytermékekre. Ha az Ön orvosa azt találja, hogy Önnek magas a GOT-értéke, akkor sorolja fel az összes gyógyszert és gyógyterméket, amit szed.

Gyakori kérdések

1. Mi a hepatitis?
A hepatitis a máj gyulladása. Két fő formája van: akut és krónikus. Az akut hepatitis esetén az érintett személyeknek tipikusan az alábbi tüneteik vannak, émelygés, olyan, mintha influenzájuk lenne, gyakran étvágytalanok, és néha hasmenésük, hányásuk van. Sok esetben az akut hepatitis során megbarnul a vizelet, a széklet fakó lesz, elszíneződik a bőr és sárga lesz a szem. A legtöbb érintett egyén végül teljesen felépül. A krónikus hepatitis általában nem okoz tüneteket, vagy csak fáradtságot, levertséget éreznek; a legtöbb ember nem tudja, hogy neki krónikus hepatitise van. Néhány emberben a krónikus hepatitis fokozatosan károsítja a májat, és csak sok évvel később okoz szervi elégtelenséget.

2. Milyen más teszteket lehet használni a májbetegségek értékelésére?
Egyéb általában használt májteszteket, ide sorolva több enzimet, amelyek a májsejtekben megtalálhatók, úgymint az alanin-aminotranszferázt (GPT) és az alkalikus foszfatázt (ALP), valamint a bilirubint (egy sárga pigment, amelyet a máj választ ki a szervezetből).

3. Kinek van rizikója a májbetegséget illetően?
Bár sok dolog árthat a májnak, a fő oka a májbetegségeknek a vírusok által történt fertőzés, és a túl sok alkohol fogyasztása. Ritkább esetben néhány gyógyszer is károsíthatja a májat, és orvosa javasolhatja időről időre a májtesztek elvégzését, ha pl. ön ezeknek a gyógyszereknek az egyikét szedi. Néhány olyan betegség, amelyet ön a szüleitől örökölt, szintén károsíthatja a májat.

4. Milyen tüneteimnek kellene megjelenniük ahhoz, hogy felismerjem, hogy májbetegségem van?
Sok esetben a májbetegség csendes. Amikor hirtelen károsodik a máj (egy betegség, amelyet akut hepatitisnek neveznek), a bőr és a szemfehérje sárga lesz, a vizelet barna, a széklet elveszti a színét. A májbetegség végső stádiumában okozhatja a has elődomborodását, vérhányást, zavartságot, exoriatiót (felszínes bőrhorzsolások).

Kérdések

Kérjük, hogy véleményével, észrevételeivel segítse munkánkat! Honlapunkkal kapcsolatos véleményét a következő elektronikus postacímre küldheti:

ltomldt@gmail.com

Leletek kiértékelésével, véleményezésével honlapunk nem foglalkozik! Kérjük, az ilyen jellegű kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Milyen minőségben szól hozzá?
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.